Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Υπερβάσεις Δόμησης - Κάλυψης (γενικά)


Recommended Posts

32 λεπτά πριν, stek said:

 

Το σενάριο 2 είναι το δυσμενέστερο, ανεβάζει αρκετά τα πρόστιμα, αλλά μπορώ να το χρησιμοποιήσω (όχι σαν κατ5) αλλά σαν κατ4, περίπτωση δγ (<50τμ υπέρβαση δόμησης, ανεξαρτήτως ποσοστού υπέρβασης κάλυψης)

Το 1 συμφωνεί πιο πολύ με την εγκ4 και πάει με 1.4, το δυσμενέστερο 2 πάει με 1.6

Τέττρις μακάρι να ήξερα την απάντηση. Στις κάθετες μοιράζεται κ η κάλυψη, έχει κάποιο νόημα ο επιμερισμός, στις οριζόντιες σίγουρα δεν έχει. Ανάλογα την επιβάρυνση σενάριο 1 ή 2 θα έλεγα.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλημέρα. 

Μου έτυχε οικοδομική άδεια που στο διάγραμμα κάλυψης έχει λάθη τόσο στις γενικές διαστάσεις του περιγράμματος ανά στάθμη όσο και στους υπολογισμούς μετά. Επίσης, η κάτοψη της μίας στάθμης έχει μία διάσταση στο περίγραμμα της διαφορετικό από το διάγραμμα κάλυψης.

Λέω να συγκρίνω με τις διαστάσεις που προκύπτουν και όχι με αυτές που αναγράφει ο προηγούμενος μηχανικός Προτείνετε κάτι άλλο; 

Επίσης, πώς να κατοχυρωθώ στην τεχνική έκθεση; Να κάτσω να κάνω αναλυτικά τις πράξεις του και να δείξω τα λάθη του; Δεν θα είναι περίεργο στην τεχνική έκθεση του αυθαιρέτου να περιγράφω τα λάθη του μηχανικού της αδείας;

 

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι μπορείς να προχωρήσεις θεωρώντας νόμιμα τα μεγέθη (νούμερα) του διαγράμματος κάλυψης, και εφόσον προκύπτει ότι το κτίριο είναι προφανώς υλοποιημένο κατά τη χρονική περίοδο της άδειας, να ρυθμίσεις τις υπερβάσεις του υφιστάμενου με ΥΔ ΥΚ, και χρονολογία αυτή της ανέγερσης του κτιρίου. Αφού βέβαια πρώτα έχεις αντιστοιχίσει τα δύο περιγράμματα όσο καλύτερα γίνεται. Δεν ξέρω αν είναι η ορθότερη λύση, αλλά αυτό είχα κάνει σε παρόμοια περίπτωση.

Αυτό για το πρόστιμο. Ως προς τη ΜΣΕ, αν το υφιστάμενο είναι πολύ διαφορετικό από το αδειοδοτημένο, θέλει προσοχή.

Link to comment
Share on other sites

Οι υπερβάσεις είναι γύρω στα 20τ.μ. σε ένα ακίνητο των 280τ.μ.. ενώ οι αποκλίσεις των αναγραφόμενων από αυτά που προκύπτουν είναι άλλα 10τ.μ..

Αξίζει να μπω στη διαδικασία να τα περιγράψω ή να τα βάλω όλα; Μην πάω για καλύτερα και βρεθώ μπλεγμένος στο τέλος...

Ως προς τη ΜΣΕ, δεν θα απαιτηθεί. Θα χρειαστεί τεχνική έκθεση

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα,

Οικόπεδο (1193 τμ) εντός οικισμού έχει αγοραστεί από 3 αδέρφια κατά ποσοστό 1/3 εξ αδιαιρέτου βάσει συμβολαίου.

Το ένα από τα 3 αδέρφια έχει βγάλει κοινοτική άδεια το 2000 για κατασκευή αποθήκης 48τμ. Πλέον έχει γίνει ΥΔ και ΥΚ και Αλλαγή χρήσης καθώς υπάρχει κατοικία 56 τ.μ. 

Μέγιστο λέει το ΦΕΚ της περιοχής 200 τ.μ. δόμηση.

π.Χ. Το ποσοστό ΥΔ πως θα το υπολογίσω?  8τμ/(33,3%*200τμ)

Σας επισυνάπτω το στέλεχος της Κοινοτικής άδειας και το συνημμένο τοπογραφικό/σκαρίφημα με το οποίο εκδόθηκε. Στο τοπογραφικό δεν αποτυπώνεται όλο το γήπεδο αλλά τμήμα αυτού. 

1.jpg

2.jpg

IMG_20211129_103917.jpg

Link to comment
Share on other sites

 Υπαρχει μια αδεια για μια αγροτικη αποθηκη 50 τμ.....αλλαξε χρηση σε κατοικια εμβαδου 56 τμ.

Η οικοδομικη αδεια, δεν αποτελει τιτλο κυριοτητας.

Θεωρητικα,  ανηκει και στους τρεις κατα το 1/3.

Αρα τακτοποιουν μαζι, συστηνουν ΟΙ, παιρνει ο ενας τα μεριδια των υπολοιπων επι του κτισματος, μαζι με το δικαιωμα ανοικοδομησης αλλων 10 τμ. και οι λοιποι το δικαιωμα δομησης για 1/3 ο καθε ενας.

