Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστο χώρο


Recommended Posts

33 λεπτά πριν, janna said:

Δυο ερωτησεις.                                  Το κλείσιμο πυλωτή και η δημιουργία διαμερίσματος σε πολυκατοικία  θα πάει με τη Δήλωση κοινοχρήστων ;   Επίσης στο δώμα έχει κατασκευασθεί κατ 'επέκταση του κλιμακοστάσιου όροφος έχει συναινεση του 60% .Έχουν οι δηλώσεις υποβληθεί πριν τις 30/9/2020.Μπορει να γινει τροποποιηση της συστασης και μεταβιβαση;

ετσι ηταν οι παραπανω ερωτησεις. Δεν αφορουσαν σε αυθαίρετες κατασκευες που ειναι κοινοχρηστες.

Σε αυτες  απαντησα

κατα τα λοιπα

 

Οι εν γενει αυθαιρετες κατασκευες που εγιναν υπερ ολων τακτοποιουνται  αγνωστο πώς

- πιο πριν ισχυε αυτο που λεει το ΤΕΠ

- ο προηγουμενος νομος ελεγε οτι θα βγει "σχετικη υπουργικη αποφαση"

- ο νεος δεν λεει..

 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@Qutrohor Η απάντηση του ΤΕΕ είναι απλώς μια απάντηση. Εσύ θα κάνεις ξεχωριστή δήλωση για τους κοινόχρηστους χώρους οικοπέδου και κτιρίου και θα το έχεις έτοιμο για την Η.Τ, όπου οι κοινόχρηστοι χώροι θεωρούνται ξεχωριστή ιδιοκτησία και αποκτούν ξεχωριστή ταυτότητα.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι   μια  ερώτηση  γιατί  έχω  μπερδευτεί.

Αποθήκη σε  υπόγειο που το  εμβαδόν  της  σήμερα  12 μ2 διαφέρει  από  αυτό  της  σύστασης 11.20μ2  και  συγχρόνως  έχει πατήσει εντός γειτονικής αποθήκης  7-8 εκατ απαιτείται  συναίνεση  του  όμορου  συνιδιοκτήτη  για  να  μπούμε στον 4495 , ή απαιτείται μόνο συναίνεση  για την  μεταβίβαση ;;

Link to comment
Share on other sites

Στο άρθρο 98 παρ. 7 αναφέρει....Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του παρόντος, σε περίπτωση που δεν συντρέχουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις των περ. α΄ και β΄ της παρ.5, είναι η παρέλευση δεκαετίας από την τέλεση της αυθαιρεσίας μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος και η μη έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης που να διατάσσει την κατεδάφιση.

Η παρέλευση δεκαετίας της αυθαιρεσίας εννοεί  εντός νομίμου όγκου ?,  όπως στις περ. α΄ και β΄ της παρ.5 ?

Link to comment
Share on other sites

η απλη απαντηση ειναι "ναι",

διοτι παραπεμπει ευθεως στο α'  και β', τα οποια ισχυουν  και κατα πλατος, και οτι, αν δενμπορεις να πας με το α' και β'  πας με την 10ετια.

αρα η 10ετια ισχυει και κατα πλατος.

Η περιπλοκη αναλυση λεει τα εξης:

«Άρθρο 98  

5. Ειδικώς στις περιπτώσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας με παραβάσεις που αφορούν την επέκταση αυτής καθ` ύψος ή κατά πλάτος (οριζόντιας) και την κατάληψη κοινοχρήστου ή κοινοκτήτου χώρου, είναι δυνατή η υπαγωγή αυτών στον παρόντα, χωρίς τη συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών, μόνο στις εξής περιπτώσεις:

α) όταν η αυθαίρετη επέκταση υφίσταται από την ανέγερση-κατασκευή της οικοδομής

ή β) όταν η ίδια αυθαίρετη επέκταση υφίσταται σε όλους τους ορόφους της οικοδομής

6. Για την υπαγωγή των ανωτέρω περιπτώσεων στις ρυθμίσεις του παρόντος, απαιτείται, κατά περίπτωση, επιπλέον των υπόλοιπων δικαιολογητικών που ορίζονται στο άρθρο 99: α) υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη της οριζόντιας ιδιοκτησίας, ότι η οριζόντια ιδιοκτησία του έχει επεκταθεί καταλάβει κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο από τον χρόνο ανέγερσης κατασκευής της όλης οικοδομής, β) βεβαίωση μηχανικού, ότι η ίδια αυθαίρετη επέκταση υφίσταται σε όλους τους ορόφους της οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Τα ανωτερω αφορουν την "τακτοποίηση"

Ως προς δε την μονομερη τροποποιηση της συστασης, ισχυουντα εξης:

7. Μετά από την υπαγωγή στις ρυθμίσεις του παρόντος και

[εδω  περιελαβαν μαζι και την επεκταση μιας ΟΙ σε βαρος κοινοχρηστων αλλα και την επεκταση κοινοχρηστων σε βαρος μιας ΟΙ]

Α] [ξεχωριστη περιπτωση] εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις των περ. α` και β` της παρ. 5, που ισχυουν και κατα πλατος]

   Β] ή  [ξεχωριστη περιπτωση] εφόσον η αυθαίρετη επέκταση ή απομείωση οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας και κτιρίων εν σειρά που αποτελούν οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες ευρισκόμενες εντός οικοπέδων, τμημάτων οικοπέδων ή αγροτεμαχίων, υφίσταται από την ανέγερση - κατασκευή της οικοδομής και συντελείται εντός νόμιμου όγκου του κτιρίου ή σε νόμιμη ή μη υπόγεια στάθμη, 

ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα [είτε με βαση μονον το Α'  ειτε με βαση μονον το Β']

προβαίνει μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της πράξης σύστασης οριζόντιας ή καθέτου ιδιοκτησίας, προκειμένου να ενσωματώσει τον υπαγόμενο στις διατάξεις του παρόντος χώρο στην οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία του ή να τον εξαιρέσει από αυτήν. Στην περίπτωση αυτήν, η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται.

