Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

biniss

  νομίζω πως απαλλάσσεσαι από το άρθρο 2 παρ.β της υπ. αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/19409/1507 με την προυπόθεση πως το πατάρι δεν δημιουργεί κοντά υποστυλώματα.

και για τις άλλες κατασκευές εφόσον είναι μικρότερες των 25 τ.μ. παρ. ι.

Να ρωτήσω εγώ κάτι συνάδελφοι στο ίδιοο μήκος. Εχω αυθαίρετη κατασκευή σε οικόπεδο που δεν έχει εκδοθεί καμία ο.α.. Πρόκειται για ισόγεια κατοικία 70 τ.μ. όπου είναι κατασκευασμένη το 1960 (κατηγορια 1), ένα μπάνιο που προστέθηκε το 1988 5 τ.μ. (κατηγορία 5) και εφάπτεται του κτιρίου - και μια μεταλλικη αποθήκη β.χ. ανεξάρτητη στον ακάλυπτο 7 τ.μ..(κατηγορία 5)

Έχω 2 λογικές:
Η μια λέει πως το ένα κτίριο ως κατηγορία 1 απαλλάσσεται σύμφωνα με το άρθρο 1 της αποφασης και το μπάνιο από το αρθρο 2 παρ ι εξαιρείται ως χώρος αυθαίρετος εως 25 τ.μ. και η αποθήκη από την παρ. η που αναφέρει για Σ2 κατασκευές στατικα ανεξάρτητες έως 25 τ.μ.

Η δεύτερη λογική μου λέει πως επειδή είναι όλο χωρίς άδεια να μην ελέγξω κατηγορίες και να βάλω ότι θέλει στατικά καθώς επίσης πως δεν γίνεται να έχω χρήση περισσότερων της μιας εξαίρεσης και πως όλα θα ελεγχθούν ενιαία, δλδ πως το αυθαιρετο είναι 82 τ.μ. ως εκ τούτου απαιτεί στατικά.

Με ποια λογική συμφωνείται, ο πελάτης μου έχει πάει ήδη σε συνάδελφο και του δήλωσε κατηγορηματικά πως εξαιρείται, ποια η γνώμη σας?

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

16 λεπτά πριν, Megapad said:


Η μια λέει πως το ένα κτίριο ως κατηγορία 1 απαλλάσσεται σύμφωνα με το άρθρο 1 της αποφασης και το μπάνιο από το αρθρο 2 παρ ι εξαιρείται ως χώρος αυθαίρετος εως 25 τ.μ. και η αποθήκη από την παρ. η που αναφέρει για Σ2 κατασκευές στατικα ανεξάρτητες έως 25 τ.μ.

έτσι αντιμετωπίζω παρόμοιες καταστάσεις χωρίς κανένα ενδοιασμό

Link to comment
Share on other sites

On 21/3/2019 at 11:10 ΠΜ, biniss said:

Καλημερα θα ηθελα να ρωτησω το εξης :σε κτηριο   (υπογειο- ισογειο καταστημα 100 μ2- Α,Β οροφος κατοικιες και προβλεψη Γ) με οικ. αδεια του 1983 εχει κατασκευαστει αυθαιρετο  μεταλλικο παταρι  25 μ2 στο Ισογειο καταστημα και μικρες αυθαιρεσιες  πχ  νεος χωρος 11 μ2 στο κλιμακοστασιο ,αύξηση πλατους  εξωστων  κλπ) θα γινει ρυθμιση συνολικα στο κτηριο . Αν υπολογισω  τα συνολικα φορτια μονιμα και κινητα  συμφωνα με την αδεια   και συμφωνα  με την πραγματικη κατασταση (+αυθαιρετα δηλαδη) μπορω να επικαλεστώ την παρ ια αρθο 2 ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/19409/1507 (αυξηση κατακορυφων <20%) για αποφυγη ΜΣΕ  ? ευχαριστω