Κατα μια αλλη  λυση, θα μπορουσε να γινει τακτοποιηση απο τον ενα, που ηδη το δηλωνει κατα 100%, με την συναινεση των λοιπων, σαν ΥΔ κατα 6 τμ. και σαν  αλλαγη χρησης για 56 τμ και μετα να γινει συσταση  ΟΙ, να λαβει το κτισμα συν τα 10 τμ. εως τ α 66.66 που του αναλογουν,

και οι αλλοι απο 1/3 στην δομηση.

Εαν υπαρχει "συννενοηση",  θεωρω οτι το θεμα περισσοτερο ειναι διαδικαστικο  παρα ουσιας.

Κανε μια συζητηση με τον συμβ/φο...

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

@lex.87.ze

Το θέμα σου χρήζει έρευνας από ιδιοκτησιακής πλευράς. Καταρχήν συμφωνώ με το Δημήτρη ότι η Ο.Α δεν αποτελεί τίτλο. Οι τρείς αδερφοί παραμένουν εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτήτες σε γη και κτίσματα. Επί του τεχνικού σκέλους τώρα, παρατηρώ ότι το ένα τοπογραφικό δείχνει το οικόπεδο να έχει πρόσωπο βόρεια σε δρόμο, ενώ το τελευταίο δείχνει τον δρόμο ανατολικά. Ο οικισμός είναι στάσιμος κατά πάσα πιθανότητα, λόγω της δόμησης που αναφέρεις καθώς αν ήταν οριοθετημένος με Ε>700 τμ θα είχε 400 τμ. Επιπλέον θα πρέπει να ζητήσεις αλληλουχία τίτλων ώστε να διαπιστώσεις τυχόν συμβολαιογραφική κατάτμηση κατά το χρόνο έκδοσης της Ο.Α. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

@dimitris GM@Pavlos33

Σε συνέχεια των απαντήσεών παρέλειψα να αναφέρω πως έχει γίνει καινούργιο τοπογραφικό και έχουν επέλθει αλλαγές ως προς το σχήμα και την επιφάνεια του γηπέδου (+130τμ).

Τοπογραφικό 2000 επιφάνεια =1193 τ.μ.

Τοπογραφικό 2021 επιφάνεια =1323 τ.μ.

1.Αυτό να με ανησυχήσει ? 

 

Επίσης στο Ε9 και στο ΕΝΦΙΑ  αυτός που έχει κάνει τις αυθαιρεσίες δηλώνει το κτίσμα ως 100% πλήρη κυριότητα σε επιφάνεια γηπέδου 1193 τμ/3=398 τμ. Σύσταση ΚΙ ή ΟΙ δεν έχει γίνει. Το μόνο συμβόλαιο που υπάρχει είναι αυτό της αγοράς του γηπέδου όπως προ είπα με 1/3 εξ αδιαιρέτου ο καθένας. Επίσης το οικόπεδο για να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο θέλει ελάχιστο εμβαδόν 500τμ.

Άρα καταλήγω ότι μπορεί να γίνει τακτοποίηση από τον ένα (Δηλ. στην καρτέλα των ιδιοκτητών βάζω τον έναν με 100%), παίρνω συναίνεση από τους άλλους 2 ιδιοκτήτες και αναφέρω στην τεχνική μου έκθεση ότι είναι ιδιοκτήτης του κτίσματος 100% και συνιδιοκτήτης επί του οικοπέδου κατά 1/3.

Μαξ Δόμηση: 200 τ.μ.   -   200/3=66,6

Μαξ Κάλυψη: 60%     -    (1323*60%)/3 =264,60

2. Όσον αφορά τον έλεγχο ΥΔ και ΥΚ στον παρονομαστή του κλάσματος για να βγάλω ποσοστά ΥΔ κ ΥΚ βάζω το 66,6 τ.μ. και 264,60 τ.μ. αντίστοιχα?

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Γεια σας,

Σε μη άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο εκτός σχεδίου έχει ανεγερθεί με νόμιμη άδεια το 1975 ισόγειο λυώμενο κτίσμα κατοικίας. Αντί λυωμένου όμως διαπιστώθηκε συμβατική κατασκευή με υπερβάσεις δόμησης (προσθήκες κατ' επέκταση και καθ' ύψος, αποθήκη, γκαραζ κλπ) οι οποίες έγιναν τμηματικά με τα χρόνια. Σύμφωνα με το νόμο ως ύπαρξη οικοδομικής άδειας επιλέγω ΟΧΙ.

Το ερώτημά μου είναι: ως υπέρβαση δόμησης των αυαθίρετων κατασκευών με τι συγκρίνω; με αυτό του ισογείου (της νόμιμης άδειας που δεν έχει ανακληθεί) ή με αυτό που ισχύει για την εκτός σχεδίου δόμηση;

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα,

Σε οικόπεδο που βρίσκεται εντός οικισμού έχει ανεγερθεί βάσει αδείας ισόγεια οικοδομή. Σε ένα χώρο της οικοδομής με χρήση βοηθητική έγινε αυθαίρετη επέκταση του βοηθητικού αυτού χώρου. Επιπλέον επί του οικοπέδου έχει κατασκευαστεί αυθαίρετο στέγαστρο (με πάνελ από πανω ενω περιμετρικά ειναι τελείως ανοιχτό.

Τα ερωτήματα μου είναι δύο: 

1) Το στέγαστρο πάει με αναλυτικό? ή μετράει σαν βοηθητικός χώρος με υπέρβαση κάλυψης δόμησης και μειωτικό συντελεστή 0,50? 

2) Στην περίπτωση που το στέγαστρο πάει ως βοηθητικός χώρος τότε πάει στο ίδιο φύλλο καταγραφής με την επέκταση του βοηθητικού χώρου που έχουμε στην ισόγεια κατοικία?  

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.