Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε οριζόντιες ιδιοκτησίες


Recommended Posts

Οι ιδιοκτήτες είναι 2. Ο ένας έχει 860 χιλιοστά επι του οικοπέδου και του ανήκει το ισόγειο και β'-γ' μελλοντικοί όροφοι και η αέρινη στήλη και ο άλλος του ανήκει ο ά οροφος με 140 χιλιοστά. Νομιμοποίηση δεν μπορεί να γίνει γιατί υπάρχουν υπερβάσεις πλαγίων αποστάσεων. Εγω σκέφτηκα να κάνω μια δήλωση με τους 2 αιτούντες με τα ποσοστά που τους αναλογούν και σε κάθε φύλλο καταγραφής να ξεχωρίσω τις αυθαιρεσίες που έχει ο κάθε όροφος με ένα κοινό φυλλό κατηγορίας 3 που θα αφορά τα πάντα μέσα στο οικόπεδο. Το μπέρδεμα είναι ότι αυτός με τα 140 χιλιοστά είναι τρίτεκνος και δεν μπορώ να του βάλω έκπτωση στην κατηγορία 3 γιατί αφορά και τον άλλο ιδιοκτήτη που δεν δικαιούται έκπτωση. Βέβαια μικρό το κακό για 200-250 ευρώ. Στα υπόλοιπα φύλλα που αφορούν την οριζόντια του τρίτεκνου βάζω κανονικά την έκπτωση.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,7k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν κάνω 2 δηλώσεις θα αναγκαστώ να βάλω 2 φορές την κατηγορία 3 (μια για κάθε οριζόντια). Το θέμα του πόσα θα πληρώσει ο καθένας δεν είναι πρόβλημα γιατί είτε κάνω μια δήλωση είτε δύο δηλώσεις το συνολικό πρόστιμο θα το πληρώσει ο ένας γιατί έτσι έχουν συμφωνησεί μεταξύ τους. Άσχετα με αυτό όμως απαγορέυεται να κάνω μια δήλωση με το παραπάνω σκεπτικό μου?

Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις εντολή για συνολική τακτοποίηση του ακινήτου, τότε θα χρειαστείς και μια επιπλέον δήλωση για αυθαιρεσίες σε κοινόχρηστους (οικόπεδο και κτίριο).

Συμφωνώ με τον Δημήτρη στο να κάνεις δυο δηλώσεις. Ο νόμος (και στο 4178 το ίδιο αναφέρονταν) δίνει το δικαίωμα να κάνεις μια δήλωση, πλην όμως καμία εφαρμοστική εγκύκλιος δεν έκανε λόγο για το πως θα υπολογίζονται τα ποσοστά υπερβάσεων σε περιπτώσεις κοινής δήλωσης περισσότερων της μιας οριζόντιων ιδιοκτησιών. Αν είχαμε κτίριο χωρίς σύσταση θα αθροίζονταν όλα τα τετραγωνικά υπέρβασης δόμησης και θα διαιρούνταν προς την επιτρεπόμενη δόμηση του οικοπέδου. Τώρα, σε κοινή δήλωση ποιος θα είναι ο συντελεστής υπέρβασης; Επιπλέον, σκέψου και το σενάριο να επιλέξουν πρόστιμο σε δόσεις, ένας από τους δυο να μην πληρώνει, με αποτέλεσμα να μην φτάνουν στο 30% εξόφλησης και ο συνεπής έτερος αυθαιρετούχος να μην μπορεί να μεταβιβάσει το δικό του λόγω μη δυνατότητας έκδοσης βεβαίωσης. 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις, 

Σίγουρα αυτά που αναφέρετε με έχουν προβληματισει και εμένα και γι'αυτό άλλωστε έκανα και το ερώτημα.

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω ειναι γιατί το ιδιοκτησιακό να έχει σχέση με τα πολεοδομικα μεγέθη από τη στιγμή που οι συνιδιοκτητες συναινουν για την οποιαδήποτε υπέρβαση μέσα στο οικόπεδο. Το θεωρώ παράλογο το ιδιο κτίριο χωρίς σύσταση να πληρώνει πρόστιμο για παράδειγμα 1000 ευρώ και με σύσταση 1500 η 2000 από τη στιγμή που πάντα μιλάμε για πολεοδομικα μεγέθη. Αν δεν είχα Υπερβαση πλαγίων αποστάσεων θα μπορούσα να κάνω νομιμοποίηση και αν το κτίριο ήταν ένα θα πλήρωνα πχ 500 ευρώ παραβολο ενώ αν είχα 10 οριζόντιες θα πλήρωνα 10 500αρικα?

