Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

@Volcanus σε ευχαριστω για την απαντηση. Η απορία μου στην ουσία είναι αν παίζει ρόλο η χρήση του κτιρίου, γιατί όπως γράφω παραπάνω το κτίριο αυτό πολύ πιθανόν να χρησιμοποιήθηκε και σαν κατοικία για κάποιο διάστημα. Αν παίζει η τωρινή χρήση του μόνο τότε θα πάω σαν Σ1 και θα το εξαιρέσω από ΜΣΕ.

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Κώστας_τοπο said:

Αν παίζει η τωρινή χρήση του μόνο τότε θα πάω σαν Σ1 και θα το εξαιρέσω από ΜΣΕ.

Με τη χρήση το ρύθμισες; Με αυτήν θα πας.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ισόγειο κτίριο με Ο.Α. του 2002 ως απόθηκη, εντός ορίων οικισμού < 2000 χρησιμοποιείται ως κατοικία.

Απαιτείται ΜΣΕ ?

Για την απαίτηση ΜΣΕ, αναφέρονται περιπτώσεις αλλαγής χρήσης από Σ2 σε Σ3, αλλά δεν γράφει για αλλαγή χρήσης από Σ1 σε Σ2

Edited by Paul_Mix
Link to comment
Share on other sites

ανεβαζω τη μσε ενώ έχουν ξεκινήσει οι δόσεις. Την έκπτωση μπορεί να την πάρει με κάποιο τρόπο?

απ : υπάρχει επιλογή στα αιτήματα

Edited by LESS
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Στον συνυπολογισμό των κατακόρυφων φορτίων των αυθαίρετων κατασκευών για τον έλεγχο μη απαίτησης ΜΣΕ (περίπτωση ια), εξαιρούνται τα φορτία κατασκευών που εδράζονται στην εδαφόπλακα ή όχι επειδή θεωρείται ότι μεταφέρονται στη θεμελίωση;

Σημειώνω ότι στη στατική μελέτη δεν γίνεται υπολογισμός της εδαφόπλακας, παρά μόνο του τυπικού ορόφου και της θεμελίωσης. Αυτό συνεπάγεται ανεξαρτησία της εδαφόπλακας από τον φέροντα οργανισμό, γεγονός που ενισχύει την εξαίρεση των παραπάνω φορτίων ή όχι; Υπόγεια στάθμη δεν υπάρχει.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

 

10 ώρες πριν, tettris said:

Αυτό συνεπάγεται ανεξαρτησία της εδαφόπλακας από τον φέροντα οργανισμό

Όχι! Συνήθως οι εδαφόπλακες ή είναι μονολιθικά συνδεδεμένες με τις συνδετήριες ή τις πεδιλοδοκούς ή, συχνότερα, (σχεδόν πάντα δλδ) σκυροδετούνται μετά τη θεμελίωση κ εδράζονται απλά (οπότε δεν μεταφέρουν κ ροπή) πάνω στις δοκούς της, οι οποίες εδράζονται στο έδαφος κατά μήκος κ συνδεονται με τους στύλους στις άκρες. Η λογική είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου το παραλαμβάνει το έδαφος.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ zazeng για την απάντηση. 

On 12/6/2022 at 10:23 ΜΜ, zazeng said:

Η λογική είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου το παραλαμβάνει το έδαφος.

Υποθέτω άρα ότι ανάλογα τις ειδικές συνθήκες κρίνουμε ποιο μέρος του φορτίου πηγαίνει στο έδαφος. Ή μήπως υπάρχει γενικά κάποιο αποδεκτό ποσοστό που δεχόμαστε προς την πλευρά της ασφάλειας ότι παραλαμβάνεται από το έδαφος και όχι από τη θεμελίωση; Βασικά αναφέρομαι σε πρόσθετες τοιχοποιίες επί εδαφόπλακας.

Μια σχετική με φορτία απορία είναι και για το κριτήριο βββ) του άρθρου 99 περί αύξησης μικρότερης του 10% στα μόνιμα φορτία για την επιφάνεια που έχει συντελεστεί η παρέμβαση. Αν σε ισόγειο διαμέρισμα που δεν είχε εσωτερικές διαρρυθμίσεις (ενιαίος χώρος), έχουν δημιουργηθεί διαρρυθμίσεις ποιο φορτίο είναι αυτό της αναφοράς και σε ποια επιφάνεια; Σε όλη την επιφάνεια του διαμερίσματος με φορτίο αναφοράς το μόνιμο της εξωτερικής τοιχοποιίας; Ή μήπως συνυπολογίζεται και το φορτίο της πλάκας δαπέδου; Διαφορετικά, αφού στην άδεια δεν υπήρχαν διαρρυθμίσεις, αν θεωρήσουμε το φορτίο των εγκεκριμένων διαρρυθμίσεων ως μηδενικό, τότε θα έχουμε πάντα αύξηση >10%, που βέβαια δεν είναι λογικό.

Και μία ακόμα απορία: Έστω ότι υπάρχει μετατόπιση ανοίγματος (παράθυρο) σε νόμιμη τοιχοποιία, το οποίο έρχεται σε επαφή με υποστύλωμα και δημιουργεί συνθήκες (χωρίς να έχω κάνει υπολογισμούς, αν και δεν νομίζω να υπάρχει αμφιβολία) κοντού υποστυλώματος. Πώς προσεγγίζουμε αυτό το δεδομένο στην ΤΕΣΕ;

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας,

Έχω μονοκατοικία χωρίς Ο.Α. και έχω προχωρήσει σε τακτοποίηση. Το Ισόγειο είναι Κατηγορία 1 και ο Α Όροφος Κατηγορία 2. Οι όροφοι επικοινωνούν με εσωτερική σκάλα.

Απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας σε αυθαίρετα κατηγορίας 1 και κατηγορίας 2?

Link to comment
Share on other sites

Όχι. Ενημέρωση των ιδιοκτητών για εμφανείς βλάβες ή σοβαρές αδυναμίες σχεδιασμού προτείνεται πάντως.

Edited by tettris
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα σας

Στον τελευταίο όροφο οικοδομής υπήρχε πρόβλεψη για στέγη (στην τομή δεν εμφανίζεται κάποια πλάκα υποθέτοντας ότι ήταν εμφανής) κι αντ' αυτού κατασκευάστηκε πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος με αποτέλεσμα να γίνει το δώμα του κτιρίου (υπάρχει και πρόσβαση από την απόληξη του κλιμακοστασίου).

Θεωρείτε ότι χρειάζεται Μ.Σ.Ε. ? 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.