Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Υπερβάσεις Δόμησης - Κάλυψης (γενικά)


Recommended Posts

Μα αφού δεν έχεις υπέρβαση δόμησης....

Τέλος πάντων σου έθεσα τον προβληματισμό για να διαπιστώσεις ότι δεν είναι σωστός ο συλλογισμός σου..

Επίσης δεν έχει σχέση το αν θα πάει προς έκδοση ΟΑ .....

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ναι εφόσον δεν έχεις υπέρβαση πας με το χαμηλότερο δυνατό. Δέχομαι βέβαια ότι ίσως ο σκοπός αυτού του συντελεστή δεν έχει να κάνει με το συλλογισμό μου και ότι αναφέρεται στο σύνολο της αυθαίρετης δόμησης. Όταν όμως γράφει κανείς υπέρβαση δόμησης αναφέρεται σε υπέρβαση δόμησης από κάτι κατά την άποψη μου.

Όπως και να έχει δε διαφωνώ και με τη δική σου σκέψη απλά ήθελα να εξετάσω και την περίπτωση την οποία ανέφερα καθώς έχει μια λογική στο να αξιολογήσεις και το οικόπεδο στο οποίο έγινε η αυθαίρετη κατασκευή ανευ άδειας.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Edited by MyronC
Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη, αλλά δεν μπορούσα να παρακολουθήσω το φόρουμ μέχρι αυτή την ώρα, πάντως βλέπω ότι έχει λυθεί το θέμα. Να προσθέσω ωστόσο μερικά σχόλια χάριν της συζήτησης. Καταλαβαίνω @MyronC ότι α) ψάχνεις για δίκαιη αξιολόγηση των αυθερεσιών και καλά κάνεις και β) προσπαθείς να βρεις τη λογική που κρύβεται πίσω από τις οδηγίες για τον συντελεστή 1.

Και για τα δύο, από το λεκτικό του νόμου δεν πρόκειται, όπως σε πολλές περιπτώσεις, να βρεις σίγουρη απάντηση. Επειδή ο νόμος δεν είναι γραμμένος να λαμβάνει υπόψη του δίκαια όλες τις πιθανές περιπτώσεις, κατ' εμένα σωστά σκέφτεσαι να προσπαθείς εσύ για τη δίκαιη -με κάποια λογική- διαφοροποίηση ανόμοιων αυθαιρεσιών μέσω των διατάξεων, αρκεί να έχεις ένα γερό "πάτημα" στη προσέγγισή σου. Εδώ νομίζω είναι σαφές ότι από τις μονάδες μέτρησης (συντελεστής 1: τ.μ.  -  συντελεστής 5 %) δεν σου ζητάει να κάνεις κάποια σύγκριση, αλλιώς και στον 1 θα έγραφε για ποσοστό ή θα το όριζε σαφώς ότι γράφεις τα τ.μ. που υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα δηλ. τη διαφορά. Εξάλλου άδικο μπορεί είναι να πληρώσουν ίδιο πρόστιμο οι δύο περιπτώσεις στο παράδειγμά σου, αλλά από άλλη οπτική γωνία δίκαιο και το να "τιμωρείται" ισότιμα η κοινή τους πρόθεση για ανέγερση χωρίς ο.ά.. Επιπλέον αυτός που έχτισε σε άρτιο οικόπεδο έχει πλεονέκτημα, επειδή δύναται να νομιμοποιήσει. Τέλος, ο 4495 αφορά αυθαιρεσίες σε κτίσματα και όχι άμεσα σε οικόπεδα.

Αλλά και ως προς τη λογική που ψάχνεις στα συμφραζόμενα του νόμου και εφόσον είναι πάγια εντολή ότι για τα αυθαίρετα εξετάζουμε την υπέρβαση από τα αδειοδοτημένα μεγέθη, αφού 0 τ.μ. έχουν αδειοδοτηθεί, υπολογίζεις τα αυθαίρετα τ.μ. επιπλέον του μηδενός.

Ωστόσο, συνηγορώντας και στη  λογική σου, στην υπέρβαση ύψους σε κτίσμα χωρίς ο.α., χρεώνουμε τις επιφάνειες που το ύψος της υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο της περιοχής και όχι όλες (δηλ. που ξεπερνούν το 0). Αλλά εκεί πάλι πρόκειται για ποσοστό στις μονάδες του συντελεστή και νομίζω πως σε κάποια εγκύκλιο, αν δεν κάνω λάθος, έχει διευκρινιστεί ρητά, οπότε είναι διαφορετική περίπτωση.

 

Link to comment
Share on other sites

@tettris πράγματι και τα δικά σου σχόλια έχουν βάση όπως και του @Faethon11 και σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Η δικιά μου σκέψη ξεκίνησε από το γεγονός ότι σε αυτό το νόμο για τους συντελεστές των τετραγωνικών ΥΔ, ΥΚ, ΥΥ ελέγχει κανείς με τα επιτρεπόμενα μεγέθη της περιοχής για να βρεί το ποσοστό (%) της υπερβασης και να υπολογίσει το πρόστιμο. Ανεξάρτητα ότι ο συντελεστής 1 δεν αναφέρεται σε ποσοστό και από τη στιγμή που αναφέρεται σε υπερβαση δόμησης θα μπορούσε να ακολουθεί την ίδια λογική. Τέλος όσο αφορά το παράδειγμα μου, η επιβάρυνση των 2 κατασκευών στο γενικότερο σύνολο δεν είναι η ίδια καθώς στη 2η περίπτωση δεν θα υπήρχε δυνατότητα δόμησης και η 1η περίπτωση τιμωρείται για το γεγονός ότι έχτισε χωρίς Ο.Α. αναξάρτητα του γεγονότος ότι δεν υπάρχει υπέρβαση αλλά με χαμηλότερο ποσό.

