Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστο χώρο


Recommended Posts

Δεν υπάρχει σε κανένα Ε9 το αυθαίρετο δώμα. Πώς αποδεικνύεται έτσι η ιδιόχρηση? Μετά την ένταξη στον ν.4495, θα γίνει τροποποίηση της σύστασης με ανακατανομή των χιλιοστών. Πιθανά θα αποκτήσει την κυριότητα η εγγονή, με συμβολ. πράξη. Σκέφτομαι αφού είναι κοινόχρηστο, και δεν αποδεικνύεται η ιδιόχρηση, και αφού συμφωνούν και μάνα και κόρη για την τακτοποίηση στον Ν.4495, να μην πάω με την παρ.9 του άρθρου 98, και να βάλω και τις δύο με τα ποσοστά τους στο οικόπεδο, να κάνουν την δήλωση στον 4495. 

Link to comment
Share on other sites

Ενδεχομένως ο νομοθέτης και όταν μιλάμε για την υπαγωγή και μόνο να μην ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για το αν τεκμηρίωσες πλήρως το ότι κάποιος χρησιμοποιεί κάτι αποκλειστικά. Εξάλλου απαιτεί συναίνεση όλων για να γίνουν αλλαγές συστάσεως ιδιοκτησίας. Έχουμε το βάρος της ευθύνης να δηλώσουμε σωστά "βλέπω αυθαιρεσία Α στην ιδιοκτησία Β και το δηλώνει ο Γ" (και το ότι το δηλώνει ο Γ δεν αρκεί για τον Συμβολαιογράφο).

Edited by curzondax
Link to comment
Share on other sites

Σε οικοδομή με ισόγειο και πρώτο όροφο, υφίστανται (στον όροφο) τρεις οριζόντιες ιδιοκτησίες (κατοικίες). Κληθείς να παρέχω βεβαίωση μηχανικού διαπίστωσα ότι υπάρχει (από κατασκευής) διαφορά ανάμεσα στα δύο διαμερίσματα και κατάληψη τμήματος κοινόχρηστου χώρου από όλες τις ΟΙ. Πρακτικά το κοινόχρηστο πλατύσκαλο έγινε μικρότερο από αυτό που φαίνεται στην κάτοψη της άδειας.

Σκοπεύω να τακτοποιήσω βάσει του άρθρου 100 Παρ.8 για τη διαμερισμάτωση και βάσει του Άρθρου 98 Παρ. 5 για την κατάληψη του (κοινόχρηστου) πλατύσκαλου.

Απορίες μου για το Άρθρο 98:

Στη Παρ. 6 αναγράφεται: «Για την υπαγωγή των ανωτέρω περιπτώσεων στις ρυθμίσεις του παρόντος, απαιτείται, κατά περίπτωση, επιπλέον των υπόλοιπων δικαιολογητικών που ορίζονται στο άρθρο 99:
α) υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη της οριζόντιας ιδιοκτησίας ότι η οριζόντια ιδιοκτησία του έχει επεκταθεί καταλάβει κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο από τον χρόνο ανέγερσης κατασκευής της όλης οικοδομής,
β) βεβαίωση μηχανικού ότι η ίδια αυθαίρετη επέκταση υφίσταται σε όλους τους ορόφους της οριζόντιας ιδιοκτησίας.» Κι αν η ΟΙ εκτείνεται μόνο σε ένα όροφο (όπως το 80% των περιπτώσεων διαμερισμάτων); Μήπως ο... ποιητής θέλει να πει «...σε όλους τους ορόφους του κτηρίου.»; Και αν στο ισόγειο έχουμε κατάστημα ενώ στον πρώτο (και μοναδικό) όροφο κατοικίες με αυθαίρετη επέκταση επί του κοινόχρηστου πλατύσκαλου δεν μπορεί να τακτοποιηθεί απλά και μόνο επειδή δεν συμβαίνει σε όλους τους ορόφους;

Και τι γίνεται με την Παρ. 7 που λέει «Μετά την υπαγωγή στις ρυθμίσεις του παρόντος και εφόσον συντρέχουν σωρευτικά και οι δύο προϋποθέσεις με στοιχεία α και β της παραγράφου 5, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να προβαίνει μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της πράξης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, προκειμένου να ενσωματώσει τον υπαγόμενο στις διατάξεις του παρόντος χώρο στην οριζόντια ιδιοκτησία του. Στην περίπτωση αυτή η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται.»  Όμως το κτήριο έχει κατοικίες μόνο στον πρώτο όροφο και μόνο σε αυτόν συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Δεν μπορεί να διορθωθεί η ΣΟΙ μονομερώς με κάποιο τρόπο;

Link to comment
Share on other sites

47 λεπτά πριν, Speez said:

 

Γεια!Αυτά έχουν τροποποιηθεί στο άρθρο 34 του ν.4546/2018 και πλέον λένε (98.5 και 98.7):

β) Οι περιπτώσεις α΄ και β΄ της παραγράφου 5 αντικαθίστανται ως εξής:

«α) όταν η αυθαίρετη επέκταση υφίσταται από την ανέγερση-κατασκευή της οικοδομής ή

β) όταν η ίδια αυθαίρετη επέκταση υφίσταται σε όλους τους ορόφους της οικοδομής.».

γ) Η παράγραφος 7 αντικαθίσταται ως εξής: «7. Μετά την υπαγωγή στις ρυθμίσεις του παρόντος και εφόσον συντρέχουν σωρευτικά και οι δύο προϋποθέσεις με στοιχεία α και β της παραγράφου 5, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να προβαίνει μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της πράξης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, προκειμένου να ενσωματώσει τον υπαγόμενο στις διατάξεις του παρόντος χώρο στην οριζόντια ιδιοκτησία του. Στην περίπτωση αυτή η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται.».

