Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

On 9/19/2022 at 9:33 AM, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

Όταν ένας διαχειριστής μηχανικός μιας δήλωσης 4495

Και στα γραφόμενά του πάντως για "ένας" γράφει. Δεν λέει "εσύ που είσαι ο διαχειριστής της συγκεκριμένης δήλωσης". Αλλά και από λογική να το δεις, αν και δεν τον ξέρω προσωπικά, δεν νομίζω να έχει ανάγκη ο Ιάσονας, αλλά και ο καθένας εδώ πέρα να μαλώσει τους υπόλοιπους ή να τους κατηγορήσει για κάτι. Κακώς το παίρνεις προσωπικά και όσο για την υπευθυνότητα που γράφει στο τέλος, το αναφέρει όχι για ό,τι έγινε, αλλά για να μην κάνεις (εσύ και όλοι μας) κάποια βιαστική κίνηση (λανθασμένη) στην επόμενη φάση από αυτή που είσαι τώρα, όπως το να απαλλάξεις της ΜΣΕ αυθαίρετο που δεν θα έπρεπε.

Νομίζω μόνο θετική είναι η συνεισφορά των όσων γράφει. Τέλος πάντων, για τα υπόλοιπα που γράφεις δεν ξέρω να απαντήσω, αλλά για τις ενισχύσεις το θέμα θεωρώ είναι ξεκάθαρα του ιδιοκτήτη. Μόνο η μελέτη επάρκειας απαιτείται κατά την υπαγωγή, άρα και την περαίωσή της.

Από το άρθρο 4 της σχετικής απόφασης:

Quote

 

Άρθρο 4
Διαδικασία ενίσχυσης κτιρίου στις περιπτώσεις στατικής ανεπάρκειας

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί στατική ανεπάρκεια ο ιδιοκτήτης υποχρεούται μέσα σε διάστημα τριών (3) ετών να προβεί στην εκπόνηση μελέτης επεμβάσεων και την υλοποίηση των απαραίτητων εργασιών που προκύπτουν από την μελέτη.

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, yak said:

Δε νομίζω ότι μιλούσε γενικά, αλλά δε θα τσακωθούμε κιόλας...

Προφανώς καλέ μου φίλε, δράττοντας την ευκαιρία του δικού σου ερωτήματος, απάντησα με τέτοιον τρόπο που να δίνει στον οποιονδήποτε αναγνώστη τη δυνατότητα, του πως κατά την προσωπική μου άποψη οφείλει κάποιος (κι εσύ, κι εγώ, κι οποιοσδήποτε άλλος) να χειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα.

Δηλαδή, σε ένα δημόσιο forum εκτίθεται κάποιος, παρουσιάζοντας την άποψή του για ένα θέμα, προς εξυπηρέτηση όλων όσων ενδιαφερθούν και βεβαίως πρωτίστως απαντά σε συγκεκριμένα ερωτήματα, συγκεκριμένου ερωτώντος.

Ο σκοπός μου ήταν αποκλειστικά και μόνο να σε βοηθήσω, τόσο εσένα, όσο και οποιονδήποτε άλλον αναγνώστη.... Δεν είχα πρόθεση να σε στενοχωρήσω... Αν το κατάφερα, ζητώ ταπεινά συγγνώμη....

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

On 7/11/2022 at 11:01 AM, zazeng said:

Αν έχουν πάει στον 4495 στα 5 χρόνια από την ημερομηνια μεταφοράς που λογίζεται ως ημερομηνία υπαγωγής, για να πάνε στην ΗΤΚ έπρεπε να μείνουν στον 4178 και να γίνει η ΜΣΕ κατά τη σύνταξη της ΗΤΚ (εφόσον είχαν ΔΕΔΟΤΑ Υ).

Εγω πλέον κάνω στη αναφορά στο συμφωνητικό ότι δεν περιλαμβάνει τη ΜΣΕ, ανεξαρτήτως αν θέλει, αυτό το προφορικό προσπάθησε να το πάρεις κ γραπτα, κ με τη μη αναφορα λογικά καλά θα είσαι - χωρίς να ειμαι δικηγορος. Κατά τα άλλα όπως λεει κ ο ppanag, έχεις την ευθύνη της ενημέρωσης, επικοινώνησε μαζί τους κ κλείστο.

 

 

Σε περίπτωση οριστικής υπαγωγής με εκκρεμότητα ΜΣΕ (λήξη 5ετίας σε 7 μήνες) μπορεί να γυρίσει η δήλωση σε υπαγωγή μετά τις 31 Δεκ. ώστε να μπει συμμετέχων μηχανικός για τη ΜΣΕ; Ή θα έχουν κλειδώσει τις δηλώσεις και δε θα γυρνάνε σε υπαγωγή μετά το 2022 λόγω παρέλευσης προθεσμίας;

Edited by yak
Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, yak said:

Τι γίνεται στην περίπτωση που η ΜΣΕ δείχνει ανάγκη ενισχύσεων; Για περαίωση χρειάζεται και η μελέτη ενισχύσεων;  -> όχι, δίνεται προθεσμία άλλα 3 χρόνια για μελέτη ενισχύσεων κ υλοποίηση τους (εδώ γελάνε)

 

13 hours ago, yak said:

Σε περίπτωση οριστικής υπαγωγής με εκκρεμότητα ΜΣΕ (λήξη 5ετίας σε 7 μήνες) μπορεί να γυρίσει η δήλωση σε υπαγωγή μετά τις 31 Δεκ. ώστε να μπει συμμετέχων μηχανικός για τη ΜΣΕ; Ή θα έχουν κλειδώσει τις δηλώσεις και δε θα γυρνάνε σε υπαγωγή μετά το 2022 λόγω παρέλευσης προθεσμίας;

Επειδή είσαι στο εξωτερικό, το ειδικό τμήμα κομμάντο περαίωσης δηλώσεων αυθαιρέτων του ΤΕΕ θα χρειαστεί τη συμβολή της ιντερπόλ για να σε βρει, οπότε μην ανησυχείς, εμένα θα με έχουν μπαγλαρώσει ανήμερα πρωτοχρονιά κ θα σου στείλω πμ από τη φυλακή να πας να κρυφτείς!

