Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Καλησπέρα Αντώνη. Λογικά η μείωση αφορά το συνολικό πρόστιμο της δήλωσής σου.

Για την κατηγορία σπουδαιότητας ως μηχανικοί κρίνουμε ότι η Σ1 αφού αναφέρεται σε κτίρια μικρής  σπουδαιότητας για την ασφάλεια του κοινού και στο τέλος αναγράφει και τα λοιπά τεχνικά γνωρίζουμε ότι μια αποθήκη είναι ένα τέτοιο κτίριο. Δεν έχουμε να αποδείξουμε κάτι άλλο. 

Ίσως στο ΔΕΔΟΤΑ οι αποθήκες να ήταν εμπορευματικές αποθήκες όπου εκεί θέλει συζήτηση, διότι αν μέσα σε αυτές μπαινοβγαίνουν καμιά 50 αρια άνθρωποι την ώρα μόνο χαμηλής σπουδαιότητας δεν τις λες.

Link to comment
Share on other sites

Παύλο αν αφορά σε όλο το πρόστιμο, τότε σε τέτοιες περιπτώσεις υψηλού προστίμου ΚΑΤ1, ΚΑΤ2 χωρίς ΜΣΕ μπορούμε να αναζητούμε και μικροαποθηκούλες  ΚΑΤ3 ή μικρο-ημίκλειστα υποστεγάκια αναλυτικού  που τα δηλώνουμε Υ.Δ, Υ.Κ - ΚΑΤ4 (γιατί έτσι μας αρέσει....)  και τότε η Μ.Σ.Ε μας βγαίνει ευεργετική  ......;) :D....

Ο  πίνακας σπουδαιότητας του ΔΕΔΟΤΑ πάντως αναφέρεται ως  του  ΕΑΚ, χωρίς να ξεχωρίζει τις αποθήκες με διερχόμενο προσωπικό από  τις .."έρημες" αποθήκες.....:roll:

Μάλλον αποτελεί  άλλη μία γκρίζα ζώνη που ο Μηχανικός θα κριθεί κατά το υποκειμενικό κριτήριο του πιθανού Ελεγκτή ....

   

Edited by Anton_civeng
Link to comment
Share on other sites

Anton_civeng

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Α)    Αυτή η μείωση του προστίμου κατά το :

"γ) κατά δέκα τοις εκατό (10%) όταν ο αιτών υποβάλει τη μελέτη στατικής επάρκειας."

δεν βλέπω να προσδιορίζεται επί ποίου προστίμου αναφέρεται......

  Αν δηλ. π.χ έχω κτίσματα ΚΑΤ. 2 αντιστοίχου προστίμου 20000€ που δεν απαιτούν Μ.Σ.Ε,   ενώ έχω και ανεξάρτητο κτίσμα ΚΑΤ4 προστίμου 2000€. που απαιτεί Μ.Σ.Ε

Τότε η μείωση του 10%  θα θεωρηθεί επί του 22000 ....     ή  επί του 2000 ...???

 

Αντώνη ακόμα και να θέλαμε την μείωση να την βάζαμε μόνο στις 2000,00ευρώ που φαίνεται και πιο λογικό

 δεν βλέπω τον τρόπο που μέσα από το σύστημα θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο.

Και βέβαια εδώ έρχεται και η ερώτηση που εμπεριέχει "δόλο", μήπως μας συμφέρει κάποιες φορές η  "κατασκευή" κάποιας μικρής αυθαιρεσίας.......

Link to comment
Share on other sites

karanus,

Μα σαφώς και ΔΕΝ περνάει από το χέρι μας το πως θα εφαρμοστεί η μείωση του 10% (είτε θα θέλαμε είτε  όχι).  Αυτό είναι "κλειδωμένο" από τον νόμο και εφαρμόζεται "κλειδωμένα"  από την πλατφόρμα μετά το τικ στο σχετικό κουτάκι περί Μ.Σ.Ε.   Όμως δεν μας έχουν πει πως λειτουργεί να ξέρουμε από πριν...

