Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστο χώρο


Recommended Posts

Οκ, κατάλαβα πλήρως . Και κάτι τελευταίο συνάδελφε , μια πέργκολα με κεραμίδια σε συνέχεια της γκαρσονιέρας στον ακάλυπτο  , μπορώ να την δηλώσω αν εμπίπτει το μεγαλύτερο μέρος της στην ζώνη ασφαλείας της υπεραστικής συγκοινωνίας που είναι 3,00μ συγκεκριμένα για τον δρόμο αυτό , δηλ είναι στο 50% x3,00m= 1.50m από το όριο του δρόμου ; Η γκαρσονιέρα είναι στα 2,50μ από το όριο του δρόμου οπότε λογικά δεν έχει πρόβλημα (>1,50μ) Ευχαριστω για τον χρόνο σας 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Διευκρίνισε την κατηγορία οδού και το που βρίσκεται το ακίνητο (εντός οικισμού, εντός σχεδίου πόλης, εκτός οικισμού).

Εφόσον έχεις κάνει έλεγχο και κρίνεις ότι το 50% απόστασης όπως ορίζεται κατά περίπτωση μέτρων ασφαλείας είναι το 1,50 μέτρο και η πέργκολα (η οποία δεν είναι πέργκολα δες παρακάτω) εμπίπτει εν μέρει στην απαγορευμένη ζώνη, προφανώς δεν μπορεί να τακτοποιηθεί.

΄Όμως, στο άρθρο 89 παρ  δ αναφέρεται το εξής:

(...) δ)   παρά το όριο των διεθνών, εθνικών, επαρχιακών ή δημοτικών ή κοινοτικών οδών, εντός ζώνης διάστασης ποσοστού πενήντα  τοις  εκατό  (50%)  των  οριζόμενων  από  τη  νομοθεσία  περί  μέτρων  για  την  ασφάλεια  της  υπεραστικής συγκοινωνίας,  οι  οποίοι  ίσχυαν  κατά  την  εκτέλεση  ή  εγκατάστασή  τους.  

 Εξαιρούνται  αυθαίρετες  κατασκευές  και αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις σε κτίρια για τα οποία έχει χορηγηθεί νομίμως οικοδομική άδεια, σε μικρότερη απόσταση από τα οριζόμενα στην παρούσα περίπτωση, καθώς και αυτοτελείς κατασκευές που περιλαμβάνονται στην παρ.7 του άρθρου 17 του ν.4067/2012, εκτός της περίπτωσης δ αυτής (....)

Η κατασκευή που περιγράφεις δεν είναι πέργκολα διότι έχει πλήρη επικάλυψη με κεραμίδια (δες ορισμό 60 άρθρο 2 του ΝΟΚ). Αποτελεί στέγαστρο, το οποίο όμως εμπίπτει στην υποπαρ. ιια)  της παρ. 7 άρθρου 17 Ν. 4067/2012 , και εφόσον  καλύπτεται η προϋπόθεση στο αρχικό εδάφιο της παραγρ. 7 (Επί των ακάλυπτων χώρων του οικοπέδου και εφόσον καλύπτεται η υποχρέωση για φύτευση, σύμφωνα με την παρ.2, επιτρέπονται οι παρακάτω κατασκευές ...) τότε τακτοποιείται χωρίς κανένα έλεγχο τήρησης του 50% απόστασης που ορίζουν η διατάξεις περί προστασίας υπεραστικής συγκοινωνίας.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η προσθήκη στο άρθρο 98 με το 4579/20

"Μετά από την υπαγωγή στις ρυθμίσεις του παρόντος και εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις των περ. α΄ και β΄ της παρ.5 ή εφόσον η αυθαίρετη επέκταση ή απομείωση οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας και κτιρίων εν σειρά που αποτελούν οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες ευρισκόμενες εντός οικοπέδων, τμημάτων οικοπέδων ή αγροτεμαχίων, υφίσταται από την ανέγερση – κατασκευή της οικοδομής και συντελείται εντός νόμιμου όγκου του κτιρίου ή σε νόμιμη ή μη υπόγεια στάθμη, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να προβαίνει μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της πράξης σύστασης οριζόντιας ή καθέτου ιδιοκτησίας, προκειμένου να ενσωματώσει τον υπαγόμενο στις διατάξεις του παρόντος χώρο στην οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία του ή να τον εξαιρέσει από αυτήν. "

εννοεί τον όγκο που είναι μέσα στους υπολογισμούς στο διάγραμμα κάλυψης (επιφάνεια που μετράει στην κάλυψη επί ύψος) ή στο ιδεατό στερεό? Οι αυθαίρετες κατασκευές καθ' υπέρβαση της κάλυψης στον κοινόχρηστο χώρο χάνουν την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση?

