Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

2 ώρες πριν, BAS said:

Το θ μιλάει για στέγη που μπήκε πάνω σε υπάρχον κτίσμα νόμιμο .

Και εγώ στην πρώτη ανάγνωση έτσι το κατάλαβα. Διαβάζοντάς το πάλι όμως δεν βρήκα κάπου να εννοεί μόνο την κλασική στέγη που όλοι ξέρουμε. Από τον ορισμό του θ) τι είναι αυτό που σε κάνει να αποκλείεις την δική σου περίπτωση;

Εδώ το ερώτημα είναι αν οι στεγασμένες βεράντες θεωρούνται μέρος του κτίσματος και υπερβαίνουν τα 25 τμ . Το κτίσμα είναι ανεξάρτητο 24,79<25,00τμ Από την άλλη το κτίσμα θα είναι κατηγορία 5 , ενώ οι βεράντες σαν υπόστεγα κατηγορία 3 ,  Το υπόστεγα κατ3 δεν το καταλαβαίνω  λοιπές παραβάσεις .

Καταλαβαίνω ότι έχεις αυτή την περίπτωση, όπως στο σχήμα.Scan_Pic0012.thumb.jpg.7418441cba7f0ccb702a2ca880beb984.jpg

Edited by karanus
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς αυτή την περίπτωση έχω . 

Τα υπόστεγα μπορούν να πάνε σαν λοιπή παράβαση σε ένα φύλλο και να υπολογιστούν με αναλυτικό . Αλλιώς σαν κατηγορία 3 σε δεύτερο φύλλο . 

Λογικά αφού είναι ανοικτός χώρος δεν επηρεάζουν τον κλειστό και αφού είναι κάτω των 25 τμ δεν θέλει ΜΣΕ .

 

IMG_3830.JPG

Edited by BAS
Link to comment
Share on other sites

Για το ανεξάρτητο κτήριο νομίζω συμφωνούμε 24,79<25,00 ----> απαλλαγή.

Αν μπορούσες τα υπόστεγα να τα βάλεις Κ3 τότε αυτομάτως απαλάσσονται σαν Κ3.

Αλλά δεν ξέρω πως μπορείς να βάλεις ανοικτό υπόστεγο σαν Κ3 , όπως γράφεις.

Πάντως γι' αυτό το πράγμα που βλεπω τώρα στην φώτο να κάνουμε στατική επάρκεια το βλέπω στα όρια του παραλόγου.

Το θέμα είναι ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να το απαλλάξουμε.

Και μάλιστα με φορτία του υποστέγου επι του εδάφους!!

Edited by karanus
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

39 λεπτά πριν, BAS said:

Ακριβώς αυτή την περίπτωση έχω . 

Τα υπόστεγα μπορούν να πάνε σαν λοιπή παράβαση σε ένα φύλλο και να υπολογιστούν με αναλυτικό . Αλλιώς σαν κατηγορία 3 σε δεύτερο φύλλο . 

Λογικά αφού είναι ανοικτός χώρος δεν επηρεάζουν τον κλειστό και αφού είναι κάτω των 25 τμ δεν θέλει ΜΣΕ .

Κατηγορία 3 δεν είσαι. Το ξεχνάς.

Στη περίπτωσή σου πρέπει λίγο να αμολήσεις μελάνι θολώνοντας τα νερά, αν θες να το απαλλάξεις.

Η μόνη περίπτωση για τα στέγαστρα είναι αυτή που αναφέρει παραπάνω ο συνάδελφος.

θ) για αυθαίρετη προσθήκη στέγης με μεταλλικά ή ξύλινα ζευκτά ο έλεγχος περιορίζεται στον έλεγχο των δομικών στοιχείων της στέγης καθώς και στις συνδέσεις 
με το φέροντα οργανισμό του υφιστάμενου φορέα,

Φτιάχνεις την Τ.Ε.Σ.Ε και μεταξύ των άλλων αναφέρεις ότι δεν έχεις σχηματισμό κλειστού χώρου, ότι η κατασκευή σου είναι στατικά εξαρτημένη , εδράζεται με βύσματα μέσα στον τοίχο μέσω ξύλινης δοκού διανομής φορτίων και στη χαμηλότερη πλευρά σε υποστυλώματα, πλην όμως τα φορτία είναι πολύ μικρά και πρακτικά δεν επηρεάζουν το κυρίως κτίριο κατοικίας. Η περίπτωση μη κλειστού χώρου δεν αναφέρεται ρητά στις διατάξεις περί υποχρέωσης εκπόνησης Μ.Σ.Ε

