Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Υπερβάσεις Δόμησης - Κάλυψης (γενικά)


Recommended Posts

Από τη στιγμή που ο χώρος προβλέπονταν να έχει μετρήσει σε δόμηση και κάλυψη, η μόνη παράβαση είναι αυτή που αφορά την κατασκευή περιμετρικών τοίχων και ανοιγμάτων. Οπότε το υπολογίζεις με αναλυτικό και στον ίδιο αναλυτικό θα συμπεριλάβεις και άλλες μικροπαραβάσεις μέχρι την δαπάνη των 15.000 Ευρώ (1 λοιπή παράβαση. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Όταν έχουμε συνδυασμό τακτοποιήσεων 3843 και 4495 για τον υπολογισμό του συντελεστή υπέρβασης δόμησης του προστίμου (όχι της κατηγορίας) βάζετε το σύνολο των αυθαίρετων τμ στον αριθμητή ή μόνο των τμ που αντιστοιχούν σε παραβάσεις που δηλώνονται με 4495? Αναφέρεται αυτό κάπου ξεκάθαρα (στον 4495, όχι στον 4178) σε νόμο, εγκυκλίους ή ερωταπαντήσεις ΤΕΕ? Έχω διαφωνία με υπάλληλο της πολεοδομίας, η οποία προέβει σε έκθεση αυτοψίας έπειτα από καταγγελία και μου ζητάει να κάνω τροποποίηση της δήλωσης υπαγωγής του ακινήτου του πελάτη μου δηλώνοντας το σύνολο των τμ στον αριθμητή και αυξάνοντας κατά πολύ το πρόστιμο. Θυμάμαι ότι στον 4178 τα τμ του 3843 δεν τα βάζαμε στον αριθμητή αλλά για τον 4495 δεν το έχω δει να αναφέρεται κάπου με σαφήνεια, όπως αναφέρεται με σαφήνεια για την επιλογή της κατηγορίας, και δεν μπορώ να το αιτιολογήσω στην υπάλληλο της ΥΔΟΜ.

Link to comment
Share on other sites

Γειά σου, τα του 3843 είναι σε καθεστώς διατήρησης για 40 χρόνια οπότε η υπάλληλος της Υδομ κακώς θέλει να τα υπολογίσει εκ νέου για το πρόστιμο. Πάντως επειδή ο 3843 έβγαζε γενικά υψηλά πρόστιμα δες μήπως σε συμφέρει να φέρεις τα του 3843 στον 4495 και να κάνεις συμψηφισμό.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ζητάει να ξαναδηλωθούν τα τμ  του 3843 παρά μόνο να συνυπολογιστούν για τον καθορισμό του συντελεστή υπέρβασής δόμησης της δήλωσης. Συμφωνώ ότι αυτός που λες είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης κι έτσι το χειρίζομαι κι εγώ το θέμα χρόνια τώρα, αλλά δεν μπορώ να το βρω να διεκρίνίζεται σε κάποιο γραπτό κείμενο με σαφήνεια για να της το δείξω και να την πείσω. Η μεταφορά των τμ του 3843 στον 4495 δυστυχώς στην προκειμένη περίπτωση δεν συμφέρει οικονομικά. Αν η υπάλληλος επιμείνει και ο πελάτης μου θέλει να το κυνηγήσει μπορούμε να αιτηθούμε να πάει η δήλωση στο ΣΥΠΟΘΑ? Κι αν ναι μέχρι να εξεταστεί η υπόθεση τι θα γίνει με τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης? Γενικά με την υπηρεσία αυτή ξεμπερδεύει κανείς σχετικά γρήγορα ή περιμένει για πολύ καιρό να βγει το πόρισμα? Έχει κάνει κάποιος αυτή τη διαδικασία?

Link to comment
Share on other sites

19 ώρες πριν, pipakos said:

Όταν έχουμε συνδυασμό τακτοποιήσεων 3843 και 4495 για τον υπολογισμό του συντελεστή υπέρβασης δόμησης του προστίμου (όχι της κατηγορίας) βάζετε το σύνολο των αυθαίρετων τμ στον αριθμητή ή μόνο των τμ που αντιστοιχούν σε παραβάσεις που δηλώνονται με 4495? 

