Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

1 ώρα πριν, Pavlos33 said:

κατηγορία σπουδαιότητας δομήματος κατά ΕΑΚ Σ1. Δεν απαιτείται ΜΣΕ.

Παύλο, κρατήθηκα να δω ποιος θα το πει. Αφού το λες εσύ αναγκαστικά θα ρωτήσω.
Σ1 δεν είναι μόνο οι αγροτικές αποθήκες;
Παραθέτω και τη σχετική τροποποίηση του ΕΑΚ για όποιον θέλει να φρεσκάρει τη μνήμη του.

2010Β270.pdf

 

1 ώρα πριν, Pavlos33 said:

Απαλλακτικό μπορείς να έχεις και αν είναι κατηγορίας 1 ή 2 (δεν μοιάζει για τόσο παλιά η αποθήκη).

Ντάξει σαν και σαν προ '83 με αλλαγμένα κουφώματα περνάει θα έλεγα, δεν υπήρχαν τσίγκινες στέγες τότε;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Είσαι σίγουρος ότι, αυτά που φαίνονται στη φωτογραφία είναι αποθήκες; Έχεις δει σε πολλές αποθήκες τέτοιο κούφωμα;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ως μηχανικοί κρίνουμε και με το πνεύμα του νόμου και με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης. Εστίασε στην φράση "Κτίρια μικρής σπουδαιότητας ως προς την ασφάλεια του κοινού, όπως αγροτικά οικήμα− τα και αγροτικές αποθήκες, υπόστεγα, στάβλοι, βουστάσια, χοιροστάσια, ορνιθοτροφεία, κ.λπ", δηλαδή μας λέει  κτίρια μικρής σπουδαιότητας ως προς της ασφάλεια του κοινού όπως (και αναφέρονται ενδεικτικά κάποιες χρήσεις). Ας το δούμε πρακτικά το θέμα. Σε ένα κτηνοτροφικό κτίριο, ενδεχομένως να εισέρχονται περισσότεροι άνθρωποι στην διάρκεια του 24 ωρου από ότι σε μια -παραπλεύρως του κτιρίου - αποθήκης. Για μένα "δαγκωτό" πάει για απαλλαγή από ΜΣΕ χωρίς καμία αμφιβολία.

Προ του 1983 υπήρχαν οι τσίγκοι βεβαίως και συνήθως έβλεπες τσιμεντόλιθους με τσίγκινες στέκες πάνω σε τεγίδες από κυπαρισσόξυλα (και έβλεπες και κάτι φοβερές εσωτερικές θερμομονώσεις με χαρτόνια συσκευασίας κάτω από τον τσίγκο που έβραζε τα καλοκαίρια). Τότε είχαμε και  τα ελλενίτ ως πολύ συχνά χρησιμοποιούμενη επικάλυψη. 

Edited by Pavlos33
  • Like 2
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση αλλά ήμουν εκτός γραφείου για δουλειά. Ιάσονα ναι είναι αποθήκες, κατασκευής 1987 παρόλη την καλή κατάσταση των κουφωμάτων (προφανώς τα κουφώματα αλλάχτηκαν από τότε). Έχω και εγώ την ίδια απορία που διατύπωσε ο zazeng εάν οι απλές αποθήκες είναι κατηγορία Σ1 κατά ΕΑΚ.  Με την αιτιολόγηση που έδωσε ο Pavlos33, πιστεύω πλέον ότι και οι μη αγροτικές αποθήκες μπορούν να μπουν Σ1. Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα!

Σε κτίσμα προ του 1955, το οποίο έχει συντηρηθεί (Αρμολόγημα και επισκευή στέγης), έχει προστεθεί ένας εσωτερικός εξώστης 18τμ και λεβητοστάσιο στο δώμα 7τμ. Όλα έγιναν προ του 2011. Απαλλάσσεται της ΜΣΕ? Ποιά η γνώμη σας? Αν ναι, ποιο εδάφιο πρέπει να επικαλεστώ?

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

H πλάκα του δώματος πως κατασκευάστηκε;

Στηρίχθηκε με σενάζ στέψης στην λιθοδομή ή έπεσε σκελετός Ο.Σ (κολώνες δοκάρια) εσωτερικά του κελύφους της λιθοδομής;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Πας για απαλλαγή με το άρθρο 2 της απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ /19409/1507 (ΦΕΚ 1643Β’/11-5-18)

ι) το σύνολο των αυθαιρέτων κατασκευών ανά διηρημένη ιδιοκτησία ή ανεξάρτητο κτίριο είναι μικρότερο σε επιφάνεια από 25 τ.μ.

Βλέπω πως είσαι οριακά στο εμβαδόν, διαφορετικά θα πρέπει να δεις συνδιασμό περίπτωσης β για το πατάρι και δ  για το λεβητοστάσιο της ίδιας ΥΑ. Θα πρέπει όμως να κάνεις έλεγχο του παταριού

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι,

ως αρχιτέκτονας υστερώ λίγο στην εκτίμηση του θέματος Απαίτηση ή ΜΗ ΜΣΕ. Έχω περίπτωση διώροφης κατοικίας με ο.α. 1985, όπως φαίνεται στο σκαρίφημα με την μαύρη χιαστί διαγράμμιση ( 87,86 τ.μ. ισόγειο και 87,86 τ.μ. όροφος) και αυθαίρετη 2ώροφη προσθήκη (κόκκινη διαγράμμιση 18,15 τ.μ. ισόγειο (αποθήκη) και 18,15 τ.μ. όροφος (επέκταση ορόφου και χρήση κατοικία). Μπορείτε να μου πείτε κάποια γνώμη σχετικά με το αν απαιτείται ΜΣΕ; Σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω την περίπτωση ια) το σύνολο των αυθαιρέτων κατασκευών ανά διηρημένη ιδιοκτησία ή ανεξάρτητο κτίριο δεν επιφέρει αύξηση των κατακόρυφων φορτίων άνω του 20% για
κατηγορία σπουδαιότητας Σ2. Επίσης θα μπορούσε να θεωρηθεί η ισόγεια προσθήκη στατικά ανεξάρτητος βοηθητικός χώρος κατηγορίας σπουδαιότητας Σ2 και εμβαδού κάτοψης μέχρι 25m2 (περ. η); Μπορεί να τεκμηριωθεί; 

3.JPG

Link to comment
Share on other sites

Η διώροφη αυθαίρετη προσθήκη κατ' επέκταση και καθ' ύψος κατασκευάστηκε με σκελετό οπλισμένου σκυροδέματος, ο  οποίος συνδέθηκε με αυτόν του αρχικά υφιστάμενου κτιρίου, η έγινε σκελετός ο οποίος απλώς εφάπτεται στο νόμιμο κτίριο. Στη δεύτερη περίπτωση το απαλλακτικό από την ΜΣΕ δικαιολογείται και από το ότι τα φορτία του αυθαίρετου μεταβιβάζονται κατευθείαν στο έδαφος και δεν επιβαρύνουν το νόμιμο τμήμα. Άλλη τεκμηρίωση που μπορεί να γίνει αν το αυθαίρετο είναι στατικά ανεξάρτητο, είναι ότι η αποθήκη (ως ανεξάρτητο κτίσμα πλέον) ανήκει σε κατηγορία σπουδαιότητας Σ1 (αυτομάτως φεύγει από το κάδρο υπολογισμών), ενώ το τμήμα α ορόφου των 18,15 τμ είναι μικρότερο από 25 τμ, οπότε και αυτό απαλλάσσεται. 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.