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Τι ποσοστό συναίνεσης απαιτείται για την τακτοποίηση υπέρβασης δόμησης κύριων χώρων στον αέρα άνω του ακάλυπτου χώρου ενός κτιρίου με οροφοκτησία? 

Το κτίριο είναι διώροφο και η υπέρβαση σημειώνεται στην Ο.Ι. του πρώτου ορόφου η οποία ουσιαστικά έχει "βγει" εκτός του εγκεκριμένου περιγράμματος του κτιρίου (για την ακρίβεια έχει πατήσει πάνω σε αντίστοιχη αυθαίρετη επέκταση εκτός περιγράμματος του ισογείου).

Πάμε με το 1000/1000 συναίνεση ή με 501/1000 ?

Κάθε βοήθεια δεκτή!

Link to comment
Share on other sites

- πας με το 5 παρ. α και β, χωρίς συναινεση

και μετα

- κανεις μονομερη με το 7, λογω υπαγωγης με το 5 α και β και μεταβιβαζεις

[εχεις συννενοηθει με τον συμβ/φο πώς θα γινει η μονομερης ή   θα μεινεις  μονον στην τακτοποιηση;]

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη σε ευχαριστώ για την απάντηση.

Δυστυχώς υπάρχουν και κάποιες υπερβάσεις στα κοινόχρηστα που δεν εμπίπτουν στο Άρθρο 98 παρ. 5 α ή β. οπότε για αυτές θα χρειαστώ συναίνεση. Τι ποσοστό συναίνεσης να ζητήσω για την υπαγωγή?

Η τροποποίηση της οροφοκτησίας δεν είναι κάτι άμεσο προς το παρόν...

 

Link to comment
Share on other sites

δεν λες τι υπερβασεις και απο ποιον και απο πότε...

αν εισαι εντος του ογκου κλπ

δες εδω

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστο χώρο - Page 124 - Ν. 4495/17 - Αντιμετώπιση Αυθαίρετης Δόμησης - Michanikos.gr

και εδω

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17 ] Επιλογή κατηγορίας αυθαιρέτων κατασκευών - Page 58 - Ν. 4495/17 - Αντιμετώπιση Αυθαίρετης Δόμησης - Michanikos.gr

[η συναινεση εγινε "ανω του 50%"

κι οχι 51% που εγραφαν τοσα χρονια...

Μαθαινουν σιγα σιγα];-)

             

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Για να το ρωτήσω ακόμη πιο κωδικοποιημένα,

μια υπέρβαση επί ακάλυπτου χώρου ήτοι εκτός νόμιμου περιγράμματος και εκτός νόμιμου όγκου η οποία δεν έγινε από κατασκευής ούτε υπάρχει πανομοιότυπη σε όλους τους ορόφους σε κτίριο με οροφοκτησία, απαιτεί συναίνεση  άνω του 50%  ή το 100% για να υπαχθεί στον 4495/2017 ?

Μια παραπομπή στο ανάλογο εδάφιο του νόμου θα ήταν χρυσάφι διότι έχει χαθεί η μπάλα με τις τροποποιήσεις και τις αλλαγές.

 

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

Γιάννη η τακτοποίηση για καταπάτηση Κ.Χ γίνεται αν η αυθαιρεσία έγινε εκ κατασκευής. Αν όχι απαιτείται συναίνεση κατ ελάχιστον του 50% (510 ψήφοι στη Γ.Σ). Τώρα, για την τροποποίηση της σύστασης που αναφέρεται στην παρ. 9 με το ίδιο ποσοστό συνιδιοκτησίας νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να ισχύει μόνο αν δεν αντιβαίνει τον κανονισμό της οικοδομής, όπου η τροποποίηση ξέρουμε ότι απαιτεί το 100% των ψήφων.

Άρθρο 98 παρ. 9.   Για την υπαγωγή στον παρόντα των υπόλοιπων περιπτώσεων οριζόντιας ιδιοκτησίας πλην των περιπτώσεων της παρ.8, που αφορούν σε κατάληψη κοινόχρηστου χώρου ή αυθαιρεσίες επί κοινοχρήστων, απαιτείται η συναίνεση άνω του πενήντα (50) τοις εκατό των συνιδιοκτητών. Με το ίδιο ποσοστό συναίνεσης είναι δυνατή η αντίστοιχη τροποποίηση της πράξης σύστασης οριζόντιας  ιδιοκτησίας. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.