Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Η μόνη αναφορά για να κριθεί το πρόστιμο χωρίς άδεια όταν το κτίριο κατασκευάζεται με διαφορετικό Φ.Ο είναι η περίπτωση του παραρτήματος Α (όπως και στους προηγούμενους νόμους) που αφορά λυόμενα που κτίστηκαν με συμβατική κατασκευή. Αν εφαρμοστεί κατ αναλογία η διάταξη αυτή τότε μάλλον θα πρέπει να το υπολογίσεις χωρίς Ο.Α το πρόστιμο.

Όμως, σε τέτοιες περιπτώσεις που έχει αλλάξει πλήρως ο Φ.Ο θεωρώ ότι η καλύτερη επιλογή (εφόσον γίνεται) είναι η νομιμοποίηση του κτιρίου με πληρωμή παραβόλου και  έκδοση άδειας. Σε βιομηχανικά ακίνητα συνήθως δεν εξαντλείται ο ΣΔ καθώς αυτός είναι αρκετά μεγάλος (ΣΔ=0,90) και η επιφάνεια γηπέδου τουλάχιστον 4.000 τμ. Οπότε δες και αυτή την πρόταση.

Link to comment
Share on other sites

ni-di,

Αν η περίπτωσή σου αφορούσε κατ.1, 2 ή 3 δεν θα συζητούσαμε τώρα. Επειδή όμως η κατηγορία σου είναι 4 και επειδή ο νόμος ορίζει ΜΣΕ και για "τροποποιήσεις" στο κτήριο, συνεχίζουμε ...

Ο νόμος αρχικά θα σε πήγαινε κατευθείαν σε ΜΣΕ. Όμως έδωσε την εξουσιοδότηση στον υπουργό να ορίσει και αλλιώς. Εκεί αυτός πρόσθεσε την περίπτωση απαλλαγής ια).

Δεν εξετάζουμε την πολιτική απόφαση αλλά το νομικό δεδομένο.

Η περίπτωσή σου, κατά πάσαν πιθανότητα, πέφτει στην περίπτωση απαλλαγής ια (θα μπορούσε και να μην έπεφτε αν από μεταλλικά υποστυλώματα τα έκαναν με ΟΣ).

Οπότε εκθέτεις τα δεδομένα στον πελάτη σου και αυτός αποφασίζει τι θα κάνει.

Δεν ξεχνάς να του αναφέρεις ότι με ενδεχόμενη νέα ΜΣΕ μεταφέρονται και όλες οι ευθύνες από τους αρχικά ελεγχόμενους στους νέους συντελεστές της μελέτης.

Link to comment
Share on other sites

Αναφορικά με το άλλο σκέλος της ερώτησης,  μπορώ να υπολογίσω πρόστιμο με αναλυτικό προϋπολογισμό., ή θεωρείται εξ' ολοκλήρου αυθαίρετη κατασκευή και υπολογίζω με τ.μ.;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

On 20/11/2017 at 2:47 ΜΜ, aleke said:

Αν στην Ο.Α. που έχει εκδοθεί δεν  προβλέπονταν πρόβολοι πίσω στον ακάλυπτο αλλά κατασκευάσθηκαν γνωρίζει κανείς αν θα χρειαστεί Μ.Σ.Ε.?

τελικά χρειάζεται μελέτη στατικής επάρκειας? γνωρίζετε εάν βγήκε διευκρίνηση?

Δηλαδή Ισχύει ο (ΦΕΚ Α΄ 167) ?

Άρθρο 2 Προϋποθέσεις για μη απαίτηση μελέτης στατικής επάρκειας γ) αυθαίρετες κατασκευές προβόλων οι οποίοι προεξέχουν έως 2.00 μέτρα ή αυθαίρετες επαυξήσεις της προεξοχής τους μέχρι ποσοστού 25%,

Edited by dlpavloss
για επαλήθευση του ΦΕΚ 167 Α'
Link to comment
Share on other sites

μετά απο πολύωρο ψάξιμο στο τοπικ για στέγαστρα κατοικίας και ΜΣΕ καταλήγω στα εξής: (και προφανώς θέλω τις γνώμες των ειδικών)

