Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Υπερβάσεις Ύψους (γενικά)


Recommended Posts

Θα με ενδιέφερε επίσης κάποια άποψη στο παραπάνω ερώτημα. Δεδομένου ότι η ΥΥ τιμωρείται με εμβαδό (άρα στο πεδίο ΥΔ) τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση που δεν προσμετρώνται τα παραπάνω τετραγωνικά στον ΣΔ; Αν θυμάμαι σωστά σε διευκρινιστική για τον 4178, οι απολήξεις χρεώνονται με αναλυτικό. Επιπρόσθετα ανανρωτιέμαι, θα διαφοροποιηθεί η όποια προσέγγιση σε περιπτώσεις που η απόληξη επιτρέπεται απο τους όρους δόμησης, αλλά δεν υπάρχει στην ΟΑ, και σε άλλες που δεν επιτρέπεται/επιτρεπόταν από αυτούς γενικά(π.χ. εκτός σχεδίου);

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα, στην συνημμένη εικόνα σχεδιάζεται η υφιστάμενη κατάσταση μια διώροφης κατοικίας με σοφίτα και αντιπαραβάλλεται με τα σκαριφήματα της Ο.Α. αλλά και του επιτρεπόμενου ύψους των όρων δόμησης κατά τον χρόνο έκδοσης της Ο.Α.. 

Σκέφτομαι τον τρόπο υπολογισμού της αυθαιρεσίας θεωρώντας ότι

  1. υπάρχει Υ.Δ. με μειωτικό συντελεστή (0,30) για το εμβαδόν της σοφίτας και
  2. αναλυτικός για την Υ.Υ. λόγω του ότι βρίσκεται εντός πολεοδομικού μεγέθους του επιτρεπόμενου ύψους. 

Διερωτώμαι όμως αν είναι σωστός ο τρόπος υπολογισμού κι αν κάποιος/α συνάδελφος γνωρίζει κάτι παραπάνω.

Ευχαριστώ

 

Screenshot 2019-06-25 10.26.26.png

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα σε όλους,

Θα ήθελα μία άποψη στο παρακάτω θέμα που με έχει ταλαιπωρήσει πολύ:

Εκτός σχεδίου οικοδομική άδεια προέβλεπε κατασκευή ισόγειου κτιρίου με υπόγειο. Σήμερα κατά την αυτοψία βρίσκω το ισόγειο με μικρές επεκτάσεις και προσθήκη Α΄ορόφου. Ο όροφος δεν προέκυψε λόγω εκσκαφών στον περιβάλλοντα χώρο του υπογείου διότι δεν υπάρχει ίχνος εκσκαφής που να δικαιολογεί κάτι τέτοιο και επειδή η οριστική στάθμη εδάφους στο νέο τοπογραφικό ταυτίζεται σχεδόν με την αναγραφόμενη στο ΔΚ της οικοδομικής άδειας. Πρόκειται καθαρά για μη κατασκευή υπογείου και προσθήκη καθ' ύψος Α' ορόφου. Το ερώτημα είναι πως θα ρυθμιστεί η υπέρβαση ύψους. 

Αναλυτικός στην εξωτερική τοιχοποιία και τον φέροντα (είναι η άποψή μου) ή με συντελεστή? Υπόψιν ότι δεν ξεπερνάω τα επιτρεπόμενα στην περιοχή για διώροφο.  

Μάλλον οι προηγούμενες απόψεις συγκλίνουν με τη δική μου (αναλυτικός) απλά ρωτάω γιατί η διαφορά στο πρόστιμο είναι πολύ μεγάλη.

Edited by Tekton85
Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Αυτό ανέφερα και παραπάνω, ότι δηλαδή δεν το ξεπερνάει. Και εγώ αυτής της άποψης είμαι, απλά επειδή όπως και να το κάνεις η προσθήκη ορόφου, εεεε είναι προσθήκη ορόφου έχω μια κάποια αμφιβολία. Θα μπορούσαν και αυτοί οι συντάκτες πάντως να έγραφαν ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση μη υπέρβασης επιτρεπόμενου ύψους ασχέτως ύπαρξης οικοδομικής άδειας το πας με αναλυτικό..Ποιος ο λόγος που το έχουνε σπάσει σε χίλια κομμάτια δεν το καταλαβαίνω!

 

Όσον αφορά την περίπτωση του liumier για να προσφέρω και γω κάτι λίγο:

Για το α σκέλος: Με 0,30 θα το πας μόνο στην περίπτωση που δεν έχει γίνει ανεξάρτητο διαμέρισμα η σοφίτα

Για το β σκέλος: Καταρχήν από τη στιγμή που βρίσκεις αυθαίρετο ύψος θα το συγκρίνεις με το σημερινό επιτρεπόμενο και όχι με αυτό για το οποίο εκδόθηκε η άδεια (αν αυτά τα δύο ταυτίζονται σωστό το τρίτο σκιτσάκι, αν όχι διόρθωσε). Η σοφίτα που δείχνεις έχει ξεπεράσει το επιτρεπόμενο ύψος (του έστω σωστού επιτρεπόμενου ύψους σοφίτας που δείχνεις στο τρίτο σκίτσο) και μάλιστα από ότι βλέπω στο δεύτερο έχει υπερυψωθεί στα πλάγια. Άρα εγώ θα το πήγαινα με συντελεστή υπέρβασης ύψους και όχι με αναλυτικό. Όλα αυτά με τη θεώρηση πως έχουμε να κάνουμε με σοφίτα...

