Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Καλημέρα,

γενική ερώτηση:

στην απαλλαγή εκπόνησης ΜΣΕ αναφέρει το συνολικό εμβαδό αυθαιρεσιών να είναι μέχρι 25 μ2

αυτό αφορά μόνο τα τμήματα εκείνα που υποχρεούνται για εκπόνηση ή όλο το σύνολο ?

Για παράδειγμα τα παρακάτω συμπεριλαμβάνονται στα 25 μ2 ?? :

α) κτίριο το οποίο έχει τις ίδιες διαστάσεις με αυτό της άδειας αλλά τμήμα του είναι εντός Δ. αυτά τα εντός Δ τμήματα προσμετράν στην υποχρέωση για εκπόνηση ΜΣΕ ?

β) μικρές ισόγειες αποθήκες (ως Σ1 απαλλάσονται) σε οικόπεδο στο οποίο υπάρχει κατοικία.

γ) υπόγειοι χώροι (ως υπόγειοι αν η περίμετρος τους είναι από ΟΣ ή μπατική τοιχοποιία τουλάχιστον 75 % απαλλάσονται.

Αν συντρέχουν συνδυαστικά τα παραπάνω και ταυτόχρονα και επεκτάσεις / προσθήκες θα πρέπει να αθροίζουμε το σύνολο ή να αφήνουμε έξω αυτά που δεν υποχρεούνται για εκπόνηση ΜΣΕ ;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

(Α) ΟΧΙ γιατί το σύστημα του ΤΕΕ δυστυχώς για να βάλεις πρόστιμο παραβίασης Δ πρέπει να καταχωρήσεις στο σύστημα ΥΔ στο αντίστοιχο κελί. Αυτό δε σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν αυθαίρετοι χώροι. Εννοείται ότι όλα αναγράφονται και τεκμηριώνονται στην ΤΕ.

(β) Το ακίνητο το εξετάζεις με ενιαίο τρόπο και μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο και δεν αναφέρεται ρητά αν μπορείς να παίρνεις κριτήρια απαλλαγής για παραπάνω από μια περίπτωση του νόμου και της σχετικής απόφασης. Η δική μου γνώμη είναι ότι αφού δεν απαγορεύεται μπορείς να κάνεις χρήση περισσότερων του ενός κριτηρίων απαλλαγής.

(γ) Το αναφέρει ρητά η απόφαση

Υ.Γ Κάθε μερικά μηνύματα συζητάμε το ίδιο. Μπορείς να ανατρέξεις στο παρόν νήμα και να διαβάσεις απόψεις συναδέλφων.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.

Περίπτωση διώροφης κατοικίας (κόκκινο περίγραμμα) στην οποία έγινε αυθαίρετη προσθήκη υπόγειας στάθμης το οποίο υπόγειο είναι ξεμπαζωμένο (μωβ περίγραμμα).

Στο τμήμα εκτός περιγράμματος (μωβ) πάνω από το υπόγειο βρίσκεται εξώστης της κατοικίας. Επίσης, στο α όροφο (δεν είναι στην εικόνα)

υπάρχει τροποποίηση των εξωστών που υπάγεται στο 99η) δ) περί τροποποίησης διαστάσεων των εξωστών.

Οπως το βλέπω την γλιτώνει την ΜΣΕ. Δλδ και να μη την γλίτωνε θα την γλιτώσει. Οι εναλλακτικές είναι απο το ΦΕΚ για ΜΣΕ:

α) Πάω για το υπόγειο στο άρθρο 2ζ) που μιλάει γενικά και αόριστα για υπόγεια εφόσον έχω το 75% να καλύπτεται από μπατική,

και καλύπτομαι για τον εξώστη του ισογείου από το 2γ) εφόσον είναι εντελώς αυθαίρετος εξώστης <2,00μ. Τώρα το πρόβολος είναι σχετικό γτ

πατά στην τοιχοποιία του υπογείου.

β)πάω στο 2ια) το οποίο ισχύει αφού μιλάμε για υπόγειο και ξεμπερδεύω.

 

Ακούω απόψεις.

image.bmp

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. έχω αυθαίρετο στο Ν.4178/13 έχει εξοφληθεί το 30% και είναι σε υπαγωγή (δεν έχουν ακόμα ανέβει τα σχέδια για την περαίωση).

αφορά σε προσθήκη ενός αυθαίρετου β' ορόφου με χρήση κατοικία σε διώροφη οικοδομή κατοικίας και μικρές προσθήκες κατ' έκταση στο ισόγειο και στον α'' όροφο. κατηγορία 5.

ο β΄όροφος κατασκευάστηκε με μεταλλικό σκελετό και πάνελς και επιστέγαση με ξύλινη στέγη και κεραμίδια. 

α) αν μεταφερθεί η δήλωση στο Ν.4495/17 απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας?

