Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Υπερβάσεις Δόμησης - Κάλυψης (γενικά)


Recommended Posts

@SkratsΚαλημέρα:)

22 ώρες πριν, Skrats said:

Δεν θεωρείται υπόγειο το οποίο ξεμπαζώθηκε και ρυθμίζεται με αλλαγή χρήσης από βοηθιτική σε κύρια;

Χθες σου απάντησα ότι αλλαγή χρήσης από βοηθητική (που δεν προσμετρήθηκε στην δόμηση της άδειας) σε κύρια,εντός νομίμου περιγράμματος,ρυθμίζεται βάσει του 100 παρ.7 ως υπέρβαση δόμησης,επειδή ο ίδιος χαρακτήρισες την μετατροπή έτσι.Δεν σου απάντησα ποτέ,αν δεις την συζήτηση,σχετικά με μειωτικό συντελεστή...

Στο προκείμενο:αν ο επίμαχος χώρος τελικά είναι μια ισόγεια αυτοτελής αποθήκη μέχρι 50 τ.μ.,το άρθρο 100 παρ.6 σου δίνει την δυνατότητα να το δηλώσεις ως χώρο μειωτικού συντελεστή με συντελεστή 0,50.

άρθρο 100 παρ.6

.....Στις υπόγειες στάθμες, που αποτελούν αυτοτελή χώρο, καθώς και σε ισόγειους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης, κ.λπ.) επιφάνειας έως 50 τ.μ., εφαρμόζεται συντελεστής 0,50.

Διαφορές στάθμης και ξεμπάζωμα:δεν μπορώ εγώ να γνωρίζω πού ξεμπαζώθηκε ή που τηρήθηκε η στάθμη της ΟΑ,αν δεν έχω τομή της αποτύπωσης με την στάθμη του εδάφους...Αν δεν μπορείς να καταλήξεις σε αυτό,βάλε την δική σου αντίστοιχη τομή (αποτύπωσης) πάνω στην τομή της άδειας για να ελέγξεις ποιες στάθμες τηρήθηκαν και ποιες όχι...Αφετηρία σύγκρισης αποτελεί η στάθμη +0.00 της οικοδομικής άδειας.

 

 

 

  • Thanks 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου!

Δεν θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση μαζί σου απλά συγκρίνοντας μια παλιότερη απάντηση σου σε ένα άλλο θέμα προσπαθούσα να καταλάβω τι γίνεται. Τώρα καλύφθηκα εντελώς. Είχα διαβάσει το άρθρο 100 χωρίς την αναθεώρηση του Ν4546/18.......

 

Link to comment
Share on other sites

On 26/12/2020 at 9:45 ΜΜ, karanus said:

1) Όπως αναφέρεται και στο παράρτημα όταν υπάρχει κτίσμα προ του έτους 1955 , θεωρούμε ότι υπάρχει ΟΑ.

Άρα βάζουμε "με ΟΑ".

Θα βάλεις μόνο τα 42,00τμ . Το προ του 1955 θεωρείται νόμιμα υφιστάμενο.

2) Για τον υπολογισμό των σχετικών συντελεστών τετραγωνιδίων τα μεγέθη των αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων συγκρίνονται με τους επιτρεπόμενους όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου. Σε περίπτωση που υπάρχει οικοδομική άδεια είναι δυνατή η σύγκριση με τα μεγέθη της άδειας.

 

Επίσης για την Κ5 που αναφέρεις δες και αυτό που υπάρχει στην τελευτάια τροποποίηση του νόμου μήπως μπορείς να το εντάξεις στην Κ4, αφού είσαι 42,00<50,00τμ . Διότι για Κ5 σήμερα δεν μπορείς να κάνεις υπαγωγή:

Άρθρο 96

Κατηγορία 4

δγ)          αυθαίρετες κατασκευές σε ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια, ανεξαρτήτως του ποσοστού υπέρβασης της κάλυψης ή της δόμησης, όταν αυτές δεν ξεπερνούν τα πενήντα (50) τ.μ. σε συνολική δόμηση

 

 

Στιγμιότυπο οθόνης 2020-12-26 213517.jpg

karanus θα μπορούσες σε παρακαλώ να με παραπέμψεις στο σημείο του νόμου που αναφέρει ότι  σε περίπτωση που υπάρχει οικοδομική άδεια είναι δυνατή η σύγκριση με τα μεγέθη της άδειας?

Link to comment
Share on other sites

Ερώτηση: 

Για την υπέρβαση κάλυψης μπλέκετε και τα χιλιοστά ιδιοκτησίας?