Κάνεις και ένα απλό τσεκάρισμα σε μια ξύλινη διατομή στέγης και ένα υποστύλωμα με απλοποιητικές παραδοχές (μην καθίσεις και κάνεις τρελές αναλύσεις) και τελειώνει εκεί το ζήτημα. Μηχανικοί είμαστε, εφαρμόζουμε το νόμο και με κανόνες τέχνης και επιστήμης. Δεν θα μπορούσε κανείς νόμος να συμπεριλάβει το πλήθος κατασκευαστικών συνδυασμών των ελληνικών κτιρίων.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Τα στέγαστρα είναι Σ1. Το υπόλοιπο κτίριο στο εσωτερικό είναι Σ2, αλλά τα φορτία των στεγάστρων είναι λίγα όπως είπε ο Παύλος. Ακόμη και με άδεια (ΕΕΜΚ) να το είχαν φτιάξει (αρθ-29, λα), δεν θέλει ΜΣΕ. Γιατί να θέλει ως αυθαίρετο;

Edited by jedi.Yannis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το έχω σκεφτεί αυτό που αναφέρεις μόνο που ο αντισεισμικός κανονισμός  και η σχετική απόφαση περί ΜΣΕ κάνει λόγο για σπουδαιότητα κτιρίου και όχι τμήματος συνδεδεμένης κατασκευής. Αν  ήταν στατικά ανεξάρτητη κατασκευή, πχ μια αποθήκη θα μπορούσαμε να το πάμε με τη Σ1 και να το απαλλάξουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Στην περίπτωσή μας το κτίριο είναι κατοικία και σπουδαιότητας Σ2.

 

Άρθρο 1
Απαίτηση μελέτης στατικής επάρκειας

Μελέτη στατικής επάρκειας απαιτείται για κάθε κατασκευή που ανήκει σε μία από τις κατωτέρω περιπτώσεις, 
εκτός των περιπτώσεων των κατηγοριών 1, 2 και 3 του άρθρου 96 και κτιρίων σπουδαιότητας Σ1 σύμφωνα με  τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό (ΕΑΚ):

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλημέρα,

Μία διώροφη κατοικία έχει χτιστεί πριν από το 1975 και ο ιδιοκτήτης δεν έχει την οικοδομική άδεια, και δεν γνωρίζει αν υπάρχει . Έχει γίνει  αίτηση στην Πολεοδομία για να δούμε εάν έχει χτιστεί με οικοδομική άδεια . Προς το παρόν έχουμε γράψει στο σύστημα στην οικοδομική άδεια "Όχι, υπέρβαση δόμησης μέχρι 100μ2" και αυτή η αυθαιρεσία έχει ενταχθεί στο νόμο σαν υπέρβαση δόμησης στην κατηγορία 1 . Στη συνέχεια, το 1993, έγινε προσθήκη ισογείου κατ'επέκταση  22.80μ2  (κατηγορία 5).

Για την πρώτη αυθαιρεσία δεν χρειάζεται μελέτη στατικής επάρκειας γιατί είναι στην κατηγορία 1.

Για το ισόγειο αναρωτιέμαι εάν μπορώ να απαλλαγώ από την ΜΣΕ και να κάνω μια τεχνική έκθεση, διότι σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΦΕΚ 1643/Β/2018 δεν απαιτείται υποβολή ΜΣΕ στις εξής περιπτώσεις: ι) το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών ανά διηρημένη ιδιοκτησία ή ανεξάρτητο κτίριο είναι μικρότερο σε επιφάνεια απο 25μ2. Μπορώ να το θεωρήσω αυτό ή επειδή όλες οι αυθαίρετες κατασκευές  (αυτές που έγιναν πριν από το 1975 και απαλλάσσονται από την ΜΣΕ μαζί με την καινούρια προσθήκη) ξεπερνάνε τα 25μ2 δεν γίνεται;

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Διώροφη αυθαίρετη κατοικία 75m2 σε κλίση, κατασκευασμένη προ 1982 έχει επιπλέον τα εξής :

1.Κλείσιμο της γωνιακής βεράντας - εσοχής του ά ορόφου (στην οροφή του ισογείου) 10m2 με αύξηση μόνιμων φορτίων < 10% προ 2004.

2. Επέκταση μετά το 2004 στον όροφο (η οποία είναι ισόγεια επί εδάφους λόγω κλίσης) 15μ2 με κεραμοσκεπή της οποίας η μία πλευρά στηρίζεται στο κτίσμα προ '82 και στην συνέχεια αυτής, αποθήκη 7μ2.

3. Ανεξάρτητο κτίσμα (κύριος χώρος) στο ισόγειο με κεραμοσκεπή 20μ2 προ 2004.

Απαιτείται Μ.Σ.Ε. και αν ναι, για ποιά κτίσματα ? Το προ '82 με το κλείσιμο της βεράντας το αγνοώ ή επειδή στον ένα τοίχο του ακουμπάει η κεραμοσκεπή της επέκτασης πρέπει να το ελέγξω κι αυτό ? Το ανεξάρτητο κτίσμα (3) το ελέγχω ή όχι λόγω μεγέθους ? Την αποθήκη την αγνοώ ως Σ1?  Ή ελέγχω τα πάντα λόγω αυθαίρετων κατασκευών > 25μ2 ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.