Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Υπερβάσεις Δόμησης - Κάλυψης (γενικά)


Recommended Posts

Ευχαριστώ πολύ για τη διευκρίνιση! Καταλαβαίνω πως το λες, αλλά θα έπρεπε, αφού χρησιμοποιείται η λέξη "Κάλυψη", κάπως/κάπου να διευκρινίζεται πολύ συγκεκριμένα ότι ειδικά στον 4495 αφορά στο αδειοδοτημένο περίγραμμα του χώρου που εξετάζεται και δεν παραπέμπει στην καθιερωμένη έννοια ως πολεοδομικό μέγεθος. Πόσο μάλλον που για να υπολογίσουμε την επιβάρυνσή της, συγκρίνουμε την υπέρβαση των παραβάσεων κάλυψης με το πολεοδομικό μέγεθος του οικοπέδου (άρα συνδέεται έμμεσα με την κλασική "κάλυψη").

Βέβαια θα μου πεις στον έλεγχο επιμερίζουμε την επιτρεπόμενη κάλυψη του οικοπέδου στην ΟΙ, ανάλογα των χιλιοστών της, οπότε "σπάει" αυτή η ορθολογική σύνδεση με τον τρόπο που θα υπολογίζαμε κάλυψη σε μια άδεια. Ωστόσο αυτή η "ανωμαλία" χρησιμοποιείται μόνο στον υπολογισμό της επιβάρυνσης των αυθαιρεσιών, που είναι ένα καθαρά αυθαιρετομέγεθος, και όχι στον έλεγχο κατά τον οποίο καλούμστε να κρίνουμε αν μια αυθαίρετη επιφάνεια παραβιάζει ένα αδειοδοτημένο πολεοδομικό μέγεθος όπως αυτό της κάλυψης. Με άλλα λόγια γιατί να μη συνδέονται οι ορολογίες του 4495 που εντοπίζει αυθαίρετα, με αυτές που αφορούν στην αδειοδότηση; Δηλ.: "ΥΔ" με τη δόμηση ενός οικοπέδου (δηλ. επιφάνειες που ιδανικά θα μετρούσαν σε ένα διάγραμμα δόμησης), "ΥΚ" με την κάλυψη ενός οικοπέδου (δηλ. επιφάνειες που ιδανικά  θα μετρούσαν σε ένα διάγραμμα κάλυψης), κλπ.

Δεν ξέρω, έχεις το δίκιο με το μέρος σου ότι πολλές φορές οι λέξεις και οι έννοιες που γνωρίζαμε, παίρνουν διαφορετική έννοια στα αυθαίρετα. Και ίσως η ερμηνεία που προτείνεις να αντιμετωπίζει κατά κάποιο τρόπο, όχι τόσο την υπέρβαση του μεγέθους της κάλυψης του οικοπέδου που αφορά το συνολικό κτίριο, αλλά την υπέρβαση του γεωμετρικού στερεού της ΟΙ που προκαλεί μια αυθαίρετη επέκταση της.

Από την άλλη δημιουργείται η υπερβολή ότι, στις ΟΙ θα είχαμε καθαρόαιμη ΥΔ μόνο στις αλλαγές χρήσης, στο κλέισιμο των Η/Υ και στους εσωτερικούς εξώστες, ειδάλλως όπου ΥΔ μπαίνει και ΥΚ.

