Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστο χώρο


Recommended Posts

Καλησπέρα, αν κάποιος μπορεί να απαντήσει γιατί υπάρχει ένα συμβόλαιο στη μέση και τώρα ζητάνε Βεβαίωση Περαίωσης της Υπαγωγής γιατί από το Κτηματολόγιο είπαν στη συμ/φο ότι δεν τους αρκεί η Οριστική Υπαγωγή.

Υπάρχει μια τριώροφη οικοδομή με Σύσταση Ο.Ι. Κάθε όροφος βγήκε με διαφορετική άδεια, διαφορετική χρονιά ο καθένας. Στην ισόγεια Ο.Ι, για την οποία θα γίνει μεταβίβαση, κατά την ανέγερση της έγινε μια αυθαίρετη επέκταση προς τον ακάλυπτο χώρο.

Ο 1ος όροφος ανήκει κατά πλήρη κυριότητα σε κάποιον άλλο.Ο 2ος ανήκει κατά ψιλή κυριότητα στο γιο της εν λόγω ιδιοκτήτριας του ισογείου και η επικαρπία ανήκει στην ίδια.

Θα χρειαστούν τυχόν Υ/Δ συναίνεσης και από ποιους?

Χωρίς να είμαι σίγουρος,  αφού ολόκληρη η οικοδομή δεν ανεγέρθηκε ενιαία αλλά τμηματικά με διαφορετικές άδειες, τότε δεν ισχύει ότι η αυθαιρεσία έγινε κατά την ανέγερση της όλης οικοδομής οπότε θα χρειαστούν Υ/Δ από τους συνιδιοκτήτες και των άλλων δύο Ο.Ι ? Για την Ο.Ι του 2ου ορόφου όπου η επικαρπία ανήκει στην ίδια ιδιοκτήτρια του ισογείου και η ψιλή κυριότητα στο γιο της, θα χρειαστεί μια Υ/Δ από την ίδια μόνο? Μιας και ο γιος της είναι Αμερική.

 

Edited by dadabook
Link to comment
Share on other sites

On 29/2/2020 at 5:57 ΜΜ, Pavlos33 said:

 Το ποσοστό θα εξαχθεί συγκρινόμενο με την συνολική δόμηση του οικοπέδου, καθώς η πυλωτή δεν διαθέτει χιλιοστά αφού είναι κοινόχρηστος χώρος ..............

Κατά την προσωπική μου άποψη, αυτό δεν είναι ορθό, είναι "αυθαίρετο" συμπέρασμα, δεν στηρίζεται σε κανένα απολύτως εδάφιο του ισχύοντος νόμου κανει χρήση - αξιοποίηση χιλιοστών που δεν ανήκουν στο φερόμενο ιδιοκτήτη και το σημαντικότερο γίνεται ως διευκόλυνση του φερόμενου ιδιοκτήτη (αδελφός εν προκειμένω) για να πληρώσει λιγότερο πρόστιμο εις βάρος των "κρατικών εσόδων του πράσινου ταμείου" κ.λπ. Συνιστώ ιδιαίτερη προσοχή!

Σε τέτοιες περιπτώσεις εγώ χρησιμοποιώ απλώς τους maximum συντελεστές (καθότι έχω μηδέν αντιστοιχούντα επιτρεπόμενα).

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

@ΙΑΣΟΝΑΣ 

Όμως, ούτε το να ορίσεις τον  μέγιστο συντελεστή το αναφέρει ο νόμος. Επομένως αν δεχτούμε ότι έχουμε δυο ισοδύναμα δεδομένα γιατί να μην επιλέξουμε το ευμενέστερο από άποψη προστίμου. Δεν παρανομούμε. Απλώς "εκμεταλλευόμαστε" κενό νόμου. Αριθμητικά στις κοινές εφαρμογές δεν νοείται να γίνει διαίρεση με το μηδέν και να επιστρέψουμε σε μαθηματικά άλλου επιπέδου με αποτέλεσμα το άπειρο, άρα κατά προσομοίωση του άπειρου (αφού τέτοιο δεν μπορεί να καταχωρηθεί) να βάλουμε το μέγιστο. Είναι και αυτή βεβαίως μια άποψη καθόλα σεβαστή μέσα στο χάος των αυθαιρετονόμων.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 

7 ώρες πριν, dadabook said:

Καλησπέρα, αν κάποιος μπορεί να απαντήσει γιατί υπάρχει ένα συμβόλαιο στη μέση και τώρα ζητάνε Βεβαίωση Περαίωσης της Υπαγωγής γιατί από το Κτηματολόγιο είπαν στη συμ/φο ότι δεν τους αρκεί η Οριστική Υπαγωγή.

[αυτο δεν το καταλαβα..και τι σχεση εχει με την τακτοποιηση της αυθαιρεσιας]

"Χωρίς να είμαι σίγουρος,  αφού ολόκληρη η οικοδομή δεν ανεγέρθηκε ενιαία αλλά τμηματικά με διαφορετικές άδειες, τότε δεν ισχύει ότι η αυθαιρεσία έγινε κατά την ανέγερση της όλης οικοδομής οπότε θα χρειαστούν Υ/Δ από τους συνιδιοκτήτες και των άλλων δύο Ο.Ι ? Για την Ο.Ι του 2ου ορόφου όπου η επικαρπία ανήκει στην ίδια ιδιοκτήτρια του ισογείου και η ψιλή κυριότητα στο γιο της, θα χρειαστεί μια Υ/Δ από την ίδια μόνο? Μιας και ο γιος της είναι Αμερική."

