Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Συνάδελφοι κάποιος μία γνώμη για αυτό.

Καλησπέρα συνάδελφοι, πραγματοποιώ το πρώτο μου σχόλιο στο forum αν και έχω διαβάσει άπειρες ώρες και άπειρα σχόλια εδώ, τα οποία με έχουν βοηθήσει ουκ' ολίγες φορές στην μικρή μου μέχρι στιγμής επαγγελματική εμπειρία. Θα χαρακτήριζα το forum, για εμάς τους πιο νέους μηχανικούς, ως δεύτερο πανεπιστήμιο των πρακτικών προβλημάτων ενός μηχανικού. Στην ουσία του post μου. Επειδή διάβασα όλο το νήμα καθώς έχω περίπτωση που με αφορά διαπιστώνω ότι στην ΥΑ περί απαίτησης μελέτης στατικής επάρκειας στα ε) και ζ) δίνεται η ερμηνεία ότι το 75% αφορά στην μπατική τοιχοποιία ή στο οπλισμένο σκυρόδεμα. Η δικιά μου αντίληψη όπως τα διαβάζω με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το 75% αναφέρεται στην περίμετρο του άνωθεν νόμιμα υπάρχοντος κτίσματος με άδεια ή στην περίμετρο αυτού του επιπρόσθετου χώρου. Δηλαδή αν οι περιμετρικοί τοίχοι των υπόγειων χώρων καλύπτουν το 75% της περιμέτρου του νόμιμου άνωθεν κτίσματος τότε ναι δεν χρειάζεται μελέτη στατικής επάρκειας. Θα ήθελα να γνωρίζω αν η δικιά σας ερμηνεία στην ΥΑ στηρίζεται σε κάποια ερώτηση στο ΤΕΕ γιατί με αυτήν την ερμηνεία οποιοσδήποτε υπόγειος χώρος θα ρυθμίζεται χωρίς μελέτη στατικής επάρκειας. Πράγμα που συμφέρει και στην περίπτωση του δικού μου πελάτη. Παραθέτω το σκαρίφημα παρακάτω της δικής μου περίπτωσης για το αν θεωρείται ότι μπορώ να αποφύγω την μελέτη στατικής επάρκειας. Ευχαριστώ.

σκαρίφημα.jpg

Link to comment
Share on other sites

On 24/8/2018 at 11:29 ΜΜ, karanus said:

Έχω τον εξής προβληματισμό.

Σε τακτοποίηση πού έχω σε εξέλιξη το διώροφο αυθαίρετο από φέρουσα τοιχοποιία , πλάκα οροφής ισογείου και οροφή ορόφου ξύλινη στέγη, βγάζει στατική ανεπάρκεια.

Πρόκειται για κατοικία.

Το αποτέλεσμα κοινοποιείται στον ιδιοκτήτη.

Ο ιδιοκτήτης υποχρεούται μέσα σε διάστημα τριών (3)
ετών να προβεί στην εκπόνηση μελέτης επεμβάσεων και την υλοποίηση των απαραίτητων εργασιών που
προκύπτουν από την μελέτη.

Ο ιδιοκτήτης λοιπόν δεν κάνει κάτι από όλα αυτά μέσα στην τριετία.

Δεν θέλει να τα κάνει ποτέ!!!

Τι θα γίνει;

Ποιές είναι οι συνέπειες;  Εκτός από αυτήν. 

Μέχρι την υλοποίηση των εργασιών ενίσχυσης η εξ’
ολοκλήρου αυθαίρετη κατασκευή ή η αυθαίρετη προσθή
κη δεν μισθώνεται και δεν λαμβάνει άδεια λειτουργίας.

Υπάρχουν συνέπειες;

Για τον μηχανικό υπάρχει κάτι το μεμπτό;

Η εμείς του το ανακοινώσαμε και από εκεί και πέρα να κάνει ότι νομίζει...

Έχω παρόμοια περίπτωση. Εμείς δηλαδή ανεβάζουμε στο σύστημα, εντός προθεσμίας που έχουν και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, τη μελέτη στατικής επάρκειας που καταλήγει σε ανεπάρκεια, και μέχρι εκεί; Κάνουμε περαίωση της υπαγωγής;

Η μελέτη επεμβάσεων (που υποχρεούται ο ιδιοκτήτης να κάνει εντός των 3 ετών) υποβάλλεται κάπου ή μένει στο φάκελο του ιδιοκτήτη;

Link to comment
Share on other sites

Kαλησπέρα συνάδελφοι.

Η αλλαγή διαμερισμάτωσης βάσει του άρθρου 99, παρ η)ββ)βββ, δεν θέλει ΜΣΕ, σωστά? 

Γιατί στην μεταγενέστερη απόφαση της ΔΑΟΚΑ δεν μνημονεύεται καθόλου, και προβληματίστηκα.

Επίσης, στο άρθρο 2 της απόφασης λέει ότι δε χρειάζεται ΜΣΕ για κατασκευή προβόλων οι οποίοι προεξέχουν μέχρι 2 μ ή για αυθαίρετη επαύξηση της προεξοχής τους μέχρι 25%. Δλδ, αν είναι εξολοκλήρου αυθαίρετος πρόβολος μέχρι 2 μ δεν κάνω ΜΣΕ, αλλά αν από 1μ τον κάνω 2 μ, χρειάζεται ΜΣΕ γιατί επαυξήθηκε πάνω από 25%? Τι δεν καταλαβαίνω? Διάβασα σε προηγούμενες σελίδες κάποιες απόψεις, αλλά ομολογώ ότι έχω μπερδευτεί πολύ.

Τέλος,τα κριτήρια τα εξετάζουμε μεμονωμένα? Δλδ βλέπουμε αν έστω και σε ένα να καλυπτόμαστε για την μη εκπόνηση ΜΣΕ? Π.χ. σε οριζόντια ιδιοκτησία δεν έχω πάνω από 25τ.μ. αυθαίρετες κατασκευές, αλλά έχω αυθαίρετη κατασκευή προβόλου  2,10μ, κάνω ή δεν κάνω ΜΣΕ?

Edited by berti
Link to comment
Share on other sites

Γεια σας,

Θεμα: Περαίωση και ανάρτηση ΜΣΕ:

μπορεί μια υπαγωγή αυθαιρέτου για το οποίο απαιτείται εκπόνηση ΜΣΕ να παει σε κατασταση περαίωσης και να βγει η βεβαίωση μηχανικού για μεταβίβαση χωρίς να έχει ανέβει η ΜΣΕ ? Θα μπορεί η ΜΣΕ να αναρτηθεί μετά την περαίωση ?  Το έχει κάνει κάποιος αυτό ? 

Σας ευχαριστώ πολύ 

Βασίλης

Edited by Vasili
Link to comment
Share on other sites

Περαιωμένη δήλωση σημαίνει πλήρης εξόφληση προστίμου και ανάρτηση όλων των δικαιολογητικών στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ. 

Για συμβόλαιο πρόκειται;

Link to comment
Share on other sites

Ναι, αλλά δεν ρώτησε αυτό. Ρώτησε αν μπορεί να περαιώσει τη δήλωση. Στο άρθρο 81 ορίζεται ότι

8.  Περαιωμένη  υπαγωγή  είναι  δήλωση  κατά την  οποία  έχει  εξοφληθεί  το  σύνολο του  ενιαίου  ειδικού προστίμου κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 100 και έχουν υποβληθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα όλα τα  δικαιολογητικά του άρθρου 99

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.