Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

καλησπέρα συνάδελφοι : κτίριο ισογείου (για την ακρίβεια υπόσκαφου) ανεξάρτητου γκαράζ, όλο μπετό, εξωτερικά στιβαρή κατασκευή, αλλά με εμβαδό <25τμ (45), θα το εξαιρούσατε από στατική μελέτη  με αιτιολογία την κατηγορία σπουδαιότητας Σ1? 

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, ήθελα να ρωτήσω σε σχέση με τη ΜΣΕ...

1)  οι κατηγορίες 1,2 &3 εξαιρούνται αν είναι κατοικίες εξ ολοκλήρου αυθαίρετες κατασκευές?? και ας είναι και ολόκληρη πολυκατοικία αυθαίρετη προ του 83?? 

2)  στον 5ο μια πολυκατοικίας έχει ρυθμιστεί με τον 3843/10 ένας ΗΜ 15τμ και τώρα πρέπει να τακτοποιηθεί ένας χώρος ακόμα 17τμ και έχει επεκταθεί εξώστης κατά 3 μέτρα .. ως το σχήμα..πρέπει να γίνει ΜΣΕ???

16730840_(99).thumb.png.6731c227629e5913aa90dfce5d1d4797.png

 

Link to comment
Share on other sites

Οι κατηγορίες 1,2,3 εξαιρούνται από την υποχρέωση ΜΣΕ σε κάθε περίπτωση (με άδεια ή χωρίς άδεια). Αν οι αυθαίρετες κατασκευές εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες δεν απαιτείται ΜΣΕ.

Το δεύτερο ερώτημα δεν έχω καταλάβει αν σχετίζεται με το πρώτο. Διευκρίνισε σε ποια κατηγορία εμπίπτουν οι αυθαιρεσίες και αν κάνεις έλεγχο σε οριζόντια ιδιοκτησία ή σε οικοδομή χωρίς σύσταση. Επίσης αναφέρεις εξώστη ενώ έχεις αποτυπώσει κολώνες. Μήπως η επέκταση είναι ανοικτή βεράντα επί υποστυλωμάτων;

 

Link to comment
Share on other sites

Παύλο αρχικά σε ευχαριστώ!

Το δεύτερο ερώτημα δεν έχει σχέση με το πρώτο.
Είναι οριζόντια ανεξάρτητη ιδιοκτησία του 5ου ορόφου πολυκατοικίας . Σε σχέση με την κατηγορία αναρωτιέμαι καθώς θέλω να δηλώσω τον εξώστη που σωστά αναφέρεις είναι ανοικτή βεράντα επί υποστυλωμάτων  και την αυθαίρετη επέκταση στο τμήμα δεξιά.. 

Μπορώ κατηγορία 3 ή επειδή υπάρχει και ο ρυθμισμένος ΗΜ πάω κατηγορία 4? και ο βεράντα θέλει ΜΣΕ αφού ξεπερνά τα 2 μέτρα?

Ελπίζω να μπόρεσα να σε κατατοπίσω.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

6 ώρες πριν, Mαρία Σκ. said:

 

16730840_(99).thumb.png.6731c227629e5913aa90dfce5d1d4797.png

 

Από τη σχετική απόφαση έχουμε τα εξής:

Δεν απαιτείται υποβολή μελέτης στατικής επάρκειας αλλά τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού στις εξής 
περιπτώσεις:
α) μετατροπή ημιυπαίθριου χώρου σε κλειστό (περίπτωση του τακτοποιημένου με Ν. 3843/10). Ακόμη και αν τον εντάξεις εκ νέου με συμψηφισμό πάλι ισχύει η περίπτωση απαλλαγής. Η άλλη περίπτωση αφορά την απαλλαγή αυθαίρετης κατασκευής μέχρι 25 τμ. Άρα και τα 17 τμ δεν συντελούν σε υποχρέωση υποβολής ΜΣΕ.

Μένει η ανοιχτή βεράντα. Καταρχάς τόσο ο νόμος, όσο και η απόφαση αναφέρει προβόλους και όχι βεράντες. Βάσει ΓΟΚ 85 ο χώρος αυτός ονομάζονταν (τουλάχιστον αυτό ζητούσαν τότε οι Πολεοδομίες) υπαίθριος χώρος (και όχι ανοικτή βεράντα όπως τον αποκαλώ). Οι πρόβολοι εξετάζονται λόγω της ιδιαίτερης στατικής λειτουργίας τους και ορθώς κατά τη γνώμη μου. Η περίπτωσή σου όμως δεν περιλαμβάνει πρόβολο (κατά την πολεοδομική έννοια εξώστη) ώστε να αναζητήσεις υπαγωγή στην κατηγορία 3 (ακόμη και αν πληρούσε τα κριτήρια).

Κατά τη γνώμη μου θα εξετάσεις το κριτήριο φορτίων μέχρι 20% από την αυθαίρετη κατασκευή το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα σου βγει. Σχετικό το εδάφιο ι της απόφασης

ια) το σύνολο των αυθαιρέτων κατασκευών ανά δι-
ηρημένη ιδιοκτησία ή ανεξάρτητο κτίριο δεν επιφέρει 
αύξηση των κατακόρυφων φορτίων άνω του 20% για 
κατηγορία σπουδαιότητας Σ2 σύμφωνα με τον Ελληνικό 
Αντισεισμικό Κανονισμό (ΕΑΚ) και 10% για κατηγορίες 
σπουδαιότητας Σ3 και Σ4 για τη διηρημένη ιδιοκτησία 
αυτή ή το ανεξάρτητο κτίριο,

Edited by Pavlos33
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και καλό κουράγιο σε όλους μας!!

