Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Δε νομίζω. πχ κατά DIN 52186/1978 αναφέρεται εργαστηριακή αποτίμηση ξύλου για να το κατηγοριποιήσεις.

Εγώ θα το απέφευγα και θα έβαζα τον ιδιοκτήτη να υπογράψει ΥΔ ότι χρησιμοποιήθηκε συνήθης δομική ξυλεία ποιότητας C24.

Από άποψη ασφάλειας θα μπορούσες να το λύσεις με τη χαμηλότερη δυνατή ποιότητα και να δεις αν έχεις αστοχίες και σε τι βαθμό. Αν είναι στα πλαίσια των συντελεστών ασφάλειας τότε πρακτικά μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος.

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

6 ώρες πριν, Gousgounis said:

πχ κατά DIN 52186/1978 αναφέρεται εργαστηριακή αποτίμηση ξύλου για να το κατηγοριποιήσεις.

Υπάρχουν εργαστήρια (τύπου "τέστ μπετόν"), που κάνουν τέτοιους ελέγχους;

Link to comment
Share on other sites

12 ώρες πριν, Gousgounis said:

συνήθης δομική ξυλεία ποιότητας C24.

Υπερβολές :D - σωστή όμως αντιμετώπιση, αρκεί να μην είναι πολύ παλιό. Εγώ κ τα νέα (το ένα που έχω κάνει) με C14-18 τα λύνω.Gp μια απλή δοκιμή σε κάμψη είναι από αυτά που βλέπω στα preview, δεν αποκλείεται να μπορεί να την κάνει το οποιοδήποτε εργαστήριο.

 

Edited by zazeng
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Πάντως (άσχετο) παρατηρώ ότι η διατμητική αντοχή του ξύλου είναι χαμηλή... Ακόμα και για C24 είναι της τάξεως των (2,5/1,3)=1,9MPa...

Edited by gp1
Link to comment
Share on other sites

#zazeng Αν με μία μικρή υπερβολή, βγαίνεις απο την υποχρέωση εκπόνησης μελέτης αποκατάστασης και γλυτώνεις και τον ιδιοκτήτη απο την φασαρία και τα έξοδα, χαλάλι.

#gp1 οι παλιοί χτίστες λένε "μη φοβάσαι να πιέσεις ξύλο όρθιο και γυναίκα ξαπλωτή". Έχει σοφία ο λαός και ας μην ξέρει το μαθηματικό υπόβαθρο...

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Οικοδομή με υπόγειο ,  πιλοτή και 4 πάνω από την πιλοτή ορόφους  , ανεγέρθηκε  με διαφορά ως προς την γεωμετρία και τα τ.μ. σε σχέση με την εκδοθείσα οικοδομική άδεια.  Η διαφορά δεν ξεπερνά τα 15μ2 σε κάθε στάθμη.

Σύμφωνα με την άδεια όλες οι στάθμες ήταν εμβαδού 100μ2 , ενώ στην πράξη είναι 115μ2

Στην οικοδομή υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και  αποτελείται από 4 αποθήκες υπογείου (οριζόντιες ιδιοκτησίες) – λεβητοστάσιο , 2 γκαράζ στην πιλοτή (οριζόντιες ιδιοκτησίες) -  ανοικτός χώρος και 4 οροφοδιαμερίσματα.

Δεδομένου ότι η υπέρβαση δόμησης σε κάθε στάθμη δεν ξεπερνά τα 15μ2 σε συνδυασμό με την ύπαρξη οριζόντιων ιδιοκτησιών  σε κάθε στάθμη, προκύπτει ότι υπάγεται στις εξαιρέσεις και δεν απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας? ή η διαφορετική γεωμετρία ακυρώνει τη παραπάνω δυνατότητα?

Εάν απαιτηθεί μελέτη στατικής επάρκειας, θα μπορούσε να υποβληθεί αντί γι’ αυτή η πραγματική στατική μελέτη (της υφιστάμενης κατάστασης δηλαδή) , η οποία είναι διαθέσιμη?