Κατα τα λοιπα, έχεις επεκταση σε κοινοχρηστο, αρα τακτοποιεις ειτε με εκ κατασκευης, αν σου υπογραφει ΥΔ ο πελατης περι αυτου,  ειτε επειδη ιδιοχρησιμοποιεις το αυθαιρετο.

Για την τακτοποίηση , ουτε συναινεσεις θες ουτε τπτ.

Τι σου ζητησε το Κτηματολογιο? 

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι,
Σε κτίριο κατοικίας κατασκευασμένο με Ο.Α. υπάρχουν τρία οροφοδιαμερίσματα στα οποία έχει γίνει σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών. 
Και τα τρία ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη.
Σε τμήμα του δώματος έχει κατασκευαστεί αυθαίρετη κατασκευή η οποία χρησιμοποιείται ως κατοικία από τον δικαιούχο της περαιτέρω καθ' ύψος επεκτάσεως της άνω οικοδομής(αέρα).
 
Τα ερωτήματα μου είναι δύο:
  1. Η δήλωση για την τακτοποίηση της αυθαίρετης κατασκευής θα γίνει στα ονόματα και των δύο ιδιοκτητών? Και με τί ποσοστό συνιδιοκτησίας? 50% έκαστος?
  2. Ο ιδιοκτήτης του "αέρα" ο οποίος διαμένει στην αυθαίρετη κατασκευή δεν έχει κανένα άλλο ακίνητο στο όνομά του. Μπορεί να επωφεληθεί την έκπτωση της κύριας και μοναδικής κατοικίας κατά το ποσοστό που του ανήκει?
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. 
Link to comment
Share on other sites

Πώς μπορει να εχει σε μια οικοδομη ενας τρια διαμερισματα και ο αλλος τον "αερα"???

Εχεις μια αυθαιρετη κατασκευη, πανω στο δωμα. Οποιος εχει την αποκλειστικη χρηση του δωματος την τακτοποιει.

Τί γραφει η συσταση?

Προφανως πρεπει να  γραφει  το αυθαιρετο στο Ε9.

Υπαρχει αχτιστος σδ?

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, Pavlos33 said:

Όμως, ούτε το να ορίσεις τον  μέγιστο συντελεστή το αναφέρει ο νόμος.

Μα αυτό ακριβώς αναφέρει ο νόμος (κατ' επέκταση της διαίρεσης με το μηδέν)....

 

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, Pavlos33 said:

Aριθμητικά στις κοινές εφαρμογές δεν νοείται να γίνει διαίρεση με το μηδέν και να επιστρέψουμε σε μαθηματικά άλλου επιπέδου με αποτέλεσμα το άπειρο,

Aυτό ακριβώς

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα παιδιά ήθελα να ρωτήσω το εξής,  σε τριώροφη οικοδομή (τρία οροφοδιαμερίσματα)  με σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας υφίσταται στον ακάλυπτο χώρο αποθήκη με τρείς πόρτες (πρακτικά τρεις αποθηκευτικοί χώροι) που αντιστοιχεί και χρησιμοποιείται  από κάθε διαμέρισμα και λεβητοστάσιο που εξυπηρετεί τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος του τρίτου ορόφου για τα οποία δεν αναφέρεται κάτι στην σύσταση ιδιοκτησίας. Εγώ θέλω να κάνω τακτοποίηση ΄των αυθαιρεσιών του τρίτου ορόφου (1 παράβαση αναλυτικού προυπολογισμού). Στην δήλωση αυτήν μπορώ να συμπεριλάβω και τις αυθαιρεσίες του ακαλύπτου χώρου τις οποίες νέμεται και χρησιμοποιεί ο ιδιοκτήτης του τρίτου ορόφου ? (δλδ την μία αποθήκη και το λεβητοστάσιο)

Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα καλά αυτές οι αποθήκες είναι τελείως αυθαίρετες και επιπλέον δεν αναφέρονται πουθενά στη σύσταση, άρα είναι όλες κοινόχρηστες ανεξάρτητα από το ποιός χρησιμοποιεί τι. Συνεπώς αν εσένα σε αφορά συγκεκριμένο διαμέρισμα (πχ για μεταβίβαση) δεν έχεις κανένα λόγο να ασχοληθείς με την αποθήκη. Να εξηγήσεις στον ιδιοκτήτη ότι μπορεί στο μιλητό να τα χουν βρει και όλα καλά αλλά νομικά η αποθήκη αυτή δεν του ανήκει και ούτε φυσικά μπορέι να τη μεταβιβάσει. Αν ωστόσο επιθυμούν την τακτοποίηση, ο σωστός τρόπος είναι να γίνει μια δήλωση κοινοχρήστων όπου θα τακτοποιηθούν όλες οι κατασκευές που βρίσκονται σε κοινόχηστους χώρους. Μετά (και εφόσον και όλα τα διαμερίσματα είναι τακτοποιημένα) μπορούν να προβούν σε τροποποίηση της σύστασης ώστε να συμπεριλάβει και τυπικά ο καθένας στην ιδιοκτησία του τους χώρους που χρησιμοποιεί.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.