biniss καλησπέρα,

Το κριτήριο επικινδυνότητας του αρ.2.β από  "θέσει" κοντά υποστυλώματα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από ένα πατάρι ισογείου ΔΕΝ αποσβένεται ούτε από το εμβαδομετρικό κριτήριο των 25μ2 του αρ.2.ι  της Απόφασης,  ούτε  από το κριτήριο του 20% των κατακ.φορτίων του αρ.2ια   ενώ παράλληλα όπως αναφέρει το αρ.2.β   "Σε κάθε περίπτωση ελέγχεται η στατική επάρκεια του αυθαίρετου παταριού για κατακόρυφα φορτία."  Άρα, το πατάρι θα πρέπει να κριθεί κατά το αρ.2.β. και τουλάχιστον να μελετηθεί για τα κατακ. φορτία του.  Περεταίρω για τα υπόλοιπα αυθαίρετα και αφού έχεις ήδη  "κάψει" το σύνολο των 25μ2 του αρ.2.ι, μπορείς μόνο να στηριχτείς για την απαλλαγή τους στο κριτήριο αρ.2ια του 20% των κατακ. φορτίων.  Στο σύνολο των κατακορύφων αυθαιρέτων φορτίων θα συμπεριλάβεις ΚΑΙ τα φορτία του παταριού μόνο όμως στην περίπτωση που αυτά φορτίζουν τα κατ. στοιχεία του ισογείου.  Αν όμως το πατάρι διαθέτει αρμό και με ανεξάρτητα δικά του υποστυλώματα  πατά στην πλάκα υπογείου (ευνοϊκό) τότε ΔΕΝ θα  συνυπολογίσεις τα φορτία του για το κριτήριο του 20% αφού τότε το πατάρι δεν θα συμμετέχει στην ταλαντούμενη μάζα του κτιρίου.

EDIT (απάντηση για παρακάτω)

biniss καλησπέρα σου και πάλι, τα φορτία είναι όπως φαίνονται στο προηγούμενο χειρόγραφο μου. Για να βεθεί το φορτίο των τοίχων σε κάθε πλάκα θα πολλ/σεις τα συνολικά τρέχοντα μέτρα  τους επί το 550kg/τρέχον m για τους δρομικούς και το 900kg/τρέχον m για τους μπατικούς και από το σύνολο θα αφαιρέσεις το ελλείπον βάρος από το κενό των κουφωμάτων:

  • Βελ.= Εκουφ x 220kg/m2 για δρομικά   και
  • Βελ.=Εκουφ x 360kg/m2 για τα  μπατικά

Ως συνολικό κατακόρυφο φορτίο θα πάρεις μέχρι ΚΑΙ το βάρος της πλάκας του ισογείου αφού η κατασκευή ταλαντούται από τον πόδα των στύλων ισογείου και πάνω.


 

Edited by Anton_civeng
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ο υπολογισμος κατακόρυφων φορτιων πρεπει να  γινει ως εξης ? :Α)ΜΟΝΙΜΑ Ιδιο Βαρος <ΕΜΒ ΠΛΑΚΑΣχ0,35χ2500 Κ/μ3>  - ΔΑΠΕΔΑ <ΕΜΒ ΠΛΑΚΑΣχ 150Κ/μ2>-ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΑ ΤΟΙΧΩΝ στην πλακα   <ΕΜΒΑΔΟχ 300 Κ/μ2>-ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟΙ ΤΟΙΧΟΙ<ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣχΥΨΟΣ ΟΡΟΦΟΥχ360 Κ/μ2>  Β)ΚΙΝΗΤΑ <ΕΜΒΑΔΟχ200 η 500 η 350 Κ/μ2> ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ και κανω άθροισμα ΜΟΝΙΜΑ+ΚΙΝΗΤΑ συμφωνα με την αδεια ΑΡΧΙΚΟ ΒΑΡΟΣ  και συμφωνα με την πραξη ΤΕΛΙΚΟ ΒΑΡΟΣ .Κανω τη ΔΙΑΦΟΡΑ  και βρισκω  το ΔΙΑΦΟΡΑ/ΑΡΧΙΚΟ ΒΑΡΟΣ<20%  και όλα αυτά μεχρι δαπεδο ΙΣΟΓΕΙΟΥ η ΥΠΟΓΕΙΟΥ ? ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ  ΜΣΕ ν4495

Καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω σχετικα με απαλλαγη από ΜΣΕ σε  6οροφο κτηριο με αδεια και συσταση  Ο.Ι στο οποιο εχει κατασκευασθει αυθαιρετη επεκταση (σοφίτα 26 μ2) στο δωμα  και άλλες μικραπαραβασεις στο   οποιο κανω ρυθμιση για το συνολο του κτηριου  αν  μπορω να παω με την παρ ια) αρθρο 2 της απ ΥΠΕΝ/ΔΑΟΑΚΑ (που εξεταζει αν το συνολικο κατακορυφο φορτιο εχει  αυξηση 20% μετα τις αυθαιρεσιες )  η υποχρεωτικα με την παρ ιιι) αρθρο 99  ν4495 (που εξεταζει σοφιτες αλλα με ελεγχο τεμνουσας βασης και υπερβαση σειμικου φορτιου κατά 20%) ? ευχαριστω

 

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να πας με όποιον τρόπο από τους δύο θέλεις.

