Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

1 ώρα πριν, tasos18362 said:

Στην περίπτωσή μου η στέγη είναι περίπου 80 μ2. Βέβαια θεωρούμε ότι δεν έχει επέλθει αύξηση φορτίων και μάλιστα >20%. Άρα?.....Αναλυτικός με ΜΣΕ ή χωρίς? Ιδού η απορία!

tasos18362

Όπως σου απάντησε και ο  tettris,

ειναι ξεκάθαρο ότι η κεκλιμένη αυτή στέγη θα δηλωθεί ως  τροποποίηση με αναλυτικό προυπ/μό και θα απαλλαγεί από ΜΣΕ με το κριτήριο (ια) της αύξησης κατακ. φορτίων <20%.

Ό δε έλεγχος μπορεί να γίνει απλούστατα αφού :

α) υπολογιστεί η διαφορά των κατακ. φορτίων (ΔG+ΔQ) της αυθ. στέγης από της αδείας  

β) ληφθεί από την μελέτη της αδείας το σύνολο των αξονικών φορτίων των υποστυλωμάτων ΣΝi στη στάθμη θεμελίωσης για τον συνδυασμό φόρτισης π.χ (1.35 G+1,5 Q)

γ) υπολογιστεί και επιβεβαιωθεί ο λόγος  (1,35 ΔG+1,5 ΔQ) / ΣNi < 20%

Αυτονόητο βεβαίως,  ότι αν από την στατική μελέτη δίδονται τα ΣΝi  KAI για τον συνδυασμό φόρτισης (G+Q)...

τότε για ευκολία μας χρησιμοποιούμε τον λόγο  (ΔG+ΔQ) / ΣΝi < 20%.

tettris,

για το :  

  "Ο έλεγχος των κατακόρυφων φορτίων δεν συνεπάγεται ότι απαλλάσσει αυτόματα, εφόσον πληρείται, κάθε είδους αυθαιρεσία, αφού π.χ. κατασκευές υπογείων δεν αυξάνουν μεν τα κατακόρυφα φορτία, αλλά θα πρέπει να πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις απαλλαγής για τους χώρους αυτούς. "   που είπες,

έχω επισημάνει παραπάνω αντιθέτως το:

EDIT:  Ένα αυθαίρετο υπόγειο που λες βεβαίως και επηρεάζει τα κατακόρυφα φορτία στύλων υπογείου και  θεμελίωσης- αρμού εδάφους και αν πρόκειται για π.χ (άδεια με) ισόγειο συνεργείο αυτ/των με Q=500kg/m2 επί πλάκας αυθαιρέτου υπογείου  αντί εδαφόπλακας, το πράγμα παίρνει ψιλο-...σοβαρή διάσταση  μη επιτρεπομένης τότε και δεύτερης απαλλαγής ..... 

Οπότε (αφού το υπόγειο επηρεάζει τα κατακόρυφα φορτία)  θεωρώ πως ένα αυθαίρετο υπόγειο μπορεί και αυτό να  εμπίπτει στην γενική απαλλαγή του 20% των κατακ. φορτίων έστω και αν ΔΕΝ πληρεί το ποσοστό 75% συμπαγών τοίχων - τοιχείων ή επιφανείας μεγαλυτέρας του ισογείου.   Δηλαδή το κριτήριο (ια) μπορεί να απαλλάξει ΚΑΙ τέτοια υπόγεια όντας  όπως είπα δια κάθε νόσον και κάθε  ......  αυθαιρεσίαν (μαζί με άλλες ή και χώρια) .....:).

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

ΦΕΚ 1643/2018

Άρθρο 4
Διαδικασία ενίσχυσης κτιρίου 
στις περιπτώσεις στατικής ανεπάρκειας
Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί στατική ανεπάρκεια 
ο ιδιοκτήτης υποχρεούται μέσα σε διάστημα τριών (3) 
ετών να προβεί στην εκπόνηση μελέτης επεμβάσεων και 
την υλοποίηση των απαραίτητων εργασιών που προκύ-
πτουν από την μελέτη.
Η μελέτη επεμβάσεων πρέπει να πραγματοποιηθεί στο 
σύνολο του κτιρίου σύμφωνα με τις διατάξεις των ΚΑ-
ΝΕΠΕ / ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΩΝ και με σεισμική φόρτιση τουλά-
χιστον αυτή που ίσχυε κατά την περίοδο αδειοδότησης 
του υπάρχοντος. Για τις κατασκευές που μελετήθηκαν 
με άδεια από 1.7.1995 και μετά, η μελέτη επεμβάσεων 
δύναται εναλλακτικά να πραγματοποιηθεί για στάθμη 
επιτελεστικότητας τουλάχιστον Γ1 κατά ΚΑΝΕΠΕ.

