Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε οριζόντιες ιδιοκτησίες


Recommended Posts

απο την στιγμη που εχεις συσταση ΟΙ και συμβολαιο

εχεις την ιδιοκτησια

αρα τακτοποιεις μονος σου

υγ

να μην ρωτησω πώς ο συμβολαιογραφος εκανε συμβολαιο σε εντελώς αυθαιρετο υπόγειο....:mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,7k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα,

Διώροφη οικοδομή με σύσταση Ο.Ι. που ανήκει σε 2 ιδιοκτήτες εξ' αδιαιρέτου. Οι ιδιοκτήτες επιλέγουν  η υπαγωγή να γίνει ανά οριζόντια ιδιοκτησία.

Έχει γίνει αλλαγή χρήσης στο υπόγειο 140 τ.μ. από βοηθητικό χώρο σε κύριο. 

Ερώτηση: Πλέον των 140 τ.μ. υπάρχει κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο επιφάνειας 11 τ.μ. το οποίο διατηρεί (σχεδόν) το περίγραμμα της οικοδομικής άδειας αλλά πλέον οδηγεί σε χώρο που έχει κύρια χρήση. Στη δήλωση των κοινοχρήστων θα μπει σαν χώρος με αλλαγή χρήσης με υπέρβαση δόμησης και αν ναι τι χιλιοστά θα του αποδώσω ? 

Υ.Γ. Η γνώμη μου είναι να το αφήσω ως έχει χωρίς υπέρβαση δόμησης.

Link to comment
Share on other sites

Διώροφη οικοδομή με υπόγειο και σύσταση Ο.Ι. (1/3 το υπόγειο 1/3 το ισόγειο και 1/3  ο όροφος) ανήκει σε έναν ιδιοκτήτη πολύτεκνο και αποτελεί κύρια κατοικία.

Μπορώ, για διάφορους λόγους, να κάνω μία δήλωση κοινή για την οριζόντια του ισογείου και την οριζόντια του ορόφου -που σημειωτέον αποτελούν μεζονέτα - και άλλη δήλωση για την οριζόντια του υπογείου?  Τη μείωση λόγω πολυτεκνίας θα τη περιλάβω μόνο στη κοινή δήλωση ο.ι. ισογείου με ο.ι. ορόφου.

Link to comment
Share on other sites

να ξαναδεις την συσταση...

 Το ισογειο που επικοινωνει με τον οροφο ειναι μια  ενιαία ΟΙ, ανεξαρτητα απο το  αν εχουν δοσει ξεχωριστα χιλιοστα.

Μαλλον  ετσι να ειναι και το υπογειο

Εχεις αδεια?

Τι αυθαιρεσιες εχεις?

Στο υπογειο ποιος διαμενει?

Δικαιουσαι μειωση για την "κύρια" κατοικια, αυτη που δηλωνει στο Ε1 [103 παρ. 4]

 

Link to comment
Share on other sites

Ναι Δημήτρη, το υπόγειο το ισόγειο ο όροφος επικοινωνούν ως μεζονέτα, αλλα έχουν ξεχωριστά χιλιοστά και περιγράφονται στη σύσταση ως οριζόντιες. Υπάρχει άδεια και βάσει αυτής συντάχθηκε η σύσταση. Οι αυθαιρεσίες είναι επεκταση 3τ.μ. στον όροφο (έκλεισε 3τ.μ. βεράντας), επέκταση 15τ.μ. στο ίσόγειο  (έκλεισε 15τ.μ. βεράντας) και κλείσιμο η/χ ισογείου, και στο υπόγειο αλλαγή χρήσης από αποθήκη σε οικία και επέκτασή του κατά 17τ.μ. (μετατροπή χωρου επίχωσης σε οικία). Στο Ε1 δηλωνεί κύρια  όλη με το υπόγειο  με τα εμβαδά της άδειας αγνοώντας τη σύσταση. Κατοικεί η οικογένεια σε όλη. 

