Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Aν έχει τύχει να παρακολουθείς στο φόρουμ από την αρχή θα δεις ποια είναι η "πολιτική" που προκρίνεται.  Απαλλαγή από την ΜΣΕ με κάθε τρόπο και αφού δεν αναφέρεται το οτιδήποτε για επιμερισμό φορτίων που να αφορά μόνο την οριζόντια, παίρνει το στατικό τεύχος τα αξονικά Nd και συγκρίνει με το άθροισμα αυτών, δηλαδή με ολόκληρου του κτιρίου. Μονοσήμαντες απαντήσεις προφανώς σε αυτή την αστειότητα δεν υπάρχουν. Αν θες να το απαλλάξεις μπορείς. Αν δεν θελεις, κάθεσαι και ψάχνεις τι μπορεί και τι δεν μπορεί να εννοούσαν.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, και βέβαια τα έχω διαβάσει όλα τα προηγούμενα γραφόμενα στο φόρουμ. Γι'αυτό τόλμησα και το επισήμανα άλλωστε και έμμεσα:

Παράθεση

Το θέμα είναι ότι φαινομενικά ο νόμος σου δίνει το δικαίωμα της σύγκρισης με όλο το κτίριο...

 

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, από την (ια) της απόφασης:

image.png.36fd9c2c29b1c31fa3255cdff7a2c77e.png

εγώ βλέπω ότι είναι ξεκάθαρο πως :

σε κτίριο με σύσταση ιδιοκτησιών  ο επιμερισμός των κατακ. φορτίων γίνεται για τα αυθ. φορτία κάθε Ο.Ι επί των νομίμων φορτίων της Ο.Ι,

σε κτίριο  χωρίς  σύσταση ιδιοκτησιών ο επιμερισμός των κατακ. φορτίων γίνεται για τα αυθ. φορτία όλου του κτιρίου επί των νομίμων φορτίων όλου του κτιρίου.

Έτσι λοιπόν σε κάθε περίπτωση  διατηρείται το οριακό ποσοστό του 20% συνολικής αυθαίρετης επιφόρτισης που έχει τεθεί και  χωρίς καμία αντίφαση.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά διαφωνώ. Δεν προκύπτει ευθέως και ρητά ότι ο νόμος και η απόφαση να απαιτούν επιμερισμό των φορτίων μελέτης του κτιρίου σε σχέση με το ποσοστό συνιδιοκτησίας προκειμένου να γίνει η σύγκριση. Κατά τη γνώμη μου η αναφορά περί οριζόντιας ιδιοκτησίας γίνεται για να πει ότι πρέπει να πάρεις τα φορτία που αφορούν την αυθαιρεσία στην οριζόντια και να μην πας και ψάχνεις ολόκληρου του κτιρίου, στις περιπτώσεις που έχεις σύσταση.

 Έχουμε συμφωνήσει από τις αρχές όταν συζητούσαμε στο προσχέδιο του νόμου ότι η απόφαση για επιβολή ΜΣΕ στις κατοικίες δεν θα έπρεπε να υπάρξει. Είναι στη σφαίρα του αστείου η απαλλαγή κτιρίων πριν το 1983 (για παράδειγμα ας έχεις και κτίριο 10.000 τμ αυθαίρετο κατηγορίας 1 αυτό απαλλάσσεται από την υποχρέωση Μ.Σ.Ε και να παει να την πληρώσει μα οριζόντια ιδιοκτησία επειδή έχει μια κατ επέκταση αυθαιρεσία. Ας σκεφτούμε τη συνέχεια του αστείου, αν τύχει και λόγω της οριζόντιας εξαχθεί το συμπέρασμα ότι απαιτείται Μ.ΣΕ. Αλήθεια σε τι θα γίνει τότε η ΜΣΕ;  Μήπως θα αφορά την οριζόντια και όχι όλο το κτίριο; Προφανώς υπάρχει σφάλμα σε όλο αυτό που έχει εκδοθεί και δεν εφαρμόζεται.

Έχουμε πει ότι οι αυθαιρετονόμοι δεν υπακούν στις διατάξεις που ξέρουμε και εφαρμόζουμε για την έκδοση άδειας. Αν ήθελαν για κάθε περίπτωση να επιβληθεί η σωστή διαδικασία για επιβολή η μη της ΜΣΕ θα αναφερόταν με σαφήνεια. Όπως ήδη έχετε δει σαφήνεια δεν υπάρχει σε καμία διάταξη. ΑΚόμη και αυτό με το 20% των φορτίων σηκώνει (και εύλογα) πολλές ερμηνείες για το ποια φορτία θα συγκρίνεις. Αν ήθελαν να γίνει σωστά θα έλεγαν και τι ακριβώς πρέπει να γίνει. Οπότε από κει και ύστερα τι αναλογεί στην ιδιοκτησία και με ποιο τρόπο είναι αδιάφορο, αφού όλο αυτό είναι ένα "τσίρκο" και τίποτα παραπάνω. Όπως έχω πει αν θες να το απαλλάξεις μπορείς και μάλιστα με μεγάλη ευκολία. Οι περιπτώσεις που δεν βγαίνει η απαλλαγή είναι συγκεκριμένες και ευτυχώς ελάχιστες, με την πιο συχνή να είναι το αυθαίρετο πανωσήκωμα ορόφου. 