Ποια είναι η άποψή σας? Η δική μου είναι ότι δεν απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας, αλλά αν υποθέσουμε ότι απαιτείται, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η πραγματική στατική μελέτη, αλλά πρέπει να εκπονηθεί καινούρια σύμφωνα με ΦΕΚ 1643/Β/2018.

Ευχαριστώ.

.

Edited by Gousgounis
Αφαιρέθηκε το εσφαλμένο quote
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι μετά από συζήτηση με συνάδελφο μου προκλήθηκε η αμφισβήτηση σε μια πεποίθηση που είχα μέχρι πρότινος. 

Συγκεκριμένα πίστευα πως αν έχω σε ένα γήπεδο -  μια αυθαιρεσία έως 25 τ.μ. ( εξ' ολοκλήρου αυθαίρετο) εμπίπτει στο άρθρο 2 παρ. ι.

Ωστόσο, έπειτα από σχετική συζήτηση έχω αμφιβολία, καθώς στο άρθρο 1 αναφέρεται πως οι εξ' ολοκλήρου αυθαίρετες κατασκευές απαιτούν Μ.Σ.Ε. και στο άρθρο 2 όλες οι περιπτώσεις πλην της ι, στην οποία δεν είναι σαφή η διατύπωση, αφορούν αυθαίρετα με οικοδομική άδεια, δλδ αυθαίρετα που δεν είναι εξ ολοκλήρου.

Ως εκ τούτου μήπως ένα εξ ολοκλήρου αυθαίρετου σε γήπεδο / οικόπεδο που δεν έχει εκδοθεί ποτέ οικοδομική άδεια, απαιτεί μελέτη στατικής επάρκειας ανεξαρτήτων  τ.μ.??

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ πως η λογική των άρθρων είναι ότι στο άρθρο 1 αναφέρονται γενικά οι περιπτώσεις που απαιτείται ΜΣΕ και αν η κατασκευή που εξετάζουμε ανήκει σε αυτές, τότε ελέγχουμε με το άρθρο 2 μήπως τελικά εξαιρείται.

Επίσης καταλαβαίνω ότι η παράγραφος ι προϋποθέτει μελετημένο κτίριο, ενώ για να απαλλάσσεται ανεξάρτητος στατικά χώρος, θα πρέπει να είναι μέχρι 25τμ και βοηθητικός (παράγραφος η).

Edited by tettris
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Η σύνταξη ή μη  Μ.Σ.Ε. είναι πολύ σοβαρό θέμα.

Πολλοί συν/φοι ενώ απαιτείται με διάφορα τερτίπια την αποφεύγουν.

Αν όμως συμβαίνει καμιά κατάρρευση -που την απεύχομαι στον οποιονδήποτε- τότε ο ιδιοκτήτης θα τα φορτώσει ΟΛΑ στον εξουσιοδοτημένο μηχανικό, με το να ...δεν μου είπε τίποτα για στατική ενίσχυση κλπ

 

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας,

Έχω περίπτωση όπου οι περιμετρικοί τοίχοι ισόγειας κατασκευής είναι παλαιότητας προ του 1955 και κατασκευάστηκε επ' αυτών αυθαίρετη πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος προ του 1999 . Εφόσον είναι ισόγεια κατασκευή που τα φορτία της μεταβιβάζονται στο έδαφος απαλλάσσεται από ΜΣΕ στηριζόμενη στην παράγραφο ια "το σύνολο των αυθαιρέτων κατασκευών ανά διηρημένη ιδιοκτησία ή ανεξάρτητο κτίριο δεν επιφέρει αύξηση των κατακόρυφων φορτίων άνω του 20% για κατηγορία σπουδαιότητας Σ2 σύμφωνα με τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό"?

Edited by EiriniA
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.