Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι θα σας ρωτήσω το εξής απλό έστω ότι κάνω τακτοποίηση αυθαιρέτου ( παράνομο δώμα σε πολυκατοικία, Άδεια 95 κατηγορία 5) σε χώρο αποκλειστικής χρήσης κ.λ.π.

Την τακτοποίηση μου την ζητάει  ο ιδιοκτήτης για να το πουλήσει και άντε και την κάνω.

Η δικηγόρος του ιδιοκτήτη μου είπε ότι δεν απαιτείται ΜΣΕ σε αυτή την  φάση εντός 5 ετών κλπ κλπ γιατί ο πελάτης δεν έχει πολλά λεφτά τώρα και πρέπει να πουλήσει ............και τέτοια .

Γνωρίζοντας ότι τα ακίνητα ακολουθούνται από τα βάρη τους, γιατί εμένα  κάτι μου λέει ότι το ακίνητο θα πουληθεί και μετά δεν θα ξέρει κανείς τίποτα για ΜΣΕ και θα μείνω εγώ με τον Μουτζούρη.

Θα μου πεις θα το γράψεις στην τεχνική σου έκθεση , οκ και η Συμβολαιογράφος θα το γράψει στο Συμβόλαιο ? η δικηγόρος θα πει στους Νέους αγοραστές ότι χρωστάνε ΜΣΕ ?

τελικά ποιος χρωστάει την ΜΣΕ για όλη την πολυκατοικία ο πρώτος ο τελευταίος (μπορεί να υπάρξει και τρίτος και τέταρτος αγοραστής μετά ) ή θα μείνουν οι μηχανικοί με ανοιχτές τις ΜΣΕ και δεν θα ξέρει κανείς τίποτα, και θα μπλέξουμε με τους δικηγόρους , πως διασφαλιζόμαστε απέναντι στον Νόμο ; 

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες στο πρόβλημα

Αυτά μας απασχολούν και άκρη δεν βγαίνει γι αυτό βλέπεις και αυτό διάστημα αποφεύγουμε δηλώσεις με την ελπίδα η πρώτη εγκύκλιος και η αναμενόμενη απόφαση για τις Μ.Σ.Ε να δώσουν απαντήσεις.

Πάντως, τυπικά είμαστε υπεύθυνοι και κανείς δεν ξέρει κατά πόσο η αναγραφή σε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό ότι δεν θα περιλαμβάνεται στη δήλωση και φυσικά, στην αμοιβή, η Μ.Σ.Ε μας προστατεύει έναντι του νόμου.

Προθεσμία για υποβολή ΜΣΕ υπήρχε και στον προηγούμενο νόμου. Η διαφορά είναι ότι στις συχνές περιπτώσεις με επικρατούσα χρήση κατοικία δεν μας είχε απασχολήσει, αφού δεν απαιτούνταν τέτοια μελέτη.

Link to comment
Share on other sites

Σε τριώροφη πολυκατοικία με άδεια 6ος 1983, στο μοναδικό ισόγειο κατάστημα προβλέπεται νόμιμο ενσωματωμένο πατάρι από σκυρόδεμα 51τ.μ., το οποίο επεκτάθηκε αυθαίρετα κατά την κατασκευή του σκελετού(όχι μετά) και έγινε 81τ.μ., πάντα εντός νομίμου περιγράμματος.

 

Επίσης το μερικό υπόγειο εμβαδού 40τ.μ.(σε κάτοψη 170τ.μ) που προβλέπεται από την οικ. άδεια έχει επεκταθεί κατά 20τ.μ. και είναι περίπου 60τ.μ., πάντα εντός νομίμου περιγράμματος

 

Στην οικοδομή έχει γίνει Σ.Ο.Ι και υπάρχουν 5 οριζόντιες(μία το κατάστημα) και φυσικά τα κοινόχρηστα.

Θα τακτοποιηθεί με έξι ξεχωριστές δηλώσεις και θα γίνει τροποποίησης της σύστασης γιατί πρόκειται άμεσα να πωληθούν δύο από αυτές.

