Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Υπερβάσεις Δόμησης - Κάλυψης (γενικά)


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Με το "νόμιμα υφιστάμενα" μάλλον ήθελαν να γράψουν έχει οικοδομική άδεια. Το 'εξαφανίζει επιλογές για δόμηση' δεν το κατάλαβα γιατί εδώ όλα τα κουτάκια μένουν επιλέξιμα και με τα στοιχεία του screenshot βγάζω 847,80 αντί για 1271,70, αν και ποτέ δεν κατάλαβα γιατί όταν επιλέγεται υπέρβαση κάλυψης με τμ το πρόστιμο είναι "0" αν δεν μπουν τα τμ και στους κύριους χώρους αφού με αυτή την έννοα γιατί να υπάρχει το κουτάκι των τμ κάλυψης...

Link to comment
Share on other sites

και εμείς θα μυρίσουμε τα νύχια μας τι ακριβώς εννοούσαν και αφού το εννοούσαν γιατί δεν το έγραφαν. Αυτή την "ερμηνεία" δίνει και η ερωτοαπάντηση του ΤΕΕ αλλά όπως έχουμε ξαναπεί δεν έχει καμία εγκυρότητα.

Δες λίγο καλύτερα τι αναφέρω σε προηγούμενα ποστ και "παίξε" λίγο με το σύστημα. Θα καταλάβεις που είναι το ζήτημα. Προφανώς από τον 4014 μέχρι σήμερα, η ΥΚ δεν μπορεί να υπολογιστεί αν δεν βάλεις ΥΔ στο αντίστοιχο κελί. 

Link to comment
Share on other sites

Α παρεξήγησα νομίζοντας ότι μιλάς για κουτάκια που γκριζάρουν/απενεργοποιούνται αν επιλεχθεί "μόνο ύψους ή κάλυψης" ενώ μιλάς για τη διατύπωση των επιλογών. Ναι όντως η φρασεολογία παραπέμπει σε μηδενική υπέρβαση δόμησης. 

Η παράγραφος πιθανόν να  ασχολείται μόνο με ύψος/κάλυψη και όχι υπέρβαση δόμησης (συν το "μη  υπέρβαση  ΣΔ  του 
ακινήτου" να μιλάει για ΟΑ αντίστοιχα με την αρχική αντίφαση).

Edited by curzondax
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα, 

Πήρα ένα ΔΚ στα χέρια μου και έριξα μια ματια στη δόμηση του τυπικού ορόφου (πολυκατοικία με οροφοδιαμερίσματα). Ο όροφος στη πραγματικότητα είναι 182τμ (με μετρήσεις δικές μου) ενώ στην ΟΑ φαίνεται 178.5. Κάνοντας τις πράξεις όμως στο ΔΚ βρίσκω ότι ο τύπος δεν έχει υπολογίσει ένα τμήμα (που φαίνεται κανονικα στο σχέδιο του ΔΚ) 1.40τμ και έχει κάνει λάθος και τις υπολοιπες πράξεις (ξεχωριστά οι αριθμοί είναι σωστοι, το χάνει στη σούμα) οπότε και βγαίνει αυτό το 177.5τμ. Στη πραγματικότητα αν δεν είχε "ξεχάσει" να προσθέσει στις πράξεις του το τμήματακι και είχε κάνει σωστά τις υπόλοιπες πράξεις απο το ΔΚ θα είχα 181.7τμ...

Οι διαστάσεις της πραγματικότητας είναι σχεδόν ίδιες με το ΔΚ και με την κάτοψη, αλλά χάνω τετραγωνικα εξαιτίας των κακών πράξεων.

Τι κάνουμε σε αυτή τη περίπτωση;;

Θεωρουμε τους θεωρημένους αριθμούς σωστούς;; 

Πως θα προχωρούσατε εσείς;;

 

 

Edited by gi_arch
καλύτερη διατυπωση
Link to comment
Share on other sites

Έχω αντιμετωπίσει ακριβώς το ίδιο. Και μετά από πολλή σκέψη αποφάσισα ότι αφού οι διαστάσεις περιγράμματα κλπ έγιναν σύμφωνα με την άδεια, τότε είμαι οκ.

(ΥΓ: διότι δε μπορούμε εμείς να μπούμε στη διαδικασία δεν υπολόγισε πχ 1,5τμ, άρα να βγάλω αυτό το 1,5τμ από κάπου?να θεωρήσω το περίγραμμα άκυρο?καταλήγουμε σε άλλα παράλογα μετά. Ο υπάλληλος που τα διόρθωνε ας έκανε και τις πράξεις να τις διορθώσει)

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα και σε ευχαριστώ.

