Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

ok, ευχαριστώ. 

ως προς τη διάσπαση όγκου (συχνή σε εκτός σχεδίου όπου φαίνεται μια ενιαία στατικά οικοδομή), αυτή  θα τη βάλω ως λοιπή παράβαση αλλά θα πρέπει να αιτιολογήσω στην τεχνική έκθεση ότι γενικά το σχέδιο της μελέτης τηρήθηκε (εκτός δηλαδή από το κλείσιμο του Η/Χ και μικρές υπερβάσεις <25τ.μ.)? είναι αρκετό αυτό? 

γιατί σε μια άλλη περίπτωση θα μπορούσε π.χ. να γίνει διάσπαση ενός όγκου και να φτιαχτούν 2 εντελώς διαφορετικές οικοδομές, οπότε και θα απαιτούνταν λογικά ΜΣΕ. έτσι δεν είναι?

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Θα ήθελα τη βοήθειά σας στο εξής:

Έχω αναλάβει τη τακτοποίηση παταριού (περίπου 35τ.μ) σε ισόγειο κατάστημα (περίπου 80τ.μ.) 4όροφης οικοδομής το οποίο πατάρι έχει κατασκευαστεί από κοιλοδοκούς. Σύμφωνα με το ΜΕ ΑΡΘΡΟ 2, ΠΑΡ. β ΤΗΣ Υ.Α. 19409/1507/2018 (ΦΕΚ 1643Β/2018), δεν απαιτείται ΜΣΕ αν η αυθαίρετη κατασκευή παταριού έχει επιφάνεια <5% του δαπέδου του ισογείου και αν δεν δημιουργούνται 'θέσει' κοντά υποστηλώματα.

Μπορείτε σας παρακαλώ να με κατευθύνετε πως μπορώ να διαπιστώσω τι συμβαίνει με τα 'θέσει' κοντά υποστηλώματα της περίπτωσής μου? Δεν έχω καμία γνώση του αντικειμένου..

Edited by Pavlos33
αλλαγή χρώματος γραμματοσειράς-βλ. κανόνες συμμετοχής
Link to comment
Share on other sites

Μια κλασσική περίπτωση "θέσει" κοντού υποστυλώματος είναι όταν μια τοιχοποιία σε ένα φάτνωμα δεν συνεχίζει σε όλο το ύψος ώστε να σφηνώσει στο δοκάρι. Μια άλλη περίπτωση θα μπορούσε να είναι μια ανισόσταθμη πλάκα σε σχέση με την διπλανή όμορου κτίσματος  όπου σε περίπτωση σεισμού δύναται να εμβολίσει τα παρακείμενα υποστυλώματα. 

Συνήθως τα πατάρια καταστημάτων δεν έχουν τέτοιες ικανότητες ώστε το δάπεδό τους να μπορεί να εμβολίσει και επιπλέον, μια συνήθης περίπτωση είναι τα αυθαίρετα πατάρια να κατασκευάζονται κατ επέκταση προβλεπόμενου παταρίου με πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα, οπότε κανένα ζήτημα δεν τίθεται.

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ @Pavlos33.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχε επέκταση προβλεπόμενου αλλά καινούριου εξολοκλήρου παταριού με μεταλλική κατασκευή (καλυμμένο με γυψοσανίδα). Εξακολουθεί να μην τίθεται ζήτημα πιστεύεις?

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, Pavlos33 said:

Ανέβασε και φωτογραφίες αν θέλεις να έχουμε εικόνα της κατασκευής. 

Ανέβασα μερικές από το ισόγειο που φαίνεται που στηρίζεται το πατάρι. Βοηθούν καθόλου?

 

 

 

 

Edited by the_topo
Link to comment
Share on other sites

Aπό όσο μπορώ να αντιληφθώ από τις φωτογραφίες, δεν διαφαίνεται δημιουργία κατάστασης  "θέσε"ι κοντών υποστυλωμάτων. Άσε που από ότι φαίνεται έχουμε ένα συνήθη μεταλλικό σκελετό για το πατάρι σε κατάστημα ισογείου, όπου αν δεν υπάρχει πλάκα οροφής  υπογείου μπορούμε να μιλήσουμε και για στατική ανεξαρτησία του μεταλλικού φορέα.

Edited by Pavlos33
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Στην πρώτη φωτό νομίζω στην γωνία τα παράθυρα δημιουργούν "θέσει" κοντό υποστύλωμα. Κατά τα άλλα το πατάρι φαίνεται να στηρίζεται σε κολώνες πιο μέσα από την εξωτερική πλευρά του κτιρίου, οπότε μάλλον εδράζεται απλά στην τοιχοποιία.

Ένα μικρό primer είχε μπει και στο webtv του φόρουμ, θα βρεις κ πολλά στο ίντερνετ φυσικά.

 

  • Thanks 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα , έχω την παρακάτω περίπτωση:

Το κτίσμα είναι με ΟΑ και έχει κατασκευστεί επιπλέον αυτός ο συνδυασμός ΗΧ-εξώστη (?) ο οποίος υπολογίζεται με αναλυτικό.

Θεωρείται ότι απαιτείται ΜΣΕ?

 

ΜΣΕ.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.