Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Aπαλλάσσονται:

ε) υπόγειοι χώροι μέγιστης επιφάνειας έως αυτής του 
ισογείου, κατασκευασμένοι με περιμετρικούς τοίχους 
από μπατική τοιχοποιία ή οπλισμένο σκυρόδεμα, τα 
οποία καλύπτουν τουλάχιστον το εβδομήντα πέντε τοις 
εκατό (75%) της περιμέτρου,
ζ) υπόγεια που ξεμπαζώθηκαν και είναι κατασκευασμέ-
να με περιμετρικούς τοίχους από μπατική τοιχοποιία ή 
οπλισμένο σκυρόδεμα, οι οποίοι καλύπτουν τουλάχιστον 
το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) της περιμέτρου

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, τελικά στη μετατροπή της πυλωτής σε κλειστό χώρο για την απαλλαγή βλέπουμε μόνο αν οι περιμετρικοί τοίχοι καλύπτουν το 75% της περιμέτρου; Αρχικά ο νόμος έκανε λόγο για μπατική τοιχοποιία ή από οπλισμένο σκυρόδεμα, αυτό πλέον δεν είναι υποχρέωση από όσο καταλαβαίνω σύμφωνα με το φεκ για τη στατική επάρκεια.Ποια είναι η γνώμη σας.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

σύμφωνα με την απόφαση, απαλλαγή από Μ.Σ.Ε για:

στ) μετατροπή πιλοτής (pilotis) σε κλειστό χώρο με προσθήκη περιμετρικών τοίχων που καλύπτουν τουλάχιστον το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) της περιμέτρου.

ο νόμος αναφέρει :δεν απαιτείται υποβολή μελέτης στατικής επάρκειας αλλά τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού....για ηηη)   μετατροπή πιλοτής σε κλειστό χώρο με προσθήκη περιμετρικών τοίχων από μπατική τοιχοποιία  ή οπλισμένο σκυρόδεμα, το οποίο καλύπτει τουλάχιστον το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) της περιμέτρου.

Ως μηχανικοί ξέρουμε ότι η αναφορά γίνεται γιατί αν έχουν μπει τοίχοι ή τοιχία Ο.Σ έχουμε αύξηση της δυσκαμψίας. Βάσει γνώσης του ΕΑΚ και προσωπική γνώμη εκφράζοντας, βασιζόμενος στο "πνεύμα" των παραπάνω εδαφίων, θεωρώ ότι αν ο χώρος κλείστηκε για παράδειγμα με υαλοστάσια ή γυψοσανίδες (ελαφρά πετάσματα) δεν εμπίπτει στις ανωτέρω περιπτώσεις. Ο νόμος το περιγράφει πολύ πιο σωστά από την απόφαση.

Link to comment
Share on other sites

Παύλο για την ακρίβεια ο χώρος έχει κλείσει με τοιχοποιία με Ytong πάχους 15cm.Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με την άποψή σου.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι να ρωτήσω κάτι τυπικό και ουσιαστικό συνάμα. Σε λίγες μέρες κλείνω ένα χρόνο από την υποβολή κάποιων αυθαιρέτων. Πήγα να κλείσω ένα αυθαίρετο που θέλει μελέτη στατικής επάρκειας!
Οταν προωθώ την αίτηση σε οριστική υπαγωγή μου ζητά ότι εχω στην κατοχή μου τις μελέτες και τα λοιπά στοιχεία.
Δεν μπορώ την δήλωση όταν χρωστάω την στατική επάρκεια να την πάω σε οριστική υποβολή ή αυτή η υπευθυνη δήλωση είναι για όλα πλην της στατικής επάρκειας?

Είναι η 1η μου αίτηση που έχει στατική επάρκεια και δεν με έχει ξανα απασχολήσει το θέμα!

Link to comment
Share on other sites

KYA -  Αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/27454/2631 (ΦΕΚ 3976/14-11-17)       

 Διαδικασίες ηλεκτρονικής υποβολής δικαιολογητικών, κατάθεσης ειδικού προστίμου, προϋποθέσεις και έλεγχος μειώσεων ειδικού προστίμου…….

 3. Για την εφαρμογή της διάταξης της παρ.  η του άρθρου 99 του ν. 4495/2017 σχετικά με την υποβολή ή μη της μελέτης στατικής επάρκειας, όπου απαιτείται, γίνεται ειδική μνεία σε κάθε βεβαίωση οριστικής υπαγωγής καθώς και σε κάθε βεβαίωση περαίωσης της διαδικασίας, καθώς και στη βεβαίωση της παρ. 2 (περ. γ) του άρθρου 83 του ν. 4495/2017 για μεταβίβαση.

    Η αναφορά επί της βεβαιώσεως για την υποβολή ή μη μελέτης στατικής επάρκειας καταχωρείται από τον εξουσιοδοτούμενο Μηχανικό στην Τεχνική Έκθεση που συνοδεύει την έκδοση της βεβαίωσης της παρ. 2 (περ. γ) του άρθρου 83 του ν. 4495/2017. Σε κάθε περίπτωση εφόσον δεν υποβάλλεται μελέτη στατικής επάρκειας, αναφέρεται ρητά ότι η μελέτη στατικής επάρκειας πρέπει να υποβληθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας και πριν τη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου κατά τις κείμενες διατάξεις.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οπότε συνάδελφε το αναφέρω στην ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ και μπορώ να την προωθήσω σε Οριστική υπαγωγή!
Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Έχεις συμφωνήσει γραπτώς την άμοιβή σου για τη ΜΣΕ με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου;

 

Link to comment
Share on other sites

Και πως εσύ τότε θα τσεκάρεις το αντίστοιχο "κουτάκι" της εφαρμογής του ΤΕΕ, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι, "....έχεις στη διάθεσή σου ΟΛΕΣ τις μελέτες"; Κι αν σε 5 χρόνια ο φίλτατος ιδιοκτήτης "...κάνει την πάπια"; 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.