Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Γ

1 ώρα πριν, tettris said:

.. θεωρώ πως τα παλιά κτίρια απαλλάσονται με το σκεπτικό ότι έχουν δοκιμαστεί "in situ" με όποιους σεισμούς ενεργοποιήθηκαν στο πέρασμα αυτών των ετών.

Αν ήταν έτσι , θα έπρεπε σε κάθε περιοχή να απαλλάσσονται  και όσα  κτίρια κατασκευάστηκαν μετά το 83 αλλά δεν έπαθαν βλάβες σε μεταγενέστερους σεισμούς   πχ  στον σεισμό του 99 Αθήνα , στο Αιγιο το '95  ,  στην Ηλεία '93 κ.ο.κ.  Το θέμα μάλλον έχει να κάνει με το ότι στις δηλώσεις αυθαιρέτων μέχρι και τον Ν.1337/83 δεν υπήρχε σχετική απαίτηση. Αρα δεν μπορεί να στην βάλει σήμερα για κτίρια που θα μπορούσαν να είχαν δηλωθεί τότε .
 

Edited by avgoust
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Α) Για αυθαίρετη κατασκευή στο δώμα 2οροφης οικοδομής κατοικίας (με ΟΑ), με επιφάνεια αυθαιρεσίας >20%,  θέλω να επιδιώξω εξαίρεση ελέγχοντας το 2ια (20% των κατακόρυφων φορτίων). Ελέγχω την αύξηση που επιφέρει η αυθ κατασκευή ως προς τα κατακόρ φορτία που αναλάμβανε ο υποκείμενος όροφος έτσι δεν είναι; Ή με τα φορτία στην βάση του κτιρίου (ισόγειο) ;
Β) Πρόσθετα στην πυλωτή το αυθαίρετο κλείσιμο της , για να πάρει Εξαίρεση 75% περιμέτρου απο μπατική, στην περίμετρο υπολογίζω μήκος από κολώνες και ανοίγματα ή όχι ;
Γ) την μπατική προφανώς την τεκμηριώνω με το πάχος που έδωσε η αποτύπωση Σωστά;

Link to comment
Share on other sites

Πάρε από το στατικό τεύχος τα αξονικά των θεμελίων για να έχεις τα συνολικά φορτία της οικοδομής και κάνε σύγκριση με αυτά. Αν δεν έχεις μεγάλη αυθαίρετη επιφάνεια πιθανόν να βγει το κριτήριο, αφού όπως φαίνεται έχεις εξαντλήσει τα υπόλοιπα κριτήρια απαλλαγής.

Για την περίμετρο της πυλωτής, το πνεύμα της απαλλαγής είναι οτι τα αυθαίρετα τοιχία ή τοιχοποιίες ενισχύουν την δυσκαμψία. Όμως φυσικά δεν θα μπορούσες να βάλεις ένα υαλοστάσιο 3-4 μ ή πολύ μεγάλα ανοίγματα τα οποία στην ουσία αποδυναμώνουν τον τοίχο. Είναι στην κρίση σου τι θα βάλεις και πως θα το τεκμηριώσεις. Επίσης εξαρτάται και από τον αριθμό των ανοιγμάτων στον τοίχο, το μέγεθός τους φυσικά αλλά και την θέση τους. Τις κολόνες τις υπολογίζεις κανονικά μέσα στην περίμετρο. 

Αν μέτρησες τοίχο  κοντά στα 23-25 εκ και δεν βλέπεις πουθενά χωνευτό συρόμενο κατά πάσα πιθανότητα έχει κτιστεί μπατική.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και καλές γιορτές σε όλους! Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής : κάνω μία δήλωση με δύο φ.κ., το ένα αφορά ισόγεια κατοικία 100τμ πάνω σε βάση από μπετόν ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 1 και το άλλο αφορά στέγαστρο επιφανείας 65τμ περιμετρικά της κατοικίας που στηρίζεται όμως πάνω στο κτίριο αλλά και σε ξύλινα υποστυλώματα,όλα πάνω στη βάση από μπετόν, το οποίο είναι κατηγορία 4.

Με βάση τον Ε.Α.Κ. λόγω της στατικής εξάρτησης του στεγάστρου με το κτίριο, αυτό ανήκει στην κατηγορία σπουδαιότητας Σ2. Για να απαλλάσσεται από την απαίτηση υποβολής μελέτης στατικής επάρκειας θα πρέπει να εμπίπτει σε μία εκ των περιπτώσεων η, ι ή ια του άρθρου 2 της υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/19409/1507 (ΦΕΚ1643/Β/11-05-2018) απόφασης για την εφαρμογή της παρ. η του άρθρου 99 του ν.4495/2017.

Σωστά? Αφού δεν είμαι ούτε η ούτε ι πρέπει να ελέγξω το ια....πώς ελέγχω ότι δεν επιφέρει αύξηση του κατακόρυφου φορτίου άνω του 20%?

Link to comment
Share on other sites

1 λεπτό πριν, Roukat said:

..................... στέγαστρο επιφανείας 65τμ περιμετρικά της κατοικίας ................., το οποίο είναι κατηγορία 4................

Πως τη βρήκες την Κατηγορία;

 

Link to comment
Share on other sites

Το στέγαστρο κατασκευάσθηκε την περίοδο 2004-2011, οπότε δεν μπορούσα να το βάλω στην κατηγορία 1 με την κατοικία. Μετά είδα ότι τα μεγέθη της κατοικίας δεν υπερβαίνουν το 20-20-20 δόμηση κάλυψη ύψος και δεν είναι και στο προκήπιο (είναι τεράστιο το οικόπεδο).

Link to comment
Share on other sites

Κατά την ταπεινή μου γνώμη πρέπει να μπει Κατηγορία 5 (εφόσον στο ακίνητο δεν υφίσταται ΟΑ).

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ιάσονα έχει Οικοδομική άδεια του 1967 για μικρότερο κτίριο, απλά δεν ξέρω πως να απαλλαγώ από στατική μελέτη λόγω στεγάστρου....από τον κανονισμό φορτίσεων, νομίζω ότι έχω κινητά φορτία 20kg/m2 και μεταβλητά φορτία (χιόνι και άνεμος) 62,5+100=162,50kg/m2, άρα συνολικά φορτία 182,5kg/m2. Τι κάνω με αυτό το νούμερο? Η άδεια έχει βγει για ένα κτίριο 40τμ, τελικά έγινε 100τμ και προστέθηκε και το στέγαστρο, άρα με τι νούμερο συγκρίνω να δω αν είναι >20%???

Edited by Roukat
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.