Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Ωραία άρα περιγράφεις 2 αυθαίρετες επεκτάσεις σε κτίσματα οι οποίες όμως χρονολογικά σε 1η φάση φαίνεται να έχουν γίνει προ του '83. Αν μπορείς να στοιχειοθετήσεις παλαιότητα προ του '83 με τα μέσα που προσδιορίζει ο νόμος, ήτοι α/φ ή πέρασμα τον αυθαίρετων επιφανειών στο Ε9 με χρονολογίες '82 και '60, τότε εμπίπτεις στην κατ.2 αυθαίρετων κατασκευών για την οποία δεν απαιτείται ΜΣΕ ή ΤΕΣΕ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι χρονολογικά έχω στοιχεία απο τους ιδιοκτήτες (Ε9) και δήλωση ιδιοκτήτη οτι είχαν ολοκληρωθεί μέχρι  1982.

Το οικόπεδο που βρίσκονται εκτός σχεδίου , χωρίστηκε και περιήλθε στην ιδιοκτησία του πελάτη με χρησικτησία. Αυτό δεν έχει μεταγραφεί στο κτηματολόγιο ακόμα λόγω γραφειοκρατίας. Σύμφωνα με τους ορους δόμησης εκτός σχεδίου έχω και παραβίαση πλάγιων αποστάσεων.

Ετσι όπως το είχα μελετήσει οταν έστηνα την δήλωση τα έβαλα ως κατηγορία 4???

Με συγχωρείτε για τις πολλές ερωτήσεις αλλα είναι η πρώτη δήλωση αυθαιρέτου (η μάλλον η 2..γτ τρέχω αλλη μια τώρα) και κάπως εχω μπερδευτεί...

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση

Χρόνια πολλα !

Edited by Pavlos33
διαγραφή παράθεσης του αμέσως προηγούμενου μηνύματος (βλ. κανόνες συμμετοχής) - Pavlos 33
Link to comment
Share on other sites

@traveler22 Ο εντολέας σου διαθέτει τίτλο κυριότητας; Αν όχι δεν έχεις ιδιοκτήτη και δεν θα πας να υποβάλεις καμία δήλωση υπαγωγής. Είναι η κλασσική περίπτωση που λέμε και για τις αποδοχές κληρονομιάς, όπου πρώτα περιμένουμε να γίνει η αποδοχή και στη συνέχεια, έχοντας το συμβολαιογραφικό έγγραφο, προβαίνουμε σε τακτοποίηση. Εξυπακούεται ότι έχουμε δώσει στη συμβολαιογράφο τα σχέδια αποτύπωσης και το τοπογραφικό διάγραμμα, ώστε αφενός να γίνουν ορθά οι καταχωρήσεις στο Ε9 και να εκδοθούν τα σωστά πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ, αφετέρου να μην έχουμε διορθώσεις στα πλαίσια σύνταξης του συμβολαίου.

Αναφορικά με την κατηγορία υπαγωγής, αν οι αυθαιρεσίες έγιναν προ 83, ισχύει ότι αναφέρει παραπάνω ο συνάδελφος Άκης, ήτοι κατηγορία 2 η οποία οδηγεί σε απαλλαγή από Μ.Σ.Ε και Τ.Ε.Σ.Ε.

Επιπλέον, θα πρέπει να ασχοληθείς και με το τι έχει γίνει σε σχέση με την κατάτμηση που αναφέρεις. Σε παραπέμπω στο παράρτημα Α, για τις περιπτώσεις εκείνες των ακινήτων, στα οποία εκδόθηκε Ο.Α, αλλά αυτή για τον υπολογισμό προστίμου δεν θα ληφθεί υπόψη. Μια από τις περιπτώσεις του παραρτήματος, είναι και η περίπτωση μεταγενέστερης-της ημερομηνίας έκδοσης Ο.Α-κατάτμησης. Υπένθυμίζω ότι κατάτμηση έχουμε μόνο με μεταβίβαση μέρους ή ακόμη και ποσοστού κυριότητας του αρχικού και κατόπιν μεταγραφής του συμβολαίου.

Για λοιπές απορίες περί αυθαιρέτων και τακτοποιήσεων μπορείς να ανατρέξεις και να διαβάσεις στα σχετικά θέματα της ενότητας του Ν. 4495/17 και της ενότητας της ηλεκτρονικής ταυτότητας (θα σου χρειαστεί για μετά).

