Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

(από μεταφορά)
Στις αυθαίρετες κατασκευές που υπολογίζονται με αναλυτικό προϋπολογισμό, στέγαστρα, ημιυπαίθριοι χώροι κ.τ.λ. απαιτείται Μελέτη Στατικής Επάρκειας;
Δεν είδα κάπου να το αναφέρει στο νόμο
 
 
 

Αναρτήστε τα θέματα και τα ερωτήματά σας, στη σωστή θεματική κατηγορία. Το θέμα σας μεταφέρθηκε στην παρούσα.
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Pavlos33

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Έχω περίπτωση ισόγειου καταστήματος, που έχει κατασκευάσει ένα πατάρι. Το πατάρι ΔΕΝ είναι στατικά ανεξάρτητο. Η ΜΣΕ θα γίνει για το σύνολο του κτιρίου ή/και για τον φορέα του παταριού? Εάν γίνει για το σύνολο του κτιρίου δεν πρέπει να ελέγξω και τα στατικά της άδειας? Να επιβεβαιώσω διαστάσεις δομικών μελών, πάχη πλακών, κλπ?

Link to comment
Share on other sites

Στις αυθαίρετες κατασκευές που υπολογίζονται με αναλυτικό προϋπολογισμό, στέγαστρα, ημιυπαίθριοι χώροι κ.τ.λ. απαιτείται Μελέτη Στατικής Επάρκειας;

Δεν είδα κάπου να το αναφέρει στο νόμο

Aν ειναι κατηγορία Σ1 οπως τα ανεξάρτητα υπόστεγα όχι. 

Τώρα όμως προκύπτει και άλλη "ομορφιά". Εγώ είχα στον 4178 ισόγεια κατοικία προ του 55 με στέγαστρο σε εξώστη το οποίο εδράζονταν επι της κατοικίας

Εκανα δήλωση με 1 λοιπή παράβαση. Για πληρότητα, απαιτούνταν ΔΕ,ΔΟ,ΤΑ , το οποίο έγινε προφανώς για την κατοικία αφου το στεγαστρο ήταν εξαρτημένο

και πολύ ευκολα για ενα οικημα πρό του 55 βγήκε Υ με βάση την φόρμα δεδοτά (ΤΑ, ΖΙΙ, Εδαφος Β και αντε γειά). Κατηγορία σπουδαιότητας για κατοικία ήταν Σ2.

Τωρα στην ΗΤ θα απαιτηθεί ΜΣΕ???

Για μια κατοικία του 65 με ένα στέγαστρο του 70 που θα δηλωθεί ως κατηγορία 1 δεν απαιτείται βάσει 4495...

Μιλάμε για άλλη εντελώς κατάσταση η ιστορία του 4495.....

Edited by laxanos
Link to comment
Share on other sites

Άραγε η μελέτη στατικής επάρκειας, όπως και η τεχνική έκθεση για τον ηλεκτρομηχανολογικό έλεγχο, για όσες περιπτώσεις απαιτούνταν στο Ν.4178/13, πρέπει να υποβληθούν κι αυτά εντός των 12 μηνών προκειμένου να μην μεταφερθεί η δήλωση στον 4495 ή ισχύει η πενταετία από την ημερομηνία πληρωμής του παραβόλου του 4178? Δεν είδα να διευκρινίζεται κάπου αυτό.

 