Εστω οικόπεδο εμβαδού 150 με συντελεστή καλυψης 0,8 τουτέστιν επιτρεπόμενη κάλυψη 120τ.μ στο οποίο έχει ανεγερθεί πολυκατοικία διαμερισμάτων-ΟΙ 100τμ έκαστο. Εστω λοιπόν εξετάζουμε Ο.Ι με συνολο 150/1000. Εστω λοιπόν ότι έχουμε στην Ο.Ι επέκταση 20τ.μ

για τη δόμηση είναι ξεκάθαρο ότι:

Συντελεστής=20/(χιλιοστα*επιτρεπόμενη δόμηση γηπέδου)=20/(150χιλ*Εοικοπέδου*ΣΔ)

για την κάλυψη ορίζεται ανάλογα θεωρείται επιτρεπόμενη κάλυψη? Ή ορίζεται το εμβαδόν της οριζόντιας (διαμερίσματος) ώς επιτρεπόμενο?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα και καλή χρονιά.

Έχω την εξής περίπτωση που υποθέτω ότι πρέπει να πω στον πελάτη ότι για να ρυθμιστεί η ιδιοκτησία του πρέπει να πεθάνει πρώτα και θα ήθελα την εμπειρία σας και την άποψη σας, να είμαι σίγουρος για αυτό που επρόκειτο να πω.

Έχω διώροφη οικοδομή με ισόγειο και 'Α όροφο. Να σημειώσω ότι δεν προβλέπεται υπόγειο στα σχέδια της Ο.Α.
Ο ιδιοκτήτης ξεμπάζωσε / μπάζωσε το οικόπεδο έτσι ώστε εκεί που είχα θεμέλια, τώρα να έχω αρκετά τ.μ. υπέρβαση δόμησης αφού πλέον το μπαζωμένο θεμέλιο είναι υπόγειο ( και μάλιστα με υδραυλική και ηλεκτρική εγκατάσταση ).

Η αντίληψη μου είναι ως εξής.

1) Έχει ενα κλεισιμο ΗΜ/Χ στο ισόγειο, πάω Υ.Δ. Κ.Χ. , όλα καλά.
2)Βάζω όσο υπόγειο υπερβαίνει το ύψος σε Υ.Δ. Κ.Χ. , και ότι μένει από το υπόγειο που είναι κάτω από το επιτρεπόμενο ύψος και θεωρείται υπόγειο κατά ΝΟΚ, με συντελεστή Β.Χ.
3)Βάζω και μια επιπλέον αυθαιρεσία, Υ.Δ. Κ.Χ. για ένα κτίσμα στο περιβάλλον χώρο.

4)Επίσης σκέφτομαι ότι χρειάζεται Μ.Σ.Ε., μπορεί η εξαίρεση να λέει για υπόγεια από μπάτικη που ξεμπαζώθηκαν και τα λοιπά, αλλά πιστεύω ότι έχει ισχύ αν προβλέπεται ήδη υπόγειος χώρος.

Εν κατακλείδι.

Κλείνω στο 58% περίπου της επιτρεπόμενης δόμησης ως υπέρβαση δόμησης. Άρα πρέπει να πάω κατηγορία 5 και αυτό γίνεται μόνο αν ο πελάτης αποδημήσει εις Κύριον.

Ευχαριστώ εκ τον προτέρων.

 

ΚΑΤΟΨΗ ΙΣΟΓΕΙΟΥ.JPG

ΤΟΜΕΣ.JPG

Edited by Steliosgr18
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Εκανα υπαγωγή σε αυθαίρετη κατοικία προ του ΄75 με ισόγειο και όροφο που υπήρχε ένα πλυσταριό.  Εγινε προσθήκη κατ΄επέκταση στο πλυσταριό η οποια φαίνεται σε αεροφ. του 2001 . 

Στο google έχει φωτογρ. του σπιτιού του 2014 και παραμένει ο όροφος όπως είναι το 2001. Ομως βλέποντας την διαφορά τώρα με το 2014 στο google, φαίνεται να έχει επεκτείνει κατά ενα μέτρο κατά πλάτος δηλ. 1μ. Χ 7 κατά μήκος. Ο ιδιοκτήτης το έκανε πριν 3 χρόνια και είναι εμφανέστατη η διαφορά. Τι γίνεται τώρα;  Μπορώ να το πάω με άδεια;  Έχει υπόλοιπο συντελεστή.

Μπορώ να ρυθμίσω μόνο το ισόγειο ; αλλά δεν έχει σύσταση, οπότε πρέπει να ρυθμιστεί όλο....τι λέτε ;

 

Link to comment
Share on other sites

Δεν κατάλαβα 

έκανες την δήλωση αυθαιρέτων πριν το 2014 ή  σκέφτεσαι να την κάνεις τώρα και προβληματίζεσαι να κάνεις δήλωση ή νομιμοποίηση?? 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.