Πράγματι το κομμάτι που έχει ξεχαστεί είναι κανονικά περασμένο σε όλες τις εγκεκριμένες κατόψεις και κατασκευασμένο σωστά και αν κάνεις σωστά τις πράξεις ο όροφος ειναι παραπάνω σε τμ.

Νομίζω ότι η σκέψη σου είναι σωστή και θα κατευθυνθώ προς τα εκεί και εγώ. 

Απλά σκέφτομαι (όχι για την συγκεκριμένη περίπτωση) θα μπορούσε κάποιος να αποκρύψει, από "λάθος" πράξεις 3-4τμ σε κάθε όροφο, ωστε στο ΔΚ να φαίνεται ότι δεν ξεπερνάει δόμηση ενώ στη πραγματικότητα την ξεπερνούσε. Σε αυτή τη περίπτωση δεν θα έπρεπε να περαστούν τα εκτός; Το ότι εδώ δεν ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια ίσως είναι και τυχαίο. 

Νομίζω πάντως ότι θα προσπαθήσω να το δικαιολογήσω όσο καλύτερα γίνεται στη ΤΕ και στο ΔΚ ωστε μελλοντικά να μην υπάρχει θέμα.

 

Και πάλι ευχαριστώ. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Επειδή διαβάζοντας όλες τις προηγούμενες σελίδες δε μπόρεσα να καταλήξω σε κάποιο σαφές συμπέρασμα ως προς αυτό που με απασχολεί, θα μπορούσατε να μου απαντήσετε στο ερώτημα όπως το επαναδιατυπώνω :

Σε ακίνητο που υπάρχει κτίριο με Ο.Α., έστω με εγκεκριμένη Δόμηση 100τ.μ., Επιτρεπόμενη Δόμηση 200 τ.μ. (Όροι Δόμησης Περιοχής), Αυθαίρετη Δόμηση 50 τ.μ., ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ (ΟΧΙ για την Κατηγορία) είναι α) 50/200 ή β) 0/200 (λόγω του ότι εξακολουθεί να υπάρχει υπόλοιπο Δόμησης ακόμα και με τα αυθαίρετα μαζί);

Link to comment
Share on other sites

On 23/7/2020 at 12:54 ΜΜ, Pavlos33 said:

Το ΤΕΕ για μια ακόμη φορά  "ερμήνευσε" την εν λόγω παράγραφο και έτσι όπως αναγράφεται στο σύστημα στην ουσία αποκλείει την περίπτωση να υπάρχει υπέρβαση δόμησης λόγω υπέρβασης κάλυψης παρά το ότι αυτή η υπέρβαση δεν οδηγεί σε υπέρβαση του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης του γηπέδου. 

Να σας ρωτήσω κ εγώ επί τούτου.. σε βιομηχανία, όπου υπάρχουν τρία κτίρια  με Ο. Α., υπάρχουν κλειστοί αυθαίρετοι χώροι και ανοιχτοί μη θερμαινόμενοι στεγασμένοι χώροι (συμπεριλαμβανομένων υποστέγων), χωρίς να υπερβαίνεται ο επιτρεπόμενος ΣΔ. Τα τελευταία  μετράνε μόνο στην κάλυψη. Από το Τεε Θεσσαλονίκης μου είπαν ότι υπόστεγα σε βιομηχανία πάνε με το άρθρο 100,παρ.10 κ όχι με αναλυτικό. Ειδικά ό,τι έχει χρήση απο κάτω κ εφόσον εχουμε χρήση βιομηχανίας. Έχει μια λογική κ κλείνω προς τα εκεί, αλλά ειλικρινά δεν είμαι σίγουρη για την ερμηνεία του άρθρου. Το πρόστιμο φυσικά κ είναι μεγάλο. Υπάρχουν πολλές κατασκευές!Θέλω όμως να είμαι σωστή κ καλυμμένη. Το άρθρο 100 παρ. 10 μιλάει για υπέρβαση κάλυψης σε βιομηχανικα κτίρια, όπως είναι ΑΜΘΣΧ με άνοιγμα >35% της περιμέτρου του, δλδ μετρανε μόνο σε κάλυψη, ή τελικά κάνει λόγο για τα κλειστά με ΥΔ κ ΥΚ κ όχι για τα ανοιχτά, τα οποία πάνε με αναλυτικό, βάση κ μιας ερωταπαντησης του τεε Πελοποννήσου που διάβασα κ με μπέρδεψε, την οποία την έχετε συζήτηση κ εδώ απ ό,τι είδα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.