Όσο για δόλο, ότι είναι νόμιμο είναι και άδολο....  :D

 

Link to comment
Share on other sites

Κατά τη γνώμη μου:

1. Έτσι όπως περγράφει ο συνάδελφος τις αποθήκες, δυστυχώς πρέπει να πάνε ως Σ2.

2. Η έκπτωση στο πρόστιμο λόγω υποβολής ΜΣΕ αναφέρεται σε ολόκληρο το ποσό της δήλωσης υπαγωγής, ανεξαρτήτως των αυθαιρεσιών, ακόμα και στις περπτώσεις που αυτή δεν είναι απαιτητή αλλά υποβάλεται.

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ιάσονα έχεις δίκιο στο 2.!

  Έβαλα το τικ στο Μ.Σ.Ε ,  ξαναυπολόγισα,  και το ολικό πρόστιμο κατέβηκε κατά 10% (=3486,46€ !!!!!!)   από 34864,63€ σε 31378,17€  !!!

Για το 1. προσωπικά καταλήγω στο

"αγροτικές αποθήκες=Σ1" ως εν ΕΑΚ, 

"εμπορικές αποθήκες=αποθήκες ΕΑΚ=Σ2" και 

"ανθυπαποθήκες και παραπηγματοθήκες=Σ1" κατά βούληση κι έχει ο Θεός....

Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωση οικίας που συνάδελφος Π.Μ εκπόνησε Μ.Σ.Ε και προέκυψε απαίτηση ενισχύσεων (ισόγειος οικία), ο ιδιοκτήτης λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν βλέπω να προχωρά στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα στις απαιτούμενες ενισχύσεις (μετά την εκπόνηση εντίστοιχης μελέτης). Πέρα από το ότι δεν μπορεί να νοικιάσει το σπίτι (ούτως ή άλλως δεν μπορεί αφού και μένει ο ίδιος και χρειάζεται σοβαρή επισκευή-ανακαίνιση), το ακίνητο θα θεωρείται "ρυθμισμένο"? (με αναφορά στην σχετική δήλωση για τα αποτελέσματα της Μ.Σ.Ε). Το οτι κινδυνεύει το κεφάλι του δεν το σκέφτεται προφανώς (μεγάλης ηλικίας και χαμηλοσυνταξιούχος).

Link to comment
Share on other sites

On 16/2/2019 at 1:35 ΜΜ, Anton_civeng said:

Δεδομένου ότι στον μεν πίνακα του Ε.Α.Κ   δεν αναφέρονται οι αποθήκες αλλά καταλαβαίνει κανείς ότι μάλλον θα είναι Σ1,..

O δεύτερος πίνακας που παραθέτεις είναι και ο σωστός κατά ΕΑΚ, καθώς έχει τροποποιηθεί ο αρχικός με το φεκ 270/Β/2010

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι! Χρειάζομαι τη γνώμη σας. Σε μια περίπτωση εξ' ολοκλήρου αυθαίρετου οικήματος, κατηγορία 5, εκτός σχεδίου, κατασκευασμένου από ελαφριά υλικά, βιάστηκα να θεωρήσω πως μπορεί να περάσει ως κτίριο σπουδαιότητας Σ1 (αγροτική αποθήκη ή οίκημα) χωρίς ΜΣΕ και μάλιστα με μειωτικό συντελεστή, ως ισόγεια αποθήκη μέχρι 50τμ (είναι 35τμ). Τώρα που τα ξανακοιτάζω, δεν είμαι σίγουρη για την αρχική μου προσέγγιση. Επίσης να αναφέρω, πως στην πράξη το οίκημα δεν χρησιμοποιείται ως αποθήκη, αλλά κατοικείται...ποια προσέγγιση θα ήταν η πιο σωστή, ώστε να αποφευχθει η εκπόνηση ΜΣΕ?

Link to comment
Share on other sites

Για τον μειωτικό σε κάθε περίπτωση η απάντηση είναι αρνητική. Αν θα βάλεις χρήση κατοικία  και το κτίριο είναι μετά το 83 θέλει ΜΣΕ. Αν θα βάλεις αποθήκη η γνώμη μου είναι ότι απαλλάσσεται. Αν λοιπόν είναι όντως η τρέχουσα χρήση κατοικία δεν απαλλάσσεται.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.