Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Καλημέρα,

 

Έχω μια μεταβίβαση σε αυθαίρετο ισόγειο κτίριο κατηγορίας 1 περαιωμένο με τον 4178. Δεν απαιτούσε ΜΣΕ.

Στην βεβαίωση που θα εκδώσω σήμερα με τον 4495/17 (στα σχόλια του πεντάφυλλου) έχω υποχρέωση να αναφέρω την ανάγκη ή μη εκπόνησης ΜΣΕ? 

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι στο κριτήριο απαλλαγής (ι) από Μ.Σ.Ε μέχρι επιφανείας αυθαιρέτων 25μ2 δεν μας ξεκαθαρίζει ο "ποιητής" αν εννοεί νέες αυθ. επιφάνειες .

Είναι δυνατόν  δηλαδή να συμπεριλαμβάνει ακόμη και αυθ. επιφάνεις που δημιουργήθηκαν απλά από την μετάθεση του κτιρίου, ενώ στατικά αυτές δεν το επιβαρύνουν καθόλου ??.....

Αν δηλαδή σε κατοικία έχω αυθαίρετα με Υ.Δ=30μ2 εκ των οποίων τα 18μ2 είναι από μετάθεση του κτιρίου, ενώ ΜΟΝΟΝ τα 12μ2 (<25μ2) αποτελούν νέα επιφάνεια που θα μπορούσε να επηρεάσει  στατικά,  πως θεωρείτε ότι εφαρμόζεται το κριτήριο αυτό ???  .....:roll:

Edited by Anton_civeng
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Αντώνη. Μη ξεχνάμε τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης. Επειδή στην Ελλάδα κάθε ακίνητο έχει τη δική του μοναδική ιστορία από άποψη αυθαιρεσιών δεν θα μπορούσε κανένας νόμος να προβλέψει τα πάντα. 

Φυσικά δεν έχει καμία σχέση η επιφάνεια που καταχωρείται ως ΥΔ λόγω πχ παραβίασης Δ σε μια εσφαλμένη θέση ανέγερσης, επειδή κάποιοι μετά από 3 νόμους αυθαιρέτων δεν έχουν ακόμη διορθώσει το πληροφοριακό σύστημα ώστε να δέχεται παραβίαση Δ χωρίς Υ.Δ.

Έχω κάνει δήλωση και εξηγώ αναλυτικά στην τεχνική έκθεση ποιες αυθαίρετες επιφάνειες επηρεάζουν πολεοδομικά μεγέθη και ποιες όχι. Στο ερώτημά σου θα ασχοληθείς μόνο με τα 12 τμ και θα εφαρμόσεις κανονικά το κριτήριο απαλλαγής.

Edited by Pavlos33
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Παύλο καλημέρα σου και σ ευχαριστώ +1. 

Μιλώντας για κριτήρια απαλλαγής Μ.Σ.Ε έπρεπε πράγματι αυτοί οι "νομοπλάστες" (πολύ τους πάει για νομοθέτες....) να επικεντρωθούν ξεκάθαρα μόνο στις αυθ. επιφάνειες που μπορούν να επηρεάσουν την στατικότητα.   Όμως δεν το έκαναν και  το άφησαν ανοικτό στο να εννοείται γενικώς "κάθε αυθαίρετη επιφάνεια" ...  :shock:

Αυτή την "χοντράδα"  δεν δικαιούνται  να τους τη χαρίσει κανείς ως μία ιδιαιτερότητα που δεν μπορούσαν τάχα να σκεφτούν.... 

Αφήνουν πάλι κι εδώ την πάλη μεταξύ ενός  "εύλογου"  μεν που όμως δεν αναφέρουν .....

