Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Υπερβάσεις Ύψους (γενικά)


Recommended Posts

ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις, το ίδιο ισχύει και αν με το κλείσιμο του φωταγωγού έχουμε και υπέρβαση του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, lydia1 said:

ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις, το ίδιο ισχύει και αν με το κλείσιμο του φωταγωγού έχουμε και υπέρβαση του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης;

Συνήθως ο φωταγωγός έχει μετρήσει στην κάλυψη. Το βλέπεις αυτό από το δ. κάλυψης. Οπότε αν έχει μετρήσει θα έχεις υπέρβαση δόμησης. Έχεις να εξετάσεις και την απαίτηση ή μη, της συναίνεσης (δες το σχετικό άρθρο του νόμου που μιλάει για εκ κατασκευής αυθαίρετες κατασκευές που παραβιάζουν ΚΧ)  λόγω κοινόκτητου τμήματος οικοδομής.

Το ύψος δεν ξεπερνάει το επιτρεπόμενο, οπότε ο αναλυτικός παραμένει για την παράβαση αυτή σε κάθε περίπτωση.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Pavlos33 said:

Συνήθως ο φωταγωγός έχει μετρήσει στην κάλυψη. Το βλέπεις αυτό από το δ. κάλυψης. Οπότε αν έχει μετρήσει θα έχεις υπέρβαση δόμησης.

Κάποτε συμφωνούσα, τώρα δε ξέρω/νομίζω. 

Βέβαια αυτό πες το και στον δάσκαλο @kan62

Κάποιοι έτσι δουλεύουν: Αύξηση εμβαδού Ο.Ι. = Υ.Δ. + Υ.Κ. σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα από τη γίνεται στο Δ.Κ., ΓΟΚ, ΝΟΚ κτλ 

Αντίστοιχο θέμα είχαμε και για την περίπτωση που διώροφη οικοδομή χωρίς σύσταση έχει προσθήκη κατ' επέκταση.

Link to comment
Share on other sites

On 5/11/2017 at 1:41 ΠΜ, yian said:

Υ.Υ. στον ενδιάμεσο όροφο εννοείς ως προς τη στάθμη ή ως προς καθαρό ύψος της?

Καλησπέρα ήθελα να συνοψήσουμε λίγο περι του ύψουςσε ΟΙ: 

 

1)Όταν έχω ΥΔ σε ενδιάμεση  ΟΙ και αύξηση ύψους της ΟΙ από 3,00 σε 3,20  μαζί με αλλαγή στάθμης  του κτιρίου   που μπορεί να οφείλεται σε επιπλέον υπόγειο  και επιφέρει αύξηση του ύψους της οικοδομής κατά 3 μ χωρίς να ξεπερνά το επιτρεπόμενο πως το δηλωνουμε?( Χρεώνω μόνο τα 0,2 με 0,2 .η 0,4?)

2) Όταν έχω ΥΔ σε ενδιάμεση  ΟΙ και αύξηση ύψους της ΟΙ από 3,00 σε 3,20  μαζί με αλλαγή στάθμης του κτριρίου  που μπορεί να οφείλεται σε επιπλέον υπόγειο και επιφέρει αύξηση του ύψους της οικοδομής κατά 3 μ και ξεπερνά το επιτρεπόμενο πως το δηλωνουμε?

3)Όταν δεν έχω ΥΔ σε ενδιάμεση  ΟΙ και αύξηση ύψους της ΟΙ από 3,00 σε 3,20  μαζί με αλλαγή στάθμης  του κτιρίου που μπορεί να οφείλεται σε επιπλέον υπόγειο και επιφέρει αύξηση του ύψους της οικοδομής κατά 3 μ χωρίς να ξεπερνά το επιτρεπόμενο πως το δηλωνουμε?

4)Όταν δεν έχω ΥΔ σε ενδιάμεση  ΟΙ και αύξηση ύψους της ΟΙ από 3,00 σε 3,20  μαζί με αλλαγή στάθμης  του κτιρίου που μπορεί να οφείλεται σε επιπλέον υπόγειο και επιφέρει αύξηση του ύψους της οικοδομής κατά 3 μ και ξεπερνά το επιτρεπόμενο πως το δηλωνουμε?

Link to comment
Share on other sites

Επειδή το παρακολούθησα και ο @nzerman με ανέφερε, αποποιούμενος πρώτα του χαρακτηρισμού, να προσθέσω τα εξής :

Η κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της.

Ένας φωταγωγός που έκλεισε σε ένα ισόγειο + που δεν έχει σύσταση οριζόντιας + που έχει μετρήσει σε Κ (πχ. προ 1985) + που έχει μετρήσει σε Δ (πχ. μικρότερος των 5 τμ.) + που δεν παραβιάζει τα δικαιώματα κανενός + που είναι εμβαδομετρημένος στη στήλη της οριζόντιας ιδιοκτησίας, γιατί να πάρει ΥΥ+ΥΚ ή ΥΔ και να μην πάρει μόνο αναλυτικό για τις εργασίες ; Κανονικά δεν πρέπει να έχει ούτε τον αναλυτικό αφού ακόμη και ο όγκος του έχει μετρηθεί στον ογκομετρικό της οικοδομής.  Είναι καθ' όλα νόμιμο κλείσιμο εντός οριζόντιας ιδιοκτησίας, κοινώς διαρρύθμιση.