Σε περίπτωση απαίτησης, κατά την υπαγωγή στον ν.4495/2017, μελέτη επεμβάσεων πως πραγματοποιούνται αυτές; Ποια είναι η διαδικασία για να δηλωθούν στο σύστημα e-adeies; Απαιτείται έκδοση Ο.Α. ή ΕΕΔΜΚ ανάλογα με τις εργασίες που  θα πραγματοποιηθούν; Επίσης, σε περίπτωση που το κτίσμα στο οποίο πραγματοποιήθηκε στατική επάρκεια βρίσκεται σε οικόπεδο ή γήπεδο μη άρτιο δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν οι εργασίες επέμβασης για να αποκατασταθεί η επάρκεια του; Σε αυτή την περίπτωση τι γίνεται; Αν σε εντός ορίων οικισμού άρτιο και μη οικοδομήσιμο οικόπεδο έχω τακτοποιημένο κτίσμα με στατική επάρκεια που απαιτεί επεμβάσεις εγώ κρίνω πως χρειάζεται ενίσχυση με εκτοξευόμενο σκυρόδεμα τότε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε; Σε αυτή την περίπτωση για να γίνει μεταβίβαση πρέπει να πάμε σε κατεδάφιση; Έχει κανένας κάποια γνώση επ'αυτού γιατί οι περισσότεροι στις υπηρεσίες έχουν μαύρα μεσάνυχτα...

Edited by Dimitrios1991
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι. Τα φώτα σας παρακαλώ,

Σε πενταώροφο κτίριο ξενοδοχείου με καταστήματα στο ισόγειο, με οικοδομική άδεια από το 1969 στο οποίο έγιναν αυθαίρετες κατασκευές κατ-επέκταση και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης σε κατοικία περίπου 400 τ.μ., (όλες οι αυθαιρεσίες πριν το 1983) , απαιτείται Μ.Σ.Ε ή τεχνική έκθεση;

Νομίζω ότι, εφόσον είναι κατ. 2 δεν ζητάει, αλλά στα 'πρόσθετα' πρέπει να επιλέξω;

Edited by Pavlos33
τονισμός-ορθογραφία-σύνταξη κειμένου
Link to comment
Share on other sites

Ναι. Για κατηγορία 2 (πριν τις 31/12/82) απαλλάσσεσαι από ΜΣΕ. Τεχνική έκθεση με τα κριτήρια απαλλαγής απαιτείται (θα την επιλέξεις).

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, 

σε κτίριο με άδεια για υπόγειο, ισόγειο και Α όροφο, εγώ βλέπω ότι έχει μετατραπεί η υπόγεια αποθήκη σε ισόγεια κατοικία. Κοινώς πέραν της αλλαγής χρήσης  έχουμε και υπέρβαση ύψους, την οποία νομίζω δε μπορώ να την θεωρήσω ξεμπάζωμα....άρα δεν έχω υπόγειο, άρα απαιτείται ΜΣΕ?

ΥΓ: Δεν μπορώ να καταλάβω από που θεωρούμε ότι μετριέται το ύψος...ναι οκ από την  οριστική στάθμη περιβ.χωρου, η οποία όμως δεν πρέπει να προσδιορίζεται σε σχέση με το πεζοδρόμιο ή με το δρόμο? στην άδεια το κτίριο είναι εντος εδάφους κατά 1,50μ., στην πραγματικότητα όμως έχει τοποθετηθεί 0,5μ μέσα στο έδαφος.  Σε σχέση με το δρόμο , η οριστική στάθμη του περιβ. χώρου είναι στο ίδιο επίπεδο.

Link to comment
Share on other sites

Σε τι ύψος βρίσκεται η κάτω ίνα της οροφής του "υπογείου" από την αφετηρία μέτρησης των υψών;

Ως προς τη ΜΣΕ, εκτός αν τελικά θεωρηθεί υπόγειο για να ελέγξεις με τη στστστ, θα κάνεις έλεγχο αύξησης των κατακόρυφων φορτίων της οριζόντιας που εξετάζεις ή του κτιρίου για όλες τις παραβάσεις που τυχόν υπάρχουν.

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα δεν έχεις υπόγειο τότε. Αν η προβλεπόμενη στην άδεια επιφάνεια του υπογείου είναι όση η κάτοψη του ισογείου ίσως ο έλεγχος των κατακόρυφων σε οδηγεί σε εξαίρεση. Παρακινδυνευμένο ωστόσο λόγω της διαφοροποίησης του φορέα σε τέτοιο βαθμό. Κάποιος με καλή γνώση στατικών θα μπορούσε ίσως να σε καθοδηγήσει προς τη σωστή απόφαση για να κάνεις ή όχι ΜΣΕ.

ΥΓ: Φαντάζομαι ο τρόπος υπολογισμού του ύψους σε ενδιαφέρει για άλλον λόγο και όχι ως προς τη ΜΣΕ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.