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα,

Σε διώροφο κτίριο με χρήση κατοικία και αρχική άδεια του 1958 έχει πραγματοποιηθεί σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών (2 οριζόντιες, ισόγειο και Α΄όροφος) και κατανομή της κάθε οριζόντιας σε καθέναν από τους 2 αδελφούς. Στο κτίριο υφίστανται αυθαιρεσίες που περιγράφονται συνοπτικά:
1. Ισόγεια Ορ.Ιδιοκτ : Αλλαγή χρήσης από Β.Χ. σε Χ.Κ.Χ. προ του 1975, Αυθαίρετη προσθήκη κατ΄επέκταση χώρου 12,86 τ.μ., Υπέρβαση ύψους της Ο.Ι. από το εγκεκριμένο της άδειας (προ του '75)
2. Ορ.Ιδιοκτ. Α΄ορόφου (μικρές αλλαγές στα ανοίγματα, αυθαίρετος εξώστης, αυθαίρετος Η/Χ (προ του 75)
3. Στα κοινόχρηστα έχουμε κατασκευή δώματος αντί εγκεκριμένης με την άδεια στέγης (προ του 1975), ΥΥ, κατασκευή στο δώμα χώρου Αποθήκης 19,56 τ.μ., μεταλλική σκάλα από τον ακάλυπτο για πρόσβαση στο δώμα (προ του 1983).
Για την τακτοποίηση όλου του κτιρίου θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν 2 ή και 3 δηλώσεις. Η πρώτη δήλωση είναι του ιδιοκτήτη του ισογείου και υπάγονται όλα στην Κατηγορία 1 (250Ε)
Η δεύτερη δήλωση είναι του ιδιοκτήτη του Α΄ορόφου και υπάγονται όλα σε μία λοιπή παράβαση στην Κατηγορία 1 (250Ε).
Για την τακτοποίηση των κοινοχρήστων, θεωρώ ότι μία από τις δύο λύσεις θα είναι πιθανή: 1ον γίνεται μια 3η κοινή δήλωση και από τους δύο ιδιοκτήτες με την προσθήκη καθ΄ύψος και 1 λοιπή παράβαση με υπαγωγή στην Κατηγορία 2). Η ερώτησή μου είναι αν εναλλακτικά μπορεί ο ιδιοκτήτης με την Οριζόντια Α΄ορόφου (που έχει μόνο λοιπή παράβαση) να κάνει ΜΙΑ δήλωση μαζί με τα κοινόχρηστα και να τα υπάγει όλα στην Κατηγορία 2 (γλιτώνοντας έτσι συνολικά τα 250 ευρώ  αν έκανε ξεχωριστή από τους Κ/Χ. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται στη δήλωσή του συναίνεση από τον ιδιοκτήτη του Ισογείου; 
 
Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορεί να εφαρμοστεί η εναλλακτική σου λύση.
Δύο δυνατότητες υπάρχουν.
Είτε κάνεις μία δήλωση για όλο το κτίριο -συμπεριλαμβανομένων των κοινοχρήστων- είτε δηλώνεις ξεχωριστά τα κοινόχρηστα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε οικοδομή με σύσταση  στο ισόγειο  με άδεια 1974 προβλεπόταν ελεύθερος χώρος (πυλωτη) .Οχωρος αυτός έγινε διαμέρισμα και εμφανίζετε έτσι και στη σύσταση με ποσοστό.Θα γίνει δηλώση για ΥΔ χωρίς μειωτικο όμως το διαμέρισμα είναι μικρότερο σε  τμ από αυτό της άδειας.Θα το αναφέρω μόνο στη τεχνική έκθεση ότι είναι μικρότερο;

Link to comment
Share on other sites

@janna στην αρχή γράφεις ότι προβλεπόταν pilotis αλλά κατασκευάστηκε διαμέρισμα, ενώ στη συνέχεια αναφέρεις ότι το διαμέρισμα είναι μικρότερου εμβαδού από της άδειας.
Πρέπει να διευκρινίσεις τι εννοείς. Μήπως ότι είναι μικρότερο από αυτό της σύστασης;
Αν ναι, δεν χρειάζεται να αναφέρεις κάτι γι' αυτό στην τεχνική έκθεση.

Edited by Συντεχνίας
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.