Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Υπερβάσεις Δόμησης - Κάλυψης (γενικά)


Recommended Posts


Έχω ένα ρετιρέ σε πολυκατοικία στην Αθήνα με άδεια του 1970 που μου ζητάνε βεβαίωση μεταβίβασης. Το διαμέρισμα είναι μικρότερο από την οικ. άδεια όπως φαίνεται στο σχήμα.

Στην πράξη δηλαδή κλείσανε τμήμα του ακαλύπτου, φτιάξανε ένα κοινόχρηστο διάδρομο εντός του ακαλύπτου και εντός τμήματος του ρετιρέ (το οποίο κατασκευάστηκε μικρότερο) φτιάξανε κοινόχρηστη σκάλα διόδου προς την ταράτσα. Με λίγα λόγια καραρίξανε τον ιδιοκτήτη του ρετιρέ χωρίς ο ίδιος να καταλάβει τίποτα τόσα χρόνια (εγώ του τα εξήγησα) αφού μέσα σε χώρο του διαμερίσματος του υπάρχει κοινόχρηστη σκάλα, πρακτικά έχει χάσει σχεδόν ένα υπνοδωμάτιο γύρω στα 10τμ. Λογικά βάσει αδείας ο μόνος τρόπος να πας στην ταράτσα θα ήταν με αυθαίρετη μεταλλική σκάλα που θα αιωρούνταν στον ακάλυπτο.

Ο ιδιοκτήτης και ο νέος αγοραστής ύστερα από την ενημέρωση που τους έκανα μου είπαν ότι δεν ξέρουν τι να κάνουν και μάλλον δεν θέλουν να τσακωθούν με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες και να διαμορφώσουν την εγκεκριμένη κατάσταση. 

Εγώ μπορώ να δώσω βεβαίωση ?! Το διαμέρισμα έχει μικρύνει μόνο. Η εγκύκλιος 3 του 4178/13 λέει ότι δεν έχουμε αυθαιρεσία ?

Drawing3-Model.thumb.jpg.996c0e6dc55569aa46c22ce815da8970.jpg

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπερα,

θα ηθελα να ρωτησω το εξης:

Εχω κατοικια, που στην Οικοδομικη Αδεια, ο περιμετρικος Φερων Οργανισμος δηλωνεται πως θα κατασκευαστει απο λιθοδομη (πρωτογενες υλικο) - παχους 50εκ, και για αυτο και δε προσμετραται στη Δομηση του κτιριου.

Στην πραξη ο περιμετρικος Φερων Οργανισμος κατασκευαστηκε με το σωστο παχος των 50εκ, αλλα απο οπτοπλινθοδομη.

Πρεπει η κατασκευασμενη Φερουσα Οπτοπλινθοδομη (οχι πρωτογενες υλικο) να θεωρηθει αυθαιρετη και να προσμετρηθει κανονικα ως Υπερβαση Δομησης? 

Αν γνωριζει καποιος κατι σχετικο, θα με βοηθουσε.

Ευχαριστω

 

Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Επίλεξε "επεξεργασία" και διόρθωσέ το. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

On 25/2/2019 at 9:19 ΜΜ, nik said:


Έχω ένα ρετιρέ σε πολυκατοικία στην Αθήνα με άδεια του 1970 που μου ζητάνε βεβαίωση μεταβίβασης. Το διαμέρισμα είναι μικρότερο από την οικ. άδεια όπως φαίνεται στο σχήμα.

