Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους.

Αντιμετωπίζω μία περίπτωση ρύθμισης με το Ν4495 και θα ήθελα τις γνώμες σας.

Πρόκειται για 3όροφο κτίριο με οικοδομική άδεια εντός σχεδίου.

Σύμφωνα με την ΟΑ, στη μια του πλευρά/όψη το κτίριο έχει μια εσοχή 3.50 μέτρων. Στην πράξη όμως αυτή η εσοχή έχει κατασκευαστεί στα 3 μέτρα. Η άλλη διάσταση της εσοχής είναι 4 μέτρα, οπότε η Υ.Δ. είναι περίπου 0,50*4=2 τμ ανά όροφο. Σύμφωνα είτε με το (ι) είτε με το (ια) του άρθρου 2 του ΦΕΚ Β 1643/2018 δεν απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας.

Ωστόσο κατά την αυτοψία διαπίστωσα πως αυτή η μετατόπιση του μισού μέτρου έγινε εξ αρχής, κατά την κατασκευή του φέροντος οργανισμού. Δηλαδή μία περασιά υποστυλωμάτων έχει μετατοπιστεί κατά 50 εκ.

Με δεδομένο πως δεν έχει εφαρμοσθεί η εγκεκριμένη στατική μελέτη ως προς τις διαστάσεις του Φ.Ο., η γνώμη μου είναι πως χρειάζεται ΜΣΕ.

Βέβαια ενώ στο άρθρο 3 αναφέρεται ξεκάθαρα η απαίτηση της εφαρμογής της εγκεκριμένης στατικής μελέτης, στο άρθρο 2 δεν αναφέρεται κάτι. (μήπως αυτό εννοείται?)

Και για να γενικεύσω το πρόβλημα, σε κτίριο με Ο.Α. χωρίς καμία παράβαση, κατά την αυτοψία φαίνεται πως υπάρχουν διαφορές στο Φ.Ο. (αλλαγή στις διαστάσεις υποστυλωμάτων ή δοκών, αλλαγή στη θέση υποστυλωμάτων μέσα στο περίγραμμα του κτιρίου), υποθέτω αποτελούν παραβάσεις που υπολογίζονται με αναλυτικό προϋπολογισμό και απαιτείται ΜΣΕ (;).

Link to comment
Share on other sites

6 ώρες πριν, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

Το διαμορφώνω διαφορετικά διότι μάλλον δεν έγινε κατανοητό.......

Σε ποιές περιπτώσεις ΔΕΝ απαιτείται η υποβολή  ΜΣΕ, αλλά απαιτείται απλώς η υποβολή ΤΕ, για την υπαγωγή στο Ν.4495 αυθαιρεσιών σε προβόλους ακινήτων:

1. Όταν υφίσταται αυθαίρετος πρόβολος έως 2,00 μ. προεξοχής (δηλαδή, "ολόκληρος" να είναι αυθαίρετος, όχι "ένα τμήμα" νόμιμο κι "ένα τμήμα" αυθαίρετο) και

2. Όταν υφίσταται αυθαίρετη επαύξηση της προεξοχής νόμιμου προβόλου μέχρι το 25% αυτής.

Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις απαιτείται η υποβολή ΜΣΕ.

 

Αν θεωρήσεις "αυθαίρετη κατασκευή προβόλου" μόνο την εκ του μηδενός κατασκευή του (φύτρωσε μπαλκόνι κοινώς) και όχι την όποια επιμήκυνση ή διαπλάτυνσή του, τότε ναι. Αυτή η εντελώς παράλογη διατύπωση έχει βάση.

Αν σκεφτείς λίγο το πνεύμα του νομοθέτη όμως, δεν έχει καμία βάση να μην ενδιαφέρεται για έναν εξώστη 2μ πλάτους που φύτρωσε εκεί που δε μελετήθηκε ποτέ και να ενδιαφέρεται στατικά για την επιμήκυνση ενός 50ποντου εξώστη που έγινε 65εκ....

Και στο ΤΕΕ ΤΚΜ που ρώτησα, την ίδια άποψη με τους λοιπούς συναδέλφους μου εξέφρασαν.

Από την άλλη, πάντως, ακόμα και την άποψή σου να ασπαστεί κάποιος, αν ισχύει το ια) της ΥΑ περί αύξησης κατακορύφων φορτίων σε ποσοστό <20% της ιδιοκτησίας από ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των αυθαιρέτων κατασκευών, τότε εξαιρείται από ΜΣΕ η δήλωση.

Λάθος?

Link to comment
Share on other sites

Εγώ φίλε μου απλώς έγραψα το τι κατά την προσωπική μου άποψη λέει ο νόμος!  Κατά τα υπόλοιπα, ...."μεγάλα παιδιά" είμαστε κι ο καθένας μας ενεργεί… ..ως βούλεται,  αναλαμβάνοντας τις ευθύνες των ενεργειών του! 