Προφανώς η αύξηση  <20% του συνολικού κατακόρυφου φορτίου πρέπει να σε βολεύει παραπάνω.

Και ο τρόπος υπάρχει λίγο πιο επάνω  : https://www.michanikos.gr/forums/topic/50392-αρθρο-099-ν-449517-μελέτη-στατικής-επάρκειας-αυθαιρέτων-κατασκευών/?do=findComment&comment=1015142

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Έχω περίπτωση ΗΧ που κλείστηκε, στον οποίο ΗΧ ήταν η είσοδος του σπιτιού,  και ταυτόχρονα ανοίχτηκε η είσοδος του σπιτιού σε διπλανό σημείο, όπως φαίνεται στο σκαρίφημα. Οι παραβάσεις που έχω συνολικά είναι ΚΑΤ2, ΚΑΤ3 και ΚΑΤ4 το κλείσιμο του ημιυπαίθριου. Την διάνοιξη της πόρτα την χρεώνω μια λοιπή παράβαση κατηγορίας 4.

 Βλέπω ότι  πληρώ για απαλλαγή από ΜΣΕ τα εξής κριτήρια:

όπως είπα οι άλλες μου παραβάσεις είναι ΚΑΤ2 και ΚΑΤ3. 

Η παράβαση μου κατηγορίας 4 είναι κλείσιμο ημιυπαίθριου χώρου,

η αύξηση των κατακορύφων φορτίων από τις αυθαίρετες κατασκευές δεν επιφέρει αύξηση άνω του 20% των κατακορύφων φορτίων,

οι ολικές αυθαιρεσίες που εξετάζω είναι 25,45 τ.μ. δηλαδή οριακά άνω των 25 τ.μ.

Αυτή η διάνοιξη της θύρας επισύρει και μελέτη στατικής επάρκειας? ευχαριστώ.

skarifima-page-001.jpg

Link to comment
Share on other sites

Η περίπτωση :

ια) το σύνολο των αυθαιρέτων κατασκευών ανά διηρημένη ιδιοκτησία ή ανεξάρτητο κτίριο δεν επιφέρει αύξηση των κατακόρυφων φορτίων άνω του 20% για κατηγορία σπουδαιότητας Σ2 σύμφωνα με τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό (ΕΑΚ) ...

σε καλύπτει πλήρως, αρκεί να ελέγξεις το (Gα+Qα) < 1,2*(Gν+Qν), όπου α το ελεγχόμενο αυθαίρετο και ν το νόμιμο κτήριο ή ιδιοκτησία.

Στην περίπτωσή σου δεν θέλει καν πράξεις ... είναι οφθαλμοφανές. Θα μπορούσε να υπάρχει και μείωση των κατακόρυφων φορτίων αν ο Η/Χ έκλεισε μόνο με κουφώματα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Έχω περίπτωση αρχικής άδειας διώροφης οικοδομής με υπόγειο και πρόβλεψη ενός ορόφου στη στατική μελέτη. Μετά από χρόνια εκδίδεται άδεια για προσθήκη ορόφου αλλά λόγω μη έχοντας Σ.Δ. για ολόκληρο τον όροφο δείχνεται περίπου ο μισός όροφος και ο υπόλοιπος κατασκευάζεται αυθαίρετα (ακολουθεί το περίγραμμα των κάτω ορόφων). Λόγω της πρόβλεψης ορόφου (που τελικά κατασκευάστηκε με αυτόν τον τρόπο) μήπως εξαιρούμαι της στατικής μελέτης ή πρέπει να γίνει ο υπολογισμός για την μη αύξηση των κατακόρυφων φορτίων πέραν του 20%  ?  Η επέκταση πέραν της αδείας αφορά περίπου 50 μ2. 

Link to comment
Share on other sites

Άρα, έχεις νόμιμο περίπου τον μισό όροφο και αυθαίρετο τον άλλο μισό. Η εγκεκριμένη στατική μελέτη που κατατέθηκε περιελάμβανε τον μισό όροφο ασχέτως αν η μελέτη που έμεινε στο συρτάρι, είχε αρχικά συμπεριλάβει ολόκληρο τον όροφο. Αναζητάς μέσω των κριτηρίων της σχετικής απόφασης αν μπορείς να απαλλάξεις τον μισό αυθαίρετο όροφο (κριτήριο 20%). Αν δεν πληρείται πρέπει να υποβληθεί Μ.Σ.Ε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.