Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστο χώρο


Recommended Posts

3 hours ago, Didonis said:

Διότι αν εσύ θες για ότι γράφει κάποιος (που γνωρίζει) να γράφει και νόμο και άρθρο (για όσους δεν γνωρίζουν) θα πρέπει να χάνει την μισή μέρα της ζωής του να παραθέτει πηγές...

Κι όμως στην πράξη σε έναν βαθμό γίνεται ή όταν γίνει τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Σε ευχαριστώ που εξήγησες την αρνητική (που την καλοπερίμενα είναι η αλήθεια), αλλά δεν εξήγησα ή δεν κατάλαβες ακριβώς τη λέω.

Εσύ αναφέρεσαι σε αυτούς που απαντούν. Καθώς τότε -συμφωνώ- προφανώς δεν χρειάζεται κάθε φορά, αλλά και πάλι σε πολλές περιπτώσεις που ερωτών έχει φλέγον ζήτημα θα ζητήσει την πηγή (ή την παραπομπή προς αυτή). Κακό είναι; Εγώ πάντως επεσήμανα τη συγκεκριμένη περίπτωση όπου στο ίδιο ποστ εις διπλούν ο ερωτών θέτει δύο ζητήματα στον "αέρα" υπονοώντας ότι "έτσι μου φαίνεται, μπορείτε να το επιβεβαιώσετε;" Δε λέω ότι το έκανε επίτηδες, αλλά εκκινεί κατά κάποιον τρόπο μια διαδικασία αναζήτησης ενός θέματος που ίσως και να μην υφίσταται. Εκτός αν η λογική είναι ότι απαντούν μόνο όσοι χρήστες είναι απολύτως βέβαιοι για τις γνώσεις τους και θυμούνται απ'έξω κάθε διάταξη και είναι εκείνοι που δεν θα επηρεαστούν από περιττές πληροφορίες.

Edit γα το από κάτω: ΟK

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

είπαμε οφφ τόπικ. 

Μη με υποχρεώσεις να κάνω διαγραφές. Δεν μου αρέσει. Αν θες να αναπτύξεις θέμα σχετικά με πως να είναι απαντήσεις ή όλα τα άλλα που αναφέρεις άνοιξε νέο θέμα για αυτό. 

Μη γίνει μπάχαλο αυτό το θέμα που αφορά [ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστο χώρο, με τις "λέμε για να λέμε και πως να το λέμε" ανησυχίες σου.

Τα επόμενα οφφ τόπικ θα διαγραφούν.

Link to comment
Share on other sites

Ναι δεν έχεις άδικο @tettris αλλά ούτε μπορώ να διαφωνήσω με τον @Didonis.

Γνώμη μου λοιπόν είναι ότι ακόμη και στις περιπτώσεις κατηγοριών αυθαιρέτων 3 όπου δεν απαιτείται κάτοψη ή υπόδειξη στο ΔΚ των αυθαιρεσιών, πολλές φορές είναι 'παράλογο' να μην πραγματοποιούνται. Γιατί πχ. στη περίπτωσή μου όπου υπάρχει αλλαγή διαστάσεων έστω και έως 5% (κατ. δλδ 3 και ΥΔ σε κοινόχρηστο), γιατί να μην συντάσσεται κάτοψη? Θα χρειαστεί σε τόσα επόμενα στάδια, από ΗΤ έως και στη τροποποίηση σύστασης..

Εσύ δηλαδή σε αντίστοιχη περίπτωση στην ΗΤ τι θα ανέβαζες?  Τη κάτοψη/τομή/ΔΚ αδείας? (αυτά τα αναφέρω μαζί γιατί πάνε 'πακέτο' στο αρθ.96/κατηγορία 3 ότι δεν απαιτούνται)..

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το ό,τι δεν σε υποχρεώνει ο νόμος ν' ανεβάσεις νέα κάτοψη κ.λπ., δεν σημαίνει ταυτοχρόνως ότι, σου απαγορεύει και να το κάνεις, αυτό ή οτιδήποτε άλλο εσύ κρίνεις απαραίτητο!

Μην ξεχνάς ότι, αν τελικώς το κάνεις, τότε αυτό αποκτά και τον "μανδύα" του εγκεκριμένου σχεδίου!!!

Να βλέπεις πάντα μακρυά.... 

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

19 ώρες πριν, jbosdas said:

1. Ο νομοθέτης δε συμφωνεί μαζί σου.

2. Ναι, κατάλαβα... θεωρώ ότι πρέπει να το υπολογίσεις με κατηγορία τρία.

Σε ποιόν νόμο αναφέρεται το που εμβαδομετρούμε τις τοιχοποιίες?(που αφορούν οριο ιδιοκτησιας-όριο ΚΧ). 

Edited by sissy_arch
Link to comment
Share on other sites

Οι διατάξεις για τις μεσοτοιχίες εφαρμόζονται μεταξύ διαμερισμάτων, so......

