Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Δηλαδή, κάθεσαι και υπολογίζεις όλα τα φορτία όλου του κτιρίου προκειμένου να συγκρίνεις, αντί να τα πάρεις έτοιμα από το τεύχος;

Χαρά στο κουράγιο σου.

Link to comment
Share on other sites

Έχω διώροφη οικοδομή κατοικιών χωρίς σύσταση η οποία προϋφίσταται του 1983. Σε μεταγενέστερο χρόνο έγινε προσθήκη κατ' έκταση στον όροφο περί τα 20 τ.μ. 

1) Αν η προσθήκη είναι στατικώς ανεξάρτητη υπάρχει απαλλαγή από Μ.Σ.Ε.;

2) Αν η προσθήκη δεν είναι στατικά ανεξάρτητη απαιτείται Μ.Σ.Ε.;

 

Link to comment
Share on other sites

σε κάθε περίπτωση αυθαίρετη επιφάνεια μέχρι 25 τμ συνεπάγεται απαλλαγή από Μ.Σ.Ε. Συντάσεις μια απλή τεχνική έκθεση και αναφέρεις το σχετικό εδάφιο της νομοθεσίας (σχετικής απόφασης και/ ή νόμου) και αυτή την έκθεση ανεβάζεις στη δήλωσή σου στα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Pavlos33 said:

 

Ίσως έτσι όπως το έγραψα δεν έκανα σαφές ότι και η διώροφη οικοδομη είναι χωρίς ο.α. απλώς υπάγεται στην κατηγορία 2. Και πάλι δεν απαιτείται μσε;

Link to comment
Share on other sites

Ανεξαρτήτως ύπαρξης ή μη οικοδομικής άδειας, αυθαίρετα κατηγορία 1,2 και 3 απαλλάσσονται από την Μ.ΣΕ. Ναι, ακόμη και αυθαίρετο κτίριο 10.000 τμ προ 83 απαλλάσσεται. Αυτό λέει ο νόμος αυτό εφαρμόζουμε.

Link to comment
Share on other sites

Σε ρύθμιση αυθαιρέτων προέκυψε η εξής περίπτωση. Ισόγεια αυθαίρετη αποθήκη με εμβαδό 45 τ.μ. (σπουδαιότητα Σ1).  Προσθήκη καθ' ύψος με χρήση κατοικίας εμβαδού 24 τ.μ. (σπουδαιότητα Σ2). Ερώτηση 1: Η σπουδαιότητα του κτιρίου είναι Σ1; Ερώτηση 2: Αν η σπουδαιότητα είναι Σ2 πρέπει να γίνει ΜΣΕ;

Link to comment
Share on other sites

Η αυθαίρετη κατασκευή  ορόφου είναι κτίριο σπουδαιότητας Σ2 και ενσωματώνει και το ισόγειο ως στατικά εξαρτημένο. Αν δεν είναι κατηγορία αυθαιρέτου 1,2 ή 3 και με το δεδομένο ότι ισόγειο και όροφος είναι εντελώς αυθαίρετα, θα απαιτηθεί Μ.Σ.Ε.

Link to comment
Share on other sites

Το ισόγειο βάσει διατάξεων του Ν.720/77 εξαιρείται από την κατεδάφιση χωρίς πληρωμή προστίμου. Αν υπαγόταν στον 4495 θα ήταν κατ.2. Η προσθήκη καθ υψος ειναι μετα το 1982. Αρα;

Link to comment
Share on other sites

Το ισόγειο, εφόσον γι αυτό έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του ν. 720/77 (α και β δήλωση με την δεύτερη να αναγράφει τίτλος περί οριστικής εξαιρέσεως από την κατεδάφιση) και εφόσον η υφιστάμενη κατάστασή του ταυτίζεται με την αποτύπωση στα τότε σχέδια, τότε εξαιρείται από την διαδικασία υπαγωγής και γενικά -αν ήταν οριζόντια ιδιοκτησία θα μπορούσε να μεταβιβαστεί περιλαμβανόμενο στις εξαιρέσεις του νόμου. Άρα, απομένει η αυθαίρετη προσθήκη κατοικίας που είναι σπουδαιότητας Σ2 κατά ΝΕΑΚ και δεν εξαιρείται από την υποχρέωση ΜΣΕ λόγω της σπουδαιότητας . Κατά 99,99%,  αν η προσθήκη είναι με τα ίδια υλικά με το ισόγειο (πχ σκελετός από οπλισμένο σκυρόδεμα και όχι από κάποια ελαφρά κατασκευή όπως γυψοσανίδες) δεν θα μπορέσει να εξαιρεθεί με το κριτήριο του 20% των φορτίων που αναφέρει η σχετική απόφαση. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.