Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστο χώρο


Recommended Posts

Όταν υπάρχει κατάληψη κοινοχρήστου και ζητούμε την συναίνεση του 51% προφανώς στα χιλιοστά συμπεριλαμβάνεται και αυτός που έχει κάνει την αυθαιρεσία? Σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Όταν υπάρχει κατάληψη κοινοχρήστου και ζητούμε την συναίνεση του 51% προφανώς στα χιλιοστά συμπεριλαμβάνεται και αυτός που έχει κάνει την αυθαιρεσία? Σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας,

Έχω μια πολυκατοικία (υπόγειο - ισόγειο με καταστήματα - όροφος με γραφεία, 2ος και 3ος με κατοικίες και δώμα με απόληξη κλιμακ. και γκαρσονιέρες) και στο ίδιο οικόπεδο κοινόχρηστο χώρο βοηθητικής χρήσης. Η πολυκατοικία ανήκει σε δυο ιδιοκτήτες (50% στον καθένα) με τους κοινόχρηστους χώρους εξ' αδιαιρέτου.

 

Υπάρχουν 1. αλλαγές στις όψεις που έγιναν κατά την ανέγερση (σε σχέση με την άδεια του 82), 2. αυθαίρετη επέκταση εξώστη (είναι ένας ενιαίος εξώστης 1ου ορόφου που έχει επεκταθεί λίγα τετραγωνικά από τη μία πλευρά στη μία ιδιοκτησία και λίγα από την άλλη στην άλλην ιδιοκτησία) και αυτή η επέκταση κατά την ανέγερση. 3.υπέρβαση δόμησης και κάλυψης του κοινόχρηστου χώρου βοηθητικής χρήσης. 

 

Ο ένας εκ των δύο ιδιοκτήτων έχει κάνει μια τακτοποιήση για την αυθαίρετη επέκταση στον εξώστη τον δικό του και στα σχέδια ο μηχανικός έχει βάλει και την επέκταση με κόκκινο χρώμα που έχει γίνει στον εξώστη του άλλου ιδιοκτήτη (του δικού μου πελάτη δλδ) και τα έχει τακτοποιήσει και τα δύο. Γίνεται αυτό; Αν ναι, πως δικαιολογείται εφόσον η επέκταση του μπαλκονιού ανήκει σε άλλον ιδιοκτήτη. Έχει επίσης τακτοποιήσει τροποποιήσεις στις όψεις.

 

Ερώτηση: είμαι καλυμμένη αν στην τεχνική μου έκθεση παραπέμψω στην δήλωση που έχει κάνει ο συνάδελφος; τόσο για τις αλλαγές στις όψεις όσο για τον εξώστη και για τον κοινόχρηστο χώρο βοηθητικής χρήσης; ή πρέπει να ξανατακτοποιήσω το μπαλκόνι από τη δική μου πλευρά; τον κοινόχρηστο χώρο βοηθητικής χρήσης και τις αλλαγές στις όψεις; 

 

Και μια γενικότερη ερώτηση: αν τακτοποιώ έστω τρία διαμερίσματα σε μια ενιαία πολυκατοικία. Με τους κοινόχρηστους χώρους τι γίνεται; Θα πρέπει να γίνει διαφορετική τακτοποιήση για τους κοινόχρηστους χώρους και να πληρώσουν όλοι το μερίδιό τους; ή να αναλάβει ένας τους κοινόχρηστους και να το κάνει για όλους αν το χρειάζεται για κάποιο λόγο;

 

ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

- εφοσον εχει γινει συσταση ΟΙ

καθε "διαμερισμα" τακτοποιειται χωριστα

 

- δεν λες τι αυθαιρεσια εχει γινει σαν  " κοινοχρηστος  βοηθητικος χωρος"  και πού και απο ποιόν

 

- Για την  τακτοποιηση στο διαμερισμα το διπλανο του "δικου σου πελατη",  λογικα, θα επρεπε να εχει παρει τις σχετικες δηλωσεις/εντολες ο συναδελφος.

 

Εσυ βεβαιωση δεν μπορεις να δοσεις για τακτοποιησεις που εκανε αλλος μηχανικος

Ρωτησες τον πελατη σου ή τον συναδελφο που εκανε τις τακτοποιησεις?

Link to comment
Share on other sites

Στους κοινόχρηστους χώρους έχω διαφορές στις όψεις σε σχέση με την άδεια και στον κοινόχρηστο βοηθητικό χώρο έχω εξτρά μέτρα, πάλι σε σχέση με την άδεια (εδώ έχω υπέρβαση δόμησης και κάλυψης και το έχει τακτοποιήσει ο άλλος μηχανικός και αυτό). Οι αναφερόμενες αυτές διαφορές φαίνονται να προκύπτουν από την φάση της κατασκευής. Ολα αυτά επαναλαμβάνω προς αποφυγή σύγχισης ότι  τα έχει τακτοποιήσει ο άλλος μηχανικός.

 

Ο άλλος μηχανικός δεν έχει ζητήσει καμία βεβαίωση από τον δικό μου πελάτη, αυτό είναι βέβαιο. Εγώ ζήτησα τα πεντάφυλλα απο τον άλλον ιδιοκτήτη. 

