Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

6 λεπτά πριν, laxanos said:

Τιποτα απ όλα όσα ανφέρεις δεν ισχύει.

1: Για βεβαίωση: Ανοιγεις δήλωση νέα στον 4495 και εκδίδεις βεβαίωση εξαιρεσης. Στην τ.ε της δήλωσης αυτής αναφέρεις οτι εχει γίνει ρύθμιση βάσει 

του τάδε νόμου ταδε δήλωσης με ταδε ηλεκτρονικό κωδικό.

2: Οι δηλώσει του 4178 με Υ ΔΕΔΟΤΑ, πανε για ΜΣΕ με την ολοκλήρωση της ταυτότητας. Αλλα μιλάμε για νέα δουλειά καποτε στο μέλλον

3: Μην ξεχάσεις στην δήλωση του βήματος 1 να αναφέρεις αν απαιτείται ΜΣΕ για το ακίνητο εφόσον έχεις δηλωση 4178 με δεδοτα Υ. 

 

Σε ευχαριστώ πολύ, είχα μπερδευτεί!!!

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα.

Εχει κανεις συνάδελφος υπόδειγμα για Τεχνικη Εκθεση Στατικου ελέγχου Ν.4495/17 ;

Ευχαριστώ.

 

 

(1) Βάλε την σωστή ειδικότητα στο προφίλ σου εφόσον είσαι μηχανικός

(2) Μην ανοίγεις νέο θέμα χωρίς ουσιαστικό λόγο και πριν κάνεις αναζήτηση για ήδη υπάρχον με ίδιο ή παραπλήσιο περιεχόμενο. Το θέμα σου συγχωνεύτηκε με το υπάρχον.

Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής προκειμένου να έχεις μια απρόσκοπτη συμμετοχή στο φόρουμ

Pavlos33

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα, έχω σε λυόμενο 60 μ2 (1978 εκτος σχεδιου) που έχει εξαιρεθεί με τον 1337/83(β φάση) προσθήκη 24 μ2 (2004) με φερ. τοιχοποιία και κεραμοσκεπή.

1)απαλλάσεται  απο ΜΣΕ με το ια) αρθρο2  ή  επειδή δεν έχει εκδοθεί άδεια ούτε για τα 60 μ2  θεωρείται οτι είναι εξ ολοκληρου αυθαίρετο περ αα) αρθρο1?

 

Link to comment
Share on other sites

Tα 60 τμ δεν απαιτείται να δηλωθούν. Το ακίνητο απαλλάσσεται από την ΜΣΕ διότι σύμφωνα με την παρ. ι άρθρο 1 της υπ Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/19409/1507 

ι) το σύνολο των αυθαιρέτων κατασκευών ανά διηρημένη ιδιοκτησία ή ανεξάρτητο κτίριο είναι μικρότερο σε επιφάνεια από 25 τ.μ.

Link to comment
Share on other sites

Όχι, τα 60τ.μ. υφίστανται νομίμως μέχρι να μπεις σε σχέδιο πόλης. Αν δεν μπεις ποτέ δεν σε ενοχλεί κανείς. Αυτά τα 60τ.μ. δεν επηρεάζουν την απαίτηση ΜΣΕ. Η απαίτηση ΜΣΕ του 4495 είναι πρακτικά ένα παζάρι: "εσύ κάνε, εσύ όχι, περνάς και έτσι". Η αναστολή που πήρες με το 1337(φάση β), αναστέλει και τον χαρακτηρισμό αυθαίρετο, καθώς έχεις την έγκριση της πολιτείας να το διατηρήσεις (για την διάρκεια της αναστολής - όπως γίνεται και με τους τωρινούς νόμους - 30-40 χρόνια).
Αυθαιρεσίες είναι οι κατασκευές που επιλέγεις από μόνος σου να κάνεις/ διατηρήσεις χωρίς να προβλέπεται από κάποια άδεια/νόμο/πράξη της διοίκησης.

Link to comment
Share on other sites

Παρόμοια περίπτωση 82 τμ ισόγειο κτίσμα με Β φάση Τρίση και ένα αυθαίρετο δωμάτιο περίπου 10 τμ και μπήκα πάλι εδώ να συμβουλευτώ το φόρουμ.

Το φεκ 1643Β/18 αναφέρει:

Δεν απαιτείται υποβολή μελέτης στατικής επάρκειας αλλά τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού στις εξής περιπτώσεις:

........................

ι) το σύνολο των αυθαιρέτων κατασκευών ανά διηρημένη ιδιοκτησία ή ανεξάρτητο κτίριο είναι μικρότερο σε επιφάνεια από 25 τ.μ.

Έτσι όπως το διαβάζω καταλαβαίνω ότι δεν απαιτείται ως προϋπόθεση η ύπαρξη οικοδομικής αδείας στο κτίριο ούτε κάποιου είδους νόμιμο περίγραμμα. Μένει λοιπόν να ορίσουμε τι σημαίνει "αυθαίρετες κατασκευές". Αν οι κατασκευές που έχουν δηλωθεί με Β φάση Τρίτση θεωρούνται αυθαίρετες τότε θα έπρεπε να δηλώνονται και αυτές με το Ν.4495/17, σε αντίθετη περίπτωση θα εμπόδιζαν τη σύνταξη της βεβαίωσης μηχανικού. Τέτοια υποχρέωση όμως όπως γνωρίζουμε πολύ καλά δεν υπάχει. Άρα με βάσει το παραπάνω σκεπτικό νομίζω ότι μπορούν αυτές οι υποθέσεις να απαλλαχθούν από ΜΣΕ.

Link to comment
Share on other sites

Κατά τη γνώμη μου είναι ξεκάθαρο. Κτίριο με 2 φάσεις ν. 1337 έχει λάβει αναστολή κυρώσεων μέχρι υποτίθεται να καθοριστεί η οριστική ή μη εξαίρεση από την κατεδάφιση. Εξαιρείται δε από την υποχρέωση δήλωσης και στον παρόντα νόμο. Ασχολείσαι μόνο με τα αυθαίρετα τμήματα, δηλαδή μόνο με τα 10 τμ, τα οποία προφανώς κατασκευάστηκαν μεταγενέστερα του 83 και γι αυτό σε απασχόλησαν αναφορικά με τη ΜΣΕ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Υποθετικό σενάριο, δεν μου έχει τύχει ακόμα ευτυχώς, αλλά κάτι μου λέει πως δεν θα αργήσει. Ας πούμε ότι στο παραπάνω παράδειγμα το προ του 1983 τμήμα του κτιρίου δεν έχει Β φάση Τρίτση και δηλώνεται στον 4495 ως αυθαίρετη κατασκευή κατηγορίας 2 (επιτρέπεται πλέον να συνδυαστεί με όλες τις άλλες κατηγορίες), για την οποία κατηγορία 2 δεν απαιτείται ΜΣΕ. Έχουμε λοιπόν και τα 10 τμ αυθαίρετη επέκταση μετά το 1983 κατηγορίας 5. Εδώ τι γίνεται? Θεωρούνται οι αυθαίρετες κατασκευές 82+10=92τμ>25τμ => ΜΣΕ ή ισχύει πάλι ότι 10τμ<25τμ κι επομένως έχουμε πάλι απαλλαγή επειδή τα 82 τμ αφορούν κατηγορία 2?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.