Υπάρχει και μία λογική σύμφωνα με το ΝΟΚ ότι από τη στιγμή που το κτίριο δεν περνά το μέγιστο ύψος της περιοχής τότε η στέγη μπορεί να γίνει ψηλότερη συμπαρασύροντας έτσι και τη σοφίτα. Για μένα όμως αν το πας έτσι η κατάσταση γίνεται ανασφαλής. 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

liumiertekton85,

Με αφορμή τα σχόλιά σας μου γεννήθηκε η εξής απορία, για ένα θέμα που μάλλον είχα κατανοήσει λανθασμένα. Αν θα θέλατε να μου επιβεβαιώσετε.

Από τα συμφραζόμενα καταλαβαίνω ότι στην ΥΥ, προκειμένου να υπολογίσουμε το ποσοστό υπέρβασης, συγκρίνουμε το επί πλέον της άδειας ύψος με το επιτρεπόμενο στους σημερινούς όρους δόμησης, ως εξής (και εδώ έγκειται η απορία μου):

π.χ. σε περιοχή με μέγιστο επιτρεπόμενο 7,5μ + στέγη 1,2μ και σε περίπτωση ύψους κτιρίου στην Ο.Α. 7μ και κατασκευή αυθαίρετης σοφίτας με τελικό ύψος 9μ, το ποσοστό υπέρβασης θα ήταν (9-7 = 2μ)/7,5μ και όχι (9-7=2μ)/8,7μ,

ενώ,

στην ίδια περιοχή και σε περίπτωση αυθαίρετης στέγης με ίδιο τελικό ύψος, τότε έχουμε πσοστό (9-7=2μ)/8,7μ και όχι (9-7 = 2μ)/7,5μ. Συμφωνείτε;

Με άλλα λόγια, εάν έχει κατασκευαστεί αυθαίρετη σοφίτα και όχι μη επισκέψιμη στέγη, θεωρείται όροφος και δεν συγκρίνουμε με το συνολικό ύψος των όρων δόμησης (δηλ. κτιρίου + στέγης), αλλά με αυτό του κτιρίου μόνο (το 7,5 στο παράδειγμα). Αν ωστόσο η αυθαιρεσία αφορά στέγη τότε συγκρίνουμε με το συνολικό (7,5+1,2=8,7).

Ελπίζω να έγινα κατανοητός.

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, απλά ενημερώνω ότι σε συνέχεια του ερωτήματος που έκανα στο forum (δείτε πιο πάνω), μίλησα με το ΤΕΕ και μου είπαν ότι σε κάθε περίπτωση προσθήκης ορόφου επειδή έχω ταυτόχρονα και υπέρβαση δόμησης την υπέρβαση ύψους που προκαλεί την δηλώνω με συντελεστή ΥΥ και όχι με αναλυτικό. Αυτό, ακόμα και αν δεν ξεπερνάω τα επιτρεπόμενα της περιοχής. Ανέφερα ότι στις ερωταπαντήσεις του ΤΕΕ Πελοπονήσου η απάντηση ήταν διαφορετική αλλά είπαν ότι δεν έχει σημασία.😱

Link to comment
Share on other sites

Και άντε τώρα να συμπεράνουμε πότε η ΥΔ (προσθήκη ορόφου σε αυτή την περίπτωση) ενεργοποιεί τον συντελεστή ΥΥ και πότε όχι! (π.χ. ΥΔ λόγω επέκτασης εμβαδού ορόφου σε σχέση με την Ο.Α. και ΥΥ από τη στάθμη του νόμιμου τμήματος της άδειας). Σε αυτή την τελευταία περίπτωση, χρεώνεται και ΥΔ και συντελεστής ΥΥ ή ελέγχεται ως προς τα "3 είτε" του παραρτήματος Α, για τον αν θα χρεωθεί και για υπέρβαση ύψους; Έχει καταλήξει κάποιος; Επίσης όταν αντί για σοφίτα έχουμε στέγη ισχύει πάλι ο συντελεστής ύψους ή αναλυτικός για τελικό ύψος κάτω του επιτρεπόμενου;

Επίσης tekton85 κάποια άποψη για την αμέσως πιο πάνω απορία μου;

- "8,7 ή 7,5 ανάλογα την αυθαίρετη κατασκευή (στέγη, σοφίτα) ή πάντα το ένα από τα 2;"

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

σε 2όροφη οικοδομή (ισόγειο 3μ + όροφος 3μ) έγινε προσθήκη ορόφου (τύπου σοφίτας) 2,80 μ

το επιτρεπόμενο της περιοχής κατα την έκδοση της άδειας ήταν 8 μ , ενώ το σημερινό 10 μ. Με ποιο συγκρίνω για να δω αν είναι εντός επιτρεπόμενου?

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.