Ρώτησα και τον άλλο μηχανικό αλλά δεν έβγαζα άκρη γιατι μου έλεγε να τα ξαναδηλώσω για να βγάλω χρήματα και επέμενε ότι έπρεπε να τακτοποιήσω το μπαλκόνι που είχε τακτοποιήσει στα δικά του σχέδια.  Ωστόσο, δεν είναι μόνο το μπαλκόνι - είναι και ο βοηθητικός χώρος και οι όψεις. Αλλά πήγα και στην πολεοδομία και μου είπαν οτι αφού τα έχει τακτοποιήσει άλλος δεν χρειάζεται να πληρώνουν δυο φορές τα ίδια πράγματα. Και ρώτησα στην πολεοδομία: δλδ να γράψω στην τεχνική έκθεση τον αριθμό της δήλωσης με τον οποία δηλώθηκαν οι εν λόγω αυθαιρεσίες και μου είπαν ναι. Αλλά και πάλι δεν νοιώθω πολύ σίγουρη. Και δεν θέλω να αφήσω εκτεθειμένο ούτε τον δικο μου πελάτη ούτε να έχω κανα μπέρδεμα και φυσικά ούτε να κάτσει να διπλοπληρώνει πρόστιμα ο πελάτης, δεν το βρίσκω λογικό.

 

Δλδ όποιος έχει μια οριζόντια ιδιοκτησία σε μια πολυκατοικία - δηλώνει και τις αυθαιρεσίες των κοινόχρηστων χώρων μονομερώς; (σε περίπωση που δεν μπορούν να συννενοηθούν οι ιδιοκτήτες) και μπορεί να έχουν γίνει 10 τακτοποιήσεις για το ίδιο πράγμα;

 

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Ευχαριστώ, danaikaterina

Edited by danaikaterina
Link to comment
Share on other sites

beatrice_stop

"Δλδ όποιος έχει μια οριζόντια ιδιοκτησία σε μια πολυκατοικία - δηλώνει και τις αυθαιρεσίες των κοινόχρηστων χώρων μονομερώς; (σε περίπωση που δεν μπορούν να συννενοηθούν οι ιδιοκτήτες) και μπορεί να έχουν γίνει 10 τακτοποιήσεις για το ίδιο πράγμα;"

 

 

δεν λες  τι ειδους αυθαιρεσιες υπαρχουν στα κοινοχρηστα

παντως

η βεβαιωση περιλαμβανει την ΟΙ "ανευ των κοινοχρηστων"

Και, δεν προκυπτει απο πουθενα  δικαιωμα να τακτοποιει ο ενας τα κοινοχρηστα..

 

και δεν εχει κανεναν λογο να το κανει

υγ

τι εκανε ο προηγουμενος  μηχανικος,  με ποια διαταξη και πού...

και πώς συνεχιζεις εσυ, ειναι μερικα  ακομα θεματα...

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους, σας παρακαλώ πολύ σχετικά με τη γνώμη σας.

 

Πολυκατοικία 5 ορόφων με κατάστημα στο ισόγειο (ανήκει στον πελάτη μου), το οποίο σύμφωνα με τα σχέδια της άδειας της πολυκατοικίας (1973) εφάπτεται δεξιά με διάδρομο προς το λεβητοστάσιο και πίσω με το λεβητοστάσιο της πολυκατοικίας. 

 

Στην πραγματικότητα εξαρχης, το λεβητοστάσιο έχει πάρει ένα μέρος από το κατάστημα και το κατάστημα μέρος του διαδρόμου προς το λεβητοστάσιο,κλείνοντας τον. Η πρόσβαση στο λεβητοστάσιο γίνεται εξωτερικά.

 

Το 1995 γίνεται σύσταση Ο.Ι. με τα σχέδια της άδειας οικοδομής του 1973 (όχι την υπάρχουσα κατάσταση). Ενώ το 1998 με νέα άδεια νομιμοποιεί πατάρι στο χώρο του καταστήματος. Σε αυτή την άδεια παρουσιάζονται σωστά το περίγραμμα του καταστήματος ισογείου, σε σχέση με το λεβητοστάσιο. 

 

Μπορώ να δώσω βεβαίωση για μεταβίβαση του καταστήματος?

Προσωπικά πιστεύω πως όχι παρόλο που στην άδεια του 1998 έχει σωστό περίγραμμα το κατάστημα, γιατί σύμφωνα με τη σύσταση Ο.Ι και τον κανονισμό πολυκατοικίας και την πρώτη άδεια το καταστημα καταλαμβάνει κοινοχρηστο χώρο.

 

Νομιμοποίηση θα θέλει λογικά συναίνεση.   

Πως αν το χειριστώ, βοήθεια σας παρακαλώ. 

 

Link to comment
Share on other sites

πολεοδομικά δεν έχεις αυθαιρεσία αφού η άδεια σου συμφωνεί με την πραγματικότητα, θα πρέπει να γίνει τροποποίηση της σύστασης και να εμφανιστεί η νόμιμη νεα κατάσταση. Βεβαίωση εκδίδεις κανονικά για την τροποποίηση της συστασης ΟΙ. Ας τα βρουν με συμ/φο τι θα πρέπει να κάνουν

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.