Πιστεύεις ότι μπορώ, για διάφορους λόγους, να κάνω μία δήλωση κοινή για την οριζόντια του ισογείου και την οριζόντια του ορόφου -που σημειωτέον αποτελούν μεζονέτα - και άλλη δήλωση για την οριζόντια του υπογείου?  Τη μείωση λόγω πολυτεκνίας θα τη περιλάβω μόνο στη κοινή δήλωση ο.ι. ισογείου με ο.ι. ορόφου.

Link to comment
Share on other sites

δες στον τιτλο του συμβολαιου πώς το γραφει.

επικοινωνουν μεταξυ τους, αρα μια ειναι η ΟΙ,

δες τι γραφει στο Ε9

 

να την βαλεις ολη σαν κυρια.

Edited by dimitris GM
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας,

Διάβασα το «θέμα» αλλά δεν μπόρεσα να ξεδιαλύνω το ερώτημα μου, γιατί οι απόψεις διίστανται.

Σε οικογενειακή πολυκατοικία όπου υπάρχει σύσταση ΟΙ, το ισόγειο και ο πρώτος όροφος ανήκουν στην κόρη και το υπόγειο, ο δεύτερος όροφος και ο αέρας ανήκουν στην μητέρα, υπάρχον μικροαυθαιρεσίες (υπάρχουν αυθαιρεσίες και στους κοινόχρηστους χώρους). Πως πρέπει να γίνουν οι δηλώσεις για την υπαγωγή;

α) Κάθε ιδιοκτησία ξεχωριστά και μια δήλωση για τους κοινόχρηστους χώρους;

β) Μια αίτηση για κάθε ιδιοκτήτη και μια για τους κοινόχρηστους

γ) Όλη η πολυκατοικία να υπαχθεί με μια μόνο αίτηση.

Η πιο συμφέρουσα λύση για τους ιδιοκτήτες είναι η γ) γιατί με ένα παράβολο 250 ευρώ και μερικά ακόμα ευρώ πρόστιμο τακτοποιούνται όλες οι αυθαιρεσίες. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις το ποσό ξεφεύγει λόγο παραβόλων. Αλλά το θέμα είναι να επιλέξω το πιο σωστό.

Ευχαριστώ πολύ

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά, όταν έχω πάνω από έναν ιδιοκτήτες (ή περισσότερους εξ' αδιαιρέτου) προσπαθώ να το πάω ανά ιδιοκτησία. Στην περίπτωσή σου, αν οι παραβάσεις είναι περιορισμένες και δεν τίθεται θέμα να μεταβάλλονται τα ποσοστά υπέρβασης δόμησης μπορείς να το πας ανά ιδιοκτήτη. Μία για ισόγειο-πρώτο, μία για υπόγειο-δεύτερο, μία για κοινόχρηστα.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας,

Έχω περίπτωση διώροφης οικοδομής (ισόγειο και Α' όροφος) με οικοδομική άδεια που έχει συσταθεί οριζόντια ιδιοκτησία. Το ισόγειο είναι μια Ο.Ι. που ανήκει στη μητέρα, ο Α' όροφος είναι ξεχωριστή Ο.Ι. που ανήκει στην κόρη και ο μελλοντικός Β' όροφος είναι ξεχωριστή Ο.Ι. που ανήκει στην κόρη ξανά. Έχει γίνει κατασκευή Β' ορόφου (με εμβαδόν μικρότερο από αυτό που αναφέρει η σύσταση για το μελλοντικό Β' όροφο) χωρίς οικοδομική άδεια που επικοινωνεί εσωτερικά με τον Ά όροφο (για την ακρίβεια η πρόσβαση στον Β' όροφο γίνεται μόνο μέσω του Α' ορόφου). Θα κάνατε δήλωση του Β΄ ορόφου με τα χιλιοστά της οριζόντιας ιδιοκτησίας του μελλοντικού Β' ορόφου ή θα κάνατε δήλωση του Β' ορόφου στα κοινόχρητσα?

Συναίνεση υπάρχει καθώς το σπίτι ανήκει σε μητέρα και κόρη που συμφωνούν και οι δύο για την τακτοποίηση του Β' ορόφου.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.