Σοβαρά τώρα, η 5ετία λογίζεται από την ημερομηνία υπαγωγής της κάθε δήλωσης κ δεν είναι οριζόντια προθεσμία (πχ κατ5 ή αρχεία 4178), οπότε έχεις μίνιμουμ 7 μήνες - μια χαρά για αυτή τη δουλειά. Για το αν θα κλειδώνουν οι δηλώσεις, η άποψη μου είναι ότι θα γίνει ότι γίνεται με τα αρχεία του 4495, δλδ τπτ.

Επιπτώσεις:
Όπως σωστά επισήμανε ο @tettris οι επιπτώσεις καθορίζονται (από το άρθρο 99) στην Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/19409/1507 – 11.5.2018 ΦΕΚ 1643B, το μόνο που βλέπω είναι αυτό (άρθρο 4 - Διαδικασία ενίσχυσης):

"Μέχρι την υλοποίηση των εργασιών ενίσχυσης η εξ’ ολοκλήρου αυθαίρετη κατασκευή ή η αυθαίρετη προσθήκη δεν μισθώνεται και δεν λαμβάνει άδεια λειτουργίας."

Επίσης ξεκαθαρίζει ότι είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη απο κει κ πέρα (αν προκύψει ανεπάρκεια).

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται κ η Αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/27454/2631 – 14.11.2017 Διαδικασίες ηλεκτρονικής υποβολής δικαιολογητικών, κατάθεσης ειδικού προστίμου για τη διαδικασία κ συγκεκριμένα το άρθρο 5, οπου πάλι δεν έχουμε αναφορά σε κυρώσεις (δεν έχει κ την εξουσιοδότηση άλλωστε).

-----

@DIMITKLADO@tettrisθεωρητικά έχει αφαιρεθεί μάζα, οπότε έχουμε λιγότερη καταπόνηση, για τις επιπτώσεις της απώλειας του τελευταίου διαφράγματος θέλουμε τη βοήθεια του κοινού ( @pirsogiannis?). Οι υπόλοιπες διαφοροποιήσεις του φ.ο. είναι μείζον ζήτημα που φυσικά κ δεν ξεκαθαρίζεται πουθενά. Όταν έχω ΜΣΕ κ αυθαρεσίες που δεν περιλαμβάνονται σε αυτή (πχ μια αποθήκη στον ακάλυπτο) κάνω κ έκθεση.

Edited by zazeng
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Στα κατά τ'άλλα σημαντικά (και χιουμοριστικά) που αναφέρει ο φίλος zazeng να σημειώσω ότι με τις τελευταίες τροποποιήσεις η ημερομηνία 31/12/2022 αφορά και στις δηλώσεις του 4495 με ημ/νία πληρωμής παραβόλου πριν την 31/12/2020 (οριζόντια προθεσμία, όχι μόνο για τον 4178). Τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω.

(γαλάζια κωδικοποίηση από kan62 προς το τέλος του άρθρου 99)

Μάλλον γι'αυτό ανησυχεί ο yak, αν και όντως δεν σημαίνει ότι θα κλειδώσουν τα δικαιολογητικά (αντίστοιχα με ό,τι γινόταν μέχρι τώρα).

Edited by tettris
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σωστά όλο το ξεχνάω αυτό. Θεωρώ ότι εξαιρείται η ΜΣΕ, όπως ίσχυε κ για το 12μηνο κ μετά για το 18μηνο.
Εδώ εξαιρέθηκε από την ταυτότητα κτιρίου!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@zazeng@tettris @ΙΑΣΟΝΑΣ

Ευχαριστώ. Τελικά όμως η 31η Δεκ. για το 4495 είναι προθεσμία ανάρτησης για να επιτευχθεί υπαγωγή, οριστική υπαγωγή ή περαίωση; 

Π.χ. μπορεί να μείνει κάποια δήλωση σε υπαγωγή ή πρέπει να πάει σε οριστική υπαγωγή ως τις 31 Δεκ. και να γυρίσει σε υπαγωγή αργότερα όταν βρεθεί συμμετέχων για να μπορεί να ανέβει η ΜΣΕ;  

Edited by yak
Link to comment
Share on other sites

Από ανάγνωση του κειμένου στο άρθρο 99 καταλαβαίνω:

Δεν χρειάζεται να επιτευχθεί τίποτα μέχρι την 31/12 ή το 24μηνο αντίστοιχα. Οι προθεσμίες αφορούν μόνο στην υποβολή των δικαιολογητικών. Δεν προκύπτει καμία νέα υποχρέωση για την αλλαγή (είτε "μπρος" είτε "πίσω") της κατάστασης της υπαγωγής σε σχέση με αυτές τις προθεσμίες και προφανώς ισχύουν τα ήδη ορισμένα για αυτές τις διαδικασίες.

Edited by tettris
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.