Α) στέγαστρο πάνω σε κτίριο, (σε οροφή του από κάτω διαμερίσματος πχ) θεωρείται εξαρτημένη κατασκευή, άρα και Σ2,

επομένως για ΜΣΕ θα ελέγξω

1) την χρονολογία που κατασκευάστηκε. Αν κατ1 ή 2, => δεν θέλει ΜΣΕ

2) τα τμ. Αν <25τμ τότε σύμφωνα με ΦΕΚ 1643 αρ 2, ι), δεν θέλει ΜΣΕ

, και αν ια) πάλι δεν θέλει ΜΣΕ

για τις λοιπές περιπτώσεις, πχ νεότερης του 83΄ κατασκευής και περισσότερων τμ τότε αναγκαστικά ΜΣΕ, και κατηγορία 4 ως λοιπή παράβαση με αναλυτικο?!???

Β) στέγαστρο ανεξάρτητο από το κτίριο, (πάνω σε έδαφος δηλαδή), θεωρείται ανεξάρτητο άρα και Σ1. (?)

οπότε δεν θέλει ΜΣΕ ανεξαρτήτως χρονολογίας κατασκευής και τετραγωνικών μέτρων (??)
 

πιστεύω αν απαντηθεί σωστά, θα λύσει απορίες πολλών! οπότε αν κάποιος το χει, ας απαντήσει παρακαλώ!

Link to comment
Share on other sites

και στο δια ταυτα!

στην παρακάτω φώτο αριστερά έχει στέγαστρο 50 τμ ,μετά του 83, πάνω σε οροφή νόμιμη κατοικίας ισογείου, οπότε κατ4, λοιπή παράβαση και θέλει στάνταρ ΜΣΕ, σωστά?

και δεξιά μια αποθήκη που είναι >25τμ, έχει ξύλινο σκελετό και στραντζαριστη λαμαρίνα ως πλαγιοκάλυψη στις τρεις όψεις της και στην οροφή. Οι αποθήκες σύμφωνα με τον ΕΑΚ ειναι Σ2? αυτό βρίσκω. Εαν ειναι Σ2 και >25τμ τότε σίγουρα ΜΣΕ και κατ4, με υπέρβαση δόμησης+κάλυψης., σωστά?

εάν ειναι Σ1 τότε γλιτώνω την ΜΣΕ, μπορεί κάποιος να το πει με σιγουριά όμως? δεν το βρίσκω κάπου που να το αναφέρει ξεκάθαρα

ευχαριστώ!

283354385_ScreenShot2020-01-22at14_37_04.thumb.png.ade6447c917129d25f7a5348f2f62699.png

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Η κατασκευή αυθαίρετου εξώστη μέγιστου πλάτους 3,30μ. στη στάθμη υπερυψωμένου ισογείου (1,20μ. από το έδαφος) ο οποίος εδράζεται στο έδαφος με υποστυλώματα χρήζει της με λέτης στατικής επάρκειας? Επισυνάπτω φωτογραφία της συγκεκριμένης κατασκευής.

viber_image_2020-01-22_17-56-36.jpg

Edited by batzmav
Link to comment
Share on other sites

@batzmav αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία δεν είναι εξώστης. Έχει υποστυλώματα από κάτω. Άρα πρόκειται για προσθήκη ημιυπαιθρίου στην κάτω στάθμη, με βατή οροφή. Για την απαίτηση ή όχι ΜΣΕ, ας απαντήσουν οι ειδικοί. Προφανώς παίζει ρόλο και το αν η κατασκευή είναι εξαρτημένη από τον Φ.Ο. του υπόλοιπου κτηρίου και φυσικά το εμβαδόν του.

@lemon_ η αποθήκη κατά την γνώμη μου, υπάγεται στην Σ1 και άρα δεν θέλει ΜΣΕ (μιας και είναι και στατικά ανεξάρτητη). Το στέγαστρο θα πρέπει να ελεγχθεί ως προς την σύνδεσή του με το υπάρχον. Υποθέτω ότι θα σε καλύπτει και το ποσοστό επιβάρυνσης.

Edited by mapost
Προσθήκη απάντησης σε δεύτερο ερώτημα
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.