Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

ΙΑΣΟΝΑΣ, γνωρίζω ότι αυτό έχει περάσει στην συνείδηση των μηχανικών από την εποχή που συζητούσαμε την έλευση του νέου νόμου.

Όμως δεν μπορώ να αντιληφθώ πως προκύπτει από τον ίδιο τον νόμο!!!!

Τι είναι αυτό που δεν βλέπω εγώ αλλά βλέπετε όλοι οι υπόλοιποι?

Link to comment
Share on other sites

Faethon, για μια νέα δήλωση που υποβάλλεις σήμερα για ένα ακίνητο, από που προκύπτει η απαίτηση ΜΣΕ?

(απαντώ, από το απόσπασμα που ανέφερα εδώ http://www.michanikos.gr/topic/50392-αρθρο-099-ν-449517-μελέτη-στατικής-επάρκειας-αυθαιρέτω/?p=953015

Απο το ίδιο λοιπόν σημείο προκύπτει και η υποχρέωση για τις δηλώσεις που μεταφέρονται.

Το βασικό σημείο στο οποίο στηρίζεται η λογική μου είναι ότι μεταφορά=νέα υπαγωγή στον 4495.

Σε τιποτα δεν διαφέρουν οι μεν δηλώσεις από τις δε.

Edited by danaikaterina
Link to comment
Share on other sites

Θα σας πω την συλλογιστική μου και παρακαλώ να την διορθώσετε όπου νομίζετε πως είναι λάθος

Αρθρο 99

Τίτλος : Δικαιολογητικά υπαγωγής αυθαίρετης κατασκευής ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης στις διατάξεις του παρόντος

 

Άρα ότι αναφέρει αφορούν δηλώσεις που έχουν υπαχθεί στον ν4495 (είτε νέες είτε μεταφορά από ν4178). Θεωρώ πως εδώ δεν έχουμε διαφορές.

 

Παράγραφος  η

Τίτλος : η) στατικός έλεγχος των παραβάσεων: 

αα) μελέτη στατικής επάρκειας πραγματοποιείται για κάθε κατασκευή που ανήκει σε μία από τις κατωτέρω περιπτώσεις, εκτός των περιπτώσεων των κατηγοριών 1, 2 και 3 του άρθρου 96 και κτιρίων σπουδαιότητας Σ1 σύμφωνα με τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό ( ΕΑΚ): 
βββ) οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν υπαχθεί στο ν. 4178/2013 και, με βάση ένα τουλάχιστον από τα υποβληθέντα Δελτία Ελέγχου Δομικής Τρωτότητας Αυθαιρέτου (ΔΕΔΟΤΑ) που την αφορούν, κατατάσσεται σε υψηλής (Υ) προτεραιότητας περαιτέρω ελέγχου,

 

Εδώ μας λέει πως οι δηλώσεις που έχουν υπαχθεί στον ν4178 με ΔΕΔΟΤΑ Υ και (προφανώς λόγω του τίτλου του άρθρου) έχουν υπαχθεί (μεταφερθεί) στον ν4495 έχουν υποχρέωση πραγματοποίησης ΜΣΕ. Και εδώ θεωρώ πως δεν έχουμε διαφορές.

 

Στο τέλος της παραγράφου (η) αναφέρει

Η μελέτη στατικής επάρκειας μπορεί να υποβάλλεται μέσα σε προθεσμία τριών (3) ετών από την ημερομηνία υπαγωγής για τα κτίρια σπουδαιότητας Σ4, Σ3 και πέντε (5) ετών για τα κτίρια σπουδαιότητας Σ2.
 
Είναι σαφές λοιπόν πως δήλωση που υποβάλλεται στον ν4495 έχει υποχρέωση πραγματοποίησης ΜΣΕ εντός των αναφερόμενων προθεσμιών εκτός των εξαιρέσεων που αναφέρει στο (αα)
 
Όμως η επόμενη παράγραφος λέει:
Για τα κτίρια που έχουν ήδη υπαχθεί στο ν. 4178/2013, η υποχρέωση υποβολής μελέτης στατικής επάρκειας ή τεχνικής έκθεσης, εφόσον αυτή απαιτείται με τις προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου υποβάλλεται κατά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου ως αυτή ορίζεται στα άρθρα 53επ.,

 

Τι λέει λοιπόν εδώ?

Πως τα κτίρια που έχουν υπαχθεί (και όχι περαιωθεί) στον ν4178 και έχουνε επίσης υπαχθεί (μεταφερθεί) στον ν4495, αφού το άρθρο αναφέρεται σε υπαγωγές στον ν4495, και εφόσον έχουν τις προϋποθέσεις για υποχρέωση πραγματοποίησης ΜΣΕ, υποβάλλουν ΜΣΕ με την ολοκλήρωση της ΗΤ.

 

 

 

Και συμπληρώνω με το παρακάτω του άρθρου 99 που ισχυροποιεί την αντίληψή μου πως όλα τα παραπάνω αναφέρονται σε δηλώσεις που έχουν υπαχθεί (νέες ή μεταφορές) στον ν4495

 

Για τις περιπτώσεις υπαγωγής στο ν. 4178/2013, οι οποίες δεν μεταφέρονται στον παρόντα, ο μηχανικός υποχρεούται, μέσα σε διάστημα δώδεκα (12) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, να ολοκληρώσει την 
ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.

 

 

Που κάνω λάθος στην συλλογιστική μου?

 

υγ. Τα bold δεν δείχνουν ότι φωνάζουν αλλά τα χρησιμοποίησα γιατί χωρίς bold ήταν πολύ αχνά.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλό μεσημέρι.

Γωνιακός εξώστης ο οποίος έχει μετατραπεί σε κλειστό χώρο με τοιχοποιία στη μία πλευρά και τζαμαρία στην άλλη, οδηγεί σε απαίτηση για Μ.Σ.Ε. ? Επίσης (αν και αυτό είναι εκτός της παρούσας συζήτησης), το κλείσιμο του εξώστη ο οποίος απέχει 1μ από το γειτονικό κτήριο, αποτελεί και παραβίαση πλαγίων αποστάσεων ? Σημειώνω ότι το κτήριο που εξετάζω βρίσκεται σε επαφή με το όριο και ο εξώστης απέχει 1μ όπως οριζόταν προ γοκ ,85.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Προτείνω να περιμένεις.....

 

διεγράφησαν κάποια offtopic σχόλια

yian

Edited by yian
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Oριζοντια ιδιοκτησια ετος κατασκευης κτιριου πριν 1980 αλλαγη χρησης απο κατοικια σε φροντιστηριο πρεπει να γινει ΜΣΕ για ολο το κτιριο .Υπαρχουν αλλες 5 οριζοντιες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.