Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε οριζόντιες ιδιοκτησίες


Recommended Posts

Σε οριζόντια ιδιοκτησία (διαμέρισμα στον Α όροφο) ανήκει ως παράρτημα άλλη οριζόντια ιδιοκτησία (αποθήκη στο υπόγειο), οι οποίες πρόκειται να πωληθούν. Η αποθήκη έχει φάει τμ από τον κοινόχρηστο χώρο του υπογείου και από την διπλανή αποθήκη, οι οποίες επεκτάσεις δεν φαίνονται ούτε στο σχέδιο της πολεοδομίας ούτε στον τίτλο, και δεν μπορούν να τακτοποιηθούν γιατί δεν μπορούν να μαζευτούν οι απαραίτητες συναινέσεις. Το διαμέρισμα του Α ορόφου δεν έχει παρανομίες. Είπα στον πωλητή ότι θα του δώσω βεβαίωση μόνο για το διαμέρισμα, αφού η αποθήκη δεν πολυενδιαφέρει τον αγοραστή ούτως ή άλλως. Η δε συμβολαιογράφος όμως ισχυρίζεται ότι ναι μεν το διαμέρισμα και η αποθήκη αποτελούν ξεχωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες αλλά δεν μπορεί να μεταβιβαστεί το κάθε ένα ξεχωριστά γιατί το ένα αποτελεί παράρτημα του άλλου στο παλιό συμβόλαιο της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας και πάνε αναγκαστικά πακέτο. Ισχύει αυτό? Σας έχει τύχει ποτέ?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,7k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

σωστα τα λεει η συμβ/φος  [και σε εσωσε  απο το λαθος...]

Το παραρτημα συμμεταβιβαζεται μαζι με την ΟΙ...αρα η βεβαιωση αφορά και σε αυτο.

"Κατι" πρεπει να γινει  εκει στο υπογειο...

 

Edited by dimitris GM
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ξέρω εγώ τι θα γίνει στο υπόγειο, θα το αναθέσουν σε μηχανικό καμικάζι...

Από τη στιγμή πάντως που για την αποθήκη θα έδινα ξεχωριστή βεβαίωση δεν καταλαβαίνω από τι με έσωσε η συμβολαιογράφος. Υποθέτω ότι αν είχα εκδώσει βεβαίωση για το διαμέρισμα απλά δεν θα μπορούσε να την χρησιμοποιήσει για να κάνει τη δουλειά της, δεν θα είχα κάνει όμως εγώ κάποιο λάθος. Τη νομιμότητα του διαμερίσματος θα είχα βεβαιώσει, όχι της αποθήκης.

Link to comment
Share on other sites

διοτι θα εδινες μια  βεβαιωση για την ΟΙ,

χωρις να εχεις γραψει οτι εχει προβλημα στο παράρτημά της..

[νομιζω?]

 

 

Link to comment
Share on other sites

Το κείμενο της βεβαίωσης είναι τυποποιημένο. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να γραφτεί μία τεχνική έκθεση στο εξασέλιδο που συνοδεύει την βεβαίωση που να αναφέρει το θέμα των υπερβάσεων του παραρτήματος του διαμερίσματος. Κι αυτό όμως ακόμα προαιρετικό μου φαίνεται..

Έτσι κι αλλιώς μιλάμε για μια βεβαίωση που αν είχε εκδοθεί δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πουθενά και απλά θα έληγε μετά το δίμηνο σαν να μην υπήρξε ποτέ, εκτός αν βρισκόταν άλλος μηχανικός πιο χαλαρός που να έδινε βεβαίωση μόνο για την αποθήκη και να υποβάλλονταν στο συμβόλαιο δύο βεβαιώσεις από διαφορετικούς μηχανικού, μία για το διαμέρισμα και μία για την αποθήκη, αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο..

Link to comment
Share on other sites

σε ισόγεια κατοικία υπήρχε ένα άλλο διαμέρισμα (ξεχωριστή ΟΙ) στον δεύτερο όροφο, αλλά έγινε ενοποίησή τους σε μια. Ο ιδιοκτήτης είναι ένας.

Η ερώτηση είναι η εξής: για τον υπολογισμό των συντελεστών προσθέτω παραβάσεις και χιλιοστά ή κάνω τη σύγκριση ανά ΟΙ ή ό,τι συμφέρει από  τα 2? ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Πιλοτη(υποστυλος χωρος)  αποτελειτο απο την κυρία είσοδο(κοινοχρηστη)και από ελεύθερο ΄χωρο(με10/1000),Ο υπόστυλος χώρος εχει κλειστει προ του 1975(ΚΑΤ.1)

Η κυρια εισοδος βρισκεται στο κεντρο της κατοψης .Δεξια και αριστερά εχουν προκυψει   2 αυτοτελεις χωροι,ενα γραφειο και ενα κλειστο parking,οι οποιοι εχουν απο κοινου αυτά τα 10/1000.Θα πρέπει να κάνω 2 δηλώσεις(Κατ.1),εφοσον προκυπτουν 2 αυτοτελείς χώροι?πως ερμηνευεται η φραση "αυτοτελής χώρος οριζόντιας ιδιοκτησιας που αποτελεί αντικείμενο μεταβίβασης"(Άρθρο 99 α),Ν,4495/2017) στην συγκεκριμένη περίπτωση για την υπαγωγη και την τροποποίηση της σύστασης ?Πρόκειται να μοιραστουν τα χιλιοστά και να προκυψουν 2 οριζοντιες(εχει το δικαίωμα ο ιδιοκτήτης).

Edited by mixyak790
Link to comment
Share on other sites

Largy μάλλον εννοείς ότι το διαμέρισμα του ισογείου ενώθηκε με το διαμέρισμα του ορόφου πάνω από το ισόγειο και δημιουργήθηκε μία μεζονέτα. Σε αυτή την περίπτωση νομίζω δεν θα είχα πρόβλημα να διαλέξω «ό,τι συμφέρει από τα δύο».

mixyak790 μιλάμε για αυθαιρεσίες σε κοινόχρηστους χώρους άρα κάνεις μία δήλωση από το 51% των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας με την επικρατούσα χρήση που προκύπτει από την πλειοψηφία των αυθαίρετων επιφανειών, και ελέγχεις και για πιθανό αυθαίρετο κοινόχρηστο υπόγειο, απόληξη κλιμακοστασίου κτλ, για να τα βάλεις στην ίδια δήλωση. Οι ξεχωριστές οριζόντιες που αναφέρεις που πιθανόν να προκύψουν μετά, δεν επηρεάζουν σε αυτή τη φάση την τακτοποίηση που κάνεις πριν την τροποποίηση της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας. Για τα επόμενα θα συνεννοηθείς με ιδιοκτήτη και συμβολαιογράφο.

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

pipakoς ,δεν ειναι κοινοχρηστοι,μονο η κυρία εισοδος ειναι κοινοχρηστη,οι υπόλοιποι χωροι έχουν χιλιοστα.και υπάρχει δικαιούχος  με αποκλειστικη χρήση.

Ρώτησα δηλαδη αν θα πληρωσει 1 η 2 παραβολα λογω της κατ.1

 

 

Edited by mixyak790
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.