Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστο χώρο


Recommended Posts

  Μετά από την υπαγωγή στις ρυθμίσεις του παρόντος και εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις των περ. α΄ και β΄ της  παρ.5  ή  εφόσον  η  αυθαίρετη  επέκταση  ή  απομείωση  οριζοντίου  ή  καθέτου  ιδιοκτησίας  και  κτιρίων  εν  σειρά  που αποτελούν  οριζόντιες  ή  κάθετες  ιδιοκτησίες  ευρισκόμενες  εντός  οικοπέδων,  τμημάτων  οικοπέδων  ή  αγροτεμαχίων, υφίσταται από την ανέγερση – κατασκευή της οικοδομής και συντελείται εντός νόμιμου όγκου του κτιρίου ή σε νόμιμη ή μη 
υπόγεια  στάθμη,  ο  ιδιοκτήτης  έχει  δικαίωμα  να  προβαίνει  μονομερώς  σε  συμβολαιογραφική  πράξη  τροποποίησης  της πράξης  σύστασης  οριζόντιας  ή  καθέτου  ιδιοκτησίας,  προκειμένου  να  ενσωματώσει  τον  υπαγόμενο  στις  διατάξεις  του παρόντος χώρο στην οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία του ή να τον εξαιρέσει από αυτήν. Στην περίπτωση αυτήν, η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών  τεκμαίρεται. 
Η παρούσα εφαρμόζεται αναλόγως και σε περιπτώσεις που η ίδια αυθαίρετη κατασκευή υφίσταται σε όλους τους ορόφους και δεν είναι από κατασκευής. 
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του παρόντος, σε περίπτωση που δεν συντρέχουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις των περ. α΄ και β΄ της παρ.5, είναι η παρέλευση δεκαετίας από την τέλεση της αυθαιρεσίας μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος και η μη έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης που να διατάσσει την κατεδάφιση. 

 

Εμείς βεβαιώνουμε μέσω της τεχνικής μας έκθεσης για την επέκταση σε κοινόχρηστο χώρο οικοπέδου ή κτιρίου,   και ενσωματώνουμε στο κείμενό μας την υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ότι αυτή έλαβε χώρα εκ κατασκευής της οικοδομής σύμφωνα με την Υ.Δ του τάδε κατ εφαρμογή της παρ. 7 άρθρου 98 ν. 4495. Τα υπόλοιπα είναι θέματα των νομικών. Εξυπακούεται ότι δεν υπογράφεις περί μη έκδοσης δικαστικής απόφασης.  Μονομερή τροποποίηση πως ακριβώς θα κάνουν αφού δεν πληρούνται σωρευτικά οι δυο προυποθέσεις και επιπλέον, αφού δεν πληρούνται, η κατασκευή βρίσκεται εκτός νόμιμου όγκου. Μήπως το συγκεκριμένο γραφείο δεν ασχολείται με το αντικείμενο και πάει ψάχνοντας;

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

παυλε, σωστα,

Και υπαρχουν τα εξης θεματα προς διερευνηση

 "υφίσταται από την ανέγερση – κατασκευή της οικοδομής και συντελείται εντός νόμιμου όγκου του κτιρίου"

[κατανοητό, εστω και αν αρχισαν παλι τα διάφορά τους ....μερικοί μερικοί... αν η πυλωτη ειναι "νομιμος όγκος¨"..

"ή σε νόμιμη υπογεια σταθμη "

[ αυτη δεν μας απασχολει ιδιαίτερα, αφου  θα ειναι  εντος νομιμου ογκου]

"ή σε μη  νομιμη  υπόγεια  στάθμη,  "

  Εδω,  το ερωτημα που τιθεται ειναι εαν, αυτη η μη νομιμη υπογεια σταθμη περιλαμβανει και τις επεκτασεις σε υπογεια σταθμη, αλλά  εκτος νομιμου ογκου, πχ. κατω απο τον ακαλυπτο της οικοδομης.

Εαν τις περιλαμβανει , τοτε παμε με την παρ. 7

  Αλλως, μια αυθαιρεσια στον ακαλυπτο,  που εχει υπογειο και ισογειο  θα τακτοποιηθει κατα μεν το υπογειο με την παρ. 7 κατα δεν το ισογειο με την παρ. 9

"Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του παρόντος, σε περίπτωση που δεν συντρέχουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις των περ. α΄ και β΄ της παρ.5, είναι η παρέλευση δεκαετίας από την τέλεση της αυθαιρεσίας μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος"

Αυτη η 10ετια, απο καπου ξεχασθηκε...

Εναρξη ισχυος του παροντος νομου  ειναι η  3-11-2017.

Οριζοντας σαν προυποθεση την 10ετια , "μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος", φαινεται οτι "καλυπτονται" μονον οσες αυθαιρεσιες εχουν γινει μεχρι 3-11-2007.

 Οι μετα την 3-11-2007, δεν κλεινουν 10ετια, αρα ...αναζητειται η τυχη τους.

Εάν δε λαβουμε σαν αφετηρια  "του παροντος" την τροποποιηση που εγινε στο αρθρο 98 με τον  4759/9-12-20 που οριζει οτι

Οι παρ. 7 και 9 του άρθρου 98 του ν. 4495/2017 (Α` 167) τροποποιούνται, προστίθεται παρ. 10 και το άρθρο 98 διαμορφώνεται ως εξής:

τοτε η 10ετια ξεκιναει απο 9-12-20 μειον 10 χρονια μας παει στο 2010, αρα "λειπουν" οι 6 πρωτοι μηνες του 2011.

 

"και η μη έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης που να διατάσσει την κατεδάφιση."