Εχω περίπτωση οριζοντιας ιδιοκτησιας β οροφου που εχέι κανει αυθαιρετη κατασκευη με Ε=49Μ2 στο δωμα(με ytong Και μεταλλικη στεγη) και επικοινωνεί με την ιδιοκτησια του μεσω εσωτερικης σκαλας.Εγω καλουμαι να κανω τακτοποιηση των αυθαιρεσιων της οριζοντιας. Ο β οροφος εχει 2 διαμερισματα .Εν τω μεταξυ και ο αδελφος και συνιδιοκτητης του β οροφου εχει κανει αυθαιρετη κατασκευη στο δωμα επιφανειας 30μ2. Εγω για να δω αν απαλλασομαι ή οχι απο την στατικη επαρκεια (λογω κατακορυφων φορτιων και μονο ) ελεγχω μονο τις "δικες " μου αυθαιρεσιες ή το σύνολο των αυθαιρεσιων του δώματος?

Ευχαριστω πολυ!!!!

Link to comment
Share on other sites

Ελέγχεις αυτές που ανήκουν στο διαμέρισμα και τις οποίες τακτοποιείς. Θα εξετάσεις την απαλλαγή, είτε με το εδάφιο δ είτε με το ια του άρθρου 2 της σχετικής απόφασης περί Μ.Σ.Ε.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους τους συναδέλφους!

Σε οικοδομή κτισμένη με οικοδομική άδεια του 1978, υπάρχει κατάστημα που αποτελεί ανεξάρτητη οριζόντια ιδιοκτησία και αποτελείται από τμήμα που είναι ισόγειο και σε συνέχεια αυτού τμήμα που είναι υπόγειο (υπόγειο κατά ΓΟΚ 73 το οποίο έχει νομιμοποιηθεί για την αλλαγή χρήσης σε κατάστημα). Το 2002 έγινε αυθαίρετη επέκταση 90 τ.μ. του υπογείου αυτού προς τον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου (καλύπτοντας σχεδόν όλη την επιφάνεια του ακαλύπτου).

Η επέκταση αυτή είναι μονώροφη, στατικά ανεξάρτητη από την οικοδομή, αλλά λειτουργικά ενιαία με αυτήν. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο τμήμα της επέκτασης, αποτελεί συνέχεια του καταστήματος, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της αποτελεί κοινόχρηστο χώρο της οικοδομής. Η αυθαίρετη επέκταση αποτελείται από τοιχεία και υποστυλώματα. Τα υποστυλώματα της επέκτασης γειτνιάζουν με τα υποστυλώματα της οικοδομής, χωρίς αντισεισμικό αρμό, αλλά και χωρίς να έχουν συνδεθεί στατικά μεταξύ τους κατά την κατασκευή.

Τακτοποιώ σήμερα κάποιες αυθαιρεσίες που έχει το κατάστημα, καθώς και την αυθαίρετη επέκτασή του προς τον ακάλυπτο (μόνο το τμήμα που αποτελεί συνέχεια του καταστήματος).

Πιστεύετε ότι λόγω στατικά ανεξάρτητης κατασκευής δεν απαλλάσσεται αυτή από την απαίτηση για Μ.Σ.Ε. ή μήπως θα μπορούσε να ενταχθεί στις εξαιρέσεις από την απαίτηση για Μ.Σ.Ε. του άρθρου 2 της ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/19409/1507 και συγκεκριμένα:

α) στο εδάφιο ε’, θεωρώντας ως ισόγειο για τη σύγκριση της επιφάνειας, το ισόγειο τμήμα του καταστήματος, δεδομένου ότι δεν έχω υπερκείμενο της αυθαίρετης επέκτασης ισόγειο, και ελέγχοντας την προϋπόθεση του 75% ;

β) στο εδάφιο ια’ λαμβάνοντας υπόψη ότι η αυθαίρετη επέκταση ως στατικά ανεξάρτητη δεν επιφέρει αύξηση των κατακόρυφων φορτίων της οριζόντιας ιδιοκτησίας;

Link to comment
Share on other sites

Από την περιγραφή δεν έχω καταλάβει αν όντως είναι υπόγειο η επέκταση. Αν η επέκταση είναι υπόγειος χώρος τότε απαλλάσσεται. Αν δεν είναι υπόγειο δεν μπορεί να γίνει χρήση του εδαφίου για τα υπόγεια. Στα υπόγεια δόθηκε αυτή η εξαίρεση και έχει λογική καθώς τα περιμετρικά τοιχία υπογείων επί εδάφους λειτουργούν ευεργετικά στην σεισμική απόκριση. Αν είναι ισόγειο το αυθαίρετο τότε τα πράγματα όπως καταλαβαίνεις αλλάζουν. Το ότι είναι στατικά ανεξάρτητο χωρίς όμως αρμό δεν το λες για καλό. Νομίζω πως δεν την γλυτώνει την ΜΣΕ. Πάντως αφού έχει κατασκευαστεί με κολώνες και τοιχία όπως λες μάλλον δεν θα έχει πρόβλημα με την ΜΣΕ. Κατά πάσα πιθανότητα θα βγει στατικά επαρκές.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.