Στην πράξη δηλαδή κλείσανε τμήμα του ακαλύπτου, φτιάξανε ένα κοινόχρηστο διάδρομο εντός του ακαλύπτου και εντός τμήματος του ρετιρέ (το οποίο κατασκευάστηκε μικρότερο) φτιάξανε κοινόχρηστη σκάλα διόδου προς την ταράτσα. Με λίγα λόγια καραρίξανε τον ιδιοκτήτη του ρετιρέ χωρίς ο ίδιος να καταλάβει τίποτα τόσα χρόνια (εγώ του τα εξήγησα) αφού μέσα σε χώρο του διαμερίσματος του υπάρχει κοινόχρηστη σκάλα, πρακτικά έχει χάσει σχεδόν ένα υπνοδωμάτιο γύρω στα 10τμ. Λογικά βάσει αδείας ο μόνος τρόπος να πας στην ταράτσα θα ήταν με αυθαίρετη μεταλλική σκάλα που θα αιωρούνταν στον ακάλυπτο. Πρέπει να δεις την σύσταση οριζοντίου για να δεις τι αγόρασε ο ο πελάτης σου. Παίζει να το αγόρασε όπως το βλέπεις και να μην τον ρίξανε

Ο ιδιοκτήτης και ο νέος αγοραστής ύστερα από την ενημέρωση που τους έκανα μου είπαν ότι δεν ξέρουν τι να κάνουν και μάλλον δεν θέλουν να τσακωθούν με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες και να διαμορφώσουν την εγκεκριμένη κατάσταση.  Δεν χρειάζεται να τσακωθούν μπορεί να γίνει ένταξη της οριζόντιας μόνο.

Εγώ μπορώ να δώσω βεβαίωση ?! Το διαμέρισμα έχει μικρύνει μόνο. Η εγκύκλιος 3 του 4178/13 λέει ότι δεν έχουμε αυθαιρεσία ? Εγω θα το δήλωνα (στο 4495) σαν 1 λοιπή παράβαση για το διαφορετικό σχήμα, διαρρύθμιση, οψη.

 

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

Τριώροφη οικοδομή έχει κατασκευαστεί με οικοδομική άδεια όμως στην πράξη το υπόγειο δεν κατασκευάστηκε όπως προβλεπόταν. Είναι κάτω από το ισόγειο (με μικρότερη επιφάνεια) και μέσα στο περίγραμμα, όμως τμήμα κοινόχρηστου χώρου έχει κατασκευαστεί μικρότερο και τμήμα αποθήκης μεγαλύτερο. Τα τελικά τετραγωνικά του υπογείου (μετά από αυτές τις αλλαγές) είναι λιγότερα από τα προβλεπόμενα. Η αύξηση στην αποθήκη είναι 1,5 μ2. Πρέπει να δηλώσω ως υπέρβαση αυτά τα τετραγωνικά σε φύλλο καταγραφής ή αφού έχω ούτως η άλλως παράβαση διαφορετικής διαμερισμάτωσης κοινόχρηστων χώρων δεν χρειάζεται;

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα σας!

Σε τριώροφη πολυκατοικία (χωρίς σύσταση οριζοντίου), λόγω λάθος τοποθέτησης έχει παραβιαστεί η οικοδομική γραμμή κατά 1τμ.

Περνάω παραβίαση οικοδομικής γραμμής και υπέρβαση κάλυψης κι ας είναι στο νόμιμο περίγραμμα, σωστά;

Το περνάω σε όλους τους ορόφους; Ακόμα και στο ξεμπαζωμένο υπόγειο;

Κατηγορία 5 περνάω μόνο αυτήν την παράβαση, σωστά;

Τις άλλες που είναι κλείσιμο ΗΧ πάνε κατηγορία 4 αφού δεν υπερβαίνουν το 40% της δόμησης!

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα παρακαλώ τη βοήθειά σας.

Σε εκτός σχεδίου περιοχή είχε εκδοθεί Ο.Α. για βιοτεχνικό κτίριο 595τμ 

Σήμερα λόγω ΓΠΣ, στην περιοχή επιτρέπεται μόνον χρήση γεωργική με όρους δόμησης: δόμηση & κάλυψη 150 τμ γεωργικών κτιρίων

Στο κτίριο κατασκευάστηκαν αυθαίρετες κατασκευές της ίδιας χρήσης οι οποίες είναι:

