Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε οριζόντιες ιδιοκτησίες


Recommended Posts

Ακριβώς έτσι είναι συνάδελφε.. Το ότι καταλήγουμε κάτι στο μυαλό μας σαν ''νόμιμο'' ή ''μη νόμιμο'' δεν σημαίνει ότι είναι και κανόνας.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,7k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

18 λεπτά πριν, Saleptsis said:

Να αναφέρω και εγώ κάτι πάνω στην συζήτηση, που μας είπα μελος του ΤΕΕ, και του helpdesk, που το ανέφερε σε μία πρόσφατη παρουσίαση του νόμου 4495,Είπε λοιπόν ότι αν υπάρχει σύσταση τότε έχω 3 επιλογές, είτε κάνω κάθε Ο.Ι. ξεχωριστά, είτε όλες τις Ο.Ι. του ίδιου ιδιοκτήτη μαζί, είτε όλο το κτίριο μαζί.  

 

Ας μου επιτραπεί λοιπόν να ξαναγράψω και "....την άλλη άποψη". Έτσι για την "ιστορία, να υπάρχει, δεν θα το ξανακάνω....

Σημασία δεν έχει αυτό! Φυσικά και μπορείς να το κάνεις, αφού επιτρέπεται από τον ισχύοντα νόμο!

Έλα μου όμως, που δεν πρέπει να μπλέξεις τους συντελεστές των υπερβάσεων (δόμηση, κάλυψη, ύψος κ.λπ.) που αντιστοιχούν σε κάθε ΟΙ, με τους αντίστοιχους των άλλων ΟΙ του ακινήτου!  Έλα μου, που όσο και να προσπαθήσεις, στις περισσότερες των περιπτώσεων πάρα πολύ δύσκολα "ξεμπερδεύονται" για τον απλούστατο λόγο του ότι, είναι διαφορετικοί. Αν δε, συμπεριλάβεις και την απαίτηση του νόμου ότι, οι συντελεστές των υπερβάσεων (οι οποίοι καθορίζουν το πρόστιμο προς εξόφληση) σε μια δήλωση πρέπει και οφείλουν να είναι "ενιαίοι", τότε "....φέξε μου και γλίστρησα"!!!

Οι "μάγκες" του ΤΕΕ δεν ξέρουν την τύφλα τους!!! Είναι απλώς θεωρητικοί και προσπαθούν ν' ακολουθήσουν τις επιταγές του νόμου! Ποτέ δεν πρόκειται ν' αναλάβουν πολλαπλή ευθύνη! Ο διαχειριστής μηχανικός μιας δήλωσης φέρει και την αποκλειστική ευθύνη αυτής, εσαεί! Δηλαδή, οποτεδήποτε στο μέλλον, οποιοσδήποτε κι αν εντοπίσει το οιοδήποτε λάθος, τον ...."κρέμασε"!!

Γι' αυτό λοιπόν συστήνω ν' ακολουθούμε το ρητό "....όποιος φυλάει τα ρούχα του, έχει τα μισά"!

Όσον δε αφορά σε συναδέλφους, που πράττουν διαφορετικώς, το μόνο που μπορώ να συμπληρώσω είναι το ότι, είναι δικαίωμά τους να το κάνουν και να ευχηθώ να μη χρειαστεί να το "αιτιολογήσουν", έχοντας βεβαίως στο πίσω μέρος του μυαλού μου και το "...άφες αυτοίς ου γαρ οίδασιν τι ποιούσιν"!

 

 

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Όταν κάνεις ενιαία δήλωση για όλο το κτίριο (ελέγχεις δηλαδή με τα συνολικά και όχι με τα επιμέρους των Ο.Ι.) και αυτό μόνο στην περίπτωση του ενός ιδιοκτήτη, τότε θα έχεις ενιαίο συντελεστή. Όσο μπορεί βέβαια αυτό να είναι δυνατό, γιατί ακόμα και έτσι όταν π.χ. έχεις προσθήκη αυθαίρετου υπογείου (κανονικού μπαζωμένου υπογείου με β.χ.) και κάνεις θεώρηση Υ.Δ. < 50%  για το συγκεκριμένο χώρο τότε δεν θα έχεις αναγκαστικά ενιαίο συντελεστή (οι υπόλοιποι χώροι μπορεί να έχουν και >200%). Όταν θα κληθείς να λογοδοτήσεις προσωπικά θεωρώ για το συγκεκριμένο ότι το πολύ πολύ να πληρώσει ο ιδιοκτήτης το παραπάνω πρόστιμο που θα του καταλογιστεί ΑΝ θα του καταλογιστεί (και θα τον έχεις ενημερώσει νωρίτερα για αυτό). Δεν φταίει πάντα ο μηχανικός για την ασάφεια του Νόμου και ούτε οφείλει να υπολογίζει πρόστιμο με τα δυσμενέστερα.