Link to comment
Share on other sites

"Δυστυχώς" είναι πολύ λογικά αυτά που γράφει ο Pavlos. Και γι'αυτό πάλι "δυστυχώς" ο Ιάσονας έχει πει πολλές φορές αμφίβολες περιπτώσεις να μην αναλαμβάνονται καν. Πάντως και η απαλλαγή με σύγκριση του κτιρίου και βάσει τη διατύπωση στον νόμο δεν είναι και τελείως καθησυχαστική. Ούτε βέβαια η προσπάθεια να δωθεί οποιαδήποτε λογική προσέγγιση.

Δεν ξέρω, αν σε περίπτωση που η απαλλαγή δεν βγαίνει, θα ήταν αρκετό να αναφέρει ο διαχειριστής μηχανικός της δήλωσης ότι απαιτείται ΜΣΕ, με υποχρέωση όμως (μέσω υπεύθυνης δήλωσης) του ιδιοκτήτη να την αναθέσει στο μέλλον σε μηχανικό που θα οφείλει να εξετάσει ολόκληρο το κτίριο. Οι νομικές βέβαια επιπλοκές είναι έτσι τεράστιες και προφανώς κανείς ιδιοκτήτης δεν θα προέβαινε σε αυτή την περίπτωση σε τακτοποίηση. Και εκτός ότι είναι ουτοπικό αυτό το σενάριο, πάλι δεν φαίνεται να έχει το παραπάνω δικαίωμα ο διαχειριστής μηχανικός, αφού παρουσιάζεται ως υπεύθυνος εκπόνησης όλων των απαραίτητων μελετών.

Link to comment
Share on other sites

Δεν συμφωνώ στο ότι ο διαχειριστής είναι υπεύθυνος και για την εκπόνηση.. Εγώ σε όλα τα συμφωνητικα αναφέρω πως δεν αφορούν την ΜΣΕ αν τυχόν αυτή απαιτηθη.... Όπως το ίδιο και για τοπογραφικό ή τ. Ε. Μηχανολογικων 

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Δεν διαφωνώ και τα έχουμε ξανασυζητήσει όλα αυτά. Θα συμφωνείς και εσύ ότι 100% σίγουρος δεν μπορείς να είσαι ωστόσο. Ή σκέψου (αν δεν κάνω λάθος) όταν ο διαχειριστής δεν μπορεί να αναλάβει όλες τις μελέτες και πρέπει να δηλώσει πολιτικό μηχανικό για ΜΣΕ ώστε να προχωρήσει η δήλωση, πάλι δημιουργείται αδιέξοδο. Αλλά και αυτόν τον σκόπελο αν υπερβούμε, πρακτικά θα πρέπει ο κάθε ιδιοκτήτης να συμφωνεί να φορτωθεί μελλοντικά μεγάλη ευθύνη για το πως θα πραγματοποιηθεί η ΜΣΕ σε επίπεδο κτιρίου και άρα να σκεφτεί καλύτερα αν θα προχωρήσει σε τακτοποίηση. ΄Η αντίστοιχα αν επίγει να μεταβιβάσει να σκεφτεί πόσο θα πρέπει να υποτιμήσει την αξία της ιδιοκτησίας του αν θέλει να την πουλήσει σε κάποιον άλλον με αυτό το χρέος.

Link to comment
Share on other sites

Και μία ακόμη ερώτηση:

Έχω ισόγεια μονοκατοικία από φέρουσα τοιχοποία. Η άδεια προέβλεπε διαστάσεις αυτής 10 χ 5, ενώ στην πράξη έχει γίνει 10 χ 6. Η αυθαιρεσία είναι 10 τ.μ., αλλά με δεδομένο ότι μιλάμε για φέρουσα τοιχοποιία και στην ουσία αλλάζει το στατικό σύστημα απαιτείται μσε; Δεν είμαι π.χ. στην περίπτωση που έχει τηρηθεί ο σκελετός του ο/σ και απλά υπάρχει μία αυθαίρετη προσθήκη.. εδώ μιλάμε για αλλαγή του στατικού συστήματος...

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, ni-di said:

 

 

Delete

Δεν επιτρέπεται να διαγράφεις δημοσίευση διότι χάνεται η νοηματική σειρά της συζήτησης. Αν θέλεις να δείξεις ότι κάτι που έγραψες δεν ισχύει θα κάνεις χρήση της διακριτής διαγραφής  και δεν θα το διαγράφεις τελείως.

Pavlos 33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.