Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε οριζόντιες ιδιοκτησίες


Recommended Posts

  • 3 weeks later...
  • Απαντήσεις 1,7k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα σε όλους

Έχω εκδώσει βεβαίωση μηχανικού, για διαμέρισμα, με το Ν.4178, που χρησιμοποιήθηκε στην τροποποίηση σύστασης της οριζοντίου ιδιοκτησίας.
 
Στο διαμέρισμα, υπήρχαν αλλαγές στα εξωτερικά κουφώματα, μείωση του εμβαδού του διαμερίσματος, κατά 0,4μ2 (με την κατάργηση μίας γωνίας της κουζίνας) και έναν αποθηκευτικό χώρο, ύψος 1,5μ στον εξώστη. Τις αλλαγές αυτές δεν τις είχα λάβει υπόψη, λόγω απειρίας, για την έκδοση της βεβαίωσης και δεν τις ανέφερα ούτε στο 5φυλλο.
 
Τώρα, για τη μεταβίβαση του εν λόγω διαμερίσματος, καλούμαι να εκδώσω νέα βεβαίωση, με σύνταξη ταυτότητας διηρημένης ιδιοκτησίας και υποβολή σχεδίου υφιστάμενης κατάστασης. Για να το κάνω αυτό, θέλω να δηλώσω, τώρα, τις προαναφερθείσες αλλαγές σε υπαγωγή του Ν.4495, έτσι ώστε να τακτοποιηθούν οι αλλαγές, να απεικονιστούν σε κάτοψη και να υποβάλω το σχέδιο της υπαγωγής στην ταυτότητα ιδιοκτησίας. 
 
Μπορώ να το κάνω αυτό, ή επειδή είχε εκδοθεί βεβαίωση, παλαιότερα, για την ιδιοκτησία, δεν μπορεί να γίνει καμία νέα υπαγωγή για την ιδιοκτησία αυτή? Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω ή πρέπει να γίνει ακύρωση της τροποποίησης σύστασης?
 
Ευχαριστώ θερμά όποιον αφιερώσει χρόνο να απαντήσει.

 

Link to comment
Share on other sites

Δύσκολη απάντηση ...  Συνεννοήσου με το συμβολαιογράφο για την νομιμότητα της τροποποίησης της σύστασης και με το ΤΕΕ αν η  δήλωση του 4178 μπορεί να μεταφερθεί για διορθώσεις στον 4495.

Edited by venezia
Διόρθωση κειμένου
Link to comment
Share on other sites

Προφανώς δεν εκδίδεται σήμερα ΗΤΑ για τη μεταβίβαση. Επίσης προφανώς θεωρείται "άκυρη" και η βεβαίωση που είχες δώσει και η ΣΟΙ που έγινε στη συνέχεια.

Ο ιδιοκτήτης μιλάει με τον συμβολαιογράφο για την "ακύρωση" της ΣΟΙ (π.χ. τρόπος, διαδικασία, κόστος, υποθηκοφύλακας κ.λπ.) και στη συνέχεια γίνεται δήλωση υπαγωγής στον 4495 κ.λπ., μετά ξανά η ΣΟΙ και τέλος η ΗΤΑ για την εγγραφή του νέου εμπράγματου δικαιώματος επί του ακινήτου. Σε όλα αυτά το πρόβλημα είναι το ποιός θα επωμιστεί το κόστος...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς δύσκολη περίπτωση, αλλά με την αφορμή αυτή, για να μαθαίνουμε: Να υποθέσω ότι το προβληματικό στην υπόθεση είναι: α)ότι στη βεβαίωση δεν αναφέρθηκαν στα σχόλια οι όποιες παραβάσεις,  β)λόγω κάποιας εκ των παραβάσεων δεν έπρεπε να έχει δοθεί βεβαίωση, γ)ότι αν και υπήρχαν οι προϋποθέσεις για έκδοση βεβαίωσης, επειδή δεν αναφέρθηκαν οι συγκεκριμένες παραβάσεις δεν έχει ισχύ η ΣΟΙ, δ)κάτι άλλο; 

Link to comment
Share on other sites

α) θα έπρεπε να είχε αναφερθεί η διαφοροποίηση των κουφωμάτων στην τεχνική έκθεση και ίσως, η διαφορά περιγράμματος της κουζίνας ? Ωστόσο, το εμβαδό της ιδιοκτησίας απομειώθηκε, δλδ δεν υπήρξε υπέρβαση δόμησης/κάλυψης και η ιδιοκτησία είναι οροφοδιαμέρισμα, δλδ δεν υπάρχει αλλαγή διαμερισμάτωσης με όμορο.  β) Φαντάζομαι, ότι η λοιπή παράβαση στον εξώστη είναι αυτή για την οποία θα έπρεπε να έχει γίνει τακτοποίηση.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις

Link to comment
Share on other sites

παρακληση προς τον Tanasw

μηπως να αλλαζες αυτη την φωτο με το...μπιστολι στο κροταφο...

η ψυχη μου πιανεται

Edited by dimitris GM
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

17 ώρες πριν, dimitris GM said:

παρακληση προς τον Tanasw

μηπως να αλλαζες αυτη την φωτο με το...μπιστολι στο κροταφο...

η ψυχη μου πιανεται

Ήταν από το Oldboy (2003)!     (Σόρι για το σπαμάρισμα  :P ) 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@Tanasw οι παραλείψεις δεν είναι τόσο σημαντικές ώστε να επιφέρουν ακύρωση της σύστασης.
Αφού το επιβεβαιώσεις με τον συμβολαιογράφο, προχωράς σε ρύθμιση και σύνταξη ταυτότητας (όπως αναφέρεις στην αρχική σου δημοσίευση).

Edited by Aquatic
  • Upvote 8
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

 

 
Καλησπέρα σε οικόπεδο υπάρχουν κτίσματα με τέσσερις οριζόντιες ιδιοκτησίες και δυο ιδιοκτήτες . Ένας ιδιόκτητης κατέχει δυο ΟΙ και το 1995 ο μηχανικος γραφοντας στο σχεδιο ότι είναι προ 1955 (γιατι δεν υπαρχει αδεια) βγάζει άδεια αντικατάστασης στέγης για την ΟΙ-1 στην οποία αποτυπώνεται κανονικα και η ΟΙ-2 .Κανω ενιαία δηλωση 4495 .Για τις παραβασεις στην ΟΙ-2 μπορω να βασιστω στο εγκεκριμένο σχέδιο της αντικατάστασης στέγης της …
Δείτε περισσότερα
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.