β) ποια είναι τα οφέλη να μεταφερθεί στο νέο νόμο και πότε θα πρέπει να γίνει (μπορεί οποιαδήποτε στιγμή μετά την περαίωση και πιθανόν την εξόφληση του συνολικού προστίμου?)

 

Link to comment
Share on other sites

23 ώρες πριν, anavatis said:

α) αν μεταφερθεί η δήλωση στο Ν.4495/17 απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας? (Έτσι όπως το περιγράφεις θέλει ΜΣΕ)

β) ποια είναι τα οφέλη να μεταφερθεί στο νέο νόμο (μικρότερο πρόστιμο ειδικά αν η μεταφορά γίνει μέχρι 8/10 οπότε παίρνεις την έκπτωση του 20%)  και πότε θα πρέπει να γίνει (μπορεί οποιαδήποτε στιγμή μετά την περαίωση και πιθανόν την εξόφληση του συνολικού προστίμου?) (μπορεί για όσο ισχύει ο 4495 αλλά όσο πιο νωρίς τόσο μικρότερο το πρόστιμο και επίσης αν έχεις ήδη ξοφλήσει όλο το πρόστιμο στον 4178 μάλλον δεν έχει νόημα η μεταφορά αφού και πρόστιμα δεν θα γλιτώσεις και θα αναγκαστείς μάλλον να κάνεις ΜΣΕ)

Γενικώς έχω καταλήξει ότι η μεταφορά συμφέρει στις περιπτώσεις που είτε απαιτούσαν ούτως η άλλως ΜΣΕ από 4178 είτε είναι στις εξαιρέσεις ή σε περιπτώσεις που το πρόστιμο ήταν αρκετά μεγάλο ώστε η μείωσή του να υπερκαλύπτει το κόστος της ΜΣΕ

 

 

Link to comment
Share on other sites

@anavatis Γνώμη μου είναι ότι δεν αξίζει η μεταφορά. Γιατι στο τέλος σε ενδεχόμενο κόστος ΜΣΕ θα σε πούνε και μ....

και λαμόγιο οτι το κανες για να τα πάρεις. Ο αυθαιρετουχος νοιάζεται για το μικρότερο πρόστιμο. Αν είναι να γλιτώσει

και του πεις ναι αλλα δώσμου τόσα για ΜΣΕ 90% θα στραβώσει...Η μεταφορά κατ΄ εμε αξίζει μόνο σε ανοικτές (μη πλήρως εξοφλημένες)

δηλώσεις του 4178 χωρις ανεβασμένα αρχεία, στις οποίες κατα την μεταφορά γλιτώνει η κατηγορία 5 ή την ΜΣΕ.

 

ΥΓ. Για το δικό μου, αμέσως προηγούμενο μήνυμα, έχει κάποιος άποψη?

Link to comment
Share on other sites

Εγώ σε τέτοιες ακριβώς περιπτώσεις "ισοφαρίζω" το όφελος του ιδιοκτήτη από τη μείωση του προστίμου,  με το κόστος της ΜΣΕ,  λέγοντάς του ότι,  και να τη γλυτωσει τώρα, παραμένοντας στον 4178, αύριο με την απόκτηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας θ' απαιτηθεί για το ακίνητό του!!!  Οπότε "… ..με ένα σμπάρο δύο τρυγώνια"!!! Το σκορ έως σήμερα είναι 6 στους 8… ..

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, την βοήθειά σας. Ισόγεια κατοικία με υπόγειο που εκτός κάποιων μικρών αυθαιρεσιών, έχει εφαρμοσθεί άλλη στατική μελέτη από την προβλεπόμενη στην άδεια. Η άδεια είναι του 1996. Πως το αντιμετωπίζω? Πως το δηλώνω στον νόμο?

 

Link to comment
Share on other sites

Άρα πρακτικά έχει γίνει αυθαίρετη αλλαγή εγκεκριμένου στατικού φορέα. Δηλαδή μελετήθηκε άλλος φέροντας οργανισμός, και άλλος κατασκευάστηκε (Υπάρχει βέβαια κάποια άλλη στατική μελέτη όπως γράφεις ή οποία όμως δεν έχει εγκριθεί, άρα γνώμη μου είναι ότι είναι ανύπαρκτη).

Κατά τη γνώμη μου προκύπτει απαίτηση στατικής μελέτης στο σύνολο (διότι δεν υπάρχει εγκεκριμένη στατική μελέτη). Το αν χρησιμοποιηθεί αυτή που αναφέρεις (η οποία δεν είναι εγκεκριμένη) είναι άλλο θέμα και πρέπει (αν χρησιμοποιηθεί) να γίνει πολύ προσεκτικός έλεγχός της γιατί θα φέρει την δική σου υπογραφή.

Αυτή είναι η γνώμη μου, αλλά ας περιμένουμε να δούμε και άλλες θέσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.