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Το 2015 ρυθμιζω με 4178  αυθαιρετη προσθηκη σε δωμα 45τ.μ. τριοροφου οικοδομης(κατοικια Σ2). Σημερα θελουν να τροποποιησουν την συσταση τους ολοι οι συνιδιοκτητες .Υποβαλω το συνολο του κτηριου,ιδιοκτησιες  μαζι με τα κοινοχρηστα .Οι αυθαιρεσιες σε κάθε Ο.Ι.  είναι  της μικρες  και εντος ογκου , στο υπογειο εχουμε διαμερισματωση κλπ. Συμφωνα με το 99 δεν απαιτειται ΜΣΕ.

 Η προσθηκη στο δωμα είναι μεγαλυτερη  από 20%της επιφανειας του αρα θελει ΜΣΕ συμφωνα με το 99.

Η δηλωση 4495 αφορα  το συνολο του κτηριου με το δωμα ρυθμισμενο ηδη με 4178 και δεδοτα   Χαμηλης Προτεραιότητας Ελεγχου.

Απαιτειται  η όχι ΜΣΕ στη δηλωση του 4495(?)….και αν απαιτειται ποτε πρεπει στη πενταετια που αναφερει ο 4495 η στη ταυτοτητα όπως λεει για τις δηλωσεις του 4178.

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, nniko said:

Η δηλωση 4495 αφορα  το συνολο του κτηριου με το δωμα ρυθμισμενο ηδη με 4178 και δεδοτα   Χαμηλης Προτεραιότητας Ελεγχου. 

Απαιτειται  η όχι ΜΣΕ στη δηλωση του 4495(?)….και αν απαιτειται ποτε πρεπει στη πενταετια που αναφερει ο 4495 η στη ταυτοτητα όπως λεει για τις δηλωσεις του 4178. 

Αν η δήλωση 4495 γίνεται για το σύνολο του κτηρίου που είναι προαιρετικό, τότε γιατί η ΜΣΕ να μη γίνει για το σύνολο του κτηρίου που είναι υποχρεωτικό ;

Εφόσον τώρα κάνεις τη δήλωση για το σύνολο του κτηρίου, είσαι ήδη στο ν.4495, οπότε στην προθεσμία που ορίζει ο νόμος.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 Συμφωνω....Οι βεβαιωσεις καθε ο.ι.  που θα εκδωσω θα πρεπει να οφειλουν ΜΣΕ η απλα να αναφερω οτι απαιτειται για  το συνολο του κτηριου στη τεχνικη εκθεση του καθε πεντασελιδου .(?)

Edited by nniko
Link to comment
Share on other sites

Εγώ όταν ήξερα ότι θα απαιτηθεί επάρκεια λόγω δήλωσης για άλλη ΟΙ έγραφα* λέξη προς λέξη "Για το κτίριο απαιτείται ΜΣΕ εντός προθεσμίας 5 ετών από την υπαγωγή στον παρόντα νόμο και πριν την συμπλήρωση της ταυτότητας κτιρίου" ακόμη και αν η υπό εξέταση ΟΙ δεν ήθελε ΜΣΕ (ίσως να ήταν πιο σωστό αν έβαζα συγκεκριμένη ημερομηνία). Όμως, είναι στην κρίση σου αν θες να μην έχει τη ρετσινιά της ΜΣΕ και η δεύτερη ΟΙ. Δε νομίζω ότι μπορεί να μας καταλογίσει κανείς ότι το αποκρύψαμε με δόλο, αφού ο νόμος δεν είναι ξεκάθαρος.

* όπως καταλαβαίνω, πλέον θέλει και το αποτέλεσμα της ΜΣΕ

Edited by Alex99
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδη οταν εχουμε μια δηλωση 4178 περαιωμενη για την οποια απαιτειται ΜΣΕ  στην ΗΤ τη περαιωνουμε στο 4495 μονο με μνεια στην τεχνικη εκθεση η τσεκαρουμε τη ΜΣΕ και αντι για 5 χρονια παει στην ΗΤ.??

Link to comment
Share on other sites

ΙΑΣΟΝΑ εκτιμω τις απαντησεις σου και αυτο θα εκανα ...αλλα πρεπει να εκδοσω βεβαιωση (με 4495) για το συνολο του κτηριου που υφισταται  το ρυθμισμενο (με 4178) δωμα.....  Ετσι αν τσεκαρω τη ΜΣΕ αρχιζει ενα ντομινο απαιτησεων για ολες τις Ο.Ι.  Αν δεν το τσεκαρω μπορει η δηλωση να θεωρηθει λαθος...  

Edited by nniko
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.