Δεν είναι "συνδυασμός τακτοποιήσεων" αφού δεν ξαναδηλώνεις τα του 3843. Οπότε, αφού δεν ασχολείσαι με τον 3843 δεν συνιπολογίζονται στον υπολογισμό των συντελεστών των υπερβάσεων για την υπαγωγή στον 4495!

19 ώρες πριν, pipakos said:

Αναφέρεται αυτό κάπου ξεκάθαρα (στον 4495, όχι στον 4178) σε νόμο, εγκυκλίους ή ερωταπαντήσεις ΤΕΕ? 

Όχι, τόσο ξεκάθαρα όσο θέλεις.... Είναι όμως ευνόητο και στηρίζεται απλώς στη λογική! Εξάγεται ως "συμπάρασμα" από το εξής εδάφιο του 4495 ".....Για τον υπολογισμό των ανωτέρω συντελεστών τετραγωνιδίων, τα μεγέθη των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων συγκρίνονται με τους επιτρεπόμενους όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου κ.λπ.....".

Τα υπογραμμισμένα αφορούν απλώς στα αυθαίρετα που δηλώνονται την παρούσα "στιγμή", στον παρόντα νόμο κ.λπ.

19 ώρες πριν, pipakos said:

Έχω διαφωνία με υπάλληλο της πολεοδομίας, η οποία προέβει σε έκθεση αυτοψίας έπειτα από καταγγελία και μου ζητάει να κάνω τροποποίηση της δήλωσης υπαγωγής του ακινήτου του πελάτη μου δηλώνοντας το σύνολο των τμ στον αριθμητή και αυξάνοντας κατά πολύ το πρόστιμο. 

Άστη να ...."γαυγίζει"! Δεν γνωρίζει τη δουλειά της!!! Ζήτησέ το γραπτώς αυτό που λέει (μήπως αύριο σου χρειαστεί)! 

Επιπροσθέτως, δεν έχει εκ του νόμου το δικαίωμα να προβεί σε τέτοιου είδους έλεγχο μιας δήλωσης υπαγωγής!!! Μόνο στα "τυπικά"! Τα υπόλοιπα είναι ευθύνη του μηχανικού....

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

Επιπροσθέτως, δεν έχει εκ του νόμου το δικαίωμα να προβεί σε τέτοιου είδους έλεγχο μιας δήλωσης υπαγωγής!!! Μόνο στα "τυπικά"! Τα υπόλοιπα είναι ευθύνη του μηχανικού....

Αυτό σκέφτηκα κι εγώ να το αναφέρω, είναι όμως ίδια περίπτωση και με την τιμή του συντελεστή υπέρβασης, δηλαδή δεν προκύπτει από κάπου ξεκάθαρα ποια είναι τα "τυπικά" που ελέγχει η πολεοδομία και ποια τα υπόλοιπα. Εκτός αν δεν το έχει πάρει το δικό μου μάτι...

Link to comment
Share on other sites

Κάποτε κάποιον τον είχε δαγκώσει ένα σκυλάκι. Από τότε βλέπει σκύλο και φεύγει 3 χιλιόμετρα μακρυά....

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς το αντίθετο θέλω να κάνω, παρά τις δαγκωματιές να μην το βάλω στα πόδια, αλλά με κάτι χειροπιαστό, όχι με λόγια του αέρα, για αυτό ρωτάω αν προβλέπονται αυτά που συζητάμε βάσει διατάξεων κτλ, για να πάω προετοιμασμένος. Αν δεν υπάρχει κάτι να τους δείξω τότε στην επόμενη επίσκεψή μου στην υπηρεσία θα λέει ο καθένας το ποιηματάκι του και άκρη πάλι δεν θα βγει.

Link to comment
Share on other sites

 στο αρθρο 108 παρ. 5α, β και γ

και παρ. δ' για τα δικαιωματα του  ιδιοκτητη,

αναφερεται αναλυτικα το "τι ελεγχουν"

 

Και εδω ειναι  η σχετικη εγκυκλιος με οδηγιες

ΥΑ ΥΠΕ//2019 (ΥΑ ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/60699/7711 ΦΕΚ Β 2872 2019): Διαδικασίες δειγματοληπτικού ελέγχου Δηλώσεων Αυθαιρέτων, ηλεκτρονικής κλήρωσης κλπ (750650)

με υποδειγμα τυποποιημενου εγγραφου.

 

 

  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.