ΝΟΜΟΣ 3741  ΦΕΚ Α 4/9.1.1929

Περί της ιδιοκτησίας κατ' ορόφους.

 
1
Άρθρο 2
 

1.Αδιαίρετος είναι η ιδιοκτησία, επί του εδάφους, των θεμελιών, των πρωτοτοίχων, της στέγης, των καπνοδόχων, των αυλών, φρεάτων, ανελκυστήρων, βόθρων, εγκαταστάσεων κεντρικής θερμάνσεως, και παντός άλλου πράγματος χρησιμεύοντος πρός κοινήν των ιδιοκτητών χρήσιν.

 

2.Αι ισχύουσαι γενικαί περί μεσοτοιχίας διατάξεις εφαρμόζονται και εις τους κοινούς μεταξύ των διαμερισμάτων του αυτού ορόφου τοίχους.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καταλαβαίνω zazeng πως με το παραπάνω (+1) εννοείς πως προβλέπεται ο διαχωρισμός του "πρωτότοιχου" μόνο στις μεσοτοιχίες μεταξύ των οριζοντίων. Άρα ότι οι τοίχοι με τα κοινά δεν διαιρούνται, σωστά;

@the_topo δεν υπονόησα ποτέ ότι δεν χρειάζεσαι ΔΚ (που μάλλον αυτό κατάλαβαν και άλλοι). Βασικά δεν απάντησα ποτέ στο θέμα σου, αλλά σχολιάσα τον τρόπο που έθεσες το ερώτημά σου και σε αυτό συμφωνώ με didonis ότι σαν σχόλιο ήταν εκτός θέματος του νήματος. Κατά τ'άλλα δεν ξέρω αν κατάλαβε τελικά πώς το έθεσα.

Και γενικά για να μη παρεξηγηθούμε, δεν εννοώ ότι για εσένα προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα ψάξεις κάτι πριν μιλήσεις. Ίσα-ίσα το αντίθετο. Εκεί ειδικά για το παραπάνω, θεωρώ σου "ξεγλίστρησε" λίγο ο τρόπος που εκφράστηκες ή όντως πήγες να "κόψεις" μερικές στροφές.

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

Αν είναι και πρωτότοιχος (φέρων τοίχος δλδ) η μεσοτοιχία θεωρείται κοινόκτητη, αλλά κάπου εκεί ζαλίζομαι κ θέλω να ξαναρχίσω το κάπνισμα, νομίζω μας καλύπτει ο ορισμός του μικτού εμβαδού από τον ΝΟΚ (ο μεσότοιχος απότι είδα μέχρι ΓΟΚ55 αναγνωριζόταν ως έννοια).

47. Μικτό εμβαδόν είναι το εμβαδόν του χώρου συμπεριλαμβανομένων των περιμετρικών δομικών στοιχείων που τον ορίζουν. Σε περίπτωση όμορων χώρων λαμβάνεται το ήμισυ του δομικού στοιχείου στον υπολογισμό

κ 3741 πάλι άρθρο 6 παρ 2
2) Αι κλίμακες και οι κυρίως διάδρομοι, κατασκευάζονται και συντηρούνται δαπάνη των ιδιοκτητών των ορόφων εις ους χρησιμεύει κατά λόγον της αξίας εκάστου. --- δεν λέει κάτι για τους τοίχους

για όσους θέλουν να το συνεχίσουν http://καλό.διάβασμα (και για να σε πειράξω λίγο, απόσο γνωρίζω, έτσι μετριέται)

Edited by zazeng
Link to comment
Share on other sites

Έτυχε και εγώ με κάτι τέτοιες αναλύσεις οριζοντίων να μπλέξω πρόσφατα, αλλά δυστυχώς δεν τα έχω ξεκαθαρίσει ακόμα. Για παράδειγμα, ο πρωτότοιχος (αν κατάλαβα) δεν είναι μόνο ο φέρων τοίχος ή το αντίθετο, αλλά είναι πιο 'αστικοκωδίστικο' το θέμα.

(Ελπίζω να μη θεωρηθούν "εκτός θέματος" και αυτά που συζητάμε τώρα, αφού με το γενικότερο ορισμό των κοινόχρηστων συνδέονται. Θα ήθελα πάντως και πάλι να εκφράσω την επιθυμία μου η απάντηση που θα πάρει τελικά η αρχιτέκτονας sissy να μην είναι τύπου, "εγώ έτσι το κάνω". Είμαι σίγουρος ότι και ο συνάδελφος jbosdas θα προσφέρει επιπλέον πληροφορίες)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Με απλά ελληνικά για ακίνητα με ΣΟΙ: Το εμβαδόν των τοίχων των ΟΙ που "συνορεύουν"με κοινόχρηστους χώρους προσμετράται στο εμβαδόν των ΟΙ κι αυτών που "συνορεύουν" σε άλλη/ες ΟΙ μοιράζεται εκατέρωθεν.

  • Like 5
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.