Αναφέρω και μια άλλη υποθετική περίπτωση. Μηχανικος Α, άλλης ειδικότητας πέρα από ΠΜ, έχει βάλει ως συνεργάτη της δήλωσης του πελάτη του έναν ΠΜ μηχανικό Β προκειμένου να υποβάλλει την στατική μελέτη. Ο ιδιοκτήτης εξοφλάει το πρόστιμο και τον μηχανικό Α, ο οποίος του πάει τη δήλωση σε κατάσταση οριστικής υπαγωγής, τικάροντας στο ηλεκτρονικό σύστημα στο κουτάκι "δήλωση κατοχής μελετών". Ο ιδιοκτήτης λοιπόν (ο παλιός ή ο νέος σε περίπτωση που το ακίνητο μεταβιβάστηκε) μελλοντικά αλλάζει γνώμη και αποφασίζει πως δεν θέλει να πληρώσει τη ΜΣΕ και αυτή δεν γίνεται ποτέ. Είτε έχει δέσει τον ιδιοκτήτη με συμφωνητικό είτε όχι, από τη στιγμή που ο μηχανικός Α τικάρει το "δήλωση κατοχής μελετών" και η ΜΣΕ δεν υφίσταται, δεν παραμένει εκτεθειμένος? Αν δεν το τικάρει όμως δεν μπορεί να εκδώσεις βεβαίωση νομιμότητας. Αρά τι πρέπει να κάνει ο μηχανικός Α σε αυτές τις περιπτώσεις, να ζητήσει να προπληρωθεί και ο μηχανικός Β τη ΜΣΕ προκειμένου να την υποβάλλει? Είναι δυνατόν? Μήπως λοιπόν καταλήγουμε αναγκαστικά στην παραδοχή ότι η "δήλωση κατοχής μελετών" δεν μπορεί εξ ορισμού να έχει τόσο μεγάλη νομική ισχύ ή πως οι μελέτες που αναφέρει δεν είναι οι τελικές μελέτες του μηχανικού της δήλωσης αλλά αυτές που απαιτείται να έχει στην κατοχή του προκειμένου να μπορεί να ολοκληρώσει τη δήλωση και να στείλει τα τελικά δικαιολογητικά?

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

Θα αναφερω κατι που ισχυε και στον Ν. 4178/2013.

Η απαιτηση ΜΣΕ, οπου χρειαζεται  ειναι  να εκπονηθει εντος του χρονικου διαστηματος που θετει ο νομος, οποτε ο ιδιοκτητης μπορει να μην θλει να προβει στην συνταξη της εν λογω μελετης αμεσα.

Σε καθε δηλωση που καναμε στον Ν. 4178/2013 και φανταζομαι το ιδιο θα ισχυει και σε αυτον, οταν ηταν να ολοκληρωσουμε μια δηλωση, εβγαζε μνμ που επρεπε να τικαρουμε οτι εχουμε ολα τα στοιχεια και μελετες.

Σε μια ρυθμιση αυθαιρετων, ενημερωνω τον ιδιοκτητη τι απαιτειται απο μελετες, τον ενημερωνω τι πρεπει να γινει αμεσα και τι μπορει να γινει στα επομενα χρονια, του αποσπω τις καταλληλες υπευθυνες δηλωσεις που απαιτουνται απο τον νομο και για το γεγονος οτι τον ενημερωσα οτι πρεπει να προβει σε ΜΣΕ εντος τριετιας.

Τελειωνω με σχεδια, προστιμα, πληρωνομαι ως εκεινο το σημειο χωρις την ΜΣΕ , ολοκληρωνω την δηλωση και του παραδιδω φακελο.

Στα επομενα χρονια οταν και ερχεται η ωρα της ΜΣΕ, ο ιδιοκτητης κανει τον κινεζο ή εχει πεθάνει ή το εχει πουλησει το σπιτι ή δεν θελει να με βλεπει ή πολλα ή και δεν κανει την ΜΣΕ, εγω σαν μηχανικος κατα ποσο ειμαι καλυμμενος με μια απλη υπευθυνη δηλωση του, οταν το συστημα με αναγκαζει να τικαρω οτι κατεχω ολα τα διακαιολογητικα....????? και να για να το κανω πιο ωραιο τι γινεται με τους συνδελφους που δεν εχουν δικαιωμα να συνταξουν ΜΣΕ....?? πχ ενας αρχιτεκτονας που εχει κανει δηλωση αυθαιρετων καποιου και ισχυουν τα προαναφερομενα.

Link to comment
Share on other sites

Από τα επαγγελματικά δικαιώματα δεν προκύπτει αυτό?

Οχι δεν προκυπτει. Μονο ο ΚΑΝΕΠΕ γραφει στα σχολια μια παρατηρηση ανευ ουσιας γιατι δεν υπαρχει νομοθετικη κατοχυρωση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.