Τι να πω, μπορεί έτσι όπως τα λες να είναι και ίσως τελικά δεν πρέπει ποτέ να σκεφτόμστε σαν σε νομιμοποίηση, αλλά από τη στιγμή που συνειδητοποιώ ότι υπάρχει χώρος για τόση ανάλυση καταλαβαίνω, για άλλη μια φορά, ότι βέβαιη απάντηση δεν υπάρχει. Μόνο εικασίες και ερμηνείες, ανάλογα την οπτική γωνία που θα προσεγγιστεί το θέμα. Μακάριοι όσοι το βλέπουν απλό και ξεκάθαρο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι έτσι-Η οριζόντια ιδιοκτησία έχει υπέρβαση κάλυψης για το τμήμα που εξέχει του νομίμου περιγράμματος κάλυψης της οικοδομής.Η  κάλυψη του πολυώροφου κτιρίου είναι ενιαίο μοναδικό μέγεθος επί του οικοπέδου,το οποίο ορίζεται από ένα νόμιμο αδειοδοτημένο περίγραμμα κτιρίου με ό,τι αυτό συμπεριλαμβάνει (ΗΧ κλπ.) .Η οικοδομική άδεια με την οποία έχει επιτραπεί αυτή η κάλυψη οικοπέδου είναι μία και η κάλυψη της ισχύει για όλες τις αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες επί της οικοδομής  και δεν επιμερίζεται.Αν τμήμα οριζόντιας ιδιοκτησίας ορόφου επεκταθεί εκτός του ενός και μοναδικού αδειοδοτημένου περιγράμματος κάλυψης το οποίο φαίνεται στο Διάγραμμα Κάλυψης,σαφώς έχει υπέρβαση κάλυψης και χρεώνεται ανάλογα.Αν δεν εξέχει αυτού,δεν επιβαρύνεται με συντελεστή υπέρβασης κάλυψης γιατί η αυθαίρετη επέκταση βρίσκεται εντός νόμιμης και αδειοδοτημένης κάλυψης.

Συγχρόνως,από τον Ν.4178 ακόμη το ΤΕΕ απαντά στις αντίστοιχες ερωτήσεις για την κάλυψη,ότι η υπέρβαση κάλυψης (όταν αυτή υπάρχει,όπως ανέλυσα παραπάνω) χρεώνεται σε πολυώροφο κτίριο,ξεχωριστά σε κάθε οριζόντια ιδιοκτησία-δηλαδή,για παράδειγμα:σε 4όροφη οικοδομή με τμήμα επέκτασης εκτός εγκεκριμένης κάλυψης σε όλους τους ορόφους από κατασκευής,θα χρεωθεί ξεχωριστά σε κάθε οριζόντια ιδιοκτησία που καταλαμβάνει τέτοιο τμήμα.Αυτό όμως είναι μια επιβάρυνση που επέρχεται εξ ανάγκης και εκ παραδοχής,γιατί δεν μπορεί κανείς να "αμελήσει" την υπερβαίνουσα κάλυψη της ιδιοκτησίας,μη έχοντας στοιχεία συσχέτισης με την υποκείμενη ή την υπερκείμενη ιδιοκτησία.

Για μένα,όλο το σκεπτικό,που- κατά την γνώμη μου- ακολουθεί και ο νόμος,ξεκινά από το γεγονός ότι σύμφωνα με τις διατάξεις περί οριζοντίου ιδιοκτησίας,σε ένα κτίριο,ο επιμερισμός ποσοστών επί του οικοπέδου και των κοινοχρήστων,μπορεί να γίνει μόνο για αντίστοιχες επιφάνειες δόμησης και όχι κάλυψης.

Τέλος,αν ίσχυε υπέρβαση κάλυψης εκτός νομίμου περιγράμματος κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας και όχι κτιρίου, στους εξ ολοκλήρου αυθαίρετους ορόφους εντός αδειοδοτημένης κάλυψης,σε κτίριο με σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών, θα έπρεπε να υπολογιστεί υπέρβαση κάλυψης στο σύνολο της επιφάνειας του ορόφου (γιατί δε διέθετε εξ αρχής καμία κάλυψη) για να είμαστε συνεπείς σε αυτήν τη λογική... Μου φαίνεται  αυστηρή αντίληψη...Δε νομίζω ότι αυτό είναι το πνεύμα του νόμου,αλλά φυσικά αυτή είναι απλά η άποψη μου...:)

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Σε εκτός οικισμού γήπεδο 4700 τ.μ. εκδόθηκε ο.α για ισόγεια οικοδομή επιφάνειας 270 τ.μ το 1973. 