και του τυπικού λεκτικού με το οποίο κάποιος μη τεχνικός (βλ. δικηγόρος αντιδίκου,  δικαστικός κ.α)  δυνητικά τινάζει την ρύθμιση στον αέρα .....:o 

Εν τέλει πάντως ,  το βλέπω να βασιστώ κι εγώ στο "εύλογο"  κι ελπίζω να μαστε πολλοί.....:D

Edited by Anton_civeng
Link to comment
Share on other sites

Μην ανησυχείς Αντώνη. Αν το έχεις περιγράψει στην Τ.Ε ότι υπάρχουν παραβάσεις που καταχωρούνται ως ΥΔ αποκλειστικά και μόνο για συστημικούς λόγους και δεν συντελούν σε αύξηση πολεοδομικών μεγεθών δόμησης-κάλυψης (άρα που θα βρει ο δικηγόρος τις αυθαίρετες κατασκευές που συνδράμουν στην εκ του πονηρού κατ αυτόν, απόκρυψη αυθαιρέτων κατασκευών προς αποφυγή της Μ.Σ.Ε) δεν έχεις να φοβάσαι κάτι. 

Link to comment
Share on other sites

Παύλο πρόκειται για ένα μπάχαλο αλληλοαναιρουμένων κριτηρίων και βάλε κι άλλο...

Αρκεί να σκεφτείς ότι η απαλλαγή των 25μ2 (αυθ. καθ΄ύψος)  σε ένα ισ. κτίσμα π.χ 60μ2 επιφέρει αύξηση των κατακορύφων κατά 42% > >20% ....:o

που πραγματικά θα ΄πρεπε κανείς να το εξετάσει βαθύτερα,  ....

αλλά με τα 25μ2 απαλλαγή το πρόβλημα πάειειει......:ph34r:

Edited by Anton_civeng
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, Anton_civeng said:

 

αλλά με τα 25μ2 απαλλαγή το πρόβλημα πάειειει......:ph34r:

Αυτό κρατάμε...απαλλαγή με κάθε τρόπο σε διατάξεις που στερούνται "ταυτότητας" καθώς ακόμη δεν έχει γίνει σαφές ούτε σε αυτό το νόμο αν θέλουν να έχει εισπρακτική διάσταση ή πολεοδομική. Το μίγμα και των δυο είναι αυτό που χαλάει τα πάντα στο τέλος.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα

Εάν έχω αλλαγές στις διαστάσεις ανοιγμάτων, ή αλλαγές στις διαστάσεις εξωστών, τις οποίες αλλαγές τις χρεώνω με Λ.Π. κατ4, λόγο συμψηφισμού και όχι με κατ3. Για την εξαίρεση από ΜΣΕ, αρκεί το γεγονός ότι μπορούν να ενταχθούν στην κατ3 ή θα πρέπει να πάω με το 20% της παραγράφου ια (ή κάποια άλλη παράγραφο) του άρθρο 2,  του 1643/18?

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

έχω ακριβώς την ίδια απορία. Έχω πέργολες πάνω από 50 μ2 (σε ισόγειο κτίσμα, επί εδάφους) που τις έχω κατατάξει στην κατηγορία 4. Στην ΤΕ αναφέρω ότι απαλλάσσονται από ΜΣΕ γιατί οι πέργκολες εντάσσονται στην κατ. 3 αλλά λόγω συνολικού εμβαδού δεν μπορούν να ενταχθούν.Προφανώς δεν έχουμε αύξηση των κατακόρυφων φορτίων άνω του 20%. Θεωρείτε πιο λογικό να αναφερθώ στο δεύτερο;

Εαν είναι σωστή η παραπάνω λογική απαλλάσσονται και τα δικά σου. Αλλά γιατί δεν τις εντάσεις όλες τις παραβάσεις που αναφέρεις στην κατηγορία 3, είναι ανεξαρτήτως αριθμού (εφόσον πληρούνται οι  προϋποθέσεις της κατηγορίας).Έχεις υπέρβαση της επιφάνειας των εξωστών πάνω από 20%; 

Δες και το παρακάτω

Αρθρο 2 της απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ /19409/1507 (ΦΕΚ 1643Β’/11-5-18)

γ) αυθαίρετες κατασκευές προβόλων οι οποίοι προεξέχουν έως 2.00 μέτρα ή αυθαίρετες επαυξήσεις της προεξοχής τους μέχρι ποσοστού 25%

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.