Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Κάτι πιο απλό.

ζζζ) αλλαγή χρήσης με την προϋπόθεση ότι δεν διαφοροποιείται η κατηγορία σπουδαιότητας και η οποία δεν επιφέρει αθροιστική αύξηση των κινητών και μόνιμων φορτίων πάνω από τριάντα τοις εκατό (30%) του μόνιμου φορτίου πριν από την παρέμβαση.

 

Αλλαγή χρήσης ισογείου καταστήματος 120m2 που κατά το ήμιση έγινε κατοικία.

Η σπουδαιότητα δεν αλλάζει από ότι θυμάμαι, αλλά αυτό με τα φορτία????????
 

Link to comment
Share on other sites

Τα φορτια αυτα ειναι επι εδαφοπλακας. Δεν θελει τιποτε (αν και τα κινητα φορτια γενικα των καταστηματων ειναι ισα ή μεγαλυτερα των κατοικιων )

Link to comment
Share on other sites

Σε τμήμα πιλοτής που αποτελεί ξεχωριστή ιδιοκτησία έχει κλείσει το 75% της περιμέτρου με μεταλλική κατασκευή (και όχι με μπατική τοιχοποιία ή οπλισμένο σκυρόδεμα) και έχει δημιουργηθεί ημιυπαίθριος χώρος ο οποίος συνεχίζει να χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης και ο οποίος για να ενταχθεί στον Ν.4495/2017 υπολογίζεται με αναλυτικό προϋπολογισμό.

α) Εφόσον δεν ανήκει στην Κατηγορία 3, απαιτείται ΜΣΕ;

β) Αν είχε και μία γκαραζόπορτα και ήταν κλειστός χώρος στάθμευσης, θα απαιτούνταν  ΜΣΕ; (εφόσον δεν είναι κατασκευασμένο από μπατική τοιχοποιία ή οπλισμένο σκυρόδεμα)

Ή μήπως ανήκει στην υποπερίπτωση ζζζ) αλλαγή χρήσης με την προϋπόθεση ότι δεν διαφοροποιείται η κατηγορία σπουδαιότητας, και άρα απαιτείται τεχνική έκθεση αντί ΜΣΕ;

Edited by billanas
Link to comment
Share on other sites

  Μελέτη χρειάζεσαι προφανώς για αλλαγή σε χρήση που δημιουργεί πρόσθετη επιβάρυνση συνάδερφε koumertasem.

Στην ουσία σου δίνει ένα μικρό περιθώριο και στην περίπτωση αυτή ακόμα να απαλλαγείς, σε περίπτωση που η αλλαγή χρήσης 

είναι σε περιορισμένη σχετικά έκταση..(εκτός αν αλλάζει η σπουδαιότητα)

 

  Σε σχέση με τον χρόνο υποβολής της στατικής μελέτης έχετε δίκιο συνάδερφοι οτι δημιουργείται κάποιο πρόβλημα.

Αλλά μήπως πρέπει να αναλογιστούμε και το χρόνο που χρειάζεται μια μελέτη να ολοκληρωθεί και το συνολικό φόρτο 

που ίσως πρέπει να αντιμετωπίσουμε..(μακαρι!)

  Επίσης και με τον 4178 έχουμε ακόμα χρόνο να εισάγουμε δικαιολογητικά για να ολοκληρωθούν και τελικά δηλώσεις που έγιναν

προ ετών. Δεν μας εμποδίζει κάπου αυτό αυτό. Εφόσον έχουμε καταλήξει στις παραβάσεις δηλώνουμε κ έχουμε χρονικό περιθώριο

να ανεβάσουμε - με ευθύνη μας - τα τελικά σχέδια εντός του δεδομένου χρόνου.. 

 

Όσον αφορά την υποχρέωση μελέτης - όπως το αντιλαμβάνομαι - σε σχέση με τον 4178: Όσες μεταφερθούν στον 4495 έχουν υποχρέωση αν

αυτό προκύπτει από τα κριτήρια. Τέλος.

Οι δηλώσεις που δεν θα μεταφερθούν από τον 4178 θα έχουν υποχρέωση μελέτης με την ΗΤ - αν αυτό προκύπτει - βάσει των κριτηρίων του νέου νόμου. 

Edited by Ξυλουργός
Link to comment
Share on other sites

Τα φορτια αυτα ειναι επι εδαφοπλακας. Δεν θελει τιποτε (αν και τα κινητα φορτια γενικα των καταστηματων ειναι ισα ή μεγαλυτερα των κατοικιων )

 

όχι γιατί υπάρχει και υπόγειο, Από ότι κοίταξα στον κανονισμό φορτίσεων το κινητό φορτίο καταστημάτων είναι στα 5KN/m2!! Είναι λογικό? Μάλλον θα πρέπει να κοιτάξω την υπάρχουσα στατική μελέτη τι έχει λάβει υπόψη, 

Το κτήριο είναι του 2002.