Σήμερα στο ακίνητο εντοπίστηκαν προσθήκες που αντιστοιχούν στα εξής φκ:

1)100 τ.μ. προ του 1975 (κατ 1)

2)200 τ.μ. προ του 1984 (κατ 2)

3)18 τ.μ. προ του 1993 

 Η απορία μου είναι πως θα υπολογίσω το ποσοστό υπέρβασης σε κάθε φύλλο καταγραφής? Επιτρεπόμενη δόμηση θα θεωρήσω αυτήν την άδειας? (αναφέρει σ.δ. 40% με βάση το π.δ 23-10-1928!)

Ή πρέπει να λάβω υπόψη την επιτρεπόμενη δόμηση που ίσχυε με βάση τους όρους δόμησης που ίσχυαν για το εκάστοτε Φ.Κ ξεχωριστά? 

Συγγνώμη αν κούρασα λίγο αλλά έχω μπερδευτεί. 

Link to comment
Share on other sites

Τα ποσοστά και οι συντελεστές των υπερβάσεων (δόμηση, κάλυψη, ύψος κ.λπ.) οφείλουν να είναι οι ίδιοι σε όλα τα ΦΚ μιας δήλωσης υπαγωγής.

Link to comment
Share on other sites

12 λεπτά πριν, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

Τα ποσοστά και οι συντελεστές των υπερβάσεων (δόμηση, κάλυψη, ύψος κ.λπ.) οφείλουν να είναι οι ίδιοι σε όλα τα ΦΚ μιας δήλωσης υπαγωγής.

Οκ. Ευχαριστώ για την απάντηση κατ αρχάς. 

Εσείς πως θα το λυνατε? 

Υπολογισμος των συνολικών συντελεστών Υ.Δ, Υ.Κ λαμβάνοντας και σύγκριση τους με τα επιτρεπόμενα κατά τον χρόνο έκδοσης της άδειας? 

Link to comment
Share on other sites

Το σύνολο των "αυθαίρετων" συγκρίνεται με τα επιτρεπόμενα σήμερα (ή κατά το χρόνο έκδοσης της ΟΑ αν εξυπηρετεί καλύτερα) και κατόπιν τοποθετείται σε κάθε ΦΚ της δήλωσης υπαγωγής.

P.S. Συνιστώ ιδιαίτερη προσοχή στα αποδεικτικά στοιχεία παλαιότητας....

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα!

Σε οικοδομή με ΟΑ 2 επιπέδων (ισογειο 1 και ισογειο 2) η εικοινωνία τους πραγματοποιείται με εξωτερική κλίμακα κατασκευασμένη στο πρανές η οποία δεν εμφαίνεται στην άδεια. Η κλίμακα αυτή υπολογίζεται στην κάλυψη;

Link to comment
Share on other sites

H εξωτερική ανοικτή σκάλα που είναι επί εδάφους ποτέ δεν υπολογίζονταν σε κάλυψη και δόμηση. Αν το θέμα σου είναι η τακτοποίησή της, θα την υπολογίσεις με αναλυτικό ως μια λοιπή παράβαση ενσωματώνοντας στον  ίδιο αναλυτικό και άλλες παραβάσεις (πχ αλλαγή όψεων, περιτοιχίσεις, τσιμεντοστρώσεις κλπ)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα!

Είμαι νέα μηχανικός και στην προσπάθεια μου να ασχοληθώ με τακτοποιήσεις αυθαιρέτων βρίσκω κάποια κολλήματα σχετικά με το νόμο και τη διαδικασία τακτοποίησης...

Η περίπτωση που έχω αναλάβει έχει ως εξής: 

Πρόκειται για ένα μπαλκόνι(στα σχέδια μόνο), το οποίο κατά την ανέγερση της οικοδομής έγινε δωμάτιο (περίπου 12τμ).Το ίδιο έχει γίνει σε όλη την οικοδομή(5όροφη).

Σε ποια κατηγορία θα πρέπει να καταταχθεί; Άδεια οικοδομής 1998...

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.