Ποιός και απο ποιό δικαστηριο  ή Υπηρεσία θα ζητησει μια τετοια βεβαιωση;;;

Edited by dimitris GM
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για τις εκτενείς απαντήσεις σας.

Δυστυχώς προσπαθώ να το εξηγήσω στους συμβαλλόμενους και δεν καταλαβαίνουν. Με πήρε και ο μεσίτης να μου πει ότι θα υπαναχωρήσει ο αγοραστής και ότι τους καθυστερώ και ότι ο συνάδελφος που ελέγχει για τον αγοραστή δεν τον πειράζει να υπογράψει για "μη έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης που να διατάσσει την κατεδάφιση" και άλλα χαριτωμένα.

Έχω στείλει και στο ΤΕΕ, αλλά δεν έχω πάρει απάντηση ακόμα.

Έχω προσπαθήσει και εγώ να αποσαφηνίσω το νόμο και λέει :

"  ...υφίσταται από την ανέγερση – κατασκευή της οικοδομής και συντελείται εντός νόμιμου όγκου του κτιρίου ή σε νόμιμη ή μη υπόγεια  στάθμη..."

που κατά τη γνώμη μου σημαίνει σε μη νόμιμη στάθμη, πράγμα το οποίο περιλαμβάνει και τις μη νόμιμες στάθμες και τις μη νόμιμες επεκτάσεις , αφού από τη στιγμή που δεν είναι νόμιμες σίγουρα δεν εντάσσονται στον νόμιμο όγκο.

Επίσης η μη νόμιμες επεκτάσεις της ιδιοκτησίας εντός του νόμιμου όγκου δηλ. του ιδιωτικού προς το κοινόχρηστο έχουν συμπεριληφθεί ήδη στο "... συντελείται εντός νόμιμου όγκου του κτιρίου...".

Ευτυχώς βάσει οικοδομικής άδειας την παρέλευση δεκαετίας την έχουμε. 

Σας ευχαριστώ και πάλι.

Θα ενημερώσω πως θα πάει όλο αυτό.

 

 

Edited by themis_z
Link to comment
Share on other sites

On 11/12/2022 at 7:23 ΠΜ, themis_z said:

......Επίσης μου πρότεινε ο δικηγόρος να  προσκομίσουν οι ιδιοκτήτες ΥΔ περι μη έκδοσης κλπ. 

Ορθώς σου λέει ο δικηγόρος! Οι ιδιοκτήτες θα σου προσκομίσουν Υπεύθυνες Δηλώσεις με το ανάλογο κείμενο, θεωρημένες για το γνήσιο της υπογραφής από Δημόσια Αρχή και εσύ στα σχόλια της δήλωσης θα αναφέρεις τα σχετικά, μνημονεύοντας τις ΥΔ, χωρίς να αναφέρεις λέξεις όπως π.χ. δηλώνω, βεβαιώνω κ.λπ., αλλά το απλό "...όπως προκύπτει από....".

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τελικά αποφάσισαν να κλείσουν την αυθαιρεσία με ξηρή δόμηση (γυψοσανίδες) και να επαναφέρουν το χώρο στο νόμιμο περίγραμμα.

Link to comment
Share on other sites

Εσύ ως μηχανικός θα αναλάβεις το συγκεκριμένο έργο και θα υποβάλεις σχέδια κ.λπ. γνωρίζοντας αυτό που θα κάνουν; Αν αποφασίσεις να το κάνεις, το θεωρείς νόμιμο; Θα μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον; Το κύρος σου ως επαγγελματίας μηχανικός; 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ιάσωνα σε ευχαριστώ αλλά:

1. Δεν είπα ότι θα το τελειώσω εγώ. 

2. Ως προς τις ΥΔ των ιδιοκτητών που θα βεβαιώσουν περί  " μη έκδοσης αμετάκλητης δικαστικής απόφασης που να διατάσσει την κατεδάφιση "  το να γράψεις ότι "...όπως προκύπτει από...."  είναι επί της ουσίας βεβαίωση αφού η διαπίστωση περνά από εσένα, τον μηχανικό. Διότι είτε γραφτεί στα σχόλια είτε στην τεχνική έκθεση προέρχεται από έγγραφο που εκδίδεις εσύ ως μηχανικός.  Το μόνο που θα ήταν αποδεκτό, είναι οι ΥΔ να προσκομιστούν στον συμβολαιογράφο και να βεβαιώσει αυτός το επιπλέον έγγραφο που προσαρτάται στο συμβόλαιο ως προϋπόθεση μονομερούς τροποποίησης της σύστασης. Τα περί δεκαετίας και μη νόμιμης στάθμης τα βεβαιώνει ο μηχανικός.  

Link to comment
Share on other sites

2 λεπτά πριν, themis_z said:

.............. το να γράψεις ότι "...όπως προκύπτει από...."  είναι επί της ουσίας βεβαίωση αφού η διαπίστωση περνά από εσένα, τον μηχανικό...

Δεν βεβαιώνεις απολύτως τίποτα καλέ μου φίλε. Απλώς "μεταφορέας της δήλωσης κάποιου" γίνεσαι... Ρώτησε καλύτερα το δικηγόρο σου...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα συνάδελφοι. Σε ακίνητο που έχουν δύο συνιδιοκτήτες το 50% έκαστος της πλήρους κυριότητας μπορεί να γίνει ΗΤΚ με υπεύθυνη δήλωση μόνο από τον έναν;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

φυσικά! βάζεις αυτόν σαν υπόχρεο με 50% και στο άλλο 50% γράφεις "λοιποί συνιδιοκτήτες" αλλά ως ΜΗ υπόχρεους (δες ερωτ/σεις)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.