Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστο χώρο


Recommended Posts

Ο πελατης σου δεν εχει δικη του  ΟΙ στην οικοδομη?

Εχειξεχωριστο συμβολαιο για "μια αποθηκη"

Και το λεβητοστασιο πού "πηγε"?

 

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα, έχω περίπτωση πολυκατοικίας σε οικισμό προ του '23 (μη οριοθετημένο-εκτός σχεδίου). Η κατασκευή έχει γίνει βάσει ΟΑ 1967 κ 1978. Το 1990 έγινε σύσταση ΟΙ όπου αποτυπώνεται η πραγματική κατάσταση του κτιρίου (με όσες αυθαιρεσίες είχαν γίνει). Στο κτίριο υπάρχει αυθαίρετο λεβητοστάσιο στον κοινόχρηστο χώρο, το οποίο αναφέρεται και στη ΣΟΙ. Για κάθε ΟΙ θα γίνουν δηλώσεις υπαγωγής χωριστά. Για το λεβητοστάσιο πρέπει να γινει χωριστή δήλωση ή να συμπεριληφθεί σε κάποια από τις υπόλοιπες; Ή να συμπεριληφθεί σε όλες αναλογικά με τα ποσοστά ιδιοκτησίας; Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Το λεβητοστάσιο αναφέρεται στην Π.ΣΟ.Ι ως κοινόχρηστος χώρος, οπότε θα κάνεις ξεχωριστή δήλωση για όλες τις αυθαιρεσίες που υπάρχουν σε κοινόχρηστους χώρους κτιρίου και οικοπέδου.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

σε υπόγειο οικοδομής ιδιοκτήτης έχει 2 θέσεις στάθμευσης με χιλιοστά η κάθε μια.

Έχει κλείσει εκ κατασκευής αυτούς του χώρους με γυψοσανίδα και γκαραζόπορτα, και επιπλέον υπάρχει μια μικρή διαφορά στις διαστάσεις των θέσεων που προβλεπόταν στην άδεια με αυτό που κλείστηκε (επέκταση προς κοινόχρηστο διάδρομο) :

- χρειάζεται συναίνεση ? Αν ναι αρκεί η ΥΔ του ιδιοκτήτη για το εκ κατασκευής? Αναρωτιέμαι αν είμαι καλυμμένη, γιατί δεν μπορώ να το διαπιστώσω με άλλο τρόπο.

- η παράβαση υπολογίζεται με αναλυτικό ή ΥΔ με μειωτικό?

- μπορεί να γίνει μια δήλωση και για τα  2 parking ?

Edited by LESS
Link to comment
Share on other sites

Aν πρόκειται για μεταβίβαση να συνεννοηθεί πρώτα με την συμβ/φο αν θα κάνει την μεταβίβαση λόγω κατάληψης Κ.Χ

Η αυθαιρεσία με ΥΔ ΒΧ (μειωτικός)

Αρκεί η Υ.Δ (με γνήσιο υπογραφής από ΚΕΠ) του ιδιοκτήτη. Αν αυτός λέει ψέματα, ας πρόσεχε. Εσύ απλώς καταχωρείς και αναφέρεις τη δήλωσή του στο σύστημα.

Μια δήλωση θεωρητικά μπορεί να γίνει. Προσωπικά ο ίδιος και πολλοί άλλοι συνάδελφοι το αποφεύγουμε.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

όχι δεν κάνει μεταβίβαση. Έλεγα για μια δήλωση εφόσον η τακτόποίηση γινόταν με αναλυτικό, ώστε να έμπαιναν μαζί σε μια παράβαση.

Έχω ακόμα μια απορία, ίδια με αυτή της Betty_ που έχει ποστάρει παραπάνω : πώς τακτοποιείται η μετατροπή υπόγειου λεβητοστασίου σε αποθήκη?

Edited by LESS
Link to comment
Share on other sites

Το ερώτημα ανάγεται στο αν το λεβητοστάσιο βάσει σύστασης αποτελεί κοινόχρηστο χώρο ή όχι, οπότε στην πρώτη περίπτωση πρέπει να γίνει δήλωση (και προφανώς να ελεγχθούν) για τους κοινόχρηστους χώρους σε όλο το ακίνητο (οικόπεδο και κτίριο).

 

Link to comment
Share on other sites

Ο χώρος δεν είναι πλέον κοινόχρηστος.

Συνήθεις περιπτώσεις αυτές όπου δειχνόταν στα σχέδια της αδείας λεβητοστάσιο και εξαρχής, μιας και άλλαζε η θέρμανση, ο χώρος εξυπηρετούσε κάποιον από τους ενοίκους.

Σύμφωνα με τα παραπάνω θα το έβαζα ΥΔ με μειωτικό και χωρίς συναίνεση με το "εκ κατασκευής"  ή όχι;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Να δούμε πρώτα, αν βάσει της σύστασης ο χώρος του λεβητοστασίου είναι κοινόχρηστος. Από την απάντησή σου δεν έγινε σαφές αν την κοινοχρησία την βασίζεις στη σύσταση ή την κάτοψη της Ο.Α.

Αν δεν είναι κοινόχρηστος και "δόθηκε" σε κάποιον συνιδιοκτήτη, φυσικά και δεν απαιτείται καμία συναίνεση. Το "εκ κατασκευής" του Α 98 αφορά κατάληψη κοινόχρηστων χώρων από αυθαίρετες επεκτάσεις που μπορούν να τακτοποιούνται χωρίς την συναίνεση των 510 ψήφων.

Για το υπολογιστικό σκέλος του προστίμου, έχουμε αλλαγή χρήσης από Β.Χ σε ΒΧ και υπολογίζεται δυνάμει του Α 100 με αναλυτικό προυπολογισμό.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.