Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Το θέμα έχει ξανασυζητηθεί πολλές φορές.

Οι δηλώσεις που μεταφέρονται στον 4495 διέπονται από όλες τις διατάξεις του 4495 (θετικές και αρνητικές) ακριβώς όπως και μια νέα δήλωση. Επομένως απαιτείται Μελέτη Στατικής Επάρκειας εκτός αν υπάγεται σε κάποιες από τις εξαιρέσεις του νόμου.

Επιπλέον, για τις δηλώσεις που θα ολοκληρωθούν στον Ν.4178 και αφορούν κτίρια με ΔΕΔΟΤΑ Υ θα απαιτηθεί εκπόνηση Μελέτης Στατικής Επάρκειας στη όταν θα γίνει η ηλεκτρονική ταυτότητα.

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. 

Πρόσεξα στην εγκεκριμένη στατική μελέτη ενός κτιρίου κατοικιών του 2004 ότι όλα τα μόνιμα φορτία των τοίχων είναι μηδενικά, φαντάζομαι από λάθος παράλειψη τους.

Κατά την άποψή σας για να υπολογίσω το ποσοστό του πρόσθετου φορτίου των αυθαίρετων κατασκευών για να δω αν υπερβαίνει το 20% των αρχικών φορτίων(ια περίπτωση) πρέπει στα φορτία των αυθαιρέτων να προσθέσω και τους νόμιμους τοίχους που δεν έχουν υπολογισθεί στη στατική μελέτη ή μόνο τους αυθαίρετους;

Λογικά το υπέρ της ασφάλειας έτσι;:-( 

Link to comment
Share on other sites

To συμπέρασμα ότι το γραμμικό φορτίο τοίχων δεν έχει προστεθεί στα μόνιμα φορτία το συμπέρανες από τα γενικά στοιχεία επί των σχεδίων; Στο αναλυτικό τεύχος δεν τα έχουν βάλει;

Link to comment
Share on other sites

Σοφιτα η οποια καλυπτει ολοκληρη την πλακα και προεκυψε απο υπερβαση υψους και "αλλαγη χρησης"της σκεπης ξενοδοχείου το οποιο ανεγερθη με Ο.Α. προ 10ετιας, τακτοποιηθηκε με τον 4014, μεταφέρθηκε στον 4178 και τωρα θα μεταφερθει στον 4495 χριεαζεται μελετη στατικης επαρκειας;

Link to comment
Share on other sites

@Pavlos33

Στο τεύχος, όλα τα φορτία τοίχων που έχουν υπολογιστεί για την επιβάρυνση όλων των πλακών του κτιρίου είναι μηδενικά. Δηλαδή στον υπολογισμό του φορτίου που δέχεται κάθε πλακα ξεχωριστά έχει φορτιο τοίχων μηδέν. Επειδή το ξέρω το πρόγραμμα, δεν θα έπρεπε να είναι έτσι.

Edited by chrisvach
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους σας!

Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:

Σε περίπτωση διώροφης οικοδομής του 1985, όπου προβλεπόταν από την άδεια υπόγειος χώρος αποθήκης. Η αποθήκη, εμβαδού 36τμ,  έγινε κατοικία εντός του νομίμου  περιγράμματος της οικοδομής,  με ξεμπάζωμα του επικλινούς εδάφους. Επίσης έγινε επέκταση του υπόγειου χώρου (που πια είναι ισόγειος)  κατά 7,5τμ  (1,5*2,5).

Χρειάζεται μελέτη στατικής επάρκειας βάσει του ν.4495 ή μπορεί να υπαχθεί σε μια από της κατηγορίες των εξαιρέσεων?

Α) θα λάβω υπόψιν την περίπτωση ια) για το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών (Αλλαγή Χρήσης από ΒΧ σε ΚΧ & επέκτασης με ΥΔ ΥΚ ΥΠρ) ? και αν ναι , πως το αποδεικνύω? Λύνω στατικά μόνο τον εν λόγω όροφο?

Β) θα λάβω για το τμήμα του υπογείου που βρίσκεται εντός νομίμου περιγράμματος την περίπτωση ζ) (αλλά δεν έχει περιμετρικούς τοίχους από μπατική τοιχοποιία ή οπλισμένο σκυρόδεμα που να καλύπτουν τουλάχιστον το 75% της περιμέτρου έχει 2 τοιχεία που καλύπτουν το 50% και δρομική τοιχοποιία 25%-30% )     &  τα επιπλέον 7,5τμ της προέκτασης η οποία δεν είναι στατικά ανεξάρτητη με την περίπτωση ι) ?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

καλησπερα σε ολους,

εστω μια περιπτωση αυθαιρετου που περιλαμβανεται σε αυτες που ΔΕΝ απαιτειται μελετη στατικης επαρκειας , αλλα ο ιδιοκτητης το επιθυμει για να κερδισει την εκπτωση (που ειναι μεγαλυτερη απο την "προσθετη" αμοιβη για τη συνταξη της μελετης.) 

εχει τυχει σε καποιον αυτο; γιατι να αρνηθεις να την κανεις επειδη δεν ειναι υποχρεωτικη; 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.