Άρα,μόνο εκ κατασκευής (5α.) κατά δήλωση του ιδιοκτήτη και εφόσον το "σωρευτικά" του 7. στην περίπτωση σου δεν υφίσταται λόγω μη ύπαρξης άλλων ορόφων , με την ρύθμιση  εγώ καταλαβαίνω ότι γίνεται η τροποποίηση της σύστασης😀

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Speez

- για να κάνεις ΔΔ, θα πρεπει να εχεις στην αδεια κατοψη με εμβαδα 60/60 και στην συσταση ΟΙ να εχεις  55/65 τμ.

Με την ΔΔ "διορθωνεις"  την διαφορα μεταξυ αδειας ως προς το συμβολαιο.

Η ολη ρυθιση ειναι καθαρα "εισπρακτικη",  γι αυτο δεν εχουν ορισει ουτε ενα τμ. σαν  δικαιωμα παρεκλισης.

- Εαν εχεις επεκταση σε κοινοχρηστα, τοτε, εχεις δικαιωμα τακτοποίησης,  χωρις να χρειαζεται συναινεση

α] με το εκ κατασκευής

β]  ή  με  το  "ίδια  ολους τους ορόφους".

Αν ισχυουν και τα δυο, μπορεις να κανεις  και "μονομερη τροποποιηση της συστασης"

γ] ως εχων την ιδιοχρησιμοποίηση, χωρις καμμια συναινεση αλλα χωρις δυνατοτητα τροποποιησης της συστασης.

 

ΣΕ καθε περιπτωση, αν συμφωνει το 100%, ολα τα προβληματα  λυνονται

 

 

 

 

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, Speez said:

αν στο ισόγειο έχουμε κατάστημα ενώ στον πρώτο (και μοναδικό) όροφο κατοικίες με αυθαίρετη επέκταση επί του κοινόχρηστου πλατύσκαλου δεν μπορεί να τακτοποιηθεί απλά και μόνο επειδή δεν συμβαίνει σε όλους τους ορόφους;

Πήγα να πω ότι το διώροφο στις διατάξεις συνήθως περιλαμβάνει και το ισόγειο (συν έναν όροφο), και μετά πρόσεξα ότι ο ΝΟΚ υπονοεί ότι και το υπόγειο μπορεί να είναι όροφος, και τώρα έχω πάθει υπαρξιακό σοκ.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα , ξέρει κανείς να μου απαντήσει στο εξής?:

Σε πολυκατοικία , χρήση κατοικίες , εντός σχεδίου με άδεια. Έχουν γίνει οριζόντιες ιδιοκτησίες οπότε εγω θέλω να τακτοποιήσω παραβάσεις στον ισόγειο όροφο.

Υπάρχει ακάλυπτος χώρος ο οποίος έχει καλυφθεί εν μέρη  με μία αποθήκη. Επειδή έχουν και οι άλλοι ιδιοκτήτες ποσοστά επί του οικοπέδου μπορώ να τακτοποιήσω  την αποθήκη...?Η επειδή θεωρείται κοινόχρηστος χώρος χρειάζεται κάτι άλλο...?

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για κάθε βοήθεια....

Πριν αναρτήσετε οποιοδήποτε μήνυμά σας, χρησιμοποιείστε την "Αναζήτηση" για την ύπαρξη τυχόν όμοιων θεμάτων. Το μήνυμά σας μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Ευχαριστώ, danaikaterina

Edited by danaikaterina
Link to comment
Share on other sites

ποιός την εφτιαξε?...ποιος την δηλωνει σαν δικη του?...οπότε πας με το 98/9  σαν "ιδιοχρησιμοποιεί"

 

ή αν "ανηκει" σε ολους πας με το 98/9 στο τελος...και περιμενεις μια ΥΑ...που θα λεει αυτα που λεει οτι θα λεει...🙃

 

Link to comment
Share on other sites

Ο ιδιοκτήτης του ισόγείου την έφτιαξε και όλοι συμφωνούν ότι είναι δική του.Δεν διεκδικούν κάτι. ( προς τα παρών τουλάχιστον ) Αλλωστε δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στον ακάλυπτο παρά μόνο μέσα απο την κατοικία.

μμμ....Θα μπρούσες να με βοηθήσεις να μου έλεγες τι εννοείς να πάω με το 98/9 σαν ιδιοχρησιμοποιει?

Ευχαριστω.

Link to comment
Share on other sites

9.   Πλην των περιπτώσεων της παραγράφου 8 του παρόντος άρθρου, υπόχρεος για την τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών ή αλλαγών χρήσης επί κοινοχρήστων ή κοινοκτήτων μερών της οικοδομής είναι ο ιδιοκτήτης που τις ιδιοχρησιμοποιεί χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των λοιπών συνιδιοκτητών της οικοδομής.

 

 

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζεται η διαδικασία υπαγωγής στον παρόντα νόμο των αυθαίρετων κατασκευών ή αλλαγών χρήσης επί κοινοχρήστων ή κοινοκτήτων μερών της οικοδομής που δεν έχουν απολέσει την κοινόχρηστη χρήση, ο επιμερισμός του ενιαίου ειδικού προστίμου και των λοιπών δαπανών μεταξύ των συνιδιοκτητών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.[ 1] 


 [ 1]Αλλαγές με τον Ν.4643/19 (ΦΕΚ 193Α/3.12.2019)

 

πηγη

Νόμος 4495/2017 - 1.2 Νομοθεσία - Michanikos.gr

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.