Καλό διάβασμα (θα σου χρειαστεί πριν ξεκινήσεις τις υπαγωγές αυθαιρέτων)

Edited by Pavlos33
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Ο δικηγόρος μου είπε οτι τίτλο θα χρησιμοποιήσω το πρακτικό συμβιβαστικής επίλυσης το οποίο έχει εκδικαστεί και όπως μου είπε υπερισχύει η απόφαση του δικαστή. Η κατάτμηση έχει γίνει ήδη μέσω της απόφασης του δικαστή με τοπογραφικό ιδιώτη τοπογραφου και με την συμφωνη γνώμη όλων των ιδιοκτητών....αφου το υπέγραψαν όλοι

Ευχαριστώ πολύ έχω αρχίσει να μπαίνω στο διαρκές διάβασμα που προφανώς είστε χρόνια εσεις!!

Καλή εβδομάδα

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Με προβληματίζει μία περίπτωση αυθαίρετου παταριού 23τ.μ. το οποίο έχει κατασκευαστεί σε κατάστημα 25τ.μ. Δεν είναι στατικά ανεξάρτητο και σύμφωνα με την παρ. β του άρθρου 2 της ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/19409/1507 απαιτείται ΜΣΕ. Όμως, αυτό αποτελεί και τη μοναδική αυθαίρετη κατασκευή της ιδιοκτησίας και έτσι καλύπτει την παράγραφο ι) "το σύνολο των αυθαιρέτων κατασκευών ανά διηρημένη ιδιοκτησία ή ανεξάρτητο κτίριο είναι μικρότερο σε επιφάνεια από 25 τ.μ.".

Ποια η γνώμη σας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η παράγραφος ι) ή θεωρείτε ότι η παράγραφος β) εξετάζεται για τα πατάρια σε κάθε περίπτωση;

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με την εγκύκλιο

Quote
  1. Προϋπόθεση για τη μη απαίτηση υποβολής μελέτης στατικής επάρκειας είναι η ικανοποίηση μίας μόνο εκ των αναφερομένων περιπτώσεων της παρ. η) του άρθρου 99 και του άρθρου 2 της ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/19409/1507/2-4-2018 Υπουργικής Απόφασης.

Από αυτό καταλαβαίνω ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποια των περιπτώσεων επιθυμείς/κρίνεις ότι έχει εφαρμογή.

Edited by tettris
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, telakas said:

 

 περίπτωση αυθαίρετου παταριού 23τ.μ. το οποίο έχει κατασκευαστεί σε κατάστημα 25τ.μ. Δεν είναι στατικά ανεξάρτητο και σύμφωνα με την παρ. β του άρθρου 2 της ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/19409/1507 απαιτείται ΜΣΕ. Όμως, αυτό αποτελεί και τη μοναδική αυθαίρετη κατασκευή της ιδιοκτησίας και έτσι καλύπτει την παράγραφο ι) "το σύνολο των αυθαιρέτων κατασκευών ανά διηρημένη ιδιοκτησία ή ανεξάρτητο κτίριο είναι μικρότερο σε επιφάνεια από 25 τ.μ.".

Απαλλάσσεται. Μόνο Τ.Ε.Σ.Ε.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, telakas said:

Καλησπέρα,

Με προβληματίζει μία περίπτωση αυθαίρετου παταριού 23τ.μ. το οποίο έχει κατασκευαστεί σε κατάστημα 25τ.μ. Δεν είναι στατικά ανεξάρτητο και σύμφωνα με την παρ. β του άρθρου 2 της ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/19409/1507

 

Δεν ξέρω μονο αν πρέπει να δεις το θέμα των θέσει κοντών υποστυλωμάτων

Link to comment
Share on other sites

Τίποτα δεν οφείλει να δει, διότι δεν επικαλείται το εδάφιο περί παταριών. Θα επικαλεστεί την παρ. "ι" της σχετικής απόφασης και "καθάρισε". 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι,

σε περίπτωση αυθαιρέτου έχω αυθαίρετη επέκταση του υπογείου εκτός νομίμου όγκου και εκτός περιγράμματος ισογείου. Θέλω να δω αν απαλλάσσομαι από ΜΣΕ. Η παρακάτω περίπτωση πως ακριβώς μεταφράζεται;

α) υπόγειοι χώροι μέγιστης επιφάνειας έως το εμβαδόν του ισογείου, δηλαδή αν ισόγειο 100 τ.μ., τότε για αυθαίρετη επέκταση υπογείου μέχρι 100 τ.μ. δεν απαιτείται ΜΣΕ

β) υπόγειοι χώροι μέγιστης επιφάνειας έως αυτής του περιγράμματος του ισογείου;

''ε) υπόγειοι χώροι μέγιστης επιφάνειας έως αυτής του 
ισογείου, κατασκευασμένοι με περιμετρικούς τοίχους 
από μπατική τοιχοποιία ή οπλισμένο σκυρόδεμα, τα 
οποία καλύπτουν τουλάχιστον το εβδομήντα πέντε τοις 
εκατό (75%) της περιμέτρου''

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.