Κλείνοντας, θα πώ ότι ακολούθησα τη δικιά σας αντιμετώπιση στη δικιά μου περίπτωση ώστε να μην υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης κάποια στιγμή στο μέλλον για τον ιδιοκτήτη.

Link to comment
Share on other sites

Κάτι που χα την εντύπωση οτι το έιχα λύσει μέσα μου αλλά μου φαίνεται οτι παραμένει γκρι.
Εντός σχεδίου 2όροφη με ΟΑ και πυλωτή του 82(γοκ 75 ) τα κλιμακοστάσια ορόφων (όχι πυλωτής ή απόληξης) μετρουσαν στη δόμηση. (εμβαδό κλιμακοστασίου 10τμ σε κάθε όροφο 20 στην πυλωτή. ).
η επιτρεπόμενη δόμηση ήταν 180τμ, εξαντλήθηκε σε 2 ορόφους από 90τμ έκαστος (ΠΡΟΣΜΕΤΡΟΎΝΤΑΝ τοτε ΚΑΙ τα κλιμακοστάσια)

Οι ολικές αυθαιρεσίες σήμερα έχουν υπέρβαση δόμησης 92τμ.
Για επιλογή τετραγωνιδίων  <50% >50% κλπ .. ΠΩΣ συγκρίνω;
1.  92τμ/180==>  >50% δόμησης

2 92-10-10=72τμ (εξαιρώ τα κλιμακοστάσια που ΔΕΝ προσμετρούνται πλέον μέχρι κάποιας επιφάνειας)  72τμ/180==>   <50% δόμησης

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αφαιρείς τα κλιμακοστάσια από τις αυθαιρεσίες...

Το ποσοστό ΥΔ είναι ο λόγος Εαυθαιρέτων / Εεπιτρεπόμενων

Link to comment
Share on other sites

αφαιρεί τα κλιμακοστάσια - καθώς και γω με τη λογική μου δεν το συλαμβάνω καλά - δεν έχει 92τμ εμβαδό ορόφου με το κλιμακοστάσιο, λέω πως αν τακτοποιεί μια ιδιοκτησία δηλαδή 92 - 10 τμ τότε δεν θα πρέπει να συγκρίνει τα 82τμ ορόφου με την δόμηση που επιτρέπεται συνολικά?

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

συγγνώμη για την σύγχυση .. το ξαναθετω..στον ΓΟΚ 73, τα κλιμακοστάσια (μεταξυ άλλων) ορόφου μετρούσαν (και ισογειου εκτος αν το ισογειο ηταν πυλωτη για σταθμευση !) ..
Οπότε για να εξαντληθει ο ΣΔ που επετρεπε 180τμ ..ο μηχανικος εκανε 2 οροφους ητοι 90 τμ εκαστος (ήτοι διαμέρισμα 80τμ και κλιμακοστασιο 10τμ).
Με τα χρόνια γίναν οι αυθαιρεσίες υπέρβασης δόμησης που τις μετρώ σημερα 92τμ.
Για να υπολογίσω λοιπόν συντελεστές τετραγωνιδίων ...

Ωχ ..τώρα είδα το λάθος μου ..με δόμηση συγκρίνω όχι με δομημένα ... Ευχαριστώ για το χρόνο σας...
 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, Faethon11 said:

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αφαιρείς τα κλιμακοστάσια από τις αυθαιρεσίες...

Το ποσοστό ΥΔ είναι ο λόγος Εαυθαιρέτων / Εεπιτρεπόμενων

βοήθα λίγο εδώ Φαέθωνα να θυμηθώ. Εχω εμβ ισογειο με ο.α. 115 και έχει κάνει 130. Εκλεισε ένα η/χ. Διαιρω το 15 (εμβ. η/χ. που αυθαιρετα εκλεισαν) με το 115 τμ εμβ που θα επρεπε να εχει η ιδιοκτησία κανονικά?

Link to comment
Share on other sites

Ν4495: Τα μεγέθη των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων συγκρίνονται με τους επιτρεπόμενους όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή  του  ακινήτου  και,  σε περίπτωση  συγκυριότητας  ακινήτου,  με  το  μέρος  των  επιτρεπομένων μεγεθών,  που  αναλογεί  στο  ποσοστό  συνιδιοκτησίας  της  οριζόντιας  ή  κάθετης  ή  ιδιοκτησίας  κάθε συγκύριου.
ΕΓΚ2 : Επί της παραγράφου 2 διευκρινίζεται ότι για τον υπολογισμό των σχετικών συντελεστών τετραγωνιδίων τα μεγέθη των αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων συγκρίνονται με τους επιτρεπόμενους όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου. Σε περίπτωση που υπάρχει οικοδομική άδεια είναι δυνατή η σύγκριση με τα μεγέθη της άδειας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.