Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Δεν διαφωνώ στον τρόπο σκέψης σου και προφανώς στην ουσία του πράγματος έχεις δίκιο.

Μόνη μου ένσταση στην αγροτική αποθήκη των 1000μ², καθώς αν λειτουργεί και συσκευαστήριο πάει στην μεταποίηση και θα την θεωρούσαμε έτσι και αλλιώς βοηθητικό χώρο του κύριου.

Κολλάω στον τρόπο που το γράφει καθώς διαχωρίζει μόνο τις αγροτικές. Γιαυτό και ρώτησα πως το αντιμετωπίζουν και άλλοι συνάδελφοι.

Αναρωτιέμαι πάντως πόσο δύσκολο ήταν να κάνουν ένα διαχωρισμό σε εμπορικές, κατοικίας κλπ ή να έγραφαν μικρή, μεγάλη κλπ ημερήσια χρήση αν ήθελαν να ρίξουν το μπαλάκι της απόφασης στους μηχανικούς

Link to comment
Share on other sites

Να μην αναρωτιέσαι καθόλου. Έχουμε δει και πολύ χειρότερες διατυπώσεις ειδικά την τελευταία δεκαετία με τους αυθαιρετονόμους να παίρνουν οσκαρ σε ασύντακτο κείμενο και λεκτικούς νεωτερισμούς (βλ. διαμερισμάτωση κλπ).  Λεκτικά πάντως, αφού αναφέρει την λέξη  "όπως" αυτό μας αραπέμπει σε ένδειξη και όχι  σε περιορισμό.  Αν είχες αγροτική αποθήκη και ένα μηχάνημα της πλάκας να συσκευάζει πατάτες σε σακιά με διχτυ μη φανταστείς ότι θα διέφερε ιδιαίτερα από μια αποθήκη.  Σε κάθε περίπτωση η κατασκευή αυτή για την οποία συζητάμε θα απαλλαχθεί από την υποχρέωση Μ.Σ.Ε. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

οκ δεκτό και σε ευχαριστώ!!

με πήρες με το μέρος σου

Αν έχει τύχει πάντως κάποιος να έχει πάρει και "επίσημη" απάντηση από το ΤΕΕ ας την μοιραστεί μαζί μας

Link to comment
Share on other sites

Μην δίνεις και μεγάλη βάση στις ανυπόγραφες (και πολλές φορές προφορικές) απαντήσεις του ΤΕΕ. Για να μη χάνεις άσκοπα το χρόνο σου στο λέω, όχι για κανένα άλλο λόγο.

Link to comment
Share on other sites

mikegad, αν σε βοηθήσει να αποφασίσεις, το επιχείρημά μου είναι ότι τα υπόλοιπα παραδείγματα κτιρίων της Σ2 δεν έχουν σχέση με την αποθήκη που περιγράφεις, για να τη θεωρήσεις ίδια κατηορία. Η "αποθήκες" δε που αναφέρει στη Σ2, προφανώς αφορούν σε αποθήκες όπου εργάζονται άνθρωποι, όπως π.χ. σε καταστήματα, μεταφορικές εταιρίες κ.ο.κ.

Link to comment
Share on other sites

Από αυτό το βιβλίο διαβάζω:

Παράθεση

Για κτίρια για τα οποία διατίθεται εγκεκριμένη στατική μελέτη η οποία έχει εφαρμοστεί ως προς τις διαστάσεις του φορέα του φέροντος οργανισμού, η έκθεση αποτίμησης φέρουσας ικανότητας μπορεί να περιορίζεται στον έλεγχο του συνολικού σεισμικού φορτίου (τέμνουσα βάσης) όταν μετά την προσθήκη των αυθαίρετων κατασκευών στο σύνολο του κτιρίου προκύπτει ότι αυτό δεν υπερβαίνει το 1.15 για κτίρια με άδεια προς της 1.7.1995 και το 1.25 για κτιρια με άδεια από 1.7.1995 και μετά. Οι αναλύσεις πραγματοποιούνται με το σεισμικό φορτίο της εγκεκριμένης στατικής μελέτης.

Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι εάν η τέμνουσα βάσης είναι μέχρι και 15% παραπάνω της τέμνουσας σχεδιασμού, δεν χρειάζεται να γίνει λεπτομερής αποτίμηση, βάση ΚΑΝΕΠΕ ή άλλου κανονισμού, και λαμβάνεται και η σχετική έκπτωση 10% του προστίμου τακτοποίησης.

Το πρόβλημά μου είναι ότι για το συγκεκριμένο απόσπασμα δεν υπάρχει κάποια παραπομπή στον 4495/2017, κάποια εγκύκλιο ή τον ΚΑΝΕΠΕ.

Ξέρει κάποιος εάν ισχύει το παραπάνω απόσπαμσα;

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα!

Αντιγράφω την υποπαράγραφο αα) της παρ. η) του άρθρου 99 του 4495: "μελέτη στατικής επάρκειας πραγματοποιείται για κάθε κατασκευή που ανήκει σε μία από τις κατωτέρω περιπτώσεις εκτός των περιπτώσεων των κατηγοριών 1,2 και 3 του άρθρου 96 και κτιρίων σπουδαιότητας Σ1".

Εξαιρεί από την υποχρέωση ΜΣΕ γενικά τις κατηγορίες 1,2 και 3 ή εξαιρεί μόνο τις περιπτώσεις ααα), βββ) και γγγ) των κατηγοριών 1, 2 και 3?

Link to comment
Share on other sites

Εξαιρείται κάθε κατασκευή που υπάγεται στην κατηγορία 1, 2 και 3. Διαβάζεις μόνο τα bold. Αυτά αφορούν την εξαίρεση στην εν λόγω παράγραφο. Μετά παραθέτει τις περιπτώσεις που θα απαιτούν ΜΣΕ, ενώ στο άρθρο 2 της ίδιας απόφασης, δίνει τις εξαιρέσεις σε διάφορες περιπτώσεις. Αν λοιπόν έχεις κατηγορία 1 ή 2 ή 3, ή έχεις σπουδαιότητα κτιρίου Σ1, τότε το απαλλάσσεις από την υποχρέωση ΜΣΕ.

Άρθρο 1
Απαίτηση μελέτης στατικής επάρκειας
Μελέτη στατικής επάρκειας απαιτείται για κάθε κατα-
σκευή που ανήκει σε μία από τις κατωτέρω περιπτώσεις, 
εκτός των περιπτώσεων των κατηγοριών 1, 2 και 3 του 
άρθρου 96 και κτιρίων σπουδαιότητας Σ1
σύμφωνα με 
τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό (ΕΑΚ):

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.