Υ.Γ. Στις λοιπές περιπτώσεις Ο.Ι. με πολλούς ιδιοκτήτες σαφώς σοφότερο είναι οι επιμέρους δηλώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δεν διαφωνώ μαζί σου Ιάσονα, εμείς έχουμε την ευθηνή όπως λες, και πρέπει να φροντίσουμε να είμαστε απολύτως καλυμμένοι. Ανέφερα την άποψη του ανθρώπου του ΤΕΕ για χάριν της συζήτησης. Όσον αφορά και για τους κοινούς συντελεστές δόμησης κάλυψης κτλ, να πω ότι ο ίδιος ομιλητής ανέφερε ότι αν κάνουμε δήλωση για όλες τις Ο.Ι. ενός ιδιοκτήτη θα πρέπει να βάλουμε κοινό ποσοστό Υ.Δ. σε όλα τα Φ.Κ., και ύστερα από ερώτηση μου επισήμανε πως με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ΜΗ Υ.Δ. μιας ιδιοκτησίας (θα πρέπει να έχει προφανώς κάποιες άλλες αυθαιρεσίες για να μπει στον 4495) για να μειωθεί πιθανότατα το συνολικό ποσοστό υπέρβασης. Δεν λέω αν είναι σωστό ή όχι, το ανέφερε όμως διότι το είπε άνθρωπος του ΤΕΕ και έχει κάποια σημασία αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα έχει καμία σημασία η λανθασμένη άποψη των ανθρώπων του ΤΕΕ, ειδικά όταν προκύψει το πρόβλημα.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στον υπολογισμό κατά το μαγείρεμα του προστίμου. Όταν θα έρθει η υποχρεωτικότητα της ενίσχυσης, τότε να δω πως ο εκπρόσωπος θα πείσει αυτόν που δεν είχε αυθαιρεσίες ότι θα κληθεί να πληρώσει τις ενισχύσεις με το ποσοστό του στο οικόπεδο. Γιατί θα έχει σαν σύμβουλο το μέλος του ΔΣ των συμβολαιογράφων που εξέφρασε ανοικτά την αντίθεσή της στον τρόπο αυτό ...

Πάντως το helpdesk την περίοδο αυτή μονο βοήθεια δε δίνει ... όλα λάθος τα λένε. Και δεν έχουν προφανώς δικαίωμα να δίνουν οδηγίες μαγειρέματος. Ανοίγουμε και τσελεμεντέ ...

Link to comment
Share on other sites

On 26/6/2018 at 9:47 ΠΜ, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

Χαρακτηριστικό απόσπασμα Ν.4495/2017 - Άρθρο 100 - Διατάξεις υπολογισμού ενιαίου ειδικού προστίμου: "...... 2. Για τον υπολογισμό των ανωτέρω συντελεστών τετραγωνιδίων, τα μεγέθη των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων συγκρίνονται με τους επιτρεπόμενους όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου και, σε περίπτωση συγκυριότητας ακινήτου, με το μέρος των επιτρεπομένων μεγεθών, που αναλογεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας της οριζόντιας ή κάθετης ή ιδιοκτησίας κάθε συγκύριου.....".

 

Ο νόμος λέει αυτό, που τόνισα παραπάνω!!! Οι του ΤΕΕ ή του "help τέτοιου" λένε σαχλαμάρες..... Τέλος για μένα η συζήτηση....

 

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Nα προσθέσω ότι οσον αφορά του συντελεστές η δόμηση και κάλυψη σε ΟΙ προκύπτουν απο ποσοστό.

Το ύψος θα το σύγκρινα με το ολικό επιτρεπόμενο στην περιοχή. Τουλάχιστον έτσι κάνω από εποχές 4178.

Δε νομίζω να προκύπτει ύψος απο ποσοστό ιδιοκτησίας.

Απο κει και πέρα, και εγώ της λογικής των επιμέρους-ξεχωριστών δηλώσεων είμαι...

Αλλά, η αληθεια ειναι οτι το πνεύμα του νόμου οπως εκφράζεται απο σεμινάρια helpdesk κλπ είναι πως μπορείς

να κανεις και μια δήλωση για ολοκληρο το κτίριο με σύσταση...Ισως το πράσινο του Ιασονα να αφορά περιπτώσεις

που παει μονη της η Ο.Ι για διάφορους λόγους.

Link to comment
Share on other sites

On 28/12/2017 at 10:24 ΜΜ, dimitris GM said:

τα ειπες ολα πολυ σωστα

"Πράγματι, αυτό το ΚΑΙ είναι παρεξηγήσιμο. Ποια είναι η άποψή σας;

Βέβαια, στην επόμενη παράγραφο αναφέρει τη φράση ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ οπότε οι 2 προϋποθέσεις τίθενται μάλλον διαζευκτικά"

 

Κατα τη γνωμη μου,  "διαζευκτικα" ειναι το σωστο...

 

Η ουσια ειναι οτι περιμενουμε,  "σε ενα χρονο"  να εκδοθει

 εγκυκλιο με ερμηνειες/διερμηνειες/επεξηγησεις

 

ή και τροποποιηση στο νομο  για οσα λαθη δεν λυνονται με εγκυκλιους [τα οποια ειναι πολλά]

υγ

βεβαια, το πιο σωστο ειναι οτι,   αυτο το περιεργο αρθρο 98 εχει τοσα λαθη και τοσα "κενα",

που θα πρεπει να ξαναγραφει απο την αρχη...

Εχετε καμιά πληροφόρηση  αν βγήκε ερμηνευτική εγκύκλιος σχετικά με το "και" ????

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.