Η παρούσα εφαρμόζεται αναλόγως και σε περιπτώσεις που η ίδια αυθαίρετη κατασκευή υφίσταται σε όλους τους ορόφους και δεν είναι από κατασκευής.[ξεχωριστη περιπτωση]

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του παρόντος, σε περίπτωση που δεν συντρέχουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις των περ. α` και β` της παρ. 5, [τα οποία  α' και β' ισχυουν και κατα πλατος. ]

είναι η παρέλευση δεκαετίας από την τέλεση της αυθαιρεσίας μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος και η μη έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης που να διατάσσει την κατεδάφιση.

Η νεα ρυθμιση   της 10ετιας, ζηταει ειτε να εχεις τις προυποθεσεις του α' και β'

Επομενως,  ισχυει και κατα πλατος

8. Επί αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετων αλλαγών χρήσης που έχουν εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε οριζόντια ή κάθετη συνιδιοκτησία και εντός τμημάτων αποκλειστικής χρήσης αυτών, εφόσον κατά τη σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους ως αποκλειστική χρήση, για την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος δεν απαιτείται συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών. Ειδικώς, όταν αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης, που εξυπηρετούν τη συνιδιοκτησία έχουν εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε παράρτημα οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να προβαίνει μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της πράξης σύστασης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, προκειμένου το παράρτημα να αποκτήσει το χαρακτήρα κοινόχρηστου και κοινόκτητου χώρου της συνιδιοκτησίας. Στην περίπτωση αυτήν, η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται.

9. Για την υπαγωγή στον παρόντα των υπόλοιπων περιπτώσεων οριζόντιας ιδιοκτησίας πλην των περιπτώσεων της παρ. 8, που αφορούν σε κατάληψη κοινόχρηστου χώρου ή αυθαιρεσίες επί κοινοχρήστων, απαιτείται η συναίνεση άνω του πενήντα (50) τοις εκατό των συνιδιοκτητών. Με το ίδιο ποσοστό συναίνεσης είναι δυνατή η αντίστοιχη τροποποίηση της πράξης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας.

10. Στις ανωτέρω περιπτώσεις στις οποίες προβλέπεται το δικαίωμα του ιδιοκτήτη να προβαίνει μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της πράξης σύστασης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, η δήλωση φόρου μεταβίβασης δύναται να υποβάλλεται μονομερώς.» 

υπαρχει και αυτη η εγκυκλιος της Συντονιστικης 

για να δεις πόσο "περιπλοκα" τα εχουν κανει...

https://www.michanikos.gr/forums/topic/50391-αρθρο-098-ν-449517-αυθαίρετες-κατασκευές-σε-κοινόκτητο-ή-κοινόχρηστο-χώρο/page/127/

 

Edited by dimitris GM
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας!

Επειδή έχω μπερδευτεί λίγο αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει!

Έχω ιδιόκτητο κλειστό γκαράζ pilotis που επεκτάθηκε και κατέλαβε χώρο από τη Pilotis που είναι κοινόχρηστη.

Η υπέρβαση έγινε κατά την ανέγερση της πολυκατοικίας.

Το αυθαίρετο αυτό τμήμα τακτοποιείται απ ότι έχω καταλάβει σύμφωνα με το άρθρο 98.

Μπορεί ωστόσο να προχωρήσει σε μονομερή τροποποίηση της Σ.Ο.Ι. η συμβολαιογράφος?

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

δες στο πιο πανω,

Μπορεις να τακτοποιησεις,

ειτε με το εκ κατασκευης

ειτε με το ανω "Β"

ειτε με την 10ετια ειτε με την παρ. 9

Ως προς την  μονομερη τροποποιηση, θα γινει όπως οριζει  ο νομος

αλλά, η "ακριβης διαδικασια" δεν εχει ακομα  καθορισθει.

 

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

δηλαδή μπορεί αύριο το πρωί να πάει ο ιδιοκτήτης στη συμβολαιογράφο και να ζητήσει μονομερή τροποποίηση σύστασης για το διαμέρισμά του που έχει καταλάβει κοινόχρηστο χώρο πριν 11 χρόνια (όχι από κατασκευής) και δεν υπάρχει δικαστική απόφαση κατεδάφισης ? χωρίς φυσικά αυτό να φαινόταν στα παλιά σχέδια Σ.Ο.Ι. 

Αυτό που έγραψες Δημήτρη ότι  η "ακριβης διαδικασια" δεν εχει ακομα  καθορισθει." ? γράφει κάπου ότι περιμένουμε περαιτέρω οδηγίες οπότε ακόμα δεν γίνονται τέτοιες πράξεις?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.