 

Σε κάθε περίπτωση πως το καταλαβαίνετε αυτό? αθροιστική αύξηση των κινητών και μόνιμων φορτίων πάνω από τριάντα τοις εκατό (30%) του μόνιμου φορτίου πριν από την παρέμβαση.

 

Δηλαδή αν είχα μόνιμα από την μελέτη 6,5ΚΝ/m2 και  2 κινητά και τώρα έχω πάλι 6,5 μόνιμα εξετάζω μόνο την μεταβολή στα κινητά?

Εγώ γιατί καταλαβαίνω ότι πρέπει να εξετάσω την πραγματική κατάσταση των μόνιμων-πλάκα, επιστρώσεις, χωρίσματα και (αναγκαστικά) τα θεωρητικά κινητά με βάση την τρέχουσα χρήση και η αύξηση αυτών να συγκριθεί με τα υπό μελέτη αρχικά μόνο ΜΟΝΙΜΑ?

 

πείτε καμιά γνώμη συνάδελφοι

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε κατ' εμε εφόσον πας απο Σ3 σε Σ2 και εφόσον εχεις ορθή εφαρμογή της μελέτης για Σ3 δεν θές τίποτα πέρα απο τεχνική έκθεση.

Edited by laxanos
Link to comment
Share on other sites

Οταν κανουμε μελετη στατικης επαρκειας πρεπει να παιρνουμε την πραγματικη κατασταση, Αυτα για τα μονιμα φορτια .Για τα κινητα ομως θα παρεις υποχρεωτικα τα του κανονισμου . Κατα τα αλλα ειναι οπως τα λες.Βεβαια τα του κανονισμου για καταστημα ειναι 5 ΚΝ/μ2 και για κατοικια 2ΚΝ/μ2.

Προσοχη.

Αν η αρχικη μελετη δεν ειχε παρει 5 ΚΝ/2 τοτε ειναι λαθος και ως εκ τουτου υπαρχει πληρη αυθαιρεσια σε ολο το στατικα εξαρτωμενο κτισμα.

Δε νομιζω ομως οτι σε υποχρεωνει ο νεος νομος να κοιταζεις και αυτο διοτι τοτε θα πρεπει σε ολες τις περιπτωσεις να ανατρεχουμε και στις αρχικες μελετες για να τσεκαρουμε και την ορθοτητα αυτων (και τοτε δεν ειναι προφανως μονο οι παραδοχες των φορτιων ) .Μπλεκει πολυ η ιστορια..

Επι τη ευκαιρια

Τα καταστηματα ειναι Σ2.

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Συνάδερφε, αν έχεις αλλαγή από κατάστημα σε κατοικία δεν έχεις θέμα γιατί τα φορτία σου είναι λιγότερα..

Πραγματικά φορτία μην εμπλέκεις σε συνήθεις κατασκευές. Φορτία κανονισμού μόνο!

Για να μας δώσει το περιθώριο να μην ελέγχουμε σε μικρές αναλογικά επιβαρύνσεις σίγουρα 

χρειάζεται διευκρίνηση-τροποποίηση. π.χ πρόσθετα φορτία συνολικά = 30% x μόνιμου φορτίου ορόφου

γιατί διαφορετικά δεν έχει νόημα..

 Συνάδερφε KF, νομίζω οτι πάντα πρέπει να ελέγχεται η στατική μελέτη. Έχω δει στο παρελθόν πολλά καταστήματα με 

κινητό κατοικίας στην μελέτη τους. Θα το αγνοούσες; Θα υπέγραφες οτι είναι ο.κ.; δεν νομίζω..

Καταλαβαίνω το νόημα αυτού που λες..αλλά νομίζω οτι είναι απλός ο έλεγχος τουλάχιστον στο θέμα των

φορτίων και πιθανόν να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα..

Edited by Ξυλουργός
Link to comment
Share on other sites

 

Συνάδελφε κατ' εμε εφόσον πας απο Σ3 σε Σ2 και εφόσον εχεις ορθή εφαρμογή της μελέτης για Σ3 δεν θές τίποτα πέρα απο τεχνική έκθεση.

η σπουδαιότητα είναι ίδια «Πίνακας 2.3: Συντελεστές Σπουδαιότητας

 

Κατηγορία Σπουδαιότητας

 

Σ1

Κτίρια μικρής σπουδαιότητας ως προς την ασφάλεια του κοινού, όπως αγροτικά οικήματα και αγροτικές αποθήκες, υπόστεγα, στάβλοι, βουστάσια, χοιροστάσια, ορνιθοτροφεία, κλπ.