 

Ερωτήσεις:

 

1. Με τα βάση παραπάνω σχόλια, συνάγεται ότι μόνο από την οριζόντια ιδιοκτησία του καταστήματος, απαιτείται ΜΣΕ όλου του κτιρίου λόγω της επέκτασης του παταριού. Αν από την στατική μελέτη προβλεπόταν να γίνει το πατάρι 81τ.μ. απλά στα αρχιτεκτονικά έδειξαν μόνο τα 51τ.μ. λόγω περιορισμού όρων δόμησης, τότε την γλυτώνει την ΜΣΕ;

 

2. Και να την επέκταση του υπογείου που θα δηλωθεί στα κοινόχρηστα τι γίνεται, εμπίπτει ή όχι στις εξαιρέσεις της ΜΣΕ, καθώς δεν εκτείνεται έξω από το νόμιμο περίγραμμα, αλλά το συνολικό υπόγειο δεν προβλεπόταν να είναι πάνω από 75% αλλά και δεν έγινε με την επέκταση πάνω από 755 της κάτοψης;
Και στην περίπτωση που το υλοποιημένο υπόγειο παρουσιάζεται στα αρχιτεκτονικά αλλά δεν υπάρχει στα στατικά;

 

3. Και τέλος μία άλλη περίπτωση που συχνά θα συναντήσουμε: Σε κτίριο μετά το 1995, που προβλέπεται προσθήκη ορόφου βάσει στατικής μελέτης και έγινε κατόπιν προσθήκη ορόφου ή χωρίς άδεια ή με άδεια που δείχνει προσθήκη πολύ μικρότερης επιφάνειας, χρειάζεται ΜΣΕ; Με δεδομένο ότι στην άδεια προσθήκης καλύπτεσαι από την πρόβλεψη ορόφου.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων, γιατί πέραν των χρήσιμων πληροφοριών, μόνο και μόνο ο χρόνος που διαθέτουν οι συνάδελφοι σε αυτό εδώ το φόρουμ δεν πληρώνεται με τίποτα!

Link to comment
Share on other sites

......τελικά ποιος χρωστάει την ΜΣΕ για όλη την πολυκατοικία ....

 

Εσύ θα είσαι μονίμως χρεωμένος στο σύστημα με τη ΜΣΕ, όποιος κι αν είναι ο ιδιοκτήτης και βεβαίως με την προϋπόθεση ότι, θα χορηγήσεις Βεβαίωση 4495 για μεταβίβαση.

 

Μπορείς, κατά τη γνώμη μου, ν' ακολουθήσεις τους εξής "δρόμους" αν όντως απαιτείται ΜΣΕ (υπάρχει περίπτωση να τη γλυτώνεις):

1. Συμφωνείς τώρα αμοιβή και γι' αυτή, κάνεις τη δήλωση, κάνεις και τη ΜΣΕ, την ανεβάζεις, ολοκληρώνεις, δίνεις Βεβαίωση, τέλος.

2. Αναλαμβάνεις τη δήλωση και βεβαίως ταυτοχρόνως και τη ΜΣΕ, και δεν εκδίδεις Βεβαίωση για μεταβίβαση μέχρι να βρει λεφτά ο ιδιοκτήτης για να εξοφληθείς για όλα και τότε ολοκληρώσεις τη διαδικασία.

3. Του λες "....υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια"!

Link to comment
Share on other sites

Δυόροφη κατοικία προ του '55. Όλη φέρουσα κατασκευή. Έχει ρίξει στον όροφο εξωτερικό (φέροντα) τοίχο 5μ και έχει μεγαλώσει το δωμάτιο με γυψοσανίδες --παίρνοντας τμήμα της βεράντας. (βασικά υποστήριξη δεν είδα, απλά τον έχει ρίξει, όπως και ο ίδιος μου είπε απλά στο εσωτερικό των γυψοσανίδων έχει βάλει μόνο το σκελετό.) καθώς και έναν εσωτερικά (άνευ υποστήριξης και αυτός). Την κατασκευή την έκανε ο ίδιος λόγω "γνώσεων", γυψοσανιδάς.