Όμως αν είναι μεγαλύτερος ή από αυτόν παίρνουν φως-αέρα χώροι των απο κάτω ή δεν είναι στον ογκομετρικό ή στη στήλη των επιφανειών των οριζοντίων αλλά σε αυτή των κοινοχρήστων, τότε σίγουρα έχουμε μια ΥΔ, εξετάζουμε ενδεχόμενη ΥΚ και για να δηλώσουμε θέλουμε υποχρεωτικά συναίνεση.

Το κριτήριο είναι πάντα το είδος της αυθαιρεσίας, αφού πρώτα αυτή διαπιστωθεί.

Αλλιώς δεν υπάρχει καν η αυθαιρεσία και ο ιδιοκτήτης παίρνει τη βεβαίωσή του.

Link to comment
Share on other sites

 

Για την κάλυψη το μόνο που υπάρχει ως εργαλείο (σ' αυτόν το νόμο) είναι το παράρτημα Α και τίποτα άλλο. 

Σχετικά το παράτημα Α αναφέρει: Αφορά σε επιφάνεια αυθαιρέτου, που συγκρίνεται με την επιτρεπόμενη από τους όρους δόμησης κάλυψη που ισχύει στη θέση του ακινήτου. Δεν εφαρμόζεται σε περιπτώσεις αυθαιρέτων κατασκευών εντός του περιγράμματος νομίμως υφιστάμενου κτιρίου. 

Δεν αναφέρεται πουθενά πως το μέτρο αναφοράς είναι το διάγραμμα κάλυψης της αδείας και υπόλοιπα στοιχεία της αδείας όπως ο όγκος ή η δόμηση.  

Για την δόμηση το παράτημα Α αναφέρει: Σ.Δ. αφορά σε επιφάνειες με κύρια χρήση που δεν καλύπτονται από την οικοδομική άδεια και ειδικότερα επιφάνεια αυθαιρέτου με κύρια χρήση (όπως είναι στην προκείμενη πρόπτωση). 

Κατά την άποψη μου...

από φωταγωγός ο χώρος άλλαξε σε κύρια χρήση άρα σύμφωνα με το δεύτερο highlight είναι Υ.Δ.. Άλλωστε άλλη πιο ειδική διάταξη δεν υπάρχει για να «πάει»με αναλυτικό καθώς η συγκεκριμένη υπέρβαση δεν καλύπτεται πουθενά από το 100. 

Τώρα το ερώτημα είναι αν ο φωταγωγός είναι εντός του περιγράμματος νομίμως υφιστάμενου κτιρίου. 

Αν ναι, δεν έχει Υ.Κ. σύμφωνα με το πρώτο hilight. 

Κατά τη λογική του 3843 είναι εντός. 

 

Edited by nzerman
Link to comment
Share on other sites

Ο ορισμός του αυθαιρέτου δεν γεννήθηκε με ούτε το 2010 με τον 3843 ούτε με το Παράρτημα Α ...

Φωταγωγός που δεν έχει κοινή χρήση και έκλεισε αφού στην άδεια μετρήθηκε σε ΥΔ και ΥΚ και πληρώθηκε ως κτήριο στα φορολογικά της άδειας, παίρνει βεβαίωση και απλά ενημερώνεται η κάτοψη της άδειας. Οι περισσότεροι μάλιστα έκλεισαν από κατασκευής, οπότε και οι αναλυτικοί ψευδείς είναι ...

Μάλιστα με τον τελευταίο αυθαιρετονόμο προχώρησαν και στο γνωστό "περί ίδιας αυθαιρεσίας σε όλους τους ορόφους" για να μπουν και στους κοινόχρηστους (εδώ όμως ήδη υπάρχει η αυθαιρεσία και απλά τακτοποιείται με τεκμαιρόμενη συναίνεση).

Η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης προέκυψε μόλις το 1986, η έννοια του αυθαιρέτου όμως υπήρχε και πριν ... Δεν μπορούμε να τα "υποτάξουμε" όλα κάτω από ένα κακογραμμένο νόμο. Υπάρχουν πάντα οι βασικές έννοιες. Δεν μπορεί να γίνουμε κρατικοί ειπράκτορες ή υπάλληλοι συμβολαιογράφων ...

Link to comment
Share on other sites

Εδώ όμως δεν υπάρχει ενημερωμένη κάτοψη αδείας. Αν υπήρχε (που για να υπάρχει) εξετάζονται όλα όσα πολύ καλά λες θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. 

Υπάρχει μόνο ένας κλειστό φωταγωγός που στην εγκεκριμένη κάτοψη είναι σκέτο φωταγωγός.

Ο συνάδελφος...

ή επιχειρεί να ενημερώσει την κάτοψη αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ή αν επιθυμεί να κάνει ρύθμιση, αναγκαστικά θα ακολουθήσει τον τρόπο υπολογισμού του νόμου. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.