α)μικρή μετακίνηση του υπάρχοντος κτιρίου-> ΥΔ,ΥΚ

β)αυθαίρετες προσθήκες καθ΄επέκταση και εντός Δ-> ΥΔ, ΥΚ, πλάγια απόσταση

γ)40 τμ γραφείο που εξυπηρετεί την επιχείρηση. Σύνολο αυθαιρέτων 200τμ

Επομένως καταλήγω στα εξής:

  • Αποδεδειγμένα οι αυθαίρετες κατασκευές έγιναν προ ΓΠΣ άρα επιτρέπεται η ένταξη στο νόμο.
  • Ως προς την κατηγορία τα αυθαίρετα θα υπολογιστούν είτε με τους τότε είτε με τους τώρα όρους δόμησης (συμφέρει με τους τότε)

Ερώτηση:Τα ποσοστά των επιβαρυντικών συντελεστών θα είναι:

Δόμηση (200/150)*100=133,33% (ΥΔ από 100-200%)

Κάλυψη:(200/150)*100=133,33% (ΥΚ >60%)

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφοι

Τακτοποίηση ολόκληρης οικοδομής άνευ σύστασης, ως 1 ιδιοκτησία. Τριώροφο με pilotis. Στο ΣΔ δεν προσμετρήθηκε η είσοδος, σωστά, δεδομένου ότι πληρούσε τις προϋποθέσεις του ΓΟΚ 85 γι αυτό.
Γίνεται αυθαίρετη προσθήκη διαμερίσματος στο επίπεδο της pilotis και τακτοποιείται. Πλέον οι προϋποθέσεις εξαίρεσης της εισόδου από το ΣΔ δεν πληρούνται.

Δηλώνεται ως ΥΔ και ο χώρος της εισόδου ή τον αγνοούμε καθότι νομίμως υφιστάμενο και δηλώνουμε μόνο ότι εξέχει του περιγράμματος?

Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας,

είμαι νέος μηχανικός και διαβάζοντας τον Ν.4495/17 έχω μία απορία, η οποία απ' ό,τι βλέπω υπάρχει από πολλούς εδώ μέσα και γενικά οι γνώμες διίστανται.

Οι υπερβάσεις κάλυψης/δόμησης/ύψους κλπ. συγκρίνονται με την οικοδομική άδεια ή με τους όρους δόμησης της θέσης του ακινήτου; (Και αν συγκρίνονται με τους όρους δόμησης της θέσης του ακινήτου, εννοούνται αυτοί του χρόνου της Ο.Α. ή οι σημερινοί;)

Με μπερδεύει στην ουσία το εξής λεκτικό του παραρτήματος Α: 

"5. Συντελεστής δόμησης: Αφορά σε επιφάνειες με Κ.Χ., που δεν καλύπτονται από Ο.Α."(Άρα η υπέρβαση δόμησης συγκρίνεται με την Ο.Α.; )

"7. Συντελεστής κάλυψης: Αφορά σε επιφάνεια αυθαιρέτου, που συγκρίνεται με την επιτρεπόμενη από τους όρους δόμησης κάλυψη που ισχύει στη θέση του ακινήτου" (Άρα η υπέρβαση κάλυψης συγκρίνεται με την επιτρεπόμενη αναλόγως με τη θέση του ακινήτου, και σε περίπτωση που δεν υπερβαίνεται αυτή, καταχωρούνται τα τ.μ. μόνο ως υπέρβαση δόμησης; )

"6. Συντελεστής ύψους: "Αφορά σε αυθαίρετο ύψος που συγκρίνεται με το επιτρεπόμενο από τους όρους δόμησης ύψος που ισχύει στη θέση του ακινήτου." (Άρα η υπέρβαση ύψους συγκρίνεται με το επιτρεπόμενο ύψος αναλόγως με τη θέση του ακινήτου; - Και αν ισχύει αυτό, έστω ότι η Ο.Α. προέβλεπε ύψος 3,50μ., ενώ έχει κατασκευασθεί 3,70μ. υπάρχει παράβαση ή όχι; )

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.