0.85

Σ2

Συνήθη κτίρια, όπως κατοικίες και γραφεία, βιομηχανικά - βιοτεχνικά κτίρια, ξενοδοχεία (τα οποία δεν περιλαμβάνουν χώρους συνεδρίων), ξενώνες, οικοτροφεία, χώροι εκθέσεων, χώροι εστιάσεως και ψυχαγωγίας (ζαχαροπλαστεία, καφενεία, μπόουλινγκ, μπιλιάρδου, ηλεκτρονικών παιχνιδιών, εστιατόρια, μπαρ, κλπ), τράπεζες, ιατρεία, αγορές, υπεραγορές, εμπορικά κέντρα, καταστήματα, φαρμακεία, κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα γυμναστικής, βιβλιοθήκες, εργοστάσια, συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, βαφεία, ξυλουργεία, εργαστήρια ερευνών, παρασκευαστήρια τροφίμων, καθαριστήρια, κέντρα μηχανογράφησης, αποθήκες, κτίρια στάθμευσης αυτοκινήτων, πρατήρια υγρών καυσίμων, ανεμογεννήτριες, γραφεία δημοσίων υπηρεσιών και τοπικής αυτοδιοίκησης που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία Σ4, κλπ

1.00

Σ3

Κτίρια τα οποία στεγάζουν εγκαταστάσεις πολύ μεγάλης οικονομικής σημασίας, καθώς και κτίρια δημόσιων συναθροίσεων και γενικώς κτίρια στα οποία ευρίσκονται πολλοί άνθρωποι κατά μεγάλο μέρος του 24ώρου, όπως αίθουσες αεροδρομίων, χώροι συνεδρίων, κτίρια που στεγάζουν υπολογιστικά κέντρα, ειδικές βιομηχανίες, εκπαιδευτικά κτίρια, αίθουσες διδασκαλίας, φροντιστήρια, νηπιαγωγεία, χώροι συναυλιών, αίθουσες δικαστηρίων, ναοί, χώροι αθλητικών συγκεντρώσεων, θέατρα, κινηματογράφοι, κέντρα διασκέδασης, αίθουσες αναμονής επιβατών, ψυχιατρεία, ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, ιδρύματα χρονίως πασχόντων, οίκοι ευγηρίας, βρεφοκομεία, βρεφικοί σταθμοί, παιδικοί σταθμοί, παιδότοποι, αναμορφωτήρια, φυλακές, εγκαταστάσεις καθαρισμού νερού και αποβλήτων, κλπ.

1.15

Σ4

Κτίρια των οποίων η λειτουργία, τόσο κατά την διάρκεια του σεισμού, όσο και μετά τους σεισμούς, είναι ζωτικής σημασίας, όπως κτίρια τηλεπικοινωνίας, παραγωγής ενέργειας, νοσοκομεία, κλινικές, αγροτικά ιατρεία, υγειονομικοί σταθμοί, κέντρα υγείας, διυλιστήρια, σταθμοί παραγωγής ενέργειας, πυροσβεστικοί και αστυνομικοί σταθμοί, κτίρια δημόσιων επιτελικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από σεισμό.

Κτίρια που στεγάζουν έργα μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας, όπως μουσεία, αποθήκες μουσείων, κλπ.

1.30

 

 

ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Οκ γράψτε λάθος. Ειχα στο μυαλό μου ταβέρνες φροντηστήρια κλπ. Που και αυτα σε καταστήματα στεγάζονται τα οποία δε νομίζω κατά την άδεια λειτουργίας να ελέγχεται εάν είναι Σ3....

 

Από κει και πέρα επειδή ένα ένα μου έρχονται τα παράδοξα:

Έχω κτίριο χωρίς υπέρβαση σε δόμηση κάλυψη και ύψος σε σχέση με οικοδομική άδεια. 

Ωστόσο, έχω αλλαγές στο στατικό (πολύ σύνηθες). Δίνω βεβαίωση βάσει του λεκτικού των βεβαιώσεων που δίνουμε.? 

Βέβαια, μακροσκοπικά, στις περισσότερες αν όχι όλες τις περιπτώσεις, στην αποτύπωση των αρχιτεκτονικών κατά την αυτοψία σε ένα αυθαίρετο

δεν γίνεται αποτύπωση στατικών καθώς δε νομίζω να αποτελεί υποχρέωση στα πλαίσια ενός  εισπρακτικού νόμου αυθαιρέτων. Επίσης η συγκεκριμένη αποτύπωση έχει και λοιπές αντικειμενικές

δυσκολίες διότι μπορεί απ έξω να είναι όλα ωραία και από μέσα "μοιραία" Και μη μου πείτε ότι κανει κανείς αποτύπωση στατικών όταν πάει για βεβαίωση σε διαμέρισμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.