Πάει για γονική παροχή. Πέραν του ότι εγώ προσωπικά το βλέπω σαν να κάνει (εν γνώσει του) δώρο στο παιδί του ένα αυτοκίνητο χωρίς φρένα (αν δεν απαιτείται το επόμενο ερώτημά μου ή δεν προβεί σε αυτή τη διαδικασία), το ερώτημα μου είναι αν χρειάζεται ΜΣΕ ?

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν απαιτείται, διότι εσύ ως "...ξυπνοπούλι" θα τα βάλεις μάλλον όλα ως Κατηγορία 1 και μετά θα του δώσεις τη Βεβαίωση.

 

P.S.

Άστο αυτό με τα φρένα..... Μια χαρά είναι..... Έδωσε "σπιταρόνα" στην κόρη του!!!

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις αλλά θα επιλέξω να περιμένω τις διευκρινιστικές για την ΜΣΕ, και ας χάσω και καμιά δουλεία, δεν πειράζει προτιμώ να κοιμάμαι τα βράδια.

Προσπαθώ να καταλάβω όμως το ΤΕΕ και η ΕΕΤΕΜ, ΟΚ ,δεν κατάφεραν να μην υπάρχει η ΜΣΕ όταν μιλάγανε με την κυβέρνηση, τα μέλη τους να τα προστατέψουν δεν μπορούνε?? 

Δείτε τι γίνεται με τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους σε όλα είναι καλυμμένοι τι να πω ? 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα

Όταν έχω μεταβολή στις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράμματος άνω του 2% (και σε διάσταση και σε συνολικό εμβαδόν) και κάτω όμως του 5%, απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας ή όχι?

(διαμέρισμα σε πολυκατοικία)

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε Clemenza, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα γραφόμενα στον Ν.4495/2017, για μεταβολή διαστάσεων έως 5%(όχι 2%) πάει Κατ. 3 και δεν απαιτείται ΜΣΕ, αλλά από αυτούς όλα να τα περιμένεις...
Αν είσαι πάνω από 5% σε διαστάσεις και εμβαδόν τότε, αν δεν παίζεις στις εξαιρέσεις, welcome to the club της παράνοιας της ανεφάρμοστης διάταξης περί ΜΣΕ δια πάσαν αυθαιρεσία. 

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις αλλά θα επιλέξω να περιμένω τις διευκρινιστικές για την ΜΣΕ, και ας χάσω και καμιά δουλεία, δεν πειράζει προτιμώ να κοιμάμαι τα βράδια.

Προσπαθώ να καταλάβω όμως το ΤΕΕ και η ΕΕΤΕΜ, ΟΚ ,δεν κατάφεραν να μην υπάρχει η ΜΣΕ όταν μιλάγανε με την κυβέρνηση, τα μέλη τους να τα προστατέψουν δεν μπορούνε?? 

Δείτε τι γίνεται με τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους σε όλα είναι καλυμμένοι τι να πω ? 

Πολύ σωστά. Υπήρχε χρόνος περί του ενός έτους για διαβούλευση σκέψη και συγγραφή ενός καλού νόμου. Η υποχρέωση βεβαίωση στις αποδοχές και στην μεταγραφή της κατακυρωτικής έκθεσης σε πλειστηριασμούς ήταν το πρώτο που αφαιρέθηκε. Η ΜΣΕ παραμένει. Βεβαίως υπάρχει και πάλι χρόνος με τροποποίηση του νόμου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Θέληση να υπάρχει από το Υπουργείο και όλα γίνονται.

Οπότε συνάδελφοι, ότι και να ρωτήσετε θα παίρνετε την ίδια απάντηση στο φόρουμ. Κανείς δεν μπορεί να σας πει με βεβαιότητα κάτι παραπάνω από αυτό που διαβάζετε.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.