Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Υπερβάσεις Δόμησης - Κάλυψης (γενικά)


Recommended Posts

η άποψη μου καθαρά για την κάλυψη είναι ότι δεν επιμερίζεται, αν πχ σε ένα οικόπεδο έχεις πραγματοποιούμενη κάλυψη 120 τμ και την καταλαμβάνουν όλη 3 ορόφου, τότε υποθέτουμε ότι ο ιδιοκτήτης ισογείου έκανε μια επέκταση ένα δωμάτιο στο οικόπεδο εκτός της επιφάνειας που καταλαμβάνει η κάτοψη κτιρίου, τότε θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι έστω αυτό το δωμάτιο έχει εμβ.=17 τμ. Θα πούμε ότι 100% υπέρβαση θα ήταν αν είχε κάνει άλλα 120 τμ ισόγειο.

-πόση έκανε ?

-όταν κάνει 17τμ ?

-πολύ όμορφα βρίσκουμε ότι χ=100% *17/120 => χ= 14,17%

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

 Στο δικό σου σενάριο αν κατάλαβα καλά λες ότι έχεις 120 τμ κάλυψη (ας πούμε ότι έχει εξαντληθεί χάριν παραδείγματος) και κατ επέκταση αυθαίρετη κατασκευή 17 τμ. Οπότε διαιρείς τα 17/120. Αυτή θα έπρεπε να είναι η σωστή αντιμετώπιση όπως προανέφερα. Όμως τυπικά βάσει του ακριβούς  λεκτικού του νόμου, αν το πας έτσι σε οριζόντια, δεν είσαι καλυμμένος. Πριν 6-7 χρόνια είχε πάρει φωτιά το thread στο ν. 4178 και για το θέμα αυτό.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Στην περίπτωσή μου είναι κτίριο γραφείων με κατάστημα στο ισόγειο, με άδεια του 81, που βάσει της τότε νομοθεσίας έχει στο διάγραμμα κάλυψης μικρότερο ακάλυπτο στο κατάστημα ισογείου-πατάρι και μεγαλύτερο στους από πάνω ορόφους. Δηλαδή στην οριζόντια ιδιοκτησία μου έκλεισε ένα κομμάτι του ακαλύπτου που όμως "πατάει" στην πλάκα του καταστήματος από κάτω. Εννοείται αυτό το κομμάτι έχει κλείσει σε όλους τους από πάνω ορόφους. Για αυτό αναρωτιέμαι πως χρεώνεται η κάλυψη.

Link to comment
Share on other sites

Σε διωροφη διπλοκατοικία με Ο.Α του 1978 σε οικισμο < 2000 , το εξωτερικό περίγραμμα του κτιρίου είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τα σχέδια 12,00x13,00μ. Δηλαδή σύμφωνα με τα σχέδια δεν υπάρχει υπέρβαση δόμησης.

Στο στέλεχος της άδειας γράφουν ως Καλυψη 156,00μ2 (=12,00x13,00) αλλά συνολική επιφάνεια ορόρφων 295,20 μ2  αντί για 312,00 (=156,00x2)

Στον υπολογισμό του ογκου γράφει "ΙΣΟΓΕΙΟ [156,00μ2 Χ 3,00μ] ,  ΟΡΟΦΟΣ [139,20 Χ 3,00] και ΒΕΡΑΝΤΑ [4,80Χ3,50 Χ 3,00] "

Συμφωνα με όσα ίσχυαν τότε, δεν υπήρχε ημιυπαίθριος χώρος και άρα συνυπολογίζεται στην δόμηση. Εδώ όμως στο Ισόγειο (Α' όροφος) το μετράει στην δόμηση αλλά στον Β' όροφο το αφαιρεί από την δόμηση και μετράει στο στέλεχος της άδειας ως συνολική Δόμηση 156,00 + 139,20 = 295,20

Τι παράβαση να υπολογίσω σε αυτή τη περίπτωση αφού το περίγραμμα έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τα σχέδια και απλά δεν έχουν συμπεριλάβει την βεράντα του ορόφου στην συνολική Δόμηση? Μπορώ να πάω με τα σημερινά δεδομένα που αυτός ο ημιυπαίθριος και η μπαζομένη βεράντα ΔΕΝ μετράνε καθόλου στην Δόμηση και άρα να θεωρήσω ότι πραγματική Δόμηση έχω (139,20 Χ 2 = 278,40) και άρα δεν έχω υπέρβαση δόμησης?

 

uky3nYM.jpg

9bNRtY3.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά,

έχω διώροφη οικοδομή χωρίς σύσταση, όπου τόσο στο ισόγειο όσο και στον όροφο έxει γίνει προσθήκη κατ' έκταση ( η μία πάνω από την  άλλη). Υ.Δ. θα καταχωρήσω και στους 2 ορόφους, όμως με την Υ.Κ. τι γίνεται; καταχωρώ μόνο στο ισόγειο ή και στον όροφο;

Edited by ni-di
Link to comment
Share on other sites

Και στον προηγούμενο νόμο κάναμε μεγάλη συζήτηση και οι απόψεις διαφορετικές. Αν προσεγγίσουμε το θέμα βάσει ορισμού κάλυψης ως πολεοδομικού μεγέθους δεν θα πρέπει να βάλουμε δυο φορές κάλυψη. Αυτή θα ήταν η αντιμετώπιση αν εκδίδαμε Ο.Α. Έρχονται οι νόμοι των αυθαιρέτων και σου λένε για παράδειγμα αν έχει Ο.Ι να επιμερίσεις τα πολεοδομικά  μεγέθη βάσει ποσοστού συνιδιοκτησίας της. Όμως, γνωρίζουμε ότι η κάλυψη δεν επιμερίζεται. Άρα οι αυθαιρετονόμοι θέλησαν να λειτουργήσουν διαφορετικά και φυσικά, εισπρακτικά. Μια άλλη διάταξη λέει ότι αν μια αυθαίρετη κατασκευή καλύπτεται από το ύψος της νόμιμης, δεν θα βάλεις Υ.Υ. Αν θα λαμβάναμε την περίπτωση αυτή σε σχέση με την Υ.Υ δεν θα βάζαμε δεύτερη φορά Υ.Κ αν είχαμε περίπτωση προσθήκης κατ επέκταση μόνο στον όροφο, καθώς η προσθήκη θα λάμβανε χώρα εντός περιγράμματος κάλυψης του ισογείου. Είναι από τις περιπτώσεις που κάθε άποψη έχει...δίκιο.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Με αφορμή αυτό που λες, εγώ αντιμετωπίζω τις υπερβάσεις σε ο.ι. ως εξής: αν π.χ. έχει κλείσει εξώστης, υπολογίζω υ.δ. σε σχέση με το ποσοστό δόμησης της ο.ι.  επί του οικοπέδου και υπολογίζω υ.κ. συγκρινόμενη με το καθαρό εγκεκριμένο εμβαδό του διαμερίσματος  (+ τυχον η/χ) στη "λογικη" του αν ήταν μονοκατοικία αυτή θα ήταν η κάλυψη της. Σίγουρα δεν στέκει στο 100% καθώς η κάλυψη δεν επιμερίζεται, αλλά και παλι θεωρώ "λάθος" το να διαιρεσω με την ολική κάλυψη με βάση την ο.α.

Link to comment
Share on other sites

Με βάση το γράμμα του νόμου πρέπει να γίνει επιμερισμός στις οριζόντιες (ποσοστό συνιδιοκτησίας επί επιτρεπόμενη κάλυψη οικοπέδου).  Όμως δεν το ανέφερα για να εστιάσουμε σε αυτό, αλλά για να σου δώσω όλες τις οπτικές προκειμένου να αποφασίσεις. Αν θες και έχεις χρόνο και διάθεση μπορείς να ανατρέξεις στις απόψεις μας στο ν. 4178. Είχαμε και τότε πολλές, δημιουργικές κατά τα άλλα, διαφωνίες ως προς την αντιμετώπιση για το παραπάνω ερώτημα που έθεσες.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Έχω ισόγεια οικοδομή με υπόγειο με ο.α. Οι αυθαιρεσίες είναι μία αποθήκη κατ' εκταση (Κατ.3 - 15 τ.μ.) και προσθήκη κατ΄ έκταση στο υπόγειο 10 τ.μ.

Α) Η αυθαίρετη προσθήκη στο υπόγειο υπολογίζεται σαν υπέρβαση κάλυψης ή/και δόμησης;

Β) Αν υπολογίζονται, για συντελεστές τετραγωνιδίων υπερβάσεων του υπογείου υπολογίζω: 15 + 10 / επιτρεπόμενη ή 10 / επιτρεπόμενη;

Δηλαδή η παράβαση κατ.3 συνυπολογίζεται στη συνολική υπέρβαση κάλυψης/δόμησης των υπόλοιπων κατασκευών;

Ακόμη και να μην προσμετρώνται (ερώτημα Α) ας απαντηθεί γενικά και το Β για άλλες περιπτώσεις όπου υπάρχουν παραβάσεις με Υ.Δ./Υ.Κ. και ταυτόχρονα κατ. 3

94143983_280578862955442_5050836279730634752_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

Σε ρύθμιση οριζόντιας ιδιοκτησίας, εχω αυθαίρετες κατασκευές στον εξώστη. Ο σ.δ. κατα την ανέγερση της οικοδομής ήταν 2,1 ενώ τωρα 1,2. Μπορώ για συντελεστες τετραγωνικών να συγκρίνω